Bosonogie szczęście

- 2025-07-19
- 2025-07-19
- 39 min.
- 9788320559101
Andrzej Podlewski, absolwent Wydziału Prawa i Administracji UMCS w Lublinie, tłumacz języka angielskiego w specjalności ochrona środowiska. W młodości marynarz ORP, płetwonurek morski, ratownik WOPR. Przez kilkadziesiąt lat menedżer HR spółki giełdowej w Ropczycach.
Po zakończeniu pracy zawodowej tylko aforysta i poeta. Pisze aforyzmy oraz wiersze.
W 2019 r. wydał tomik aforyzmów pt. Ona i On. Rozmyślania. W 2020 r. ukazało się II wydanie rozszerzone.
,,Bosonogie szczęście'' to pierwszy tomik wierszy autora.
Jak sam mówi: - Kocham książki, swój wielki ogród i pracę w nim do wieczora. Kiedy robi się ciemno korzystam z czasu zadumy i układam słowa w pojęcia, które pozwalają dostrzec codzienność z innej, tej nieznanej strony.
Nie przestrzegam żadnych diet, nie kontroluję BMI . Chodząc nie liczę kroków. Nie szukam w ludziach słabości, ale tego co pozwala nam trwać.
Zachęcam do lektury.
Nas ni białych, ni czarnych
Ciągle potykających się w drodze
Ale ufnych
Że choć w dobrą idziemy stronę
,,Bosonogie szczęście'' to pierwszy tomik wierszy autora.
Zachęcam do lektury.
Nas ni białych, ni czarnych
Ciągle potykających się w drodze
Ale ufnych
Że choć w dobrą idziemy stronę
Kup Bosonogie szczęście w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Opinie i dyskusje o książce Bosonogie szczęście
Przebudzenie.
Stawanie się.
Życie tu i teraz z tym co się ma i kim się jest.
Bycie w tym ludzkim niebycie, a może bycie w tym bycie? A może bycie gdzieś obok czasu, co pędzi i gna i wyrzuca człowieka z tej swojej gonitwy, przeciska jak piasek w klepsydrze? Wspomnienia mieszają się z pragnieniami. Dzień wstaje, budzi się za szybą jasność, a myśli o wszystkim chodzą po głowie.
Zegar tyka.
Młodość to cud, a starość? Starość nastręcza pytań wiele. I marzeń o spokojnej śmierci. Zostanie po nas wolne „miejsce w tramwaju”, bo „(...) codziennie zabija nas nieznane”.
„Nie znamy drogi,
bo nie znamy celu”.
Pojawia się tęsknota za łyżkami drewnianymi, za wytartą poduszką i za matką. Coraz częściej rozmawia się z Nim, choć te modlitwy to jakieś nieporadne bywają. Wspomina się lata minione, myśli wpychają czasem to, co niepotrzebne. Wraca obraz dawnej miłości „na linie rozpiętej”.
Lecz „(...) nie ma już nic, co było”.
I choć wiadomo, że „(...) zawsze jest tak,
jak miało być” , to jednak teraz, po latach, chciałbyś, by było inaczej.
Dzień wstaje i ty wraz z nim.
Zaraz noc cię szuka. A pomiędzy to bycie.
Dzień po dniu nanizane na nitkę codzienności, jak koraliki w różańcu. I wiesz, że to nie jest samotność, bo głowa pełna obrazów, a świat pełen rzeczy po tobie. Wiesz, że to wszystko nadal trwa i formuje jeszcze twój świat. Pamięć pełna wszystkiego po tobie, jak kufer na strychu skrywający pamiątki sprzed lat.
„Bosonogie szczęście” uzmysławia, że człowiek w każdym wieku tęskni. Tęskni i wspomina. Na bosaka przenosi się do młodości i staje przed twarzami kiedyś widzianymi. Szuka siebie w tym, co było i co jest. Nurzasz się w wierszach „Bosonogich” i dziwnie zastygasz nad wersami słów, które są przecież tak oczywiste, a tak w tobie czasem na koniec spychane.
Wiersze Andrzeja Podlewskiego to krótkie opowieści, drobne wycinki z przeszłości i z teraźniejszości. To zlepki myśli, jakie się znikąd pojawiły, i które szukały swego miejsca na kartkach papieru. To czasem samotny spacer po twarzach, kolorach i oddechach. To także pokora i szlachetność drogi, którą się podąża.
Na tą poezję trzeba dać sobie czas, czasem dużo czasu. Czytaj, odkładaj, sięgaj i wracaj. Bez pośpiechu, na „Bosaka” szukaj szczęścia.
dziękuję Sztukater za poetyckość dni
#agaKUSIczyta
Przebudzenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStawanie się.
Życie tu i teraz z tym co się ma i kim się jest.