Błogosławieństwo niebios #2

- fantasy, science fiction
- Heaven Official's Blessing (tom 2)
- Książki z barwionymi brzegami - wydania kolekcjonerskie
- Tian Guan Ci Fu
- 2025-08-27
- 2025-08-27
- Aleksandra Woźniak-Marchewka, Julia Luterek
Bóg, który chciał pomagać zwykłym ludziom. Demon, który obiecał stać u jego boku.
W świecie pełnym duchów i kłamstw nawet najczystsze intencje mogą prowadzić do tragedii.
Xie Lian próbuje rozwikłać historię upadłego królestwa i duchów, które nie zaznały spokoju. Towarzyszy mu Hua Cheng — potężny i nieprzenikniony demon, który widzi i wie więcej niż inni.
Wśród ruin i wspomnień powoli rodzi się zaufanie, a z nim pytania, na które nie ma prostych odpowiedzi. Czy można ocalić wszystkich? Co naprawdę znaczy kogoś chronić?
Wejdź w głąb Miasta Duchów i przekrocz próg Domu Gry — miejsca, gdzie można wygrać wszystko – lub wszystko stracić.
"Błogosławieństwo Niebios" to epicka opowieść z gatunku xianxia, która podbiła serca milionów czytelników na całym świecie. Po olbrzymim sukcesie w Azji, Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej kultowa powieść Mo Xiang Tong Xiu zachwyciła również polskich czytelników.
Kup Błogosławieństwo niebios #2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Błogosławieństwo niebios #2
867 użytkowników ma tytuł Błogosławieństwo niebios #2 na półkach głównych- Przeczytane 560
- 2025 37
- Danmei 16
- Fantastyka 12
- 2026 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błogosławieństwo niebios #2
Nadal uważam, że ta historia jest świetna. Pod prostym językiem skrywa się głęboko ukryty sens. Nic nie jest powiedziane wprost. Wielu rzeczy trzeba się domyślić. Każdy może interpretować tę historię inaczej i nie ma w tym nic złego. Dla niektórych może się ona wydawać nieco żałosna, nic nie wnosząca, zbyt prosta, niemal banalna, ot... kolejna historia bez ładu i składu. Jednak między słowami, między kolejnymi wydarzeniami... kryją się kwestie, nad którymi warto zatrzymać się na dłużej. Ja osobiście będę bardzo polecać i po każdy kolejny tom sięgam z płonącymi policzkami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBłogosławieństwo Niebios. Tom 2 to kontynuacja historii, która jeszcze bardziej rozwija świat przedstawiony i pogłębia relacje między bohaterami. Książka wciąga atmosferą tajemnicy, emocjami oraz coraz ciekawszymi wątkami. Bohaterowie stają się jeszcze bardziej złożeni, dzięki czemu czyta się ją z dużym zaangażowaniem. To tom, który budzi wiele emocji i sprawia, że trudno odłożyć serię na później.
Błogosławieństwo Niebios. Tom 2 to kontynuacja historii, która jeszcze bardziej rozwija świat przedstawiony i pogłębia relacje między bohaterami. Książka wciąga atmosferą tajemnicy, emocjami oraz coraz ciekawszymi wątkami. Bohaterowie stają się jeszcze bardziej złożeni, dzięki czemu czyta się ją z dużym zaangażowaniem. To tom, który budzi wiele emocji i sprawia, że trudno...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkropny wattpadowski fik. Oceny takich serii zawsze są zawyżone, bo po tragicznym 1 tomie, następne części będą oceniać już tylko fani serii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początek mam tylko jedno ,,ale" odnośnie tłumaczenia, iż tłumaczka/ki bardzo często niepoprawnie wstawia/ją ,,się" do zdania, np. ,, w tej samej chwili się zorientował, co się dzieje", powinno być ,,w tej samej chwili zorientował się, co się dzieje" (str. 231),to drobne błędy, ale nadal błędy, które się powtarzają, mimo tego i tak uważam, że tłumaczenie tych książek jest jednym z najlepszych (jak nie najlepszym) tłumaczeniem jakie w życiu czytałam, zwłaszcza biorąc pod uwagę wytłumaczenia tłumaczek na końcu książek i dodawanie parę słów od siebie, żeby łatwiej nam polskim czytelnikom było zrozumieć język i kulturę chińską :)
Jeśli zaś chodzi o książkę, poprzedni tom podobał mi się bardziej, tutaj mam trochę wrażenie takiej niekonsekwencji..., niby dużo rzeczy się dzieje, ale to wszystko dzieje się trochę jak za pstryknięciem palcem, ,,bo tak". Po prostu mam poczucie jakby autorka mogła wstawić do tej książki wszystko co tylko zechce i mogła nagiąć resztę rzeczy pod fabułę, czego ja osobiście nie lubię..., lubię jak fabuła ma swoje zasady, ograniczenia, tutaj zaczynam natomiast odczuwać to tak, jakby było to stworzone z różnych fragmentów tekstu, które na siłę zostały ze sobą w jakiś sposób połączone, niby fabuła jest, niby idzie pewnym tokiem, ale mam wrażenie jakby ta droga była ,,drogą pijanego". Mimo tego książkę czyta się lekko i szybko, trzeba dodać na plus, że autorka ma bardzo lekkie pióro (i tłumaczki świetnie tłumaczą),więc dla mnie jest to książka na takie lekkie oderwanie od większych i bardziej skomplikowanych książek, taka do poczytania z nudów. Może jakbym była młodsza to by mi się bardziej podobała, bo uważam, że jako młodzieżówka dla młodszych jest świetna, ale dla starszych jest jednak zbyt młodzieżowa, ale będę póki co dalej kontynuować tę serię, gdyby nie czytało jej się tak szybko, to pewnie bym ją porzuciła, ale póki co chcę jednak ją przeczytać.
Na początek mam tylko jedno ,,ale" odnośnie tłumaczenia, iż tłumaczka/ki bardzo często niepoprawnie wstawia/ją ,,się" do zdania, np. ,, w tej samej chwili się zorientował, co się dzieje", powinno być ,,w tej samej chwili zorientował się, co się dzieje" (str. 231),to drobne błędy, ale nadal błędy, które się powtarzają, mimo tego i tak uważam, że tłumaczenie tych książek...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom zdecydowanie lepszy od pierwszego. Więcej się działo, fabuła szła swoim torem i nieczęsto zbaczała z tematu, chłopaki jakby bardziej ogarnięci i tylko chwilami Xie Lian zachowywał się jak nic niemogące książątko.
Kurcze, teraz to narobiło mi smaka na kolejny tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKurcze, teraz to narobiło mi smaka na kolejny tom.
Ok, zakochałam się w tej serii! Drugi dom jest o wiele lepszy niż pierwszy. Tak jak przypuszczałam pierwszy był jedynie wprowadzeniem. Niestety moja miłość związana jest jedynie z fabułą. Samo polskie wydanie pozostawia wiele do życznie. Okłaka 2 tomu nie jest już taka ładna jak do tomu 1 , chociaż nie jest też zła. Natomiast fatalnie moim zdaniem prezentują się kolorowe ilustracje w środku. Jestem fanką tylko jednej. Ponadto zaczęło mi przeszkadzać ciągle powtarzane sformułowanie "nie wiedział czy ma śmiać się czy płakać". Naprawdę nie ma już innych określeń?! Mam dzieję, że w następnych tomach język tłumaczenia będzie nieco bardziej urozmaicony :-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toQ: Czy można zachować wiarę w dobro świata, kiedy wszystko - bogowie, ludzie i przeznaczenie - zdaje się nieustannie wystawiać ją na próbę?
„Błogosławieństwo Niebios. Tom 2” autorstwa Mo Xiang Tong Xiu to tom, który bardzo wyraźnie pokazuje, że ta historia nie jest jedynie opowieścią o bogach, duchach i klątwach, ale przede wszystkim o długotrwałym bólu, pamięci i miłości, która nie potrzebuje słów, by istnieć. Druga część serii jest spokojniejsza, bardziej wyciszona narracyjnie, a jednocześnie znacznie cięższa emocjonalnie. Autorka celowo spowalnia tempo, pozwalając czytelnikowi zanurzyć się głębiej w psychikę bohaterów i w świat, który coraz wyraźniej odsłania swoje pęknięcia.
Xie Lian w tym tomie jawi się jako postać jeszcze bardziej tragiczna, ale też niezwykle ludzka. Jego nieśmiertelność nie jest darem, lecz długotrwałą karą, ciągłym przypominaniem o błędach, stratach i nadziejach, które kiedyś rozkwitły zbyt mocno, by przetrwać zderzenie z rzeczywistością. Każda scena z jego udziałem podszyta jest cichą melancholią, poczuciem zmęczenia światem i jednoczesnym uporczywym trzymaniem się zasad, które dawno przestały przynosić nagrodę. To właśnie ta konsekwencja w byciu dobrym, mimo wszystko, poruszyła mnie najbardziej.
Relacja między Xie Lianem a Hua Chengiem staje się w drugim tomie jeszcze subtelniejsza i dojrzalsza. Nie ma tu nachalnych deklaracji ani dramatycznych gestów, jest za to obecność, lojalność i gotowość do trwania nawet w cieniu. Hua Cheng pozostaje postacią pełną tajemnic, ale jego uczucia są wyraźne w czynach, spojrzeniach i decyzjach. Ta relacja opiera się na zaufaniu, które nie musi być głośne, by było prawdziwe.
It’s a slow burn in the purest sense - quiet, intense and emotionally devastating in the best way.
Ogromnym atutem tomu drugiego jest sposób, w jaki Mo Xiang Tong Xiu wykorzystuje motywy duchów, klątw i boskich hierarchii jako metafory traumy, wykluczenia i społecznego odrzucenia. Świat bogów nie jest tu sprawiedliwy ani czarno-biały - przypomina raczej skomplikowany system, w którym łatwo zostać zapomnianym, jeśli przestaniesz spełniać cudze oczekiwania. Przeszłość nieustannie powraca, a wspomnienia stają się ciężarem, którego nie da się po prostu odłożyć. Czytając ten tom, wielokrotnie miałam wrażenie, że historia mówi więcej o ludzkim doświadczeniu niż o fantastycznej mitologii.
Emocjonalnie był to dla mnie tom momentami trudny - mniej widowiskowy, ale znacznie bardziej przejmujący. To lektura, która wymaga cierpliwości i uważności, ale odwdzięcza się głębią i autentycznością. Nie wszystkie fragmenty były dla mnie równie angażujące, stąd moja ocena 4/5, jednak całościowo to kontynuacja bardzo mocna, świadoma i potrzebna dla dalszego rozwoju fabuły i relacji bohaterów.
This story doesn’t rush you - it asks you to feel, to reflect and to stay.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Błogosławieństwo Niebios. Tom 2” autorstwa Mo Xiang Tong Xiu to tom, który bardzo wyraźnie pokazuje, że ta historia nie jest jedynie opowieścią o bogach, duchach i klątwach, ale przede wszystkim o długotrwałym bólu, pamięci i miłości,...
Genialna genialna genialna!!!! Uwielbiam!!!
Genialna genialna genialna!!!! Uwielbiam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topo prostu cudo! nie ma lepszego określenia a żeby to zrozumieć trzeba przeczytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część zachwyciła mnie tak samo jak pierwsza. Świetna nowelka, bardzo łatwo i szybko się ją czyta, a wręcz szkoda, że tak szybko się kończy. Kocham Hua Chenga! Mimo bycia "po złej stronie" trafia prosto w moje serce, a w stosunku do Xie Liana jest zdecydowanie jedną wielką zieloną flagą. Po wielu książkach w których czasami naprawdę ciężko przebrnąć przez wątki miłosne, tu dostajemy slow burn tak subtelny i symboliczny, że chce się krzyczeć w poduszkę. Bo to CZYNY bohaterów powodują, że dogłębnie się TO CZUJE. Lojalność, przywiązanie, oddanie. W tej części tak właśnie jest!
Druga część zachwyciła mnie tak samo jak pierwsza. Świetna nowelka, bardzo łatwo i szybko się ją czyta, a wręcz szkoda, że tak szybko się kończy. Kocham Hua Chenga! Mimo bycia "po złej stronie" trafia prosto w moje serce, a w stosunku do Xie Liana jest zdecydowanie jedną wielką zieloną flagą. Po wielu książkach w których czasami naprawdę ciężko przebrnąć przez wątki...