Wydawnictwo: Stowarzyszenie Humanistyczne: Europa, Śląsk, Świat Najmniejszy, Studenckie Koło Naukowe Historyków - Instytut Historii Uniwersytetu Śląskiego Cykl: Europa, Śląsk, Świat Najmniejszy (tom 4) historia
- historia
- Europa, Śląsk, Świat Najmniejszy (tom 4)
- 2011-01-01
- 2011-01-01
Ważną rolę w Studenckim Kole Naukowym Historyków odegrali i w dalszym ciągu odgrywają studenci z sekcji rybnickiej tegoż koła. Ponadto także ci specjalizujący się w zakresie historii starożytnej. [...] Jestem głęboko przekonany, iż dzisiejsza konferencja będzie znakomitym nawiązaniem i kontynuacją chwalebnej tradycji refleksji młodej generacji miłośników starożytności nad różnymi aspektami dziejów człowieka w tamtych odległych czasach.
Prof. zw. dr hab. Wiesław Kaczanowicz (Dziekan Wydziału Nauk Społecznych UŚ)
Świat nauki jest dziś głównym strażnikiem starożytności. Nie brak renomowanych uczelni chlubiących się świetnymi wynikami badawczymi. Jest w tej plejadzie miejsce na Rybnik, odległy od wielkich szlaków badawczych. Cóż... choć miasto antykiem nie stoi, to właśnie tu mieliśmy okazję posłuchać co w starożytnej trawie piszczy. [...] Ten krótki antyczny powrót i oderwanie od naszej jakże bardziej przyziemnej historii niejednokrotnie pełnej jątrzenia, pogardy i skrywanej nienawiści jednych wobec drugich (prowadząc badania śląskoznawcze odczuwam to na codzień),był piękną chwilą wytchnienia. Dała mi sporo radości i autentycznego odprężenia.
Dr Bogdan Kloch (Dyrektor Muzeum w Rybniku)
Temat owej sesji, a w ślad za nim tytuł tego tomu, nie został wybrany przypadkowo, gdyż kontakty między różnymi społeczeństwami miały w czasach minionych, i mają nadal, bardzo duże znaczenie. W epoce starożytnej było tak również. Pod tym względem nie była ona wyjątkiem. Jednocześnie kontakty te i będące ich efektem relacje między ównczesnymi społecznościami, a mówiąc nieco inaczej między starożytnymi politykami, państwami i ludami, były wtedy jednym z czynników decydujących o kształcie antycznego świata. W ostatecznym rozrachunku bowiem, niezależnie od tego, czy były przyjazne, miały formę współpracy, rywalizacji, czy były wrogie, zawsze wpływały na zachodzące w tym świecie przemiany i jego rozwój.
Dr hab. Norbert Rogosz (Recenzent tomu)
Prezentowana książka jest wynikiem aktywnej działalności młodych historyków z Rybnickiej Sekcji Studenckiego Koła Naukowego Historyków oraz Stowarzyszenia Humanistycznego: Europa, Śląsk, Świat Najmniejszy. Dzięki zaangażowaniu i pasji osób tworzących wspomniane organizacje, w dniu 8 kwietnia 2010 roku w Ośrodku Dydaktycznym Uniwersytetu Śląskiego w Rybniku, odbyła się kolejna konferencja naukowa. Tym razem inicjatorami były osoby zainteresowane pogłębieniem wiedzy o epoce starożytnej, a opieki merytorycznej podjął się dr hab. Norbert Rogosz z Zakładu Historii Starożytnej Instytutu Historii Uniwersytetu Śląskiego.
Dr hab. Jerzy Sperka (Z-ca Dyrektora Instytutu Historii UŚ)
Po raz kolejny na moich oczach ziszcza się idea żywej i promieniującej wspólnoty uniwersyteckiej, a wraz z nią nadzieja, jaką wciąż wbrew złym wróżbitom współczesności pokładamy w humanistyce. Traktuję tę piątą już książkę zrodzoną w młodym rybnickim środowisku historycznym jako potwierdzenie prawdy, że uniwersytet jest przede wszystkim miejscem spotkania, w którym rodzi się wspólnota tych, którzy nauczają, i tych, którzy po naukę przychodzą. Miejscem, które owocuje, w którym budzi się do życia pragnienie prawdy i rodzi zdolność krytycznego myślenia, miejscem, w którym refleksja o kulturze ma wciąż siłę dla tożsamości ocalającą.
Dr Jacek Kurek (Opiekun Sekcji Rybnickiej SKNH UŚ)
Spis treści
Słowo wstępne - Norbert Rogosz
Przedmowa - Jerzy Sperka
Pochwała konsekwencji - Jacek Kurek
Słowo Dziekana Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach prof. zw. dr. hab. Wiesława Kaczanowicza wprowadzające do konferencji w Rybniku dnia 8 kwietnia 2010 r. - Wiesław Kaczanowicz
Wykaz skrótów - Marcin Paprotny
Szymon Szczyrbowski - Ateny a ich sojusznicy w ramach I Związku Morskiego w latach 478-431 p.n.e.
Alicja Rozy - Polityka Aleksandra Wielkiego wobec miast, władców i ludów w Azji Mniejszej w czasie wyprawy na Persję
Katarzyna Kurek - Koine Eirene i Pax Romana
Marcin Paprotny - Kwiestia zdobycia Rzymu przez Hannibala w trakcie drugiej wojny punickiej
Grzegorz Bartusik - Concordia discors - o stosunkach między M. Licyniuszem Krassusem a Gnejuszem Pompejuszem w latach 62-58 p.n.e.
Agnieszka Bartnik - Curad-mir jako przedmiot rywalizacji w mitach i legendach celtyckich
Artur Zychowicz - Armia rzymska a społeczności lokalne w Mezji w I w. n.e. (do wojen dackich)
Magdalena Wilczewska - Zamach na Kaligulę jako efekt konfliktów między cesarzem a rzymskimi elitami
Sabina Uliarczyk - Sol Invictus w polityce cesarza Aureliana (270-275)
Marta Pierzchała - Polityka cesarzy rzymskich wobec wyznania Mitry w IV w. n.e.
Janusz Mokrosz - Kalendarium działalności Stowarzyszenia Humanistycznego: Europa, Śląsk, Świat Najmniejszy oraz Sekcji Rybnickiej Studenckiego Koła Naukowego Uniwersytetu Śląskiego w roku akademickim 2009/2010
Zakończenie - Bogdan Kloch
Prof. zw. dr hab. Wiesław Kaczanowicz (Dziekan Wydziału Nauk Społecznych UŚ)
Dr Bogdan Kloch (Dyrektor Muzeum w Rybniku)
Dr hab. Norbert Rogosz (Recenzent tomu)
Dr hab. Jerzy Sperka (Z-ca Dyrektora Instytutu Historii UŚ)
Dr Jacek Kurek (Opiekun Sekcji Rybnickiej SKNH UŚ)
Spis treści
Słowo wstępne - Norbert Rogosz
Przedmowa - Jerzy Sperka
Pochwała konsekwencji - Jacek Kurek
Wykaz skrótów - Marcin Paprotny
Katarzyna Kurek - Koine Eirene i Pax Romana
Sabina Uliarczyk - Sol Invictus w polityce cesarza Aureliana (270-275)
Marta Pierzchała - Polityka cesarzy rzymskich wobec wyznania Mitry w IV w. n.e.
Zakończenie - Bogdan Kloch
Kup Przyjaźń, współpraca, rywalizacja, wrogość. Relacje między politykami, ludami i państwami w czasach antycznych w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Przyjaźń, współpraca, rywalizacja, wrogość. Relacje między politykami, ludami i państwami w czasach antycznych
Tagi i tematy do książki Przyjaźń, współpraca, rywalizacja, wrogość. Relacje między politykami, ludami i państwami w czasach antycznych
Cytaty z książki Przyjaźń, współpraca, rywalizacja, wrogość. Relacje między politykami, ludami i państwami w czasach antycznych
Dodaj cytat z książki Przyjaźń, współpraca, rywalizacja, wrogość. Relacje między politykami, ludami i państwami w czasach antycznych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przyjaźń, współpraca, rywalizacja, wrogość. Relacje między politykami, ludami i państwami w czasach antycznych