Rysowanie twarzy i postaci krok po kroku

- hobby
- 2025-11-05
- 2023-01-01
Naucz się zasad jak profesjonalista, by móc je potem łamać jak artysta.
Picasso
Jeśli marzysz o tym, by rysować jak artysta, musisz zacząć od poznania podstaw. Naucz się proporcji, precyzji, ćwicz technikę i stopniowo buduj swoje umiejętności. Ta książka to świetny kurs dla początkujących, w którym krok po kroku poznasz tajniki szkicowania, stanowiącego podstawę udanego rysunku. Kolejne rozdziały, poświęcone anatomii twarzy, rysowaniu głowy pod różnymi kątami, indywidualnym cechom charakterystycznym, szczegółom części ciała oraz sylwetce w różnych pozycjach, prezentują rozmaite style rysowania i pomagają młodemu artyście szukać swojej kreski.
Rysuj od ogółu do szczegółu: najpierw linie konstrukcyjne, kierunki, mierzenie proporcji, osadzenie kształtów geometrycznych. Na końcu dodawaj szczegóły i cieniuj je. Wracaj do elementów już narysowanych i patrz na pracę całościowo. Rysunek to ciągłe podejmowanie decyzji.
[Ze wstępu]
Kup Rysowanie twarzy i postaci krok po kroku w ulubionej księgarni
Oceny książki Rysowanie twarzy i postaci krok po kroku
5 użytkowników ma tytuł Rysowanie twarzy i postaci krok po kroku na półkach głównych- Przeczytane 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rysowanie twarzy i postaci krok po kroku
Podstawy rysunku – ale czy na pewno dla początkujących?
Poza jedną stroną wprowadzającą w tematykę, pozostałe kilkadziesiąt stron zawiera wyłącznie rysunki oraz krótkie hasła, takie jak na przykład: „głowa”, „ręka”, „włosy”, „portret”, „emocje” czy „wiek”. Jest to dość zaskakujące, ponieważ nawet ilustracje przedstawiające profil twarzy czy całą postać nie są w żaden sposób opisane ani objaśnione. Autorka zaznacza, że kurs przeznaczony jest dla osób początkujących, jednak moim zdaniem właśnie tej grupie najbardziej przydałyby się podstawowe wyjaśnienia teoretyczne.
Brakuje choćby informacji o proporcjach – na przykład o tym, że sylwetka mężczyzny dzieli się zwykle na osiem części, a kobiety na siedem i pół. Co prawda rysunek przedstawia ten podział, lecz nie towarzyszy mu żaden opis. Podobnie jest z głową, która stanowi określoną część długości całego ciała. W przypadku twarzy warto byłoby wspomnieć o jej podziale na segmenty oraz o odległościach między nosem, brodą czy oczami – oczywiście z zaznaczeniem, że są to ogólne zasady, ponieważ każda twarz jest inna. Takie fundamenty pomagają zrozumieć, skąd biorą się określone linie i konstrukcje. Nie każdy czytelnik jest typowym wzrokowcem – wielu osobom potrzebna jest choćby odrobina teorii.
Książka jest więc dość nietypowa. Nie mam pewności, czy każdy odbiorca zrozumie, czemu służą poszczególne kreski i schematy. Trzeba jednak zaznaczyć, że publikacja obejmuje wiele istotnych elementów: nos, oczy, twarz, a na końcu całą sylwetkę oraz postać w ruchu. Autorka podkreśla, że należy pracować zgodnie z kolejnością rozdziałów – pierwsze uczą precyzji, kolejne pozwalają wykorzystać umiejętności zdobyte wcześniej.
Jedyna instrukcja znajduje się na stronie wprowadzającej i w skrócie sprowadza się do zachęty, by wziąć ołówek do ręki, wyprostować kartkę i po prostu zacząć rysować. Warto dodać, że nie jest to kurs cieniowania, choć autorka wykorzystuje światłocień, aby lepiej ukazać bryłę i sprawić, by twarz nie wydawała się płaska.
Autorka zachęca również do poszukiwania własnego stylu, zaznaczając jednak, że najpierw należy opanować podstawy. Przywołuje przy tym słowa Pablo Picasso: „Naucz się zasad jak profesjonalista, by móc je potem łamać jak artysta”.
Jako osoba, która miała już styczność z rysunkiem, nie będę miała problemu ze zrozumieniem tej książki i wykorzystaniem jej zasobów do szlifowania warsztatu. Natomiast ktoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z rysunkiem, może potrzebować dodatkowych lektur, aby w pełni zrozumieć kwestie proporcji, konstrukcji i znaczenia bryły.
Podstawy rysunku – ale czy na pewno dla początkujących?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRysunkiem interesuję się amatorsko od niedawna, mimo to w moje ręce trafiło już kilka, a może nawet kilkanaście książek na ten temat. Nigdy wcześniej nie spotkałam się jednak z publikacją, w której treści byłoby tak niewiele.
Lubię szkicować. Zawsze robię to na jakiś karteluszkach, marginesach zeszytów… Nie jestem w tym dobra. Brak mi praktyki. Nie potrafię uchwycić głębi. Ale trenuję i staram się dokształcać w tym zakresie. A gdy zobaczyłam w Klubie Recenzenta publikację „Rysowanie twarzy i postaci krok po kroku” wiedziałam, że muszę ją zdobyć.
Autorka Paulina Orzeł w swej książce w przejrzysty sposób pokazuje, krok po kroku, jak rysować poszczególne części ciała od anatomii twarzy, poprzez różne ustawienia głowy a skończywszy na całej ludzkiej sylwetce. Tu powinnam jeszcze raz to napisać – Autorka POKAZUJE jak krok po kroku doskonalić swój warsztat rysunku. Słowo pokazuje jest tu kluczowe, bo krótki opis nastąpił tylko tytułem wstępu, natomiast cała publikacja to szkice – od tych najprostszych zawierających kształty podstawowe (m. in. trójkąt, koło),poprzez stopniowe rozbudowywanie rysunku. I tu następuje seria konkretnych przykładów od prostego obrazu oka czy ust, poprzez jego przyciemnianie oraz cieniowanie, aż to kształtu idealnego.
Książka ma niespełna 80 stron, ale każdy skrawek jej powierzchni został w pełni wykorzystany na pokazanie w praktyce jak powinniśmy pracować nad swoim warsztatem artystycznym. Autorka prowadzi nas za rękę ukazując zasady, za którymi powinniśmy podążać. Warto nauczyć się podstaw, by móc potem szukać własnego stylu, swojej indywidualnej formy wyrazu.
Jedynym minusem książki, w moim odczuciu, jest brak komentarza do konkretnej części ciała, jak udoskonalić swoje rysunki. Jak „wykończyć” ołówkiem oko, by wyglądało jakby na ciebie zerkało z kartki. Jak naszkicować usta, by wyglądały jak gotowe do pocałunku…? Który ołówek należy wybrać do tej konkretnej pracy? Ale to może kwestia praktyki. Bo z każdym rysunkiem idzie coraz lepiej. Warto też samemu próbować, by odnaleźć te idealne, a dla każdego z nas inne ołówki, szkice proporcji czy cieniowanie.
Książka jest bardzo fajnym i praktycznym wstępem do nauki rysunku artystycznego, polecam ją osobom początkującym, którzy chcą zabawę i stworzyć własne dzieła sztuki.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka Paulina Orzeł w swej książce w przejrzysty...
Wspaniała książka rozwijająca umiejętność rysowania w ciekawy i niekonwencjonalny sposób. Polecam:)