O rybach, które zniknęły

Okładka książki O rybach, które zniknęły autora Maria João Freitas, 9788368060317
Okładka książki O rybach, które zniknęły
Maria João Freitas Wydawnictwo: Widnokrąg literatura dziecięca
literatura dziecięca
2025-10-27
2025-10-27
Jakub Jankowski

Kup O rybach, które zniknęły w ulubionej księgarnii

Oceny książki O rybach, które zniknęły

OPINIE i DYSKUSJE o książce O rybach, które zniknęły

🐟🪸

Mieszkańcy małej portugalskiej wioski A-Ver-O-Mar zauważają, że w oceanie jest coraz mniej ryb. Trójka głównych bohaterów - Tomás, Rita i André - stara się rozwiązać zagadkę znikających gatunków, ponieważ wpływa to na gospodarkę wioski, pracę miejscowych rybaków czy na przykład na sytuację taty André, szefa kuchni w restauracji, gdzie podawane są owoce morza.

🏖👣

Jest to książeczka, która w przystępny sposób pokazuje najmłodszym czytelnikom problem przełowienia i jego dramatyczne skutki.

Ciekawe, kolorowe ilustracje na pewno przyciągną uwagę dzieci i sprawią, że będą chciały pochylić się nad problemem z większą uwagą.

Na ostatnich stronach znajdują się praktyczne informacje na temat tego jak być świadomym konsumentem, jak różnicować kupowanie poszczególnych gatunków ryb oraz jakie produkty są godne zaufania.

🦀🐚

[współpraca reklamowa z @wydawnictwo_widnokrag]

🐟🪸

🏖👣

Jest...

Są zdrowe, smaczne i zalecane w diecie. Przeciętny Polak spożywa ich ok. 13 kg rocznie, czyli zdecydowanie mniej niż wynosi średnia światowa. Możliwe więc, że część z nas nie odczułaby ich braku. Są jednak kraje, w których ich spożycie jest bardzo wysokie, miejsca, które utrzymują się tylko z nich i jest… ogromny problem. Bo człowiek w swej zachłanności chce wszystkiego więcej, szybciej, natychmiast. I zbyt rzadko patrzy w przyszłość rozważając jakie skutki przyniosą jego decyzje. A wiadomo, że tam, gdzie jest popyt musi być podaż, a tam, gdzie są pieniądze często nie liczy się nic więcej.

Plakaty informujące o zaginięciu dorsza, zniknięciu łososia czy zapodzianiu się sardynki na pierwszy rzut oka mogą wydawać się irracjonalne, ba! nawet zabawne. Ale ukierunkowują uwagę na występowanie realnego problemu – zmniejszania się populacji ryb. Łatwo jest o tym nie myśleć, wszak ryb nie widać, a jak wiadomo czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Jednak to kwestia, nad którą naprawdę warto się pochylić.

Maria Joãno Freitas w „O rybach, które zniknęły” porusza ważny problem przeławienia. W kontekście mórz i oceanów wiele się mówi o zanieczyszczeniach i zagrożeniach wynikających z ocieplenia klimatu, a wciąż za mało o degradującej ekosystemy ludzkiej zachłanności. Konsumpcjonizm w połączeniu z rosnącą liczbą ludności potrzebującą pożywienia przekłada się na rosnącą liczbę połowów, łamanie zakazów połowów w okresie rozrodu poszczególnych gatunków i w efekcie na malejącą liczbę ryb.

W książce to dzieci poszukują rozwiązania zagadki znikających ryb, zwracają uwagę na wpływ tego zjawiska na codzienne życie mieszkańców nadbrzeżnych miejscowości, ale także na negatywne oddziaływanie człowieka na środowisko. Wprost mówią o tym, że świat, także ten morski, zmierza ku zagładzie przez złe decyzje dorosłych i, że one – dzieci, chciałyby urządzić ten świat nieco inaczej. Z większą wrażliwością, odpowiedzialnością i mądrością. I miejmy nadzieję, że umacniane takimi książkami osiągną ten cel.

Tekstu jest niewiele, nie jest on specjalnie porywający, ale ma wartościowe przesłanie, które jest w niej kluczowe. Ubrana w morskie barwy i przykuwające uwagę ilustracje Mariany Rio. To ciekawa, ważna książka.

Cytaty z książki O rybach, które zniknęły

Dodaj cytat z książki O rybach, które zniknęły