Trzy ćwierci do śmierci

- fantasy, science fiction
- 2025-10-28
- 2025-10-23
Książka dostępna na stronie autorskiej: https://zalecka-wojtaszek.pl , a także w Empiku i na Legimi (ebook i audiobook).
Magia. Śmiertelna choroba. I dziewczyna, która nie zamierza umrzeć w zaczarowanej klatce.
Taida dorastała w głębi lasu, pod magiczną kontrolą surowej ciotki-czarownicy. Od zawsze marzyła o świecie poza granicą drzew – teraz musi uwierzyć, że ten świat może ją ocalić.
Tajemnicza choroba, która zabiła jej matkę, właśnie zaczyna wyniszczać ją samą. Gdzieś tam może istnieć lekarstwo. Ale czy Taida zdoła uciec i je odnaleźć, zanim będzie za późno?
Baśniowa, pełna emocji opowieść o dorastaniu, buncie i odkrywaniu własnej wewnętrznej siły.
O magii, która potrafi leczyć i ranić. O sile przyjaźni i pierwszym uczuciu rodzącym się w cieniu letniego przesilenia. O rodzinnych tajemnicach, które nie chcą pozostać w przeszłości, i o znakach, których nie wolno ignorować.
To historia dziewczyny, która próbuje zrozumieć, kim jest – w świecie pełnym tajemnic, gdzie każda decyzja ma swoją cenę.
Kup Trzy ćwierci do śmierci w ulubionej księgarni
Oceny książki Trzy ćwierci do śmierci
150 użytkowników ma tytuł Trzy ćwierci do śmierci na półkach głównych- Przeczytane 114
- 2025 11
- Fantastyka 5
- 2026 3
- Fantasy 2
- Współpraca 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzy ćwierci do śmierci
Trzy ćwierci do śmierci - Katarzyna Zalecka-Wojtaszek [współpraca recenzencka]
3/5⭐️
Zacznę od tego, że dziękuje autorce za możliwość zrecenzowania jej książki. Sama książka po opisie mnie bardzo zacirkawiła i szczerze, lekko się zawiodłam.
Pomysł na książke bardzo ciekawy. Dziewczyna bez ojca zachorowywuje na chorobę, której nie można wyleczyć. Wiedźmy i gadające koty, a do tego motyw podróży. I jak często lubie motyw wiedźm i podróży to w tym przypadku coś nie dopasowało. Prolog to część książki, która naprawdę mocno wprowadziła nas w historię i jak w więszkości fantastyk mam coś takiego, że naprawdę trudno mi zrozumieć co i dlaczego, to w tym przypadku autorka w prologu wyjaśniła naprawdę dużo. W dodatku postać wiedźmy Boo bardzo mi się podobała i szczerze ją polubiłam. Kolejnym aspektem, dla której ta książka jest dobra, jest to, że jest krótka (niecałe 300 stron)
Niestety książka jest bardzo mocno przystosowana do młodszych czytelników dla tego akcja działa się szybko, a zarazem w niektórych momentach mnie nudziła. Czasmi miałam też wrażenie jakbym czytała opisy napisane strasznie chaotycznie i napisane tak, że wygląd bohaterki przez około połowę książki był dla mnie tajemnicą. Poza tym książka miała jeden wątek przez co nie umiałam wczuć się w historię zbyt mocno.
Końcowo książkę polecam młodszym czytelnikom, którzy zaczynają przygodę z czytaniem.
Trzy ćwierci do śmierci - Katarzyna Zalecka-Wojtaszek [współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3/5⭐️
Współpraca
🕯️ Śmierć to dopiero początek...
Czy zastanawialiście się kiedyś, co dzieje się w tym krótkim ułamku sekundy między „tu” a „tam”? Katarzyna Zalecka-Wojtaszek w swojej książce „Trzy ćwierci do śmierci” zabiera nas w podróż, której długo nie zapomnicie. 💀✨
🖤 O czym jest ta historia?
To nie jest zwykły kryminał ani typowa fantastyka. To gęsta, duszna i niesamowicie wciągająca opowieść o granicy życia i śmierci. Autorka z mistrzowską precyzją buduje klimat, w którym realizm miesza się z czymś nieuchwytnym, niemal metafizycznym.
Główny bohater staje przed pytaniami, na które nikt z nas nie chce znać odpowiedzi... dopóki nie musi.
🌒 Dlaczego warto po nią sięgnąć?
Klimat: Jest mrocznie, refleksyjnie.
Język: Autorka pisze tak, że czuje się chłód na karku. Każde zdanie jest tu po coś.
Emocje: To książka, która zostaje w głowie na kilka dni po przewróceniu ostatniej strony. Zmusza do zastanowienia się nad własnym „tu i teraz”.
🗣️ Werdykt
Jeśli szukasz czegoś nieoczywistego, co wyrywa z czytelniczego marazmu i sprawia, że wieczorne cienie w pokoju wydają się jakby... głębsze – to pozycja obowiązkowa. To literacka uczta dla fanów realizmu magicznego i mrocznych opowieści z duszą.
Moja ocena: 9/10 🖤
Współpraca
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🕯️ Śmierć to dopiero początek...
🖤 O czym jest ta historia?
To nie jest zwykły kryminał ani typowa fantastyka. To gęsta, duszna i...
Na wstępie chciałabym jeszcze raz podziękować Autorce @noetting.writing za możliwość poznania tej historii. 🙂
„Trzy ćwierci do śmieci” to opowieść o dziewczynie, która od początku nie ma łatwo. Taida mieszka z matką i ciotką w środku lasu, daleko od wszystkiego i wszystkich. Początkowo w ogóle jej to nie przeszkadza, ale w miarę upływu czasu dziewczyna szuka odpowiedzi na pytanie dlatego we trzy żyją na odludziu nie utrzymując z nikim bliższych relacji.
Jedyne co jest cały czas dziewczynie wpajane - że musi pomagać ciotce, bo starsza schorowana czarownica nie daje sobie już rady. Prawda jest bardziej złożona… 🧙♀️
Po jakimś czasie matka Taidy umiera na tajemniczą chorobę, a dziewczyna widzi u siebie te same objawy. Jest przerażona, a ciotka nie chce jej pomóc, ani tym bardziej puścić w świat w poszukiwaniu antidotum. Okazuje się, że dziewczyna jest w jakiś sposób związana ze starszą czarownicą i opuszczenie jej nie będzie łatwe. 🪄
Gdy w końcu Taidzie udaje się uwolnić spod wpływu ciotki. Rusza w drogę do ojca licząc na to, że potężny mag jej pomoże … To nie jest wcale łatwa wycieczka, a jej finał nie przynosi upragnionego rozwiązania jej sytuacji. Wręcz przeciwnie, dziewczyna jest zawiedziona postawą swojego ojca.
Młoda kobieta trafia w kolejne miejsca w poszukiwaniu ratunku, a finał tej historii wcale nie jest taki oczywisty. 🗺️
Jest to historia o trudnych wyborach, samotności i odizolowaniu, o trudnościach w nawiązywaniu relacji, ale także o próbie poznania siebie, rodzinnych tajemnicach… Czyta się ją naprawdę dobrze, czytelnik jest wprowadzany do tego magicznego świata w odpowiednim tempie. Całość jest spójna i chwilami daje do myślenia.
Zdecydowanie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Trzy ćwierci do śmieci” to opowieść o dziewczynie, która od początku nie ma łatwo. Taida mieszka z matką i ciotką w środku lasu, daleko od wszystkiego i wszystkich. Początkowo w ogóle jej to nie przeszkadza, ale w miarę upływu czasu dziewczyna szuka odpowiedzi na...
Ucieczka z zaczarowanej klatki
W literaturze fantasy coraz częściej pojawiają się historie, które oprócz magii i niezwykłych stworzeń opowiadają przede wszystkim o dojrzewaniu, poszukiwaniu siebie i mierzeniu się z losem. Do tej kategorii zdecydowanie należy powieść „Trzy ćwierci do śmierci” Katarzyny Zaleckiej-Wojtaszek – książka łącząca baśniową atmosferę z emocjonalną opowieścią o wolności, chorobie i odwadze.
Główną bohaterką powieści jest Taida – dziewczyna wychowana w odosobnieniu, w głębi lasu, pod kontrolą surowej ciotki-czarownicy Radwy. Jej życie od początku jest ograniczone zasadami i zakazami. Kiedy dowiaduje się, że nie może swobodnie opuszczać miejsca, w którym dorastała, bunt staje się naturalną reakcją. Jak czytamy w powieści:
„Odkąd Taida się dowiedziała, że nie może swobodnie się przemieszczać, stała się w stosunku do Radwy opryskliwa i arogancka. Teraz, uświadomiwszy sobie, że ciotka nie tylko ją więzi, ale też skazuje na samotność, jej wrogość jeszcze się nasiliła.”
Taida nie tylko marzy o świecie poza lasem – musi go odnaleźć, by przeżyć. Tajemnicza choroba, która zabiła jej matkę, zaczyna wyniszczać także ją. Motyw choroby nadaje całej historii niepokojącego, niemal fatalistycznego tonu. Śmierć matki była nagła i pełna niedopowiedzeń:
„Matka umarła tak niespodziewanie… Nie dolegało jej nic prócz tych szarych plam i fizycznego osłabienia…” – wspomina bohaterka, próbując zrozumieć, co właściwie się wydarzyło.
Autorka bardzo umiejętnie buduje atmosferę tajemnicy. Las, w którym dorasta Taida, nie jest zwyczajnym miejscem – to przestrzeń zamieszkana przez niezwykłe istoty. Jednym z ciekawszych elementów świata przedstawionego są tajemnicze koty z Płowego Lasu, które komunikują się telepatycznie i mają nienaturalne barwy skóry:
„Koty z Płowego Lasu nie były zwyczajnymi zwierzętami… poprzez cienką skórę można było bez trudu policzyć ich żebra… u Ammoda był to odcień ciemnoniebieski, u Raffego pomarańczowy, natomiast w przypadku Ottena – zielony.”
Takie szczegóły pokazują, że autorka przywiązuje dużą wagę do budowania świata. Fantastyczne elementy są wyraziste, ale nigdy nie przesłaniają emocjonalnej warstwy historii. Najważniejsze pozostaje to, co dzieje się z bohaterką – jej bunt, strach i determinacja.
Momentem symbolicznym staje się scena, w której Taida obcina swoje długie włosy. Ten pozornie prosty gest oznacza zerwanie z narzuconą kontrolą i początek drogi ku samodzielności:
„Uniosła w górę nożyczki, które błysnęły w blasku… Wreszcie nadszedł czas. Kiedy to do niej należało ostatnie słowo.”
Jednym z najmocniejszych motywów powieści jest także samotność. Taida wielokrotnie musi liczyć wyłącznie na siebie. W pewnym momencie bohaterka dochodzi do bolesnego wniosku, że jeśli nikt nie chce jej pomóc, będzie musiała sama stać się dla siebie oparciem. Rozważa nawet spędzenie ostatnich dni życia nad morzem, o którym zawsze marzyła, akceptując możliwość rychłej śmierci.
Na szczęście, historia nie jest jedynie opowieścią o cierpieniu. Pojawiają się w niej przyjaźnie, pierwsze uczucia i ludzie, którzy pomagają Taidzie odkrywać świat oraz własną moc. W pewnym momencie bohaterka słyszy ważne słowa:
„Medalion… docenia to, co nosisz w sobie. Twoja wewnętrzna siła jest kluczowa, reszta przychodzi i odchodzi.”
Ten cytat dobrze oddaje główne przesłanie książki. Choć Taida szuka lekarstwa na chorobę, prawdziwa przemiana dokonuje się w niej samej. Musi nauczyć się panować nad swoją magią, zrozumieć własną przeszłość i zmierzyć się z rodzinnymi tajemnicami.
„Trzy ćwierci do śmierci” to powieść, która może przypaść do gustu zarówno miłośnikom fantasy, jak i czytelnikom szukającym historii o dojrzewaniu i odkrywaniu własnej siły. Katarzyna Zalecka-Wojtaszek tworzy świat pełen symboliki i emocji, a jednocześnie pozostawia miejsce na refleksję nad wolnością, losem i odpowiedzialnością za własne decyzje.
To historia o dziewczynie, która nie chce pogodzić się z przeznaczeniem – i właśnie dlatego wyrusza w drogę, która może ją ocalić. A może także zmienić cały świat, jaki dotąd znała.
Historia Taidy kończy się w momencie, który pozostawia czytelnika z poczuciem niedosytu – i z nadzieją, że to dopiero początek większej opowieści. Z niecierpliwością czekam na kolejną część.
Ucieczka z zaczarowanej klatki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW literaturze fantasy coraz częściej pojawiają się historie, które oprócz magii i niezwykłych stworzeń opowiadają przede wszystkim o dojrzewaniu, poszukiwaniu siebie i mierzeniu się z losem. Do tej kategorii zdecydowanie należy powieść „Trzy ćwierci do śmierci” Katarzyny Zaleckiej-Wojtaszek – książka łącząca baśniową atmosferę z emocjonalną...
[Współpraca recenzencka z autorką]
Początek książki to powolne wprowadzenie do ponurego i smutnego świata głównej bohaterki - nastoletniej dziewczyny Taidy, która wiedzie proste życie w chatce w lesie, na odludziu mieszkając jedynie z matką i jej starą ciotką wiedźmą. Jako dorastająca, młoda dziewczyna zaczyna mieć marzenia, by wyrwać się z domu i zwiedzić świat, dodatkowo pojawia się wątek tajemniczej choroby, który tym bardziej skłania ją do wyruszenia na poszukiwania lekarstwa.
Książka rozkręca się gdy bohaterka zaczyna swoją podróż, ma różne przygody, dzięki którym czytelnik może połączyć wątki - ojca, matki, ciotki, zdrowia, pierwszej miłości, zdolności magicznych, wewnętrznej potrzeby poznawania świata i realizacji swojego przeznaczenia.
Zalety:
- Fabuła poza jednym wątkiem retrospekcji oraz snem jest pisana liniowo, wydarzenia następują po sobie, więc nie sposób się pogubić lub mieć wrażenie, że czegoś nam w opowieści brakuje - duży plus, bo to oznacza, że książka była przemyślana i napisana w ramach założonej historii do opowiedzenia.
- Od razu wiemy, których bohaterów lubić - główna bohaterka Taida, jej przyjaciółka Ria, jej pierwsza sympatia Ruel, oraz jej drugi chłopak Theo, oraz które postaci są złe i trzeba kibicować ich pokonanie - ciotka Radwa i demon. Przeważają postaci pozytywne, sprzyjające bohaterce i to też na plus.
- Ciekawy, oryginalny system magiczny - wieszczenie, znaczenie kart przepowiadających przyszłość(jakby tarota),gadające koty jak z Alicji w krainie czarów, Czarownica podróżująca w chatce na koguciej nóżce - wątek bardzo mi się kojarzył z opowieściami z bajek o Jasiu, Małgosi i właśnie o Baba Jadze, tylko w nowocześniejszym wydaniu. Bramy do teleportacji.
- Opowieść ma morał, nie będę go zdradzać w szczegółach, ale wszystkie przygody pokazują, że mimo przeciwności losu warto być wytrwałym, walczyć o swoje, nie poddawać się i próbować aż do skutku, aż się uda.
- Książka jest pisana bardzo poprawną polszczyzną, widać, że korektor i redaktor wykonali swoją pracę sumiennie, a to się docenia, że nie ma żadnych błędów, literówek czy niespójności.
Wady - w moim odczuciu:
- Za długi i bardzo wolno rozkręcający się początek, w którym było dużo przygnębiających opisów i za mało magii.
- Niektóre emocje, zbyt dużo powtórzeń stanów bohaterki, które były podobnie opisane: oszołomieniem oraz drżeniem, trzęsieniem się i dygotaniem. To raziło, bo bohaterka drżała dosłownie przy każdej opisywanej emocji, czy to ze strachu, lęku, czy z ekscytacji, z radości, z przerażenia, ale też i z zimna, oczekiwania, zaskoczenia itp itd. Można było pewnie znaleźć inne opisy dla tych stanów emocjonalnych, mnie to bardzo rozpraszało i ujmowało powadze tych emocji, odrywało od wydarzeń.
- Za krótki i nie rozwinięty wątek ojca Taidy - czytelnik bardzo oczekuje na spotkanie i wydarzenia, więc pozostaje spory niedosyt i rozczarowanie. Może taki był zamysł, ale to aż się prosiło o pociągnięcie dalej.
Ja ma przeczucie, że będzie kolejna część, bo wątków do rozwinięcia jest sporo - cała nauka Taidy opanowania swoich mocy magicznych, które dopiero się ujawniły, wątek ojca, wątek brata, watek miłosny z Theo, wątek przyjaźni z doświadczoną czarownicą.
Oceniam na mocne 8/10. Podkreślając, że to literatura zdecydowanie dla młodszego czytelnika.
[Współpraca recenzencka z autorką]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to niewątpliwie baśniowa opowieść. Na wstępie od razu zaznaczę, że miałam świadomość, że to kategoria YA, choć osobiście uważam, że bardzo young :) tzn. odpowiednia dla dzieci i młodszych nastolatków, tak w wieku 8-14 lat.
To młodzieżowa historia z wyraźnym klimatem i sympatyczną, silną bohaterką. Taida imponuje determinacją i wolą walki o siebie, co stanowi najmocniejszy punkt powieści. Książkę czyta się lekko, pojawiają się zwroty akcji i subtelny humor, który równoważy trudniejsze momenty. Doceniam dojrzałość narracji – mimo młodzieżowego charakteru historia nie jest infantylna. Momentami zabrakło mi jednak pogłębienia niektórych wątków, które kończyły się zbyt szybko. Mimo to zakończenie wywołało uśmiech i pozostawiło niedosyt w pozytywnym znaczeniu. Ocena: 8/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspółpraca @noetting.writing
⭐ Taida nie zna nic innego poza lasem i jego dziwami.
⭐ Kiedy jednak dopada ją śmiertelna choroba, a nic co dziewczyna może zrobić już nie działa - wyrusza w podróż życia. Wyrusza, by odnaleźć swojego ojca. Wierzy, że mężczyzna, jako wielki mag będzie w stanie uleczyć ją i wybawić z opresji.
⭐ Pełna akcji, wesoła, momentami melanholijna opowieść "Trzy ćwierci do śmierci" jest książką, którą warto polecić!
⭐ Sięgając po nią byłam pewna, że to raczej opowieść dla młodszego czytelnika, a jednak, jako dorosły człowiek (JUŻ OD JAKIEGOŚ CZASU) odebrałam ją w bardzo ciekawy sposób. "Trzy ćwierci do śmierci" czyta się lekko i szybko.
⭐ Totalnie przepadłam dla świata, który autorka wykreowała! Bohaterowie są z krwi i kości, jejku jak ja kibicowałam Taidzie w jej drodze! Na duży plus również zasługuje wątek pierwszej miłości oraz opisy. Wszystko jest ze smakiem, nie przesadzone, historia jest spójna, a każdy bohater, którego spotykamy jest żywy.
⭐ Magia przedstawiona w książce urzekła mnie, nie jest narzucająca się, a bohaterka, która odkrywa ją w sobie nie jest na starcie kozakiem mogacym pokonać pezedwieczne zło. Każda decyzja niesie konsekwencje, a "Trzy ćwierci do śmierci" idealnie ukazuje ten motyw.
⭐ Polecam wszystkim, którzy kochali książki typu "Percy Jackson", "Baśniobór" - "Trzy ćwierci do śmierci" jest dokładnie tym samym. Historią dla każdego, niezależnie od wieku, niezależnie od ulubionego motywu książkowego. Polecam!
Moja ocena: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ /5
Współpraca @noetting.writing
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐ Trzy ćwierci do śmierci - to czeka Taide, młodą kobietę żyjącą głęboko w lesie, w chacie razem z ciotką i matką.
⭐ Taida nie zna nic innego poza lasem i jego dziwami.
„Trzy ćwierci do śmierci” to historia osadzona w świecie pełnym magii, wiedźm, ziół i tajemnic ✨
Poznajemy Taidę – dziewczynę, która całe życie spędziła zamknięta w domu swojej ciotki Radwy, z dala od świata, w atmosferze strachu i kontroli. Ten dom w środku lasu to prawdziwa klatka. Po śmierci matki Taida zaczyna zauważać u siebie objawy tej samej tajemniczej choroby, która ją zabrała. Wtedy podejmuje najważniejszą decyzję w swoim życiu – ucieka.
Rozpoczyna się jej wędrówka, w której stawką jest nie tylko zdrowie, ale i wolność. Po drodze spotyka ludzi, którzy zmieniają jej spojrzenie na świat i na samą siebie. Pojawia się wątek wędrowców, tajemnic związanych z jej ojcem oraz odkrywanie własnych zdolności i tożsamości. To właśnie przemiana Taidy jest jednym z najmocniejszych elementów tej książki – obserwujemy, jak z zagubionej dziewczyny staje się kimś znacznie silniejszym.
Bardzo podobał mi się klimat tej historii oraz wyraziste postacie – nawet te, których nie da się polubić (Radwa zdecydowanie do nich należy 😅). Świat przedstawiony ma duży potencjał i czuć, że autorka miała na niego konkretny pomysł.
Momentami jednak miałam wrażenie, że wydarzenia dzieją się zbyt szybko. Niektóre wątki aż prosiły się o szersze rozwinięcie i głębsze wyjaśnienie. Chętnie spędziłabym z bohaterami więcej czasu, bo historia ma w sobie coś, co naprawdę wciąga – po prostu chciałoby się jeszcze więcej.
Książkę czyta się lekko i płynnie, a język jest przystępny. To opowieść o dojrzewaniu, walce o siebie, uwalnianiu się od przeszłości i odkrywaniu, że prawdziwa magia często tkwi w odwadze ✨
Moja ocena: 4/5 ⭐
Czuję lekki niedosyt, ale z przyjemnością sięgnę po kolejną książkę autorki.[współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy Taidę – dziewczynę, która całe życie spędziła zamknięta w domu swojej ciotki Radwy, z dala od świata, w atmosferze strachu i kontroli. Ten dom w środku lasu to prawdziwa klatka. Po śmierci matki Taida zaczyna zauważać u siebie objawy tej samej tajemniczej choroby,...
Współpraca recenzencka z autorką
Młoda dziewczyna od najmłodszych lat marzyła o poznawaniu świata i o jego zwiedzaniu. Nadszedł moment, w którym prawdopodobnie wyprawa poza obszar jej znany, może ją uratować.
Taida znalazła się w szponach choroby, która pozbawiła życia jej ukochaną matkę. Jak najszybciej musi znaleźć lekarstwo.
Czeka ją nie lada wyzwanie, aby pokonać bariery i odzyskać wolność a przede wszystkim zdrowie. Czy jej się to uda?
Czy zdąży je odnaleźć? A może odnajdzie coś zupełnie innego?
"Trzy ćwierci do śmierci" to baśniowa, bardzo emocjonalna opowieść o dorastaniu i powolnym przeciwstawianiu się innym na rzecz swojego dobra.
Opowiada o magii. Tej dobrej, potrafiącej leczyć i pomagać, ale też o tej, która krzywdzi i rani. Niszczy zaufanie i ogranicza.
Historia ukazuje siłę prawdziwej przyjaźni. Cennej i potrzebnej każdemu człowiekowi. Mówi o pierwszej, nastoletniej miłości, która powoli rodzi się i rozkwita.
O sekretach rodzinnych, które pozwoli zaczynają wychodzić na światło dzienne, burząc dawne postrzeganie świata i otwierając oczy na to co nowe i nieznane.
Jakie to było dobre!!!!! Uwielbiam ❤️
Fabuła jest bardzo prosta do zrozumienia, ale nie brakuje jej zaskakujących zwrotów akcji.
Tempo jest idealnie dostosowane do danej chwili. Raz szybkie raz powolne. Nie można się tu nudzić. Zrównoważone, ale dające niesamowite emocje. Budowanie napięcia podsycało moją ciekawość i z przyjemnością kontynuowałam czytanie. Główny wątek jest złożony, ale bez przesady. Poboczne natomiast idealnie uzupełniają ten najważniejszy. Akcja płynnie przechodzi z jednej w drugą. Cała historia bardzo ciekawa i oryginalna. Wciągnęła mnie w magiczny świat i nie chciała wypuścić, a ja nie chciałam z niego wychodzić 💜
Taida musi zmierzyć się z nie lada wyzwaniem. Jej pomysłowość w przekroczeniu barier zbudowanych wokół niej jest niesamowita. Jest to bohaterka bardzo uparta, dążąca do wyznaczonego celu. Brnie do przodu pomimo wielu przeszkód. Jestem pod wrażeniem jej siły i walki. Jako młoda dziewczyna staje przed dokonaniem ciężkich wyborów. Po ograniczeniach, stracie, bólu musi zmierzyć się z olbrzymim strachem o swoje życie. Podejmuje nie jedną trudną decyzję, ale nie poddaje się.
Po drodze spotyka kilka osób, a wśrod nich chłopaka, który przyprawi ją o szybsze bicie serca. Czy da szanse tej nowej znajomości?
Pozostali bohaterowie budzili we mnie różne uczucia. Jednych polubiłam, innych nie koniecznie. Ich kreacja jest bardzo wiarygodna, a relacje ich łączące super się uzupełniają. Przechodzą różne etapy i rozwijają się powoli.
Brakowało mi trochę informacji o ojcu dziewczyny. Ich spotkanie bardzo szybkie i mam troszkę niedosyt tego tematu. Jestem ciekawa tej postaci i dlaczego postąpił w ten, a nie inny sposób.
Cała historia jest spójna i bardzo lekka w czytaniu. Przyjemna i otulająca magią✨
Lektura wywołała u mnie wiele emocji. Od samego początku byłam zafascynowana światem otaczającym główną bohaterką. Z pozoru zwyczajny, ale skrywający wiele tajemnic. Były momenty, w których bardzo współczułam Taidzie. Uroniłam kilka łez i czułam ogromny smutek, ale też rozczarowanie innymi bohaterami. Nie obyło się też bez łez wzruszenia i szczęścia. Kilka razy zaśmiałam się na głos, chichotałam i byłam mile zaskoczona zwrotami akcji. Nie obyło się też bez zastanowiania się nad sytuacjami i refleksją na końcu🖤
Jest to magiczna historia, która weszła mi go głowy i nadal nie chce z niej wyjść. Coś czuję, że taki stan będzie się jeszcze długo utrzymywał ❤️
Świetnie bawiłam się czytając tę historię. Bardzo polecam 🖤 😻
Współpraca recenzencka z autorką
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaida, wraz z matką, mieszkała i dorastała w lesie pod okiem i mocną kontrolą ciotki. Kobieta była czarownicą i nie koniecznie należała do najmilszych osób.
Taida...
[współpraca recenzencka] „Trzy ćwierci do śmierci” Katarzyna Zalecka-Wojtaszek @noetting.writing 5/5✨💚 To świetna i poruszająca książka opowiadająca o życiu naszej Taidy – młodej dziewczyny, która musi zaryzykować wszystko, by przetrwać. Czy los okaże się dla niej łaskawy? Tego dowiecie się, sięgając po tę cudowną historię.
Miałam wprawdzie jeden mały minus, ale o tym za chwilę. Książki słuchałam w formie audiobooka i był to naprawdę wspaniały czas – nie mogłam się od niej oderwać! Taida to niezwykła bohaterka, która z łatwością wkrada się w serca czytelników. Historia napisana jest przyjemnym, lekkim i zrozumiałym językiem, dzięki czemu czyta się (a właściwie słucha) ją z ogromną przyjemnością. To po prostu ŚWIETNA książka!
Pewnie zastanawiacie się, co jest tym jednym minusem. Największym rozczarowaniem jest… brak drugiego tomu! Już teraz chciałabym poznać kontynuację tej historii, którą pokochałam. Jestem ogromnie wdzięczna autorce za możliwość jej zrecenzowania.
Zdecydowanie muszę zamówić ją także w wersji papierowej – jest aż tak dobra! Bardzo Wam polecam. Jeśli chodzi o kategorię wiekową, moim zdaniem to idealna lektura dla osób 12/13+. Jeżeli chcecie oderwać się od rzeczywistości to ta książka jest najlepszym wyborem!
Podsumowując – CZYTAJCIE! Polecam Booktoksm🩵💚