Atlas wynalazków

- literatura dziecięca
- Atlas
- Discovery Atlas: a magnificent gift book packed with incredible inventors and explorers
- 2025-10-29
- 2025-10-29
- 9788310141996
- Hanna Pasierska
Przygotuj się na niezwykłą podróż w czasie, która przeniesie Cię przez tysiąclecia ludzkiej pomysłowości i kreatywności. Atlas wynalazków autorstwa cenionego ilustratora i pisarza Thiago de Moraesa to nie tylko książka – to brama do świata spektakularnych odkryć i innowacji, które na zawsze zmieniły oblicze naszej cywilizacji.
Na kartach tego wyjątkowego wydania znajdziesz mapy, ale nie są to zwykłe mapy. To zapierające dech w piersiach sceny, bogato ilustrowane, pełne niesamowitych wynalazków i przełomowych odkryć, które ludzkość tworzyła przez wieki. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstało pismo, które dziś pozwala nam dzielić się myślami? Albo jak rozwijało się malarstwo, uwieczniające piękno świata? Książka z niezwykłą lekkością opowiada o początkach motoryzacji, a nawet o historii tak ukochanej przez wszystkich czekolady.
To nie koniec fascynujących spotkań! Wyruszając w tę podróż, napotkasz futurystyczne roboty, ale także prehistoryczne dinozaury, które choć nie są wynalazkami, to jednak stanowią część niezwykłej historii naszej planety. Przejdziesz obok miniaturowych sond kosmicznych, odkryjesz tajemnicę prastarego sera i będziesz mógł przyjrzeć się z bliska wrakowi legendarnego Titanica. Każda strona to nowa przygoda, nowe zaskoczenie i nowa dawka wiedzy podana w przystępny i wciągający sposób.
Odkrywaj świat wynalazków z Thiago de Moraesem
Za tym pasjonującym dziełem stoi Thiago de Moraes, artysta, który już od najmłodszych lat wyróżniał się niezwykłą wyobraźnią. Jako dziecko często był strofowany za to, że zamiast się skupiać na lekcjach, wciąż bazgrał – dziś jego twórczość, wielokrotnie nagradzana za ilustracje, inspiruje rzesze młodych czytelników na całym świecie. Jego unikalny styl, łączący precyzję z humorem, sprawia, że nawet najbardziej złożone tematy stają się zrozumiałe i intrygujące dla każdego. Mieszka w południowym Londynie, gdzie z rodziną kontynuuje swoją pasję do opowiadania historii poprzez obrazy i słowa.
Ta bogato ilustrowana publikacja to prawdziwa gratka dla każdego, kto kocha poznawać świat. Czy jest coś bardziej ekscytującego niż odkrywanie, jak kreatywność i dociekliwość człowieka doprowadziły do powstania przedmiotów i idei, które dziś wydają się nam oczywiste? Atlas wynalazków to nie tylko encyklopedia faktów, to zaproszenie do rozwijania własnej ciekawości i krytycznego myślenia. Dzięki niej młodzi czytelnicy mogą:
zgłębiać tajniki historii wynalazków w przystępny sposób,
wzbogacić swoją wiedzę o rozwoju technologii i cywilizacji,
zainspirować się do kreatywnego myślenia i odkrywania własnych pasji,
czerpać przyjemność z czytania i podziwiać piękne, kolorowe ilustracje.
Co sprawia, że Atlas wynalazków zachwyca?
Książka jest nie tylko źródłem wiedzy, ale również prawdziwą ucztą dla oczu. Jej twarda oprawa gwarantuje trwałość i odporność na intensywne użytkowanie, co jest niezwykle ważne w przypadku książek dla młodych, energicznych odkrywców. Wielu czytelników zwraca uwagę na to, jak pięknie jest wydana – duży format i mnóstwo szczegółowych, barwnych ilustracji sprawiają, że od lektury po prostu trudno oderwać wzrok. To właśnie te obrazy pobudzają wyobraźnię i naturalnie skłaniają do zadawania kolejnych pytań, co jest najlepszym dowodem na skuteczność edukacyjną tej publikacji. Jest ceniona za niezwykle przystępny język, który potrafi zainteresować i zaangażować, zamiast zanudzić suchymi faktami. Wielu odbiorców docenia również, że informacje, choć szczegółowe, są przedstawione w sposób łatwy do przyswojenia, dzięki czemu nauka staje się prawdziwą przyjemnością.
Jeśli szukasz pozycji, która rozbudzi w dziecku pasję do historii i nauki, a jednocześnie dostarczy wielu godzin wspaniałej zabawy i estetycznych wrażeń, Atlas wynalazków to strzał w dziesiątkę. To idealna lektura zarówno dla ciekawskich dzieci w wieku szkolnym, jak i dla rodziców poszukujących inspirujących książek, które mogą czytać razem ze swoimi pociechami. To podróż, która pokazuje, jak wielkie znaczenie ma ludzka pomysłowość i jak wiele możemy się nauczyć, podziwiając to, co stworzyliśmy przez wieki. Sięgnij po tę książkę i przekonaj się, jak fascynująca może być historia innowacji!
Thiago de Moraes jako dziecko wciąż był strofowany za to, że zamiast się skupiać, bazgrolił. Nadal jest ganiony, tylko już nie za stawianie zygzaków. Kiedy nie czyta i nie rysuje starożytnych bogów, Thiago tworzy książki dla dzieci. Jest laureatem wielu nagród za ilustracje. Mieszka w południowym Londynie z rodziną.
Kup Atlas wynalazków w ulubionej księgarni
Oceny książki Atlas wynalazków
24 użytkowników ma tytuł Atlas wynalazków na półkach głównych- Chcę przeczytać 13
- Samodzielne 1
- Przeczytane 2026 1
- Miki 1
- Literatura dziecięca 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Atlas wynalazków
„Atlas wynalazków” Thiago de Moraes'a to książka, która już od pierwszych stron zaprasza nas (no i najmłodszych) do niezwykłej przygody. Autor zachęca, by przygotować się na wielką wyprawę odkrywczą, bo zamiast zwykłych map czekają tu prawdziwe cuda ludzkiej pomysłowości. Każda strona to nowa podróż w czasie i przestrzeni, pełna zaskakujących wynalazków, odkryć i ciekawostek.
W trakcie czytania możemy przemierzyć tysiąclecia historii i dowiedzieć się, jak powstały rzeczy, bez których dziś trudno wyobrazić sobie życie. Jako czytelnicy możemy odkryć naprawdę wiele ciekawostek; skąd wzięło się pismo, jakie były początki malarstwa.. Książka opowiada także o tym, kto wpadł na pomysł skonstruowania samochodu. Jednak co mnie i (mojego małego łasucha) najbardziej zaciekawiło) to historia o czekoladzie - odkryciu, od którego wiele jest wręcz uz@leżnionych. 🍫
Autor opowiada o tych sprawach w prosty i ciekawy sposób, dzięki czemu nauka staje się prawdziwą przyjemnością. Po drodze spotykamy dinozaury, roboty, oglądamy miniaturowe sondy kosmiczne, prastary ser oraz słynny wrak Titanica.
Ogromną rolę w książce odgrywają ilustracje. Są kolorowe, pełne humoru i szczegółów, które przyciągają wzrok na długo. Moja córeczka jest jeszcze za malutka na zrozumienie, ale właśnie to obrazki przyciągnęły ją najbardziej. Z czasem jednak sięgniemy ponownie po tę pozycję, aby poznała historię.
"Atlas wynalazków" to książka, którą można oglądać wiele razy – za każdym razem znajdzie się coś nowego i zaskakującego. Nie tylko bawi, ale też rozwija wyobraźnię. Pokazuje, że ludzie od zawsze byli ciekawi świata i nie bali się eksperymentować. To idealna propozycja dla młodszych czytelników, którzy lubią odkrywać, poznawać i uczyć się poprzez zabawę. 🚀📖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWynalazki. To one są wszędzie wokół nas — w rzeczach, których używamy każdego dnia. Pomagają, ułatwiają życie i często nawet ich nie zauważamy. Od tych najmniejszych, po naprawdę wielkie odkrycia. Od oczywistych po takie, które na pierwszy rzut oka są niewidoczne, a jednak na zawsze zmieniły nasze życie.
Dzieci — jak nikt inny — potrafią zadawać pytania, które zatrzymują dorosłych na chwilę refleksji. Skąd to się wzięło? Dlaczego nazywa się właśnie tak? Czemu używamy tego w taki, a nie inny sposób? To naturalna ciekawość świata. A skoro tak, dlaczego nie pokazać im wynalazków, które wszystko odmieniły, i jednocześnie inspirować je do odwagi w myśleniu i tworzeniu? Kto wie — może to początek drogi do własnych odkryć?
„Atlas wynalazków” o imponującym formacie, podzielony na przejrzyste rozdziały pełne informacji i ciekawostek. Poznajemy tu nie tylko same wynalazki, ale także ludzi, którzy za nimi stoją. A do tego — ilustracje. Genialne, dopracowane, pełne detali. Każda z nich rozbudza ciekawość i budzi autentyczny podziw.
Ta książka otwiera przed dziećmi całą serię przełomowych momentów w historii ludzkości. Dwanaście kategorii, mnóstwo wynalazków — takich, bez których dziś trudno wyobrazić sobie codzienność, ale też takich, które potrafią zaskoczyć, rozbawić i zadziwić. Idealna do wspólnego odkrywania świata — strona po stronie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieci — jak nikt inny — potrafią zadawać pytania, które zatrzymują...
Zapraszam was na recenzję trzech atlasów od wydawnictwa Nasza Księgarnia.
,,Atlas Mitów’’ 🏺
Zabiera czytelników do świata pełnego potworów, bogów i legend z 12 mitologicznych krain. To skarbnica ciekawostek, magicznych stworzeń i artefaktów, które z pewnością zaciekawią niejednego młodego poszukiwacza przygód.
,,Atlas Historii’’ 🏛️
To podróż przez dawne kultury oraz cywilizację- od Mezopotamii, aż po czasy teraźniejsze. Znajdziecie tu niezwykłe postacie, odkrywców, zwyczaje i tradycje- a to wszystko przedstawione w bardzo przystępny i atrakcyjny sposób.
,,Atlas wynalazków’’ 🔎
Pełen jest najważniejszych odkryć i wynalazków z całego świata. Książka obfituje w ciekawostki, niezwykle przedmioty i barwne postacie - potrafi rozbudzi wyobraźnię.
Muszę przyznać, że sama o wielu rzeczach nie widziałam i czytałam te atlasy z wielką ciekawością. To książki pełne wiedzy, ale podanej w sposób lekki i interesujący, dzięki czemu naprawdę potrafią zainteresować i zachęcić czytelnika do pogłębiania wiedzy. Ogromnym plusem są również przepiękne ilustracje, oraz duży format tych książek. Treść i graficzna oprawa idealnie do siebie pasują.
Jeśli szukacie prezentu na święta, albo po prostu chcecie podarować najbliższym coś wartościowego- to polecam z całego serca :) ♥️
Ja bardzo żałuję, że w moim dzieciństwie nie było takich książek. One naprawdę bardzo rozbudzają wyobraźnię, zaszczepiają ciekawość i sprawują, że nauka staje się naprawdę przyjemna!
Polecam 10/10
Zapraszam was na recenzję trzech atlasów od wydawnictwa Nasza Księgarnia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Atlas Mitów’’ 🏺
,,Atlas Historii’’ 🏛️
To podróż przez dawne kultury oraz...
„Atlas wynalazków” – książka, przy której przepadła moja 5-latka… i ja też! Nie wiem, czy istnieje lepsze uczucie niż to, gdy dziecko nagle znika w świecie książki tak głęboko, że nawet prośba o pójście na kolację nie działa, a przed spaniem słyszę "jeszcze tylko jedna strona". Tak właśnie stało się u nas, kiedy „Atlas wynalazków” trafił na naszą półkę. Wystarczyło otworzyć pierwszą rozkładówkę i moja pięciolatka przepadła bez reszty. Ale wiecie co? Przepadłam i ja. Bo „Atlas wynalazków” to nie jest zwykła książka. To ogromna, pełna życia opowieść ukryta w ilustracjach, które wyglądają, jakby ktoś rozłożył na podłodze ogromną mapę pełną sekretów świata.
Książka, która jest… genialna. Po prostu. Z ręką na sercu: dawno nie trafiłam na publikację, która tak lekko i tak sprytnie podaje wiedzę. Najbardziej zachwyciło mnie to, że informacje — choć jest ich mnóstwo — są przedstawione w tak prosty, obrazowy i naturalny sposób, że moja córka bez trudu zapamiętywała szczegóły, od których mnie samej zakręcił się momentami mózg. Patrzyłam, jak śledzi maleńkie obrazki wynalazków, jak pyta „A co to?”, „A jak to działa?”, „A skąd oni wiedzieli, że to się uda?” i widziałam, że odkrywanie wiedzy stało się dla niej prawdziwą przygodą, nie obowiązkiem.
Kiedy autorzy mówili, że książka to mapa, nie żartowali. U nas stała się dosłownie „dywanową ekspedycją”. Jest to podróż w czasie i przestrzeni w niezwykłej formie. Rozkładamy ją na podłodze czy łóżku, rozsiadamy się jak poszukiwacze skarbów i obserwujemy, jak ludzkość krok po kroku wymyślała świat od nowa: jak powstało pismo, skąd wzięła się czekolada, dlaczego ktoś wpadł na pomysł, by zbudować maszynę, która potrafi myśleć, a nawet czy dinozaury mogłyby zostać wynalazcami (to ważne pytanie mojej córki!). No i później mówiła, że chciałaby żyć z T-rexem. To wszystko podane jak barwna mozaika pomysłów, odkryć i ludzi, tak różnorodna, że każda strona wygląda jak mini-wystawa w muzeum, tylko o wiele ciekawsza.
To zdecydowanie ogrom wiedzy w lekkim wydaniu. Najbardziej zaskakuje to, że choć książka jest monumentalna, to ani przez moment nie jest ciężka w odbiorze. Wręcz przeciwnie, treści są krótkie, zabawne, celne, tak że nawet maluch nie odczuwa „nauki”. A mimo to po kilku dniach moja córka z dumą oznajmiła, że: „Wiesz mamo, pierwsze litery ludzie nie pisali na papierze, tylko tak… rysowali, ale nie tak jak ja, tylko tak… inaczej!” I potem zaczęła mi tłumaczyć, jak wyglądały dawne znaki. Szczerze? Byłam pod wrażeniem, ile zapamiętała.
Ta książka budzi głód odkrywania. To, co szczególnie cenię, to fakt, że „Atlas wynalazków” nie tylko pokazuje przedmioty. On opowiada o ludziach, ciekawości, próbowaniu, kombinowaniu, tworzeniu. To książka, która mówi dziecku: „Zobacz, każdy genialny pomysł zaczynał się od pytania. Ty też możesz wymyślić coś niezwykłego.” I właśnie za to uwielbiam ją najbardziej. To nie jest zbiór faktów.To jest źródło inspiracji.
Książka ta jest idealna na prezent, idealna do wspólnego czytania, idealna do… wszystkiego Czy polecam? Całym sercem. To jedna z tych książek, które nie tylko pięknie wyglądają na półce, ale przede wszystkim pracują, rozwijają, pobudzają wyobraźnię. Jeśli macie w domu małego (lub dużego!) odkrywcę, jeśli chcecie podarować komuś coś wyjątkowego albo po prostu szukacie książki, która wciągnie dziecko bardziej niż bajka w telewizji, to „Atlas wynalazków” będzie strzałem w dziesiątkę. U nas już stał się ukochanym rytuałem. A ja cieszę się, że mogę siedzieć na tym dywanie obok mojej 5-latki i patrzeć, jak jej oczy błyszczą od nowych pomysłów
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ukazuje postęp, jakiego ludzie dokonali w różnych dziedzinach - od techniki, po... jedzenie. Mnóstwo tu ciekawostek opatrzonych niezwykłymi ilustracjami, które zaangażują małych odkrywców. Bardzo polecam! Ciekawa treść i forma!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Atlas wynalazków” autorstw Thiago de Moraesa robi wrażenie nie tylko treścią, lecz także samym rozmiarem. To naprawdę ogromna księga. Duży format sprawia, że ilustracje mają przestrzeń, by wybrzmieć pełnią detali, a każda rozkładówka działa jak osobna scena z muzealnej wystawy. U nas skończyło się na tym, że czytaliśmy ją na dywanie😁 Trudno jednak mieć pretensje, bo taki format świetnie pokazuje, jak dopracowane są ilustracje. To nie jest książka do szybkiego przekartkowania przed snem. To przedmiot, który kładzie się na środku pokoju jak wielką mapę skarbów. Czytanie jej na podłodze to właściwie najlepsza opcja, bo dopiero wtedy ilustracje naprawdę nabierają życia. Możesz nachylić się bliżej, przyjrzeć każdemu szczegółowi, a nawet wejść w rozmowę o tym, jak coś powstało. Wspólne odkrywanie treści staje się częścią zabawy.
Czytając ruszamy w podróż przez tysiąclecia wynalazków, pokazując, jak rodziły się najważniejsze pomysły w dziejach. Zamiast śledzić suche daty, masz wrażenie, że spacerujesz po muzeum, w którym ktoś odkręcił wszystkie szuflady i pozwolił zajrzeć do środka. Zamiast klasycznych map są wielkie, malarskie przedstawienia pełne odkryć. Można śledzić początki pisma, malarstwa, samochodów i czekolady. Pojawiają się też roboty, dinozaury, miniaturowe sondy kosmiczne, prastary ser i wrak Titanica. Taki zestaw brzmi jak chaos, ale autor prowadzi to z wyczuciem, dzięki czemu książkę przegląda się z ciekawością. Czyta się ją trochę jak album, trochę jak przygodową opowieść i trochę jak encyklopedię. Jest idealny dla dzieci, które lubią poznawać świat poprzez obraz i krótkie, przystępne opisy.
To świetny wybór na prezent i jednocześnie pozycja, którą chce się mieć na widocznym miejscu, bo zapowiada przygodę, zanim jeszcze ją otworzysz.
@kreatywnie_z_julka
„Atlas wynalazków” autorstw Thiago de Moraesa robi wrażenie nie tylko treścią, lecz także samym rozmiarem. To naprawdę ogromna księga. Duży format sprawia, że ilustracje mają przestrzeń, by wybrzmieć pełnią detali, a każda rozkładówka działa jak osobna scena z muzealnej wystawy. U nas skończyło się na tym, że czytaliśmy ją na dywanie😁 Trudno jednak mieć pretensje, bo taki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Atlas wynalazków” to kolejna część znakomitej serii edukacyjnej, do której moje dzieci wracają regularnie. Wcześniejsze tytuły Atlas historii i Atlas mitów były u nas czytane wielokrotnie, więc pojawienie się kontynuacji wywołało ogromną radość. I słusznie, bo to książki, które łączą przystępną wiedzę, świetne opracowanie graficzne i ogrom ciekawostek.
Publikacja składa się z dwunastu rozdziałów, a każdy z nich przedstawia wynalazki, które zmieniały świat na przestrzeni tysięcy lat. Autorzy pokazują nie tylko same przedmioty czy odkrycia, ale również ludzi odpowiedzialnych za ich powstanie. Dzięki temu książka nie jest jedynie zbiorem faktów to opowieść o pomysłowości, ciekawości świata i dążeniu do rozwoju.
Największą zaletą „Atlasu wynalazków” są dla nas mapy w każdym rozdziale. Pełne numerów, detali i krótkich opisów, stają się świetnym punktem wyjścia do rozmów. Moje dzieci uwielbiają wyszukiwać elementy, o których akurat czytamy, a humorystyczne wstawki i lekkie poczucie humoru sprawiają, że lektura jest nie tylko pouczająca, ale też przyjemna. Co ważne, wiele informacji było dla nas zupełnie nowych, a to sprawiło, że książkę czytaliśmy z autentyczną ciekawością.
„Atlas wynalazków” to idealna propozycja dla dzieci, które interesują się światem, zadają dużo pytań i lubią poznawać odpowiedzi. To połączenie historii, nauki i świetnej zabawy, które angażuje zarówno młodszych, jak i starszych czytelników.
Warto sięgnąć również po poprzednie tytuły serii:
„Atlas mitów” -prezentujący dwanaście mitologii, bogów, bestie i mityczne krainy,
oraz
„Atlas historii” - opisujący piętnaście dawnych cywilizacji i ich dorobek.
Jako mama i edukatorka domowa mogę polecić tę serię z pełnym przekonaniem. To książki, które rozwijają, inspirują i bawią jednocześnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPublikacja składa...
"Atlas Wynalazków” to jedna z tych książek, które bierzesz do ręki z myślą: "Dobra, pewnie będzie trochę ciekawostek”, a potem… orientujesz się, że siedzisz nad nią dłużej, niż planowałaś, bo wciąga bardziej niż niejedna książka.
Już we wstępie autor robi coś, co totalnie kupuje. Nie udaje poważnego naukowca. Zamiast tego opowiada o świecie tak, jakby siedział obok mnie na kanapie i tłumaczył, skąd właściwie wzięły się rzeczy, które uważamy za oczywiste. I nagle okazuje się, że zwykła pompa, światło, cukier, kosmos czy nawet lodówka mają swoje niesamowite historie.
To właśnie lubię w "Atlasie Wynalazków”:
•nie ma tu nadęcia,
• jest humor,
•jest naturalność,
•jest ta dziecięca ciekawość, którą chyba każdy z nas trochę utracił.
A ta książka pomaga ją odzyskać.
Autor tłumaczy trudne rzeczy bardzo prosto, czasem nawet memicznie i to jest super, bo dzięki temu możesz ją czytać z dziećmi, ale równie dobrze sama wieczorem, żeby na chwilę spojrzeć na świat inaczej.
Czy ma swoje minusy?
Tak. Momentami jest trochę chaotycznie, jakby autor miał za dużo do powiedzenia na raz. Ale jako mama wiem, że czasem w chaosie kryje się najwięcej autentyczności. I tu też tak jest.
Podsumowując:
"Atlas Wynalazków” to książka, która przypomina, że świat jest pełen małych cudów. Idealna dla dzieci, ale i dla dorosłych, którzy chcą na chwilę wrócić do tej dawnej ciekawości świata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż we wstępie autor robi coś, co totalnie kupuje. Nie udaje poważnego naukowca. Zamiast tego opowiada o świecie tak, jakby siedział obok mnie na...
Nasza ludzka natura nakazuje nam zadawać pytania, a im więcej ich zadajemy tym więcej powstaje wynalazków.
„Atlas wynalazków” to przepięknie wydany zbiór przeróżnych wynalazków jakie ludzkość wytworzyła. Od książki nie można wzroku oderwać. Posiada duży format i bardzo dużo kolorowych, pięknych ilustracji, które pobudzają wyobraźnie i skłaniają do zadawania pytania.
Wszystko tutaj jest dość szczegółowo przedstawione. Książka napisana jest łatwym językiem. Tak by zainteresować, a nie zanudzić.
Jeśli chcecie wiedzieć: Dlaczego dzieci powinny odrabiać zadania domowe, sięgnijcie koniecznie po „Atlas wynalazków”. Kto wie co jeszcze Wasza wyobraźnia Wam podsunie. Bardzo polecam!
W serii ukazał się również „Atlas historii” i „Atlas mitów”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez wieku ludzie wynaleźli wiele narzędzi, przedmiotów czy pysznych potraw. Ale nie tylko materialne rzeczy wymyślili, ale również idee jak np. podział dnia na godziny, czy nazwiska.
Ta sporej wielkości (format zacny, waga też niczego sobie),barwna i arcyciekawa księga zawiera w sobie całe mnóstwo ciekawych informacji.
Dodatkowo, wszystkie te tematy (i te, których nie wymieniłam, bo jest ich tam więcej) ozdobione są niebanalnymi ilustracjami-mapami, które pomogą czytelnikowi odnaleźć się w tym wynalazkowym chaosie.
Ciekawostki, zabawne fakty i niesamowite osobowości - zamknięte w czerwonej, kuszącej każdego małego odkrywcę okładce.
Gorąco polecam, szczególnie na grudniowe upominki około świąteczne!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożecie wyruszyć z nią w podróż od kosmosu, przez świat niewidzialny, podążyć szlakiem medycyny, sportu, jedzenia, by na koniec poczytać o tym, co łączy wynalazki i idee.
Dodatkowo, wszystkie te tematy (i te, których nie wymieniłam, bo...