- biznes, finanse
- 2025-10-17
- 2025-10-17
W firmach rodzinnych konflikty nie wybuchają nagle.
Zaczynają się znacznie wcześniej – w milczeniu, w unikach, w napięciu, które narasta z każdym niedopowiedzianym zdaniem.
Ojciec mówi, że oddał ster, ale wciąż wszystko zatwierdza.
Córka nie wnosi nowej strategii, by nie urazić matki.
Syn czuje, że nie spełnia oczekiwań, choć nikt tego nie powiedział.
Rodzina milczy, bo każda próba rozmowy kończy się źle.
Dr Adrianna Lewandowska, doradczyni firm rodzinnych i badaczka sukcesji, wprowadza czytelnika w autorską koncepcję 7 Kapeluszy – siedmiu ról, które założyciel przyjmuje w różnych momentach życia firmy:
Każda z nich oznacza inne obowiązki, inne emocje – i inne pułapki:
Cylinder Właściciela – odpowiedzialność za majątek i własność
Kapelusz Szeryfa – władza, decyzje, kontrola operacyjna
Beret Członka Rodziny – relacje, emocje, potrzeba bliskości
Czapka Czarodzieja – wizja, strategia, myślenie o przyszłości
Czapka Agenta FBI – zabezpieczenie, analiza ryzyk, nadzór
Hełm Strażaka – zarządzanie kryzysami i nieprzewidywalnością
Kapelusz Ogrodnika – troska o ciągłość, wartości i pokolenia.
Tylko świadome rozpoznanie tych ról pozwala właścicielowi przekazać firmę bez utraty relacji, tożsamości i sensu – zarówno dla siebie, jak i dla kolejnego pokolenia.
Ta książka:
pokazuje, jak rozpoznać kapelusze, które nieświadomie nosimy
uczy, jak przestać żonglować wszystkimi rolami naraz
otwiera przestrzeń do rozmowy – zanim będzie za późno
odsłania ukryte napięcia między kontrolą a zaufaniem, odpowiedzialnością a wycofaniem, bliskością a autonomią
To książka o wewnętrznej zmianie, która musi się wydarzyć, by sukcesja miała szansę się powieść – bez utraty relacji, zaufania i sensu.
Dla tych, którzy chcą przekazać coś więcej niż firmę.
Dla tych, którzy chcą ją przejąć z szacunkiem, a nie ze strachem.
Dla tych, którzy rozumieją, że w firmach rodzinnych decyzje nie zapadają tylko na sali zarządu – ale i przy kuchennym stole.
Kup Sedno sukcesji Strategiczna mapa ról, decyzji i emocji w przekazywaniu firmy rodzinnej w ulubionej księgarni
Oceny książki Sedno sukcesji Strategiczna mapa ról, decyzji i emocji w przekazywaniu firmy rodzinnej
8 użytkowników ma tytuł Sedno sukcesji Strategiczna mapa ról, decyzji i emocji w przekazywaniu firmy rodzinnej na półkach głównych- Przeczytane 5
Cytaty z książki Sedno sukcesji Strategiczna mapa ról, decyzji i emocji w przekazywaniu firmy rodzinnej
Dodaj cytat z książki Sedno sukcesji Strategiczna mapa ról, decyzji i emocji w przekazywaniu firmy rodzinnej
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sedno sukcesji Strategiczna mapa ról, decyzji i emocji w przekazywaniu firmy rodzinnej