321 niesamowitych faktów przyrodniczych

- Superciekawe fakty
- 2025-10-15
- 2025-10-15
- Alicja Oczko
REWELACYJNA ENCYKLOPEDIA CIEKAWOSTEK O PRZYRODZIE!
Czy wiesz, że:
- słoje drzewa mówią coś o pożarach lasów i wybuchach wulkanów przed wieloma wiekami?
- pingwiny ojcowie pomagają w wysiadywaniu jaj?
- mięsożerne rośliny wabią owady sprytnymi sztuczkami?
- grzyby budują gniazda dla dzięciołów?
Kup 321 niesamowitych faktów przyrodniczych w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki 321 niesamowitych faktów przyrodniczych
Świat, o którym nie masz pojęcia
Gdyby świat przyrody był gigantyczną, doskonale strzeżoną skrzynią skarbów, wypełnioną sekretami, które wymykają się naszej codziennej uwadze, to książka „321 niesamowitych faktów przyrodniczych” byłaby tym wyjątkowym kluczem, który pasuje do każdej kłódki. Żyjemy w czasach, kiedy dostęp do wiedzy jest nieograniczony, a jednak często umykają nam najbardziej zaskakujące i intrygujące szczegóły dotyczące życia na naszej planecie. To właśnie w tych drobnych, często absurdalnych informacjach tkwi prawdziwa magia. Mathilda Masters, podróżniczka i odkrywczyni, która – jak sama sugeruje – wie prawie wszystko na każdy temat, oraz Louize Perdieus, graficzka z poczuciem humoru, stworzyły publikację, która udowadnia, że rzeczywistość jest często bardziej niezwykła niż fikcja, a nauka może być źródłem nieustającej i wesołej rozrywki, która wciąga czytelnika w każdym wieku. Jest to pozycja, która doskonale sprawdzi się jako inspiracja do nauki oraz pozwoli zabłysnąć ciekawostkami w towarzystwie.
„321 niesamowitych faktów przyrodniczych” to encyklopedia ciekawostek o przyrodzie, której daleko od suchego, akademickiego tonu. Mathilda Masters porzuca tradycyjne podejście na rzecz skondensowanych, błyskotliwych i krótkich notek, z których każda dotyczy zupełnie innej dziedziny przyrrody: od fascynujących faktów o drzewach i ich ekosystemie, po niecodzienne zachowania zwierząt i roślin. Materiał jest zorganizowany w sposób, który nie zmusza do ślęczenia godzinami nad jednym tematem, lecz zachęca do spontanicznego skubania wiedzy – idealnie nadaje się do czytania przez dwie lub trzy strony, jako codzienna dawka „aha!”. Taki układ sprawia, że książka jest przystępna dla młodszych czytelników, którzy mogą bez trudu sięgać tylko po te fakty, które w danym momencie wzbudzają ich ciekawość, ale równie mocno angażuje dorosłych. Masters pisze językiem lekkim, lekko humorystycznym i prostym, ale nieinfantylnym.
Ilustracje Louize Perdieus są wieloznaczne, ciekawe i doprawione humorem. Docenią je odbiorcy w każdym wieku. Autorka szaty graficznej potrafiła dodać do naukowych faktów element żartu i wizualnej anegdoty, który nie tylko rozśmiesza, ale też pomaga w zapamiętaniu informacji. Prawie każde hasło w książce ma swoją humorystyczną ilustrację, która często jest tak samo intrygująca, jak sam fakt. Dzięki temu „321 niesamowitych faktów przyrodniczych” staje się też wizualną ucztą, która przyciąga wzrok i zachęca do odkrywania kolejnych stron.
„321 niesamowitych faktów przyrodniczych” to błyskotliwa i czarująca encyklopedia, która z humorem i lekkością otwiera drzwi do świata, o którego dziwactwach nie mieliśmy pojęcia. Książka ta z powodzeniem rozbudza ciekawość do świata – pokazując, że na naszą planetę warto patrzeć z odpowiedniej, lekko zaskoczonej perspektywy, bo w jej faunie i florze kryją się cuda, o których istnieniu większość z nas nie ma pojęcia. Jest to pozycja, która z pewnością na długo zagości na półkach każdego, kto jest choć trochę głodny wiedzy i dobrej zabawy.
Agnieszka Zwolska-Szydłowska
Oceny książki 321 niesamowitych faktów przyrodniczych
17 użytkowników ma tytuł 321 niesamowitych faktów przyrodniczych na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Popularnonaukowe 2
- Dziecięce do przeczytania 1
- Dziecięce 1
- Samodzielne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce 321 niesamowitych faktów przyrodniczych
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„321 niesamowitych faktów przyrodniczych” to błyskotliwa i czarująca encyklopedia, która z humorem i lekkością otwiera drzwi do świata, o którego dziwactwach nie mieliśmy pojęcia. Książka ta z powodzeniem rozbudza ciekawość do świata – pokazując, że na naszą planetę warto patrzeć z odpowiedniej,...