Magazyn Biały Kruk Numer Specjalny #5: Księżyc

- czasopisma
- e-book
- Biały Kruk Numer Specjalny (tom 5)
- 2025-09-05
- 2025-09-05
Historia lubi się powtarzać, choć tym razem stanęliśmy tylko na jednym numerze specjalnym w roku. Oto po raz kolejny w procesie wydawniczym przybyli do nas studenci, zarówno Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, jak i Uniwersytetu Warszawskiego. Szóstka wspaniałych osób, które się do nas zgłosiły na praktyki zawodowe, pełne zaangażowania oraz chęcią do pracy.
Tematem tego numeru jest „Księżyc”. Chyba wszyscy go kojarzymy jako ciało niebieskie, które możemy ujrzeć niemal każdej nocy na niebie. To on był punktem kulminacyjnym wyścigu kosmicznego podczas zimnej wojny między Stanami Zjednoczonymi, a Związkiem Radzieckim. Podczas misji Apollo zespół pod kierownictwem Mieczysława Bekkera zbudował pojazd księżycowy LRV (Lunar Roving Vehicle),który był inspirowany twórczością innego Polaka, a konkretnie Jerzego Żuławskiego i jego Trylogii Księżycowej. Jak widzicie, nasz Księżyc, jak i satelity innych planet wszechświata inspirują zarówno konstruktorów, jak i twórców. Współcześnie księżyce również są popularnym tematem w wielu utworach science fiction, jak np. w cyklu The Expance.
Księżyc dla mieszkańców Ziemi jest czymś więcej niż tylko obiektem na niebie. Był także symbolem. Jeśli przyjrzymy się panteonom religii politeistycznych, to z pewnością znajdziemy chociaż jedno bóstwo lunarne. Nasz nocny towarzysz pomagał również określać sezony oraz cykle życia (kto ma działkę lub ogród, ten choć raz spotkał się z kalendarzem księżycowym siania roślin). Bardzo często Księżyc był też łączony z kobiecością głównie przez swoją cykliczność, ale też jako wyrażenie niezależności ze strony płci pięknej. Po tych kilku przykładach można stwierdzić , że w Lunie inspiracji można w nim znaleźć bez liku.
W tegorocznym numerze specjalnym „Białego Kruka” znajdziecie aż siedem opowiadań, z czego każde podchodzi inaczej do tematu. Znajdziecie tutaj cały przekrój, od science fiction, aż po fantasy. Dodatkowo w środku znajdziecie artykuł przygotowany przez Kamila Muzykę specjalnie dla nas – Każda stacja na powierzchni pełni także rolę bunkra – Polityka Księżycowa.
Z tego miejsca chciałbym również podziękować grupie praktykantów, którzy brali czynny udział w tworzeniu tego numeru, czyli: Natalii Koronce, Oli Cwern, Dominice Kitlińskiej, Weronice Mazur, Katarzynie Melkau i Ryszardowi Piechocie. Wykonaliście kawał dobrej i rzetelnej roboty! Zasługujecie na brawa oraz wysokie oceny.
Dziękujemy również Ewie Grzybowskiej za piękną ilustrację okładkową, która swoją magiczną wizją białego smoka nadała magazynowi wyjątkowy blask.
Kup Magazyn Biały Kruk Numer Specjalny #5: Księżyc w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Magazyn Biały Kruk Numer Specjalny #5: Księżyc
5 użytkowników ma tytuł Magazyn Biały Kruk Numer Specjalny #5: Księżyc na półkach głównych- Przeczytane 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magazyn Biały Kruk Numer Specjalny #5: Księżyc