Stranger Things: The Voyage

Okładka książki Stranger Things: The Voyage autora Michael Moreci, Nate Piekos, Hristov Todor, 9781506727684
Okładka książki Stranger Things: The Voyage

Kup Stranger Things: The Voyage w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stranger Things: The Voyage

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stranger Things: The Voyage

Na półkach: , , , ,

W świecie Stranger Things wszystko może się zdarzyć – nawet spotkanie z Demogorgonem na środku oceanu. Michael Moreci w swojej nowej odsłonie uniwersum Netfliksa przenosi czytelnika na pokład frachtowca Persephone, gdzie groza nie przychodzi z Upside Down, lecz czai się gdzieś pomiędzy rufą a ładownią. Niestety, choć koncept brzmi obiecująco – klaustrofobiczna przestrzeń, sztorm i tajemniczy ładunek – wykonanie pozostawia mieszane uczucia.

Komiks The Voyage to kontynuacja poprzedniego tomu Stranger Things: Kamchatka, który – jak wielu czytelników podkreśla – nie zapisał się zbyt mocno w pamięci. To sprawia, że osoby sięgające po ten tytuł bez znajomości prequela mogą poczuć się lekko zagubione. Nowi bohaterowie, choć ciekawie zarysowani, bywają do siebie łudząco podobni, co w połączeniu z mroczną, choć nastrojową kreską Todora Hristova, powoduje chwilami fabularne zamieszanie.

Jednak warto docenić to, co się udało – napięcie budowane jest konsekwentnie, a izolacja na wzburzonym morzu działa jak horrorowa lupa. Scenarzysta umiejętnie bawi się intertekstualnością – odniesienia do Drakuli, The Thing, Obcego czy Terminatora są tu smakowitymi kąskami dla fanów popkultury. Nawiązania te jednak bywają miejscami bardziej ozdobą niż integralną częścią narracji.

Największym mankamentem pozostaje zakończenie – gwałtowne, nie do końca satysfakcjonujące i pozostawiające więcej pytań niż odpowiedzi. Wydaje się, że potencjał zamkniętego thrillera w stylu „obcy na pokładzie” nie został w pełni wykorzystany. Fani serialu mogą również poczuć się zawiedzeni brakiem silniejszego powiązania z głównym wątkiem Stranger Things – mimo obecności Demogorgona, historia sprawia wrażenie nieco oderwanej od całości.

Podsumowując, Stranger Things: The Voyage to tytuł dla tych, którzy szukają atmosferycznego, choć miejscami chaotycznego komiksu w duchu retro-horroru. Miłośnicy klasycznych motywów grozy i nawiązań kulturowych odnajdą tu coś dla siebie, ale ci, którzy oczekują głębszego rozwinięcia świata Hawkins, mogą poczuć niedosyt.

Przyjemność 3/5

lubimyczytac - 7/10

4 użytkowników ma tytuł Stranger Things: The Voyage na półkach dodatkowych

Okładka książki Barbaric. Tom 1: Zgubne występki Nathan Gooden, Michael Moreci
Barbaric. Tom 1: Zgubne występki Nathan Gooden, Michael Moreci
Okładka książki Barbaric Book Four: Borne in Blood Nathan Gooden, Michael Moreci
Barbaric Book Four: Borne in Blood Nathan Gooden, Michael Moreci
Okładka książki Star Wars: Z pewnego punktu widzenia. 40 opowieści na 40-lecie "Imperium kontratakuje" Tom Angleberger, Sarwat Chadda, Shannon A. Chakraborty, Mike Chen, Adam Christopher, Katie Cook, Zoraida Córdova, Delilah S. Dawson, Tracy Deonn, Seth Dickinson, Rebecca F. Kuang, Alexander Freed, Jason Fry, Christie Golden, Hank Green, Rob Hart, Lydia Kang, Michael Kogge, C. B. Lee, Mackenzi Lee, Mark Oshiro, John Jackson Miller, Michael Moreci, Daniel José Older, Amy Ratcliffe, Beth Revis, Lilliam Rivera, Cavan Scott, Emily Skrutskie, Karen Strong, Anne Toole, Catherynne M. Valente, Austin Walker, Martha Wells, Django Wexler, Kiersten White, Gary Whitta, Brittany M. Williams, Charles Yu, Jim Zub
Okładka książki Star Wars: Hyperspace Stories, Volume 2: Scum and Villainy Cecil Castelucci, Amanda Deibert, Michael Moreci
Okładka książki Barbaric Book Three: Hell to pay Nathan Gooden, Michael Moreci
Barbaric Book Three: Hell to pay Nathan Gooden, Michael Moreci
Okładka książki Star Wars: Hyperspace Stories, Volume 1 Cecil Castellucci, Amanda Deibert, Michael Moreci
Okładka książki Stranger Things. Kamczatka Dan Jackson, Michael Moreci, Hristov Todor
Stranger Things. Kamczatka Dan Jackson, Michael Moreci, Hristov Todor

Okładka książki Alien: King Killer #1 Saladin Ahmed, Carlos Nieto
Alien: King Killer #1 Saladin Ahmed, Carlos Nieto
Okładka książki Absolute Flash: Of Two Worlds A. L. Kaplan, Jeff Lemire, Adriano Lucas, Nick Robles, Chris Sotomayor
Okładka książki My Bias is Showing?! Vol. 1 Eol (얼), Nabit
My Bias is Showing?! Vol. 1 Eol (얼), Nabit
Okładka książki Absolute Green Lantern: Without Fear Al Ewing, Jahnoy Lindsay
Absolute Green Lantern: Without Fear Al Ewing, Jahnoy Lindsay
Okładka książki Predator: Bloodshed #1 Roland Boschi, Ruairi Coleman, Jordan Morris
Predator: Bloodshed #1 Roland Boschi, Ruairi Coleman, Jordan Morris
Okładka książki Heaven Officials Blessing, Vol. 1 (STARember) Mo Xiang Tong Xiu, STARember
Heaven Officials Blessing, Vol. 1 (STARember) Mo Xiang Tong Xiu, STARember
Okładka książki Green Lantern Corps: New World Rising Jeremy Adams, Morgan Hampton, Fernando Pasarin

Cytaty z książki Stranger Things: The Voyage

Dodaj cytat z książki Stranger Things: The Voyage