Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu

Okładka książki Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu autora Kaja Tomczyk, 9788327746429
Kaja Tomczyk Wydawnictwo: MANDO Seria: MANDO Inside poradniki
poradniki
MANDO Inside
2025-08-27
2025-08-27

Kup Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu

No cóż, podszedłem do tej książki wymagając trochę więcej.
Dla nakreslenia sytuacji-Oficajlna diagnoza w drodze, ADHD i Autyzm, mieszanka. Niestety nie ma dużo ksiązek na ten temat, nikt nie odpowie na złożone pytania bo jest to temat zawiły. Więc miałem nadzieję że może dowiem się coś nie tylko ogólnikowo ale za dużo oczekiwałem.
To dobre wprowadzenie w ten świat jak tytuł wskazuje, dowiadujesz się o diagnozie lub podejrzewasz. Pomoże zrozumieć emocje dac sobie fory i omówi czemu złe emocje nie będą efektywnym motywatorem a zatrzymają cię w miejscu. Przedstawia metody pomocy sobie, jak być wyrozumiałym.
Jest łatwa w czytaniu bardzo do rzeczy ale aż brakuje więcej detali, przykładów od ludzi.

Daje wsparcie i instrukcje, na poczatek - jak najbardziej. Mam nadzieję na więcej książek w tej tematyce.

No cóż, podszedłem do tej książki wymagając trochę więcej.
To dobre wprowadzenie w ten świat jak tytuł...

Jestem pozytywnie zaskoczony. Po książkę sięgnąłem, bo interesuje mnie temat, a była dostępna w abonamencie Legimi, bez żadnej rekomendacji. Największym plusem tej ksiązki jest to, że nie powiela informacji, które się wszędzie powtarzają tylko skupia się na aspekcie, który jest pomijany czyli o tym jak poradzić sobie po otrzymaniu diagnozy w wieku dorosłym.

Na pewno każdy z was się kiedyś diagnozował. Byliście u internisty, okulisty czy lekarza innej specjalizacji, ale czy równie dużą wagę przykładamy do tego, co dzieje się w naszych głowach? Mam wrażenie, że chociaż się to zmienia, to dalej nie jest to na porządku dziennym a szkoda, bo często diagnoza może nas w pewnym stopniu uratować.
Sama spełnieniam "warunki" adhdowca więc ta książka była dla mnie istotna i ważna.
Autorka pisze z ogromną delikatnością, bez zadęcia i bez tego „poradnikowego tonu”, który często mnie odstrasza. Czuć, że to tekst osoby, która przeszła tę drogę naprawdę – od zagubienia i niepewności po stopniowe budowanie siebie na nowo. Nie ma tu obietnic cudownych przemian ani „10 kroków do akceptacji”. Jest za to prawda, wrażliwość i bardzo dużo zrozumienia.
To poradnik, który pozwala zrozumieć i się oswoić.
Mam wrażenie, że każdy powinien chociaż raz pójść do psychologa i pogadać o czymkolwiek, to bardzo otwiera, pozwala okazywać słabość a jej okazanie jest dla mnie paradoksalnie siłą.
To nie jest książka tylko dla osób z ADHD czy ze spektrum autyzmu. To też lektura dla bliskich, partnerów, rodziców, terapeutów – dla każdego, kto chce lepiej rozumieć i nie oceniać.

Sama spełnieniam "warunki" adhdowca...

104 użytkowników ma tytuł Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu

Cytaty z książki Neuroróżnorodny umysł. Jak odnaleźć siebie po diagnozie ADHD i spektrum autyzmu