Genetyka człowieka. Koncepcje i zastosowania

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Human Genetics: Concepts and Applications 14th edition
- 2025-09-23
- 2025-09-23
- 9788301242008
- Katarzyna Tońska, Dorota Hoffman-Zacharska, Agnieszka Charzewska, Monika Gos
Przewodnik po współczesnej genetyce człowieka – od podstaw po zaawansowane zagadnienia
Żyjemy w epoce pangenomu. To czas, gdy poznajemy już nie tylko pojedyncze ludzkie genomy, ale także fascynującą różnorodność genetyczną całej ludzkiej populacji.
Genetyka człowieka. Koncepcje i zastosowania autorstwa Ricki Lewis to unikalne, aktualne kompendium wiedzy o genomach, których poznanie odsłania, jak DNA kształtuje naszą tożsamość, zdrowie i zachowania społeczne.
Autorka – doświadczona badaczka, konsultantka genetyczna i popularyzatorka nauki – prowadzi czytelnika przez świat najnowszych odkryć i technologii, tłumacząc skomplikowane mechanizmy w sposób przystępny, ciekawy i pełen pasji. Znajdziesz tu m.in.:
zrozumienie pangenomu i genetycznej różnorodności człowieka z wykorzystaniem nowatorskich grafów genomowych,
przełomowe informacje o genetyce COVID-19 i jej wpływie na zdrowie publiczne,
aktualne studia przypadków i praktyczne wskazówki, jak interpretować wyniki testów genetycznych,
kompleksową analizę chorób genetycznie uwarunkowanych z uwzględnieniem wpływu czynników środowiskowych i społecznych uwarunkowań zdrowotnych,
najnowsze osiągnięcia biotechnologii, takie jak terapia genowa, edycja RNA i CRISPR.
zagadnienia z zakresu bioetyki
Genetyka człowieka to kompleksowy podręcznik poświęcony genetyce człowieka, łączący wiedzę podstawową z najnowszymi odkryciami i zastosowaniami praktycznymi.
Rozpoczyna się od wyjaśnienia podstawowych pojęć związanych z genami, genomem i strukturą komórek, przechodząc przez kluczowe procesy biologiczne, takie jak mejoza, rozwój prenatalny, dziedziczenie oraz mechanizmy ekspresji genów i mutacji.
Kolejne rozdziały omawiają złożoność cech dziedzicznych, genetykę zachowania, ale także budowę i funkcjonowanie DNA oraz chromosomów.
Znaczące miejsce zajmuje genetyka populacji, ewolucja człowieka, genetyka tożsamości oraz zastosowania genetyki w kryminalistyce.
W dalszej części książka prezentuje tematykę immunogenetyki, genetyki nowotworów oraz najnowszych technologii genetycznych, w tym metody modyfikacji DNA i RNA.
Ostatnie rozdziały poświęcone są testom genetycznym, leczeniu chorób genetycznych oraz technikom wspomaganego rozrodu.
Podręcznik zawiera także pytania kontrolne, odpowiedzi i indeks, co ułatwia naukę i powtórki.
To rzetelne i wszechstronne źródło wiedzy zarówno dla studentów, jak i osób zainteresowanych współczesną genetyką człowieka i jej wpływem na medycynę oraz społeczeństwo.
przełomowe informacje o genetyce COVID-19 i jej wpływie na zdrowie publiczne,
zagadnienia z zakresu bioetyki
Kup Genetyka człowieka. Koncepcje i zastosowania w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Genetyka człowieka. Koncepcje i zastosowania
16 użytkowników ma tytuł Genetyka człowieka. Koncepcje i zastosowania na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Nauka 1
- Chcę dać w prezencie 1
- Genetyka, DNA 1
- Humanistyka i nauka 1
- Medycyna 1
- 2025 prezent 1

Opinie i dyskusje o książce Genetyka człowieka. Koncepcje i zastosowania
Powiem szczerze, że na początku trochę się tej książki bałam, bo ta książka wygląda jak typowy podręcznik dla studentów i jest ogroooomna. I trochę tak jest - jest dużo szczegółów, nazw, procesów i momentami można się pogubić. Ale jak już się w to wgryzłam, to zaczęłam doceniać, jak dobrze wszystko jest wytłumaczone.
Najbardziej podobało mi się to, że nie jest to tylko „sucha teoria”, tylko są konkretne przykłady, np. chorób genetycznych czy sytuacji z życia. Dzięki temu łatwiej zrozumieć, po co w ogóle uczymy się o tych mutacjach czy dziedziczeniu. Są te tematy bardzo ciekawe, ale potrzeba wiele czasu by je przyswoić - czasami przeczytać wielokrotnie by zrozumieć w pełni o co chodzi.
To nie jest książka na szybkie czytanie przed sprawdzianem. Trzeba mieć czas i chęci, żeby to przyswoić. Ja bym ją bardziej traktowała jako coś do rozszerzenia wiedzy albo dla osób, które serio myślą o medycynie czy biotechnologii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej podobało mi się to, że nie jest to tylko...