Powrót do Nowego Jorku

Okładka książki Powrót do Nowego Jorku autora Nicki Greenberg, 9788368382143
Okładka książki Powrót do Nowego Jorku
Nicki Greenberg Wydawnictwo: Kropka Cykl: Detektywka w podróży (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Detektywka w podróży (tom 2)
The Detective's Guide to New York City
2025-09-10
2025-09-10
Monika Wiśniewska

Kup Powrót do Nowego Jorku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powrót do Nowego Jorku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót do Nowego Jorku

Pepper Stark rusza w kolejną podróż!
Zauroczone ( ja i moje córki) pierwszą częścią z wielką ekscytacją sięgnęłyśmy pod drugą część przygód Pepper i jej przyjaciół.

W tej części nasza bohaterka wraz z ojcem odwiedza swoich znajomych w Nowym Jorku. Nora właśnie szykuje się do swojej pierwszej roli na Broadwayu, a Sol pracuje jako cukiernik. Podczas uroczystej kolacji,którą przygotowywał również Sól,dochodzi do zatrucia sławnego krytyka kulinarnego. Naszą ekipę czeka kolejne tajemne dochodzenie.

Noworojski blichtr, ekskluzywne miejsca,a z drugiej strony najbiedniejsze dzielnice. Autorka stara się pokazać różne oblicze miasta i wychodzi jej to znakomicie. To nie jest zwykła detektywistyczna książka dla dzieci. Cała historia pokazuje,że możesz być wartościowym człowiekiem i spełniać swoje marzenia, niezależnie skąd pochodzisz. To także lekcja dla dzieci,że nie zawsze wielkie bogactwo czy sława jest równoznaczne ze szczęściem. Całość czyta się świetnie, akcja jest wciągająca pełna poczucia humoru,ale momentami gorzka i smutna. Jak to w życiu bywa.

IG: @mamazaczytana

Pepper Stark rusza w kolejną podróż!

"Jedynym sposobem na oczyszczenie kogoś z podejrzeń jest znalezienie prawdziwego sprawcy.”

Wciągająca, barwna i trzymająca w napięciu powieść. W pewnym momencie złapałam się na spostrzeżeniu, że chociaż książka kierowana do młodego odbiorcy, powyżej dziewięciu lat, to intryga na tyle ciekawie skonstruowana i przedstawiona, że jako dorosła osoba chętnie i zajmująco za nią podążałam. Naprawdę mnie zaciekawiła. Wyśmienicie bawiłam się w interpretowanie zdarzeń, wyjaśnianie incydentów, snucie domysłów. Nicki Greenber znakomicie zakamuflowała tożsamość mordercy, wodziła czytelnika za nos, podsuwała mylne tropy. A w tym wszystkim, uwzględniała spokojny rytm dochodzenia do prawdy, w przeciwieństwie do szybko rozwijanej akcji. Podobał mi się retro klimat kryminału. Autorka dołożyła wszelkich starań, aby w miarę wiernie opisać wygląd Nowego Jorku pod koniec lat dwudziestych dwudziestego wieku. Strzelistych budowli wyrastających jak grzyby po deszczu, dobrej passy rozwoju artystycznego życia, w tym teatru, opery, jazzowych klubów, hotelowych restauracji i znaczących imprez modowych. Metropolię otaczał imponujący blask reklam, nigdy niegasnących świateł, wysublimowanej socjety, niewyobrażalnego bogactwa. Ale w tle odwołania także do prohibicji i segregacji rasowej.

Nadmieniam, że „Powrót do Nowego jorku” to drugi tom, pierwszy to „Detektywka w podróży”, jeszcze nie miałam okazji go czytać. Kluczowa postać serii, z jednej strony sympatyczna i nieustępliwa w prowadzeniu śledztwa, z drugiej strony nie zawsze spostrzegawcza i logicznie łącząca elementy układanki, a nawet z drobną skazą zazdrości, sumarycznie wywarła na mnie dobre wrażenie. Młoda pannica wiedziona ciekawością, kim jest truciciel i jak podsunął toksyczną substancję znanemu krytykowi kulinarnemu podczas przyjęcia w modnej restauracji, wydaje się nie cofać przed niczym. Wsparcie ma w przyjaciołach, każdy z nich coś ciekawego dokłada do kryminalnej historii. Interesująco rozwija się wątek ojca Pepper Stark, zwanego Kapitanem, i jego serdecznej przyjaciółki Emmy. W trakcie rozwoju scenariusza zdarzeń pojawia się obiecujący trop wymagający metodycznego podejścia, bez wyciągania pochopnych wniosków. Ale czy młodziutką detektywkę stać na podporządkowanie się wymogom? Będzie potrafiła podążać nie tylko za instynktem, ale również rozsądkiem, nie pakować się w tarapaty? Wiele dzieje się podczas powrotu do Nowego Jorku, podobnie jak w różnorodnym stylu narracji, od czasu do czasu podszytego humorem. Co było przyczyną całego zamieszania i próby morderstwa? Dlaczego wina spadła na wskazaną przez policję osobę? Czy faktycznie bogaci ludzie – ci naprawdę bogaci – żyją w innym świecie niż reszta z nas?
bookendorfina.pl

Polubiłam Pepper Stark - dziewczynkę, która już drugi raz wchodzi w buty detektywa i świetnie się w nich odnajduje. POWRÓT DO NOWEGO JORKU jest udaną kontynuacją serii Nicki Greenberg. Autorka ponownie zabiera nas w świat elit, gwiazd i fleszy, by - tym razem - nasza mała Pepper mogła rozwiązać zagadkę próby otrucia jednego z gości wykwintnej restauracji, w której pracuje przyjaciel dziewczynki.

Dobrze się śledzi losy tej bohaterki i jej znajomych. Ciekawa jest również relacja Pepper z ojcem Kapitanem, którego oczywiście czytelnik poznał w pierwszym tomie. Książka jest napisana z polotem i nie można odmówić talentu pisarce. Ładnie buduje nie tylko fabułę i zagadkę, ale także postaci dramatu. Myślę, że barwność, z jaką Greenberg kreśli bohaterów jest najmocniejszą zaletą tej historii.

Jednak bohaterem tomu drugiego jest także ktoś jeszcze - Nowy Jork! uważam, że naprawdę świetnie przedstawiono na kartach POWROTU... to miasto. Czuć, jak tętni życiem, jak jest różnorodne i jak nigdy nie zasypia. Ta opowieść ma urok starych filmów i uważam, że może z niej czerpać przyjemność i młodszy i starszy czytelnik.

Seria jest świetnie wydana, w twardej oprawie - na półce prezentuje się zacnie. Nie mogę się - nadal - przyzwyczaić do tych feminatywów... DETEKTYWKA brzmi dla mnie... no powiedzmy, że niepoważnie, ale założę, że to kwestia czasu. Na tę chwilę nieco śmieszy (osobiste odczucie). Język jednak jest giętki i zobaczymy, czy nowa tendencja się utrzyma. Wracając jednak do książek z serii DETEKTYWKA W PODRÓŻY - polecam, miła, urocza, ciekawa, z interesującą zagadką i wartką akcją. Te książki uczą współpracy i spostrzegawczości a także pokazują budowanie rodziny i relacji.

Nowy Jork nigdy nie śpi

28 użytkowników ma tytuł Powrót do Nowego Jorku na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Powrót do Nowego Jorku na półkach dodatkowych

Nicki Greenberg
Nicki Greenberg
Nicki Greenberg jest pisarką i ilustratorką pochodzącą z Melbourne w Australii. Jej pierwsze książki, seria The Digits, zostały wydane, kiedy miała piętnaście lat. Później dziesięć lat spędziła w przebraniu prawniczki, jednocześnie prowadząc drugie życie – i wcale nie tak bardzo je ukrywając – jako autorka komiksów i książek dla dzieci. W 2008 roku, podczas Targów Książki w Bolonii, jej innowacyjna adaptacja graficzna Wielkiego Gatsby’ego została okrzyknięta Białym Krukiem. Greenberg poszła za ciosem i stworzyła liczącą czterysta dwadzieścia pięć stron „książkową inscenizację” Hamleta, która w 2011 roku zdobyła ex aequo nagrodę Picture Book of the Year organizacji Children’s Book Council of Australia. Nicki, inspirowana przez własne dzieci, obecnie większość atramentu wykorzystuje do tworzenia książek dla młodych czytelników. I jest to jej ulubione zajęcie, kiedy jednak uda jej się oderwać od biurka, uwielbia robić na szydełku dziwaczne morskie stworzenia.

Okładka książki Ucieczka na Górę Marzeń Katarzyna Piątek, Rafał Witek
Ucieczka na Górę Marzeń Katarzyna Piątek, Rafał Witek
Okładka książki Na tropie tajemnic. Antologia opowiadań detektywistycznych Iwona Banach, Joanna Maria Chmielewska, Justyna Drzewicka, Tomasz Duszyński, Joanna Jagiełło, Agnieszka Jeż, Jacek Łukawski, Alek Rogoziński, Małgorzata Starosta, Marcel Woźniak
Okładka książki Biznes. To, o czym dorośli Ci nie mówią Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Biznes. To, o czym dorośli Ci nie mówią Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Okładka książki Kto by nie chciał mieć psa? Marta Guśniowska, Daniel de Latour