Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami!

Okładka książki Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami! autora Michał Szurek, 9788375942484
Okładka książki Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami!
Michał Szurek Wydawnictwo: Oficyna Edukacyjna Krzysztof Pazdro informatyka, matematyka
informatyka, matematyka
2023-01-01
2023-01-01

Kup Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami!

Bardzo dobra książka, i dla młodszego i dla starszego. I dla kogoś kto kocha matematykę, a także dla kogoś kto ją po prostu lubi. Podejrzewam, że może być sporą inspiracją dla nauczycieli, a także dla rodziców, którzy chcą różnymi tematami zainteresować dzieci. Ja sobie ją czytam co jakiś czas (oczywiście to nie książka, którą pochłania się w całości w kilka godzin) i wyławiam zadania czy też zagadki dla moich dzieci, oczywiście dostosowane do ich wieku. Polecam gorąco!

7 użytkowników ma tytuł Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami! na półkach głównych

Michał Szurek
Michał Szurek
Polski matematyk i popularyzator nauki, profesor Uniwersytetu Warszawskiego. W 1968 roku skończył studia na Uniwersytecie Warszawskim. Od tego czasu jest pracownikiem i wykładowcą tej uczelni. Jego główna specjalność naukowa to geometria algebraiczna. Od 1978 roku prowadzi dział Rozmaitości matematyczne w "Młodym Techniku". Przez cztery lata był redaktorem "Delty". Jest laureatem nagrody Polskiego Towarzystwa Matematycznego imienia Samuela Dicksteina (2004). Od 2012 członek Komitetu Redakcyjnego czasopisma Wiadomości Matematyczne. Jego najbardziej znane publikacje to: Opowieści matematyczne (1987),Opowieści geometryczne (1995),Z komputerem przez matematykę (1995),Matematyka dla humanistów (2000),Matematyka przy kominku (2008) Gawędy matematyczne na każdy dzień miesiąca oraz ośmiotomowy cykl wykładów O nauczaniu matematyki (2006).

Cytaty z książki Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami!

Dodaj cytat z książki Spacery matematyczne. Zachwyć się liczbami i figurami!