Jelita są ważne

- zdrowie, medycyna
- 2025-06-18
- 2025-06-18
Czy wiesz, że zdrowie twoich jelit ma ścisły związek z gospodarką hormonalną, kondycją mózgu, poziomem energii i samopoczuciem? Dzięki tej książce nie tylko zrozumiesz te zależności i dowiesz się, na co zwracać uwagę, by utrzymać zdrowie jelit i całego organizmu, lecz także poznasz metody leczenia najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego i nauczysz się dbać o zdrowie w sposób holistyczny! Roksana Środa, dietetyczka kliniczna, założycielka popularnej marki MajDiet i influencerka, dzieli się z tobą swoją bezcenną wiedzą, która pozwoli ci: • zrozumieć naturę zaburzeń takich jak SIBO oraz IBS i poznać najskuteczniejsze metody leczenia, • zadbać o gospodarkę hormonalną i przeciwdziałać endometriozie, PCOS oraz zaburzeniom tarczycy, • lepiej rozumieć sygnały alarmowe, które wysyła ci ciało, • zapobiegać bólowi, wzdęciom i innym dolegliwościom układu pokarmowego, • wprowadzić zdrowe nawyki i zrównoważoną dietę bez rezygnowania z przyjemności, • utrzymać zdrowie jelit i cieszyć się pełnią życia. W poradniku znajdziesz zarówno rzetelne i przystępnie przedstawione informacje, jak i przepisy oraz inspirację do wprowadzenia pozytywnych zmian.
Kup Jelita są ważne w ulubionej księgarni
Oceny książki Jelita są ważne
45 użytkowników ma tytuł Jelita są ważne na półkach głównych- Chcę przeczytać 24
- Chcę dać w prezencie 1
- Wypożyczone z biblioteki 1
- Samodzielne 1
- 2026 1
- Medycyna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jelita są ważne
Wspaniała lektura dla tych, którzy mają IBS, SIBO czy inne problemy związane z układem pokarmowym i hormonalnym, ale nie tylko dla nich - sporo można zrozumieć, uniknąć różnych schorzeń i wreszcie skierować się na właściwe badania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedzieliście, że to jelita modulują odporność organizmu i wpływają na produkcję hormonu szczęścia? Natomiast hormony szczęścia mają wpływ na nasze samopoczucie i poziom codziennej energii.
Autorka jest dietetyczką kliniczną, do której codziennie trafia wiele pacjentów. Przez to, że sama miała wiele zaburzeń zdrowotnych autorka zaczęła interesować sie jelitami. Opowiada nam również swoją historię, przez co przeszła. Tryb życia, sposób odżywiania i aktywność fizyczną mają największy wpływ na nasze zdrowie. Warto zwrócić uwagę na poziom żelaza we krwi. Jelita mają również wpływ na gospodarkę hormonalną- tarczycę, insulinoopornosc, endometriozę. Opisana jest dieta przeciwzapalna, co powinniśmy jeść, a także na czym polega SIBO i IBS. W książce wskazane jest jakie są najczęstsze przyczyny nawrotu zaburzeń przewodu pokarmowego. Bardzo ważne są regularne badania krwi, a także suplementacja. Przewód przekarmowy wykonuje swoje zadania 24h na dobę, nawet w czasie naszego snu. Autorka w książce udziela wielu cennych rad. Na samym końcu są przepisy, co skradło moje serce, a po nich jest miejsce na notatki, co jest świetne, ponieważ możemy zapisać ważniejsze rzeczy lub przemyślenia podczas czytania. Polecam! 💛
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka jest dietetyczką kliniczną, do której codziennie trafia wiele pacjentów. Przez to, że sama miała wiele zaburzeń zdrowotnych autorka zaczęła interesować sie jelitami. Opowiada...