Gdzie jest Trzeci Król?

Okładka książki Gdzie jest Trzeci Król? autora Maciej Słomczyński, 9788380748255
Okładka książki Gdzie jest Trzeci Król?
Maciej Słomczyński Wydawnictwo: Bukowy Las kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2025-06-18
1966-01-01

Kup Gdzie jest Trzeci Król? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gdzie jest Trzeci Król?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdzie jest Trzeci Król?

Herr Gruber to szef międzynarodowego syndykatu, który specjalizuje się w spełnianiu życzeń obrzydliwie bogatych ludzi, życzeń, których spełnienie mocno kłóci się z praworządnością. Śledczy Interpolu mogą jedynie zgrzytać zębami, bo Gruber to arcymistrz planowania, któremu przyświeca jeden cel: żadnych ofiar i brutalności. Teraz jednak nadarza się okazja zakończenia jego kariery. Celem Grubera jest kradzież obrazu z polskiego muzeum, uprzedzeni przez Interpol śledczy mają zastawić pułapkę, podmieniając obraz na kopię, którą później będzie można jednoznacznie zidentyfikować. Całość akcji udaje się wręcz wyśmienicie, problem pojawia się kiedy zostaje zabity potencjalny współpracownik syndykatu, a kopie obrazu zaczynają mnożyć się niczym drożdże...
Na własne potrzeby wprowadziłem określenie „bajkowej łagodności”, które cechuje utwory Słomczyńskiego. Lekki, ale nie infantylny język, zgrabna zagadka kryminalna i obowiązkowy nieboszczyk, a wszystko to pozbawione jakiejś nadmiernej gwałtowności czy brutalności. To nie krwawy kryminał, a pewna wariacja opowieści z dreszczykiem. Przez to czyta się szybko i niezwykle przyjemnie.

🎨Trzysta lat temu malarz Ribera miał namalować dla wicekróla Neapolu Pokłon Trzech Króli do domowej kaplicy. Zlecenie to wykonał, a po wielu dekadach dwa z trzech obrazów znalazły się w posiadaniu kolekcjonera z Ameryki Południowej. A gdzie podział się trzeci? Oczywiście w Polsce jako własność państwowego muzeum.

🎨Jak więc ukraść obraz i dostarczyć go multimilionerowi? Nad tym głowi się pan Gruber, członek jednego z największych gangów złodziei dzieł sztuki w Europie. Plan jest prosty: podmienić obraz, nie popełniając żadnego przestępstwa. W końcu „nikt nie musi być tak uczciwy jak człowiek żyjący poza prawem”.

🎨Gorzej, że na ten sam plan wpada policja. Kapitan Wieczorek i porucznik Rogalska działają pod przykrywką w pałacu we wsi Bory. W muzeum na odludziu, pod osłoną śnieżnej nocy, wśród świstu zawiei i wycia wichru, dokonują zamiany. Niestety, nie tylko oni, podczas gdy kustosz leży martwy w bibliotece.

🎨To jedna z moich ulubionych form kryminału, choć długie wprowadzenie w działalność gangu uznałam za nużące i niepotrzebne. Jednak czy może być coś lepszego niż odcięty od świata pałac zimową porą, opowieści o duchach przy kominku, karkołomny plan ratowania obrazu, kilkoro mieszkańców i morderca wśród nich?

🎨Choć dwie pierwsze części serii podobały mi się bardziej, ta urzekła mnie atmosferą niczym spod pióra Agathy Christie – niektórzy mieszkańcy czuli się nawet jak bohaterowie jej powieści. Do tego sporo humoru, błyskotliwych dialogów, dowcipów z piekła rodem i komedii omyłek. A na koniec kapitan Wieczorek wszystko metodycznie wyjaśnia. Również to, dlaczego obrazów było w tej historii zdecydowanie zbyt wiele.

🎨Jeśli to Wasze klimaty, polecam z całego💜

🎨Jak więc ukraść obraz i dostarczyć go multimilionerowi? Nad...

Nie ocenię tej powieści. Może jest kiepska, może jest bardzo dobra. Nie wiem. Na moje ambiwalentne odczucia wpływa lektor czytający książkę Słomczyńskiego. Janusz Chabior, skądinąd bardzo dobry aktor, który świetnie przeczytał Kult, Orbitowskiego. Tutaj totalna porażka. Kryminał czytany, jak za karę, usypiający, bezbarwny głos, niczym infolinia w sieci telefonii komórkowej, już więcej życia miał głos AI, gdy próbowałem słuchać artykułu w tygodniku Polityka. Też poległem.
Uknułem kiedyś na własny użytek pogląd, że bardzo dobrą książkę, zły lektor może spierdzielić, a grafomania odpowiednio przeczytana, może okazać się genialna. To jest właśnie taki przypadek.
Czy na wzór obsady filmowej, nie można robić castingów na odpowiedni głos do przeczytania tej czy innej powieści?

126 użytkowników ma tytuł Gdzie jest Trzeci Król? na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Gdzie jest Trzeci Król? na półkach dodatkowych

Okładka książki Sekscytacje. Antologia polskiej literatury frywolnej, rubasznej i obscenicznej Stanisław Barańczak, Tadeusz Boy-Żeleński, Aleksander Fredro, Marian Hemar, Mieczysław Jagoszewski, Świętopełk Karpiński, Szymon Kobyliński, Leszek Mazan, Janusz Minkiewicz, Andrzej Możdżonek, Adam Naruszewicz, Tadeusz Różewicz, Maciej Słomczyński, Wisława Szymborska, Stanisław Trembecki, Julian Tuwim, Tadeusz Wittlin, Marian Załucki

Cytaty z książki Gdzie jest Trzeci Król?

Dodaj cytat z książki Gdzie jest Trzeci Król?