Cienie Lasu. Senny obłęd

2025-05-18

Kup Cienie Lasu. Senny obłęd w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cienie Lasu. Senny obłęd

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cienie Lasu. Senny obłęd

Atmosfera w Wiekowym Dworze zagęszcza się, giną młode dziewczyny a na czarnym rynku pojawił się nowy dostawca opium i laudanu. Nie tylko demony są potworami, także ludzie są zdolni do zbrodni. Wirona męczy nocna mara, która w połączeniu z problemami rodzinnymi prowadzi do wybuchów agresji.

Panie i Panowie, przed Wami kilka zdań o kolejnej kontynuacji, która już jakiś czas temu wleciała u mnie na warsztat, a teraz nadszedł dobry moment, żeby Wam o niej co nieco poopowiadać.

Tym razem powracamy do słowiańskiej grozy za sprawą serii „Cienie Lasu”, autorstwa Agi „Tutu” Szymańskiej. Na wstępie od razu zaznaczę, że trochę marudziłem, recenzując poprzedni tom. Dostało się przede wszystkim atmosferze, a dokładnie rzecz ujmując budowaniu napięcia - wiecie, brakowało mi w nim tego czegoś, co sprawiłoby, że w każdym nerwie, w każdym kawałku ciała czułbym ciągle narastający lęk oraz niepokój towarzyszący mi przy przewracaniu kolejnych stron. Jednak mimo tego opowieść zainteresowała mnie na tyle mocno, że postanowiłem dać jej szansę, coby przekonać się, jak to wszystko się dalej rozwinie.

I jak wyszło?? No kurde, muszę przyznać, że jestem bardziej zadowolony z lektury tej części, niż z jedynki. Co pierwsze zwraca uwagę, to zdecydowanie mroczniejszy, bardziej przytłaczający, momentalnie wręcz schizofreniczny klimat, który towarzyszy nam od samego początku „Sennego Obłędu”. Zresztą już sam podtytuł sugeruje, że zostaniemy wrzuceni prosto w paszczę szaleństwa. Odniosłem również wrażenie, że w tej części dużo mocniej wyeksponowane zostały elementy słowiańskie, które nadają całości tego, czego brakowało „Blademu Widmu”, czyli atmosfera niepokoju oraz wszechobecnej grozy, dzięki której pozostajemy w ciągłym napięciu przez cały komiks. Pojawiają się nowe postacie z panteonu istot nadnaturalnych, które nie da się ukryć, miały ogromny wpływ na akcję i klimat utworu. Na szczególne wyróżnienie zasługuje Mara Nocna, której obecność w tym komiksie to był strzał w dziesiątkę.

Fabularnie dostajemy historię, rozpoczynającą się dokładnie w momencie zakończenia poprzedniczki. W jej centrum ponownie znajduje się Wiron i niezmiennie to wokół jego osoby budowana jest cała opowieść. Jednak sama jego postać uległa dość potężnej metamorfozie. Obserwujemy jego powolne popadanie w obłęd, zmianę postrzegania świata, utratę wyznawanych wartości oraz coraz większe zagubienie w otaczającej go rzeczywistości. Z jednej strony ogromny wpływ zaczynają wywierać na niego istoty ze świata nadprzyrodzonego, z drugiej natomiast ludzie również mu niczego nie ułatwiają. Muszę przyznać, że autorka stworzyła naprawdę świetną postać dramatyczną.

Grafiki utrzymane są w surowych, posępnych odcieniach szarości oraz realistycznej konwencji, podobnie jak to miało miejsce w pierwszej części. Agnieszka Szymańska ma charakterystyczny styl rysowania, z którym ja nie do końca czuję flow, jednak nie na tyle, żebym musiał jakoś się nad tym wywnętrzać.

Podsumowując, rozkręcają się te „Cienie Lasu”, co - nie ukrywam - bardzo mnie cieszy. Jest progres, jest klimat, jest groza - dla mnie git.

Tyle ode mnie. Do usłyszenia.

Autorka ponownie zabiera nas w swój demoniczny, słowiański świat pełen mroku, lęku i strachu.

Wirona męczą senne koszmary, przepełnione makabrycznymi widokami. Mężczyzna nie wie, skąd się one biorą i dlaczego śnią mu się te wszystkie okropieństwa. W międzyczasie dostaje on również niemoralną propozycję, dzięki której mógłby uratować młodszego brata przed wyrokiem. Wiron jest skołowany, nie wie co ma zrobić. Próbuje porozmawiać o tym z Leną, jednak kiedy czyny działają przed słowami, źle się dzieje...
Przyjaźń chłopaka z demonicą zostanie wystawiona na próbę - czy ją przetrzymają?

Uwielbiam tę opowieść. Kiedy tylko wyjdzie już całość, to na pewno zrobię jej reread. Ten komiks ma swoją magię, niepowtarzalny klimat, to "coś", dzięki czemu ciężko się od niego oderwać i nie sposób o nim zapomnieć.

Mnóstwo się tu dzieje. Dostajemy dalszy ciąg przygód naszych bohaterów, jednak nadal wiele pozostaje do wyjaśnienia. Poznajemy też nowe osoby, co zmienia nasze postrzeganie pewnych zdarzeń.

Niezmiennie jest tu jednak mrocznie, przerażająco i demonicznie. A do tego rysunki Agi tak bardzo przyciągają, że ciężko jest się oderwać od czytania. Bardzo lubię jej kreskę, ten styl jest świetny! Wszystko tu ze sobą współgra i perfekcyjnie pasuje.

Nie mogę się też doczekać trzeciej części, bo oczywiście historia kończy się w takim momencie, że chciało mi się krzyczeć! Jak tak można z zimną krwią zostawić czytelnika ja się pytam?

Chcę więcej!!!

18 użytkowników ma tytuł Cienie Lasu. Senny obłęd na półkach głównych