Tajny klub „U Fryzjera”

- 2025-06-04
- 2025-06-04
- 56 min.
- Katarzyna Mojkowska
Chicago, lata dwudzieste. W tajnym klubie ukrytym w piwnicy zakładu fryzjerskiego gangster Wielki Tulio szykuje się do obchodów swoich pięćdziesiątych urodzin. Na imprezie stawi się cała śmietanka miasta, lecz niektórzy z gości mają aż nadto powodów, by nienawidzić jubilata. Wtem gasną światła i rozlega się huk wystrzału! Wielki Tulio ginie w obecności wszystkich zaproszonych! By wydedukować, kto jest sprawcą, czytelnik musi szybko główkować i analizować tropy. Pomoże mu w tym młoda pisarka Voldemar. Wszyscy goście są podejrzanymi, a pozory mylą!
Ilustrowany „Tajny klub U Fryzjera” to hołd złożony klasycznym powieściom z intrygą i kryminałom w stylu Agathy Christie.
Kup Tajny klub „U Fryzjera” w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajny klub „U Fryzjera”
25 użytkowników ma tytuł Tajny klub „U Fryzjera” na półkach głównych- Przeczytane 15
- Chcę dać w prezencie 1
- Samodzielne 1
- Kryminał i horror 1
- Współpraca 1
- 2025 1
- Dla dzieci 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajny klub „U Fryzjera”
Króciutka opowiastka kryminalna w stylu retro.
Polecam, tak dla 6-10-latków będzie to świetna propozycja. Dorośli też będą się przyjemnie bawić.
Króciutka opowiastka kryminalna w stylu retro.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i dynamiczna fabuła, nietuzinkowi bohaterowie i wspaniałe ilustracje. Do tego kotek czarnuszek, który pojawia się na stronach książki.
Zagadka, klimat retro i elegancja klasycznego kryminału!
Podczas czytania zafascynowała nas koncepcja zagadki zamkniętej w jednym pomieszczeniu – każdy szczegół mógł być tropem, każda postać miała coś do ukrycia. Przyglądaliśmy się ilustracjom i wspólnie analizowaliśmy, kto mógł być winny. Ta książka wciąga w świat opowieści – zachęca do myślenia, obserwowania i dedukcji.
Mnie urzekł również styl i atmosfera. Czuć w niej wyraźny ukłon w stronę Agathy Christie – zamknięty krąg podejrzanych, napięcie budowane przez drobne szczegóły.
Widać również ducha tamtej epoki: szelest eleganckich sukien, jazzowe nuty w tle i ten delikatny dreszczyk niepokoju.
Nie sposób też nie wspomnieć o ilustracjach. Są przepiękne – pełne detali, światła i cienia, tworzą niesamowity klimat, zachowując estetykę tamtych lat.
Polecam do czytania ze starszakami, jeśli macie ochotę na kryminalną zagadkę, ale uwaga – łatwo dać się zwieść fałszywym tropom 😉
Zagadka, klimat retro i elegancja klasycznego kryminału!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChicago, lata 20. Od pierwszych stron przenosimy się do tajemniczego miejsca – ukrytego pod zakładem fryzjerskim klubu, gdzie odbywa się urodzinowe przyjęcie. Nagle światła gasną, słychać huk… a potem pojawiają się pełne niepokoju spojrzenia i pytanie: Kto dopuścił się zbrodni?
Podczas czytania zafascynowała nas...
Podobno dzieciaki nie czytają? Serio? Bo jak widzę książki z Wydawnictwa Kropka, to nie jestem w stanie uwierzyć w prawdziwość tego stwierdzenia. Tu każdy znajdzie coś dla siebie - przygodę, kryminał czy zagadkę do rozwikłania. Jest w czym wybierać.
Przenosimy się do lat dwudziestych, do Chicago. W tajnym klubie ukrytym w piwnicy zakładu fryzjerskiego rozpoczyna się przyjęcie urodzinowe. Gangster zwany Wielki Tulio będzie obchodzić swoje pięćdziesiąte urodziny w towarzystwie rodziny, śmietanki towarzyskiej miasta oraz kolegów i partnerów w szemranych interesach. Każdy z nich oprócz życzeń, sporo uraz do jubilata.
Nagle gasną światła!
Słychać huk!
Ktoś zapala światła... O nie! Wielki Tulio nie żyje! By nie ujawnić istnienia Tajnego Klubu, nie można wezwać policji. Impreza urodzinowa zmienia się w śledztwo, a każdy z gości staje się podejrzanym.
I teraz do akcji wkraczają czytelnicy. Wraz z młodą pisarką Voldemar badają tropy, szukają podejrzanych, dokładnie przyglądają się ilustracjom (najlepiej z lupą w ręku),anaizują każe spojrzenie i gest, by... Miejmy nadzieję, rozwiązać sprawę tej tajemniczej zbrodni!
Świetne ilustracje - barwne, pełne szczegółów skrywających tajemnice bohaterów zaproszonych na imprezę urodzinową bossa mafii. Świetnie scharakteryzowani goście, którym bacznym okiem przygląda się Voldemar. Oto klasyczny kryminał z pazurem w stylu Agathy Christie, w którym czytelnik bierze aktywny udział.
Ah, podążajcie za kotem. Choć czarny, to zamiast pecha, może Was przynieść rozwiązanie zagadki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA ja chcę Wam pokazać coś co zachwyci nie tylko młodych czytelników, ale i ich rodziców.
Przenosimy się do lat...
Autorka Soledad Romero Mariño napisała wciągającą fabułę napisaną przystępnym dla dzieci językiem. Warto wspomnieć, że choć książka porusza trudne życiowe wątki takie jak zabójstwa, kradzieże czy morderstwa, całość przedstawiona jest w mistrzowski sposób. Fabuła pozwala czytelnikom odkryć klimat panujący w Stanach Zjednoczonych w ubiegłym wieku, który z pewnością wielu z nich jest nieznany. Szata graficzna, którą przygotowała Xiana Teimoy, świetnie oddaje klimat ówczesnej epoki, a także często występujących wtedy incydentów. Więcej na blogu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki detektywistyczne zyskują w naszym domu coraz większą popularność.
Lubimy pogłówkować nad tym, który bohater wydaje nam się podejrzany, dyskutować o ewentualnych poszlakach, odkrytych intrygach, rozwiązanych zagadkach. Czasem trudno dotrwać nam do końca historii, by poznać prawdę i sprawdzić, kto w naszym czytelniczym duecie był bliższy rozwikłania kryminalnej zagadki.
Na szczęście na rynku wydawniczym literatury dziecięcej nie brakuje publikacji, które przenoszą czytelników w sam środek kryminalnej afery.
Z niemałym zaciekawieniem sięgnęłyśmy po książkę Soledad Romero Mariño z fenomenalnymi ilustracjami Xiany Teimoy pt. "Tajny klub u Fryzjera".
Przenosimy się w niej do dalekiego Chicago, które odbudowuje się po wojnie. Spragnione rozrywki miasto staje się miejscem w którym gangsterzy za nic mają bezpieczeństwo szarych obywateli.
W niepozornym salonie fryzjerskim, w dobrze zamaskowanym podziemnym klubie, zorganizowano przyjęcie na cześć gangstera zwanego Wielkim Tulio. Stawia się na nim najlepsza miejska śmietanka m.in.: skromny bokser Salomé, cwany bukmacher, skorumpowany do granic możliwości inspektor policji, czy też młoda pisarka Voldermar.
W trakcie wystawnego przyjęcia dochodzi do morderstwa.
I tu przydaje się bystre ucho i szeroko otwarte oko młodego czytelnika, który może pomóc Voldermar odnaleźć zabójcę Wielkiego Tulio.
"Tajny klub u Fryzjera" to detektywistyczna powieść, w której autorzy pragną oddać hołd twórczości Agathy Christie. Trzeba przyznać, że im się to udaje.
Ciekawa fabuła kryje się w stosunkowo krótkim tekście, zróżnicowani bohaterowie wzbudzają podejrzenia, co do czystości intencji z jakimi pojawili się na owym przyjęciu. Strona graficzna, okryta mgiełką tajemniczości, idealnie oddaje klimat kryminalnego półświatka. Trzeba wykazać się sprytem i szybko łączyć ze sobą fakty, by rozwiązać zagadkę, nim historia zmierzy do ostatniej kropki.
Fantastyczna propozycja na letnie popołudnie.
Śmiem twierdzić, że tak książka zaskoczy wielu młodych czytelników - oczywiście pozytywnie!
Książki detektywistyczne zyskują w naszym domu coraz większą popularność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubimy pogłówkować nad tym, który bohater wydaje nam się podejrzany, dyskutować o ewentualnych poszlakach, odkrytych intrygach, rozwiązanych zagadkach. Czasem trudno dotrwać nam do końca historii, by poznać prawdę i sprawdzić, kto w naszym czytelniczym duecie był bliższy rozwikłania kryminalnej...
Chicago, lata 20. Miasto gangów, jazzowych klubów i interesów załatwianych niekoniecznie przy świetle dnia. To właśnie tu, w zwykłym z pozoru salonie fryzjerskim, pod osłoną nocy i w atmosferze konspiracji, zbiera się elita mrocznego półświatka. W piwnicy ukrytej pod fotelami i suszarkami odbywa się impreza, o której nikt z zewnątrz nie powinien się dowiedzieć. Bo to nie jest zwykła urodzinowa feta.
Wielki Tulio, boss i gangster, świętuje pięćdziesiątkę. Goście? Barwne postaci z różnych światów, ale jedno ich łączy: każdy coś zawdzięcza Tulio... albo ma z nim niewyrównane rachunki.
I wtedy dzieje się coś, co zatrzymuje całą imprezę. Gdy gasną światła, by jubilat mógł zdmuchnąć świeczki na swoim torcie, zamiast aplauzu rozlega się huk. A chwilę później — milczenie. Gdy światło powraca, Tulio leży z twarzą w torcie, martwy. Ktoś pociągnął za spust.
Nie ma możliwości wezwania policji – przecież nikt nie może się dowiedzieć o istnieniu Tajnego Klubu. Tym samym impreza zmienia się w śledztwo, a każdy z gości staje się jednocześnie podejrzanym.
To moment, w którym do akcji wkracza czytelnik. Bo ta książka to nie tylko opowieść – to gra. Tropienie, dedukcja, analizowanie słów i spojrzeń, sprawdzanie ilustracji z lupą w ręku. Autor nie daje nam wszystkiego na tacy – rzuca tropy ukryte w mimice postaci, nieoczywistych dialogach, detalach na rysunkach.
"Tajny klub u fryzjera" to świetnie skonstruowana historia z krwi i kości – z pazurem, klimatem i humorem. Rasowy kryminał, który nie tylko się czyta, ale i rozgrywa. To książka, która wymaga zaangażowania i skupienia, ale odwdzięcza się pełną satysfakcją, gdy krok po kroku zbliżamy się do rozwiązania zagadki.
Jeśli masz ochotę zanurzyć się w dwudziestowieczny świat cygar, szemranych interesów i jazzu, ta lektura trafi w punkt.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest pierwsza w nocy. Wyobraź sobie, że za oknem leje deszcz, jest dość chłodno a wszystkie lokale wokół są już pozamykane.
Idziesz ponurą ulicą do znanego Ci miejsca jakim jest zakład fryzjerski, tajnym wejściem wchodzisz do piwnicy w której znajduje się ukryty klub. Dziś odbywa się tu wielkie przyjęcie z okazji urodzin Wielkiego Tulia- największego bossa mafii.
Przy stoliku po lewej stronie siedzi pani McQueen ze swoim synem Timem, przy kolejnym stoliku zażartą dyskusję poprowadzą bukmacher Olivier King z Salomonem mistrzem świata w boksie. Przy ostatnim stoliku zasiada powieściopisarka Voldemar w towarzystwie policjanta łapówkarza.
Nadchodzi najważniejszy moment przyjęcia! Na salę wjeżdża tort, gasną światła a muzyka cichnie…
I nagle rozlega się wystrzał!
Wielki Tulio leży z twarzą w torcie a wśród gości znajduje się morderca…
Pora na przeprowadzenie śledztwa, przyjrzeniu się miejscu zbrodni, zebraniu tropów i wytypowanie mordercy.
Chcesz poprowadzić śledztwo i sprawdzić, czy uda Ci się rozwikłać tę sprawę?
Wszyscy goście są podejrzani, a pozory mylą!
Jeśli lubicie książki kryminalne a podczas ich czytania analizujecie wszystkie wydarzenia to ta książka będzie dla Was dobrą propozycją.
Osobiście bardzo mi się podobała a wytypowanie mordercy udało się za pierwszym razem. Klimat książki świetnie wpasowałby się w wieczorne czytanie przy ulewnie za oknem.
„Tajny klub u fryzjera” to hołd złożony kryminałom i klasycznym powieściom detektywistycznym w stylu Agaty Christie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzary obraz Chicago w latach dwudziestych jest niebezpiecznym miejscem, w którym swobodnie grasują gangsterzy.
Jeśli lubicie kryminały z zamkniętym gronem podejrzanych, z akcją skondensowaną tylko do jednego miejsca, to dzięki “Tajnego klubowi U Fryzjera” możecie zarazić tą miłością swoje pociechy - jest to książeczka dla dzieciaków 8+, a jej autorkami są Soledad Romero Mariño, która odpowiedzialna jest za tekst oraz Xiana Teimoy odpowiedzialna za ilustracje.
Historia rozgrywa się w 1921 roku w Chicago w tajnym klubie znajdującym się w podziemiach zakładu fryzjerskiego. To tam świętuje swoje 50-te urodziny Wielki Tulio, lokalny mafioso. Uroczystość odbywa się w gronie przyjaciół i najbliższych współpracowników, a jednak coś idzie nie tak - pada strzał, ktoś kończy martwy. Kto zabił? I dlaczego? Jedno jest pewne - morderca jest wśród nas!
Wizualnie to prawdziwym majstersztyk - twarda oprawa, format nieco większy, kwadratowy, a każda strona to ilustracje: od jednej ciągnącej się przed dwie równoległe strony, po trzy na jednej, idealnie się ze sobą zgrywające. Tekst znajduje się w ramkach, nie ma go wiele, jednak pisany jest zwyczajną czcionką, a język jest dość dorosły, więc kategoria wiekowa na pewno dobrana jest dobrze. Zresztą sama historia też raczej nie jest skierowana do młodszych czytelników niż to określone - w końcu jest morderstwo, a i wśród gości znajdują się złe charaktery. Na pewno warto też podkreślić dbałość o tło historyczne wyraźne zarówno w tekście, jak i ilustracjach, jak i to, że książeczka to też coś więcej niż tylko tekst i obrazki - od początku młody czytelnik poproszony jest, by uważnie śledził, co się dzieje, bo będzie proszony później o pomoc w śledztwie - i faktycznie, trzeba znaleźć dowody i wskazać sprawcę! Nie zaglądajcie tylko wcześniej na ostatnią stronę, by nie zepsuć sobie zabawy 😉 Piękna książeczka, piękny hołd dla Agathy Christie. Oceniam 8/10, a więcej napisałam tu: https://www.kryminalnatalerzu.pl/2025/06/tajny-klub-u-fryzjera-soledad-romero.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria rozgrywa się...
Z wielką przyjemnością pragnę Wam dziś przedstawić wybitną nowość od wydawnictwa kropka.
Przenieśmy się zatem około sto lat wstecz, do kipiącego przepychem Chicago, gdzie wokół rozbrzmiewa jazz oraz swobodnie grasują gangsterzy.
W na pozór zwyczajnym zakładzie fryzjerskim znajduje się tajne przejście do klubu, gdzie właśnie odbywają się pięćdziesiąte urodziny bossa mafii - Wielkiego Tulio. Na przyjęciu gości cała śmietanka towarzyska, w różny sposób powiązana z gospodarzem. Gdy nagle gasną światła, dochodzi do morderstwa solenizanta.
Wszyscy uczestnicy imprezy stają się podejrzanymi.
W tym momencie czytelnik analizując poprzednie ilustracje, a także szukając nowych wskazówek może samodzielnie odnaleźć winnego.
Charakterystyka postaci, która w znakomity sposób została przedstawiona na początku książki pokazuje, że motyw zbrodni posiadać może każdy. Należy więc wyostrzyć zmysły, by odszukać tropy prowadzące do rozważania sprawy.
Ta publikacja wzbudza dreszczyk emocji. Pozwala też swoim odbiorcom na wykazanie się lotnością umysłu oraz sprytem.
Szata graficzna świetnie odzwierciedla panujący wówczas klimat.
Jestem przekonana, że zachwyci starszaków, a także zasieje w nich ziarenko sympatii do kryminałów i powieści detektywistycznych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka wielowymiarowa, która ekscytuje i wciąga od pierwszych stron. Czytelnik niczym prawdziwy detektyw bierze aktywny udział w rozwikłaniu zagadki, kto jest winny dokonania zbrodni.
Wyobraźcie to sobie: Chicago, lata dwudzieste XX wieku. Miasto jest tętniącym życiem centrum emocji i intryg, znanym nie tylko z wypełnionych jazzem nocy i błyszczących knajpek, ale także ze znaczącej roli w erze prohibicji. W na pozór zwyczajnym zakładzie fryzjerskim znajduje się tajne przejście do podziemnego klubu, gdzie obchodzone są hucznie 50-te urodziny wielkiego bossa mafii.
👔
Przed Wami zachwycająca, pełna emocji, książka detektywistyczna, skierowana wprost do młodych czytelników. Ta bogato ilustrowana pozycja to nie lada gratka dla miłośników tajemnic i rozwiązywania zagadek w stylu Agathy Christie. Razem z jej bohaterami spróbujemy dowiedzieć się kto jest winny tajemniczej zbrodni, której dokonano na urodzinowym przyjęciu.
👔
Wraz ze swoimi gośćmi, Wielki Tulio świętuje swoje okrągłe urodziny. Na przyjęciu nie brakuje również jego córki - Lukrecji, która różni się poglądami od swojego ojca. Jest nowoczesną, niezależną i wolną kobietą. W klubie znajduje się jeszcze kilku gości, którzy są w mniejszym lub większym stopniu związani z mafiozem. Kiedy nadchodzi najważniejszy punkt przyjęcia i wszyscy uroczyście wyśpiewują sto lat, nagle gasną światła i rozlega się ogromny huk! Wielki Tulio ginie. Okazuje się, że na sali nie ma osoby, której nie można byłoby przypisać łatki winnego. I teraz zaczyna się cała zabawa. By dowiedzieć się kto jest sprawcą trzeba zamienić się w sprytnego detektywa i dobrze analizować tropy!
👔
Tajny klub „U Fryzjera” to z jednej strony książka o bardzo prostej fabule, a z drugiej strony kryje w sobie mocno wciągającą i zaskakującą intrygę. Bardzo podoba mi się przedstawienie wszystkich postaci, pokazanie ich powiązań z bossem i ewentualnych motywów, dzięki czemu młody czytelnik ma szanse przyjrzeć się każdemu z osobna i już na początku wyrobić sobie pierwsze opinie. Wciągającą zabawą jest również wypatrywanie czarnego kota, który mieści się na każdej stronie książki. Do tego genialne ilustracje Xiany Teimoy, które idealnie oddają klimat tamtej epoki, tajemniczości i zbrodni.
👔
To świetna pozycja, która na pewno spodoba się nie tylko młodym czytelnikom. Pamiętajcie tylko, że musicie wykazać się nie lada sprytem i dobrą dedukcją!