Tajny klub „U Fryzjera”

Okładka książki Tajny klub „U Fryzjera” autora Soledad Romero Mariño, Xiana Teimoy, 9788368265705
Okładka książki Tajny klub „U Fryzjera”
Soledad Romero MariñoXiana Teimoy Wydawnictwo: Kropka literatura dziecięca
56 str. 56 min.
literatura dziecięca
2025-06-04
2025-06-04
56 min.
Katarzyna Mojkowska

Kup Tajny klub „U Fryzjera” w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajny klub „U Fryzjera”

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajny klub „U Fryzjera”

Króciutka opowiastka kryminalna w stylu retro.

Ciekawa i dynamiczna fabuła, nietuzinkowi bohaterowie i wspaniałe ilustracje. Do tego kotek czarnuszek, który pojawia się na stronach książki.

Polecam, tak dla 6-10-latków będzie to świetna propozycja. Dorośli też będą się przyjemnie bawić.

Króciutka opowiastka kryminalna w stylu retro.

Zagadka, klimat retro i elegancja klasycznego kryminału!
Chicago, lata 20. Od pierwszych stron przenosimy się do tajemniczego miejsca – ukrytego pod zakładem fryzjerskim klubu, gdzie odbywa się urodzinowe przyjęcie. Nagle światła gasną, słychać huk… a potem pojawiają się pełne niepokoju spojrzenia i pytanie: Kto dopuścił się zbrodni?

Podczas czytania zafascynowała nas koncepcja zagadki zamkniętej w jednym pomieszczeniu – każdy szczegół mógł być tropem, każda postać miała coś do ukrycia. Przyglądaliśmy się ilustracjom i wspólnie analizowaliśmy, kto mógł być winny. Ta książka wciąga w świat opowieści – zachęca do myślenia, obserwowania i dedukcji.

Mnie urzekł również styl i atmosfera. Czuć w niej wyraźny ukłon w stronę Agathy Christie – zamknięty krąg podejrzanych, napięcie budowane przez drobne szczegóły.

Widać również ducha tamtej epoki: szelest eleganckich sukien, jazzowe nuty w tle i ten delikatny dreszczyk niepokoju.

Nie sposób też nie wspomnieć o ilustracjach. Są przepiękne – pełne detali, światła i cienia, tworzą niesamowity klimat, zachowując estetykę tamtych lat.

Polecam do czytania ze starszakami, jeśli macie ochotę na kryminalną zagadkę, ale uwaga – łatwo dać się zwieść fałszywym tropom 😉

Zagadka, klimat retro i elegancja klasycznego kryminału!

Podczas czytania zafascynowała nas...

Podobno dzieciaki nie czytają? Serio? Bo jak widzę książki z Wydawnictwa Kropka, to nie jestem w stanie uwierzyć w prawdziwość tego stwierdzenia. Tu każdy znajdzie coś dla siebie - przygodę, kryminał czy zagadkę do rozwikłania. Jest w czym wybierać.
A ja chcę Wam pokazać coś co zachwyci nie tylko młodych czytelników, ale i ich rodziców.

Przenosimy się do lat dwudziestych, do Chicago. W tajnym klubie ukrytym w piwnicy zakładu fryzjerskiego rozpoczyna się przyjęcie urodzinowe. Gangster zwany Wielki Tulio będzie obchodzić swoje pięćdziesiąte urodziny w towarzystwie rodziny, śmietanki towarzyskiej miasta oraz kolegów i partnerów w szemranych interesach. Każdy z nich oprócz życzeń, sporo uraz do jubilata.

Nagle gasną światła!

Słychać huk!
Ktoś zapala światła... O nie! Wielki Tulio nie żyje! By nie ujawnić istnienia Tajnego Klubu, nie można wezwać policji. Impreza urodzinowa zmienia się w śledztwo, a każdy z gości staje się podejrzanym.

I teraz do akcji wkraczają czytelnicy. Wraz z młodą pisarką Voldemar badają tropy, szukają podejrzanych, dokładnie przyglądają się ilustracjom (najlepiej z lupą w ręku),anaizują każe spojrzenie i gest, by... Miejmy nadzieję, rozwiązać sprawę tej tajemniczej zbrodni!

Świetne ilustracje - barwne, pełne szczegółów skrywających tajemnice bohaterów zaproszonych na imprezę urodzinową bossa mafii. Świetnie scharakteryzowani goście, którym bacznym okiem przygląda się Voldemar. Oto klasyczny kryminał z pazurem w stylu Agathy Christie, w którym czytelnik bierze aktywny udział.

Ah, podążajcie za kotem. Choć czarny, to zamiast pecha, może Was przynieść rozwiązanie zagadki.

Przenosimy się do lat...

25 użytkowników ma tytuł Tajny klub „U Fryzjera” na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Tajny klub „U Fryzjera” na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Tajny klub „U Fryzjera”

Dodaj cytat z książki Tajny klub „U Fryzjera”