Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota

Okładka książki Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota autora Monika Wilczyńska, 9788397188938
Okładka książki Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota
Monika Wilczyńska Wydawnictwo: Światy Równoległe literatura dziecięca
literatura dziecięca
2025-01-01
2025-01-01

Kup Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota

Czy byliście kiedyś Państwo w Szczecinie, w Kociej Kawiarni Fundacji Kota Gacka ? Warto, bo to bardzo klimatyczne miejsce. Jeżeli lubimy i doceniamy walor kociego mruczenia, to mamy tam szansę na chwilę oderwać się od pędzącego obok świata w towarzystwie futrzanych przyjaciół. W tej właśnie kawiarni nabyłem książkę o perypetiach kota Rudolfa. To niby tylko krótka książka dedykowana dla dzieci, ale miłośnicy kotów znajdą w niej coś dla siebie. Prawdę o DOMBROBYCIE. Dla mnie wzruszający jest ostatni rozdział, jak Rudolf odnalazł swój dom. Może dlatego, że mój Przyjaciel przekroczył już Tęczowy Most. Pamiętajmy, dla nas to tylko rozdział, ale dla nich cała księga…

Rudolf wydaje się zwykłym kotem, póki jego pani nie odkrywa, że potrafi mówić i pisać. Postanawia pomóc mu spisać historię życia. Rudolf urodził się jako wolno żyjący kot. Wraz z rodzeństwem i innymi kocimi przyjaciółmi przeżywa masę przygód, jednak najbardziej marzy o domu i ludziach, którzy będą go karmić i miziać.

Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota autorstwa Moniki Wilczyńskiej to ciepła i zabawna opowieść, która wciąga zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Głównym bohaterem jest Rudolf – rudy kot pełen charakteru i zaskakująco refleksyjny. Historia opowiedziana jest z perspektywy Rudolfa, co sprawia, że czytelnik niemal od pierwszych stron wchodzi w jego świat i przeżywa razem z nim wszystkie przygody, lęki i małe codzienne radości.

Książka nie jest jedynie opisem kocich psot i zabaw. Autorka zręcznie wplata w narrację lekcje empatii, cierpliwości i zrozumienia dla innych istot. Doświadczenia Rudolfa pokazują, że każda istota – nawet ta najbardziej niezależna – potrzebuje ciepła, uwagi i drugiej szansy. Dzięki temu historia Rudolfa staje się nie tylko przygodą, ale także opowieścią o tym, jak ważne są opieka, troska i przyjaźń.

Narracja Moniki Wilczyńskiej jest lekka, pełna humoru i naturalnego ciepła. Autorka znakomicie balansuje między opisami przygód, zabawnymi sytuacjami i momentami refleksji. Mimo że opowieść snuje kot, to czasem pojawiają się wtrącenia z rozmów z autorką, która tę historię spisuje. Są one specjalnie oznaczone w treści, by łatwiej było je odróżnić. Tekst jest przystępny dla młodszych czytelników, a duża czcionka wydania ułatwia samodzielną lekturę.

Atutem książki są ilustracje Michała Brzezickiego. Każda z nich dodaje historii wyrazu. Nie są zbyt skomplikowane i przesadnie szczegółowe, a to ma swój urok. Każdy kot wygląda nieco inaczej, łatwo je rozróżnić. Na początku pozycji znajdziemy także krótki przewodnik po tym, kto jest kim i jaki ma charakter. Ilustracje świetnie współgrają z tekstem, tworząc spójną i atrakcyjną wizualnie całość.

Książka skierowana jest przede wszystkim do dzieci od około szóstego roku życia, które uczą się empatii i poznają świat zwierząt. Jednak jej uniwersalne przesłanie, humor i refleksyjne momenty sprawiają, że również starsi czytelnicy znajdą w niej coś dla siebie. To historia, która bawi, wzrusza i pozostawia w sercu pozytywne przesłanie o przyjaźni, trosce i otwartości na innych.

Kocim pazurem pisane to książka, która łączy przygodę, naukę empatii i ciepło opowieści o zwierzętach. Jest to lektura zarówno dla młodych miłośników kotów, jak i dla dorosłych, którzy chcą się chwilę zanurzyć w kocim świecie pełnym przygód, refleksji i humoru.

Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota...

Czy można się spłakać podczas czytania książki dla dzieci o przygodach kotów? Można. Absolutnie się tego nie spodziewałam, ale łzy same mi leciały.

Kocim Pazurem Pisane to historie opowiadane przez kota Rudolfa. Każda niesie ze sobą różne emocje, a mnie najbardziej rozczuliła końcówka i list Rudolfa do przyjaciół z Kociborza.

Książka idealna dla dzieci, ale i dla dorosłych - nie tylko dla kociarzy. Świetnie napisana, z zabawnymi przygodami, ale też pokazująca trudne sytuacje kotów wolno (bo przecież nie szybko) żyjących. Jestem zachwycona.

Książka idealna dla dzieci, ale i dla...

11 użytkowników ma tytuł Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota na półkach dodatkowych

Okładka książki Pewnego razu w Szczecinie Wojciech Ciesielski, Michał Dłużak, Małgorzata Duda, Marcin Grzelak, Leszek Herman, Inga Iwasiów, Jarosław Kociuba, Ewelina Kowalczyk-Kurzaj, Przemysław Kowalewski, Irena Naumowicz, Konrad Pawicki, Marek Stelar, Sylwia Trojanowska, Monika Wilczyńska

Cytaty z książki Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota

Dodaj cytat z książki Kocim pazurem pisane, czyli wspomnienia Rudolfa Rudykota