Małe Miasteczko

- Cidade Pequenina
- 2025-04-14
- 2025-04-14
- Jakub Jankowski
Bracia Solano przedstawiają nam historie i opowiastki z małego miasteczka w głębi Brazylii. Małe miasteczko to kronika prostego życia, którego autorzy byli świadkami lub o których słyszeli i przynoszą nam, aby zachować je od zapomnienia. To zapis zwyczajów oraz odmiennych sposobów myślenia i widzenia świata. Te 19 historii porusza różne tematy, momenty i niezwykłe sytuacje, które przydarzyły się mieszkańcom São Manuel. Jednak pomimo ciekawych i wyrazistych postaci zamieszkujących te strony, prawdziwym bohaterem książki jest samo miasto, które dzięki zupełnie niezwykłej atmosferze i specyfice przepełnione jest humorem i wdziękiem.
Przedmowę do komiksu napisał Robert Crumb, ojciec undergroundowego komiksu – podkreśla on w niej, że: „Chłopaki kochają swoje miasteczko, tutaj się urodzili i dorastali, ale też potrafią spojrzeć na nie krytycznie. […] Zrobili komiks o dylematach egzystencjalnych, wychodzący od wiecznie powracającej wątpliwości: jak ocalić to, co dawniej było dobre i pozytywne, w świecie, w którym gonimy za zdobyczami nowej technologii?”.
Kup Małe Miasteczko w ulubionej księgarni
- Komiks, powieść graficzna 1
- 2026 1
- Zaopat_prezenty 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Małe Miasteczko
Do przeczytania, docenienia pomysłu i formy, ale już fabuła nie wciąga. Z drugiej strony takie właśnie są małe miasteczka, z codziennymi niezbyt zaskakującymi, krótkimi historiami. Przyjemne, zabawne rysunki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że tematyka małych miasteczek, prowincji i mikroskopijnych społeczności to ostatnio myśl przewodnia wielu obyczajówek. Czy to źle? Niekoniecznie. Ta historia ma potencjał, niektóre anegdoty są naprawdę zabawne, niektóre postacie na pewno warte uwiecznienia. Nie do końca jednak leży mi w takich historiach kontrast między ich nostalgicznym charakterem, a groteskową i karykaturalną kreską, która zresztą nawet w swojej kategorii wydawała się niezbyt atrakcyjna. Nie polecam, nie odradzam
Mam wrażenie, że tematyka małych miasteczek, prowincji i mikroskopijnych społeczności to ostatnio myśl przewodnia wielu obyczajówek. Czy to źle? Niekoniecznie. Ta historia ma potencjał, niektóre anegdoty są naprawdę zabawne, niektóre postacie na pewno warte uwiecznienia. Nie do końca jednak leży mi w takich historiach kontrast między ich nostalgicznym charakterem, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKristo - krótko.
Nie do końca zrozumiałem przesłanie tego komiksu. Miało być nostalgicznie, wyszło prześmiewczo, choć wiele historyjek pozbawionych jest oczekiwanych puent. Obraz małego miasteczka jest fragmentaryczny, anegdotyczny, autorzy sugerują, że wszystko się naprawdę zdarzyło w ich okolicy (posłowie ojca),co ma dodawać autentyczności często zbyt karykaturalnym (jak z jakiegoś muzycznego fanzinu) rysunkom.
Komiks jest ciekawy przez swoją lokalną egzotykę ze specyficznym poczuciem humoru autorów, ale za dużo w nim banałów i pewnych nieporadności graficzno-scenariuszowych. Nie potrafię osądzić, czy to było zamierzone.
Kristo - krótko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie do końca zrozumiałem przesłanie tego komiksu. Miało być nostalgicznie, wyszło prześmiewczo, choć wiele historyjek pozbawionych jest oczekiwanych puent. Obraz małego miasteczka jest fragmentaryczny, anegdotyczny, autorzy sugerują, że wszystko się naprawdę zdarzyło w ich okolicy (posłowie ojca),co ma dodawać autentyczności często zbyt karykaturalnym (jak...
Dobre ale bez rewelacji. Rysunki mnie nie porwały ale mają swój klimat. Za to żart o "czarnym ciastku", najlepszy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Małe miasteczko” to komiks, który powstał z obowiązku. Z obowiązku zatrzymania czasu, pokazania światu miasteczka rodzinnego autorów takim, jakie oni i ich ojciec je zapamiętali, podczas gdy zmienia się ono bezpowrotnie.
Otóż to, co w każdym innym miejscu, jeśli człowiek się przyjrzy dość dokładnie. Subtelna wyjątkowość, trudny do zdefiniowania charakter danego miejsca. Ale i miłość ludzi, przywiązanie, tęsknota, nostalgia. Miejsca zawsze się zmieniają, nigdy nie wyglądają tak samo, ale wciąż ze świętym oburzeniem nie umiemy się na to zgodzić i ze smutkiem obserwujemy zmiany, szczególnie w miejscach dla nas formatywnych.
Komiks to zbiór osobnych opowiastek, anegdotek w zasadzie, głównie zasłyszanych u rodziców autorów. To te krótkie, barwne, przewrotne i zaskakujące historie, mity o miejscowych cwaniaczkach, o lokalnych dziwakach, o przewrotności losu, o sprycie, o niewiarygodnych przypadkach i o drobnych bohaterach.
Skrajnie to barwne, pokazuje radośnie zróżnicowane społeczeństwo, klimat miejsca, lokalne obrządki. Mało tu napięcia, dramatów, wszystko jest pokazane z lekkim dystansem, ale też ogromną miłością.
Do tego wdzięcznie tu działa zamaszysta, giętka, karykaturalna kreska, raz pełna ruchu, kiedy indziej malująca spokojne pejzaże.
Sentymentalizm i tęsknota przywodzą na myśl zeszłoroczne (fantastyczne) „Kąpielisko przypływisko”, tu również emocjonalna dominanta atakuje nas pod sam koniec komiksu, choć tu cios jest znacznie lżejszy.
Jeśli lubicie takie obyczajowo-humorystyczne anegdotki i obrazki z małych, nieznanych miasteczek, to ze wszech miar polecam. Dla mnie cios był zbyt delikatny, miło było te opowiastki przeczytać, czuję czemu musiały one powstać, ale ze mną nie zostaną.
Zapraszam na IG: @traczytanko
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo komiks o miejscu i czasie. Cóż takiego jest w tym małym miasteczku w brazylijskim interiorze, że warto o nim czytać?
Otóż to, co w każdym innym...