Agatha Christie. Świat zagadek

Okładka książki Agatha Christie. Świat zagadek autora praca zbiorowa, 9788327168245
Okładka książki Agatha Christie. Świat zagadek

Weź ołówek do ręki…

1532 339 32

Oceny książki Agatha Christie. Świat zagadek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agatha Christie. Świat zagadek

Batdzo fajny i angażujący zbiór zagadek fo samodzielnego rozwiązania inspirowany powieściami Agaty Christie

Jednak jestem trochę za głupia na niektóre z tych zagadek, ale ogółem polecam jeśli ktoś lubi rozwiązywać takie łamigłówki

Uwielbiam kryminały retro!

Uwielbiam kryminały retro!

"Agatha Christie. Świat zagadek" to zbiór 100 zadań logicznych z wyłaniającą się w tle tajemnicą zaginięcia pewnej bibliotekarki...

Z ogromnym zaciekawieniem sięgnęłam po ten zbiór, choć przyznam, że i początkowo z obawą ze względu na to, że oryginalnych historii Christie jeszcze nie było mi dane czytać. Byłam natomiast zaintrygowana, czy będzie to przeszkodą w zabawie z tym zbiorem. Na szczęście i bez wiedzy z ksiazek dało się ze spokojem rozwiązywać kolejne zagadki. Czasami zdarzały się np. hasła w krzyżówkach czy wstawki w niektórych zagadkach wykorzystujące treść książek, ale zwykle dało się domyślić danego hasła, a w najgorszym razie sprawdzić w odpowiedziach czy internecie daną informację i bawić sie dalej 😉 Nie odczułam też spoilerów, bo nawet pojedyncze informacje o postaciach czy ofiarach nie zapisują się w pamięci bez kontekstu i w natłoku główkowania.

Otrzymujemy całkiem szeroki zakres typów łamigłówek. Sporo to różnych wariacji dokoła krzyżówek i wykreślanek, zabawy językowe, czasem przydaje się matematyka, a czasem dedukcja, kombinowanie i logiczne kojarzenie faktów. Każdy amator wyzwań umysłowych powinien tu znaleźć coś co lubi - mi najbardziej podobały się tekstowe wyzwania, a kapkę za dużo jak na mój gust było wykreślania, ale na szczęście nie przekroczyło to granicy przesytu.

Zagadki są zróżnicowane, jesli chodzi o poziom trudności, natomiast w razie utknięcia możemy sprawdzić poprawne odpowiedzi w zestawieniu na końcu ksiazki. Zdecydowaną większość ze spokojem dałam radę rozwiązać bez pomocy, nie utykając na dłużej na konkretnym wyzwaniu.

Podobało mi się, że całość nie tylko ma w sobie klimat kryminałów Christie poprzez nawiązania i styl obudowania treści zagadek, ale również kolejne rozdziały ukazują łączącą w ciekawy sposób te łamigłówki fabułę, która dodaje smaczku tajemniczości całej książce.

To prawdziwa gratka zarówno dla fanów autorki, jak i po prostu amatorów kryminałów i zagadek. Ja spędziłam ładnych paręnaście godzin na dobrej zabawie i serdecznie polecam 😊

Lubicie rozwiązywać zagadki?

Opis książki:

100 zadań + tajemnica pewnego zniknięcia
Przygładź wąsy, przygotuj druty do dziergania, a przede wszystkim wykorzystaj swoje szare komórki, aby rozwikłać zagadkę zaginięcia pewnej bibliotekarki. Rozwiązuj łamigłówki ukryte w różnych zakamarkach biblioteki i podążaj tropem tajemniczej zbrodni. Przenieś się w świat Agathy Christie, śledząc serię intrygujących zdarzeń.

Moja opinia:
Po pierwsze: tak, zaliczam tę książkę za przeczytanie czegoś. Rozumiem, że w sumie nic tu nie czytałam, ale zajęło mi to masę czasu, było to ode mnie wymagające i po prostu taka obie postanowiłam. Po drugie: bardzo nie podobała mi się przeprawa przez te zagadki. To z pewnością poniekąd moja wina, absolutnie nie mam cierpliwości do tego typu rzeczy, ale mam ku temu też inne powody. Zacznijmy od tego, że część zadań było strasznie trudnych. Do takiego stopnia, że nie rozumiałam nawet co mam w nich robić. Pokazał jedno z takich zadań mojej mamie i też nie bardzo wiedziała co robić. Mamy tutaj zagadkę, za którą podążamy, tak jakby obok innych zagadek. ABSOLUTNIE MNIE TO NIE CIEKAWIŁO. Co więcej, przeglądnęłam wzrokiem te teksty i nie dokonać wiem o co w nich chodziło. Kolejną rzeczą jest to, ze zadania między sobą nie mają najmniejszego połączenia. Kolejną rzeczą jest to, że do niektórych zadań potrzeba znajomości książki, w chociaż najmniejszym stopni, a ja nie czytałam wszystkich tych historii i mocno mi to przeszkadzało. Kilka zadań sprawiło mi masę frajdy i mogłabym robić je w kółko, natomiast większość mnie wymęczyła, to też w ogólnym połączeniu nie bardzo podobało mi się wypełnianie książki. Natomiast nie odradzam jej wam, gdyż może się okazać, że przypadnie wam do gustu, rozwiązywanie tych trudnych zadań.

Moja ocena:
4/10

P.S macie może jakieś tego typu książki do polecenia mi? Chciałybyśmy dać szansę tego typu rzeczą i nie zniechęcam się tym nieudanym, pierwszym podejściem.

Lubicie rozwiązywać zagadki?

Opis książki:

100 zadań + tajemnica pewnego zniknięcia

Świat Zagadek Agathy Christie to rewelacyjne krzyżówki, diagramy i zagadki dla miłośników powieści Królowej Kryminału jak i dla tych lubiących po prostu ruszyć swoje szare komórki! 〰️🔍
Łamigłówki są tu inspirowane oczywiście wybranymi powieściami Agathy Christie, jednak nie trzeba ich znać, aby rozwiązywać zawarte w tym zbiorze zagadki (chociaż czasem ta wiedza może się przydać, szczególnie w przypadku imion i zawodów pewnych osób)
Każda zagadka nawiązuje do powieści na jakiej jest oparta, co nadaje fajny klimat przy ich rozwiązywaniu (jeden rozdział - jedna powieść) Co ważne zagadki się nie nudzą i nawet jeżeli mamy koleją krzyżówkę czy diagram to są one tak przygotowane, że z przyjemnością sięga się po ołówek i odgaduje kolejne hasła!
Mam nadzieję że to nie pierwszy taki zbiór i czekają nas kolejne zagadki z Królową Kryminału 💙

Parę lat temu miałam fazę na książki Agathy Christie. Z uwielbieniem się w nie wczytywałam. Bardzo polubiłam Herculesa Poirota i Pannę Marple. Jeszcze kiedyś wrócę do tych fenomenalnych kryminałów i dokonam ich rereadu. Chwilowo jednak czas nie pozwala mi robić wszystkiego, co bym chciała 🥲

Dojrzałam jednak, że wydawnictwo wydaje książkę "Agatha Christie. Świat zagadek.". Uznałam, że to świetna opcja, aby w skondensowany sposób powrócić do cudownego klimatu stworzonego przez autorkę! Czy tak właśnie było?

Pozycja ta to zbiorek zagadek nawiązujących do niektórych powieści Christie. Mamy w niej 9 rozdziałów, a w nich sudoku, krzyżówki, wykreślanki, zgadywanki i wieele innych ćwiczeń rozwijających nasze szare komórki. Wszystko jest ukazane przystępnie, choć nie zawsze jest lekko. Czasem trzeba się nieźle namęczyć, by odpowiedzieć na niektóre pytania!

Przednia zabawa. Lubię takie łamigłówki same w sobie, a te są jeszcze lepsze, bo nawiązują do książek jednej z najbardziej znanych autorek kryminałów na świecie. Samo w sobie stanowi to swego rodzaju dumę z możliwości ich rozwiązywania, a co dopiero kiedy uda się dotrzeć do rozwiązania! Ten zbiór zagadek naprawdę pozwala rozwinąć dziecięce skrzydła w dorosłym ciele kryminałoluba!

100 zadań to masa roboty, ale też i ogrom przyjemności. Cieszyłam się jak berbeć podczas analizy tych zadań. To był też poniekąd mentalny powrót do szczenięcych lat, gdzie gazetki "Co to?" i inne tego typu zaprzątały mój cenny młodzieńczy czas. Mogłam znów poczuć tę radość, jaką zatracamy w dojrzałym wieku. Jestem wdzięczna wydawcy, że zapewnił mi kawał dobrej zabawy oraz możliwość odmłodzenia się na ten czas!

Dojrzałam jednak, że wydawnictwo wydaje książkę "Agatha Christie. Świat...

W książce "Świat zagadek. Agatha Christie" znajdziecie 100 zadań, o różnych poziomach trudności. Są wykreślanki, krzyżówki, rozsypanki, teksty, z których trzeba wyłapać to, co najważniejsze... A całość podzielona na 9 rozdziałów, nawiązujących do powieści Christie.

Klimat tutaj jest naprawdę niesamowity. Myślę, że miłośnicy panny Marple, czy Herkulesa Poirot będą zachwyceni. Ten zbiór polecam właśnie zwłaszcza fanom Christie, nie tylko ze względu na styl, w jakim została wydana, ale również ze względu na to, że znajomość jej powieści w rozwiązywaniu łamigłówek będzie bardzo przydatna. 😊

Cieszę się, że zadania w zbiorze są tak bardzo zróżnicowane. Dla miłośników łamigłówek nie ma chyba nic gorszego, niż wypełniać po raz 20 taką samą zagadkę. Poza tym, one naprawdę wymagają tego, by ruszyć głową! Przy uzupełnianiu odpowiedzi, parę razy zderzyłam się ze ścianą, nie wiedząc co dalej i czułam, że mój mózg nie mózguje, jak należy. 😅 Całe szczęście ratowały mnie rozwiązania na końcu. 😅

I do tego jest naprawdę przepięknie wydana!

Tak, to zdecydowanie moja ulubiona książka z zagadkami. 😄

Współpraca reklamowa z Wydawnictwem Dolnośląskim
Niewiele jest pozycji, które można podsunąć zarówno młodszemu rodzeństwu jak i dziadkom, ale ta zdecydowanie się do nich zalicza! Począwszy od świetnego konceptu po piękne wydanie.

Osadzenie w świecie stworzonym przez Agathę Christie i jej powieści nadaje ciekawy klimat podczas rozwiązywania. Polecam każdemu!

Współpraca reklamowa z Wydawnictwem Dolnośląskim

Łamigłówki, szyfry, zagadki i wszelkie inne gry logiczne w kompaktowej formie — nie ma opcji, żeby się znudzić, bo każda kolejna jest inna!...

🔎Miłośnicy zagadek i klasycznych historii detektywistycznych z pewnością zakochają się w "Agatha Christie. Świat zagadek". To książka, która sprytnie łączy intrygującą fabułę z interaktywną grą, pozwalając czytelnikowi na własną rękę prowadzić śledztwo.

Już na samym początku autorzy zachęcają, aby przygotować wąsy w stylu Poirota i druty do dziergania jak panna Marple – i rzeczywiście, podczas rozwiązywania zagadek trzeba naprawdę wytężyć umysł. Zadania są bardzo zróżnicowane: od prostych, sprawdzających spostrzegawczość, po takie, które wymagają więcej czasu i logicznego myślenia.

🕵🏻‍♀️Muszę przyznać, że "Agatha Christie. Świat zagadek" całkowicie mnie oczarowała!
Od pierwszych stron dałam się wciągnąć w tę niezwykłą przygodę – nie tylko śledzimy rozwój wydarzeń, ale sami aktywnie uczestniczymy w rozwiązywaniu tajemnicy. Czułam się jak prawdziwy detektyw, krok po kroku zbierając wskazówki.

✍🏻Ogromnym plusem książki jest jej różnorodność – każde kolejne zadanie przynosiło mi mnóstwo satysfakcji. Ani przez chwilę się nie nudziłam, a im dalej w historię, tym większą miałam ochotę rozwiązywać następne zagadki.

Klimat powieści Agathy Christie został oddany wspaniale – tajemniczy, lekko staroświecki, pełen niedopowiedzeń. Nawiązania do klasycznych kryminałów są bardzo przyjemne, ale co ważne – nawet osoby, które nie znają dobrze twórczości Christie, z łatwością odnajdą się w tej opowieści.

⏳Podsumowując: to fantastyczna zabawa dla wszystkich, którzy uwielbiają łamigłówki, dobrą zagadkę i niebanalne historie!

[Współpraca barterowa]

99 użytkowników ma tytuł Agatha Christie. Świat zagadek na półkach głównych