Dookoła świata. 80 ptaków

- flora i fauna
- Around the World in 80 Bird
- 2025-04-14
- 2025-04-14
- Adam Zbyryt
Ptaki od wieków fascynują ludzi, inspirując niezliczone dzieła sztuki, odkrycia naukowe i kulturowe symbole. Zachwycają wyglądem, urzekają śpiewem, imponują umiejętnościami i zaskakują swoją unikalnością. Każdy gatunek ma swoją niezwykłą historię – a ta książka zabierze Cię w fascynującą podróż po świecie 80 wyjątkowych ptaków z różnych zakątków globu.
Poznasz tkacza z pustyń Namibii, który buduje ogromne „osiedla” gniazd, i gęś tybetańską, która dwukrotnie w roku przelatuje nad majestatycznymi Himalajami. Odkryjesz, jak kiwi czy bielik amerykański stały się narodowymi symbolami, a inne ptaki – od legendarnych łabędzi po zwykłe kury – wpłynęły na kulturę, naukę i nasze codzienne życie.
Dziś, gdy ptakom grozi więcej niebezpieczeństw niż kiedykolwiek wcześniej, nasza więź z nimi nabiera nowego znaczenia. Ta pięknie ilustrowana przez Ryuto Miyake książka to niezwykła opowieść o roli ptaków w świecie i naszym wspólnym losie. Odkryj, dlaczego ich ochrona jest tak ważna – i pozwól się oczarować ich niezwykłością!
Kup Dookoła świata. 80 ptaków w ulubionej księgarni
Oceny książki Dookoła świata. 80 ptaków
31 użytkowników ma tytuł Dookoła świata. 80 ptaków na półkach głównych- Chcę przeczytać 26
- Albumy i sztuka 1
- Podróże i reportaże 1
- Brak w B 1
- Chcę dać w prezencie 1
- Zwierzęta 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dookoła świata. 80 ptaków
"Dookoła świata. 80 ptaków" to kolejna książka z serii (wcześniej ukazała cię część dotycząca roślin, osobna o drzewach, a niebawem ma się pojawić także na temat ryb!). Ta pięknie wydana publikacja zawiera sporo subtelnie podanej wiedzy z zakresu ornitologii, a wszystko to połączone z ciekawostkami kulturowymi oraz naukowymi.
Autor w niezwykły sposób pokazuje, jak nasze życie splata się z życiem innych organizmów, które występują w różnych zakątkach świata. Poznajemy m.in. sępowronka żółtogardłego (Picathartes gymnocephalus) z Sierra Leone czy palmojada (Gypohierax angolensis) z Gambii. Ciekawe jest to, że ten drugi jest sępem... na diecie wegetariańskiej! Odżywia się twardymi orzechami rafii. Tu osoby wykonujące lub chociaż posiadające kapelusze czy torebki zrobione z tej rośliny mogą wpaść w chwilową zadumę... Przynajmniej ja tak miałam. Całkiem możliwe, że część czytelników pamięta z lekcji biologii lub z podręczników do tego przedmiotu bąkojada siedzącego na grzbiecie nosorożca lub innego wielkiego ssaka i podawania ich za klasyczny przykład mutualizmu. Okazuje się, że być może to nie jest tak do końca, jak nas uczono, gdyż w tej książce pokazana jest ta relacja z nieco innej perspektywy - podejrzewa się bowiem, że te ptaki stanowią raczej relację pasożytniczą w stosunku do ssaków. Rozdrapują ich rany i żywią się krwią, a ponadto wybierają woskowinę z uszu i zjadają martwą skórę. Fakt, zrobiło się lekko niesmacznie. Ja w każdym razie po przeczytaniu tego zupełnie inaczej spojrzałam na zależność między tymi zwierzętami i zamierzam nieco zgłębić ten temat, ponieważ być może tym ptakom bliżej jednak do rozsławionych wampirów niż do troskliwych pielęgniarzy, którzy przy okazji skubnęli coś dla siebie w ramach wynagrodzenia tej opieki... Na tym nie koniec, ponieważ wygląda na to, że słonie się chyba na nich poznały i odganiają natrętów. W ramach słabości do bocianów dodam, że także o nich jest nieco informacji - niestety smutne, jednak prawdziwe.
Jak dla mnie książka "Dookoła świata. 80 ptaków" jest idealna dla każdego miłośnika fauny (szczególnie tej latającej). To jedna z tych publikacji, które rozkochują czytelnika ze względu na piękno, ale i interesujące, a czasem także zadziwiające treści. Pokazuje realia przy jednoczesnym odkrywaniu tajemnic, ale również pobudza ciekawość i sprawia, że czujemy niedosyt.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor w niezwykły sposób pokazuje, jak nasze...