Prywatne rewolucje. Dorastanie w nowych Chinach
(2024)
[Private Revolutions: Coming of Age in a New China]
„Im częściej rozmawiałam ze znajomymi o mobilności społecznej we współczesnych Chinach, tym więcej słyszałam historii o kobietach, których droga do wielkiego miasta była długa i kręta i które raz po raz musiały się wymyślać na nowo. Zaczęłam szukać tych, których historie dobrze ilustrowały zmiany zmiany zachodzące w chińskiej gospodarce w ciągu ostatnich trzydziestu lat – tych, które mogły opowiedzieć o swoich odczuciach związanych z tak raptownymi przeobrażeniami. Dziennikarze zwykle dostrzegają przesunięcia gospodarcze w skali całego kraju. Ja chciałam pisać w skali życia wewnętrznego jednostki.
Ta książka opowiada o rewolucjach w dwóch wymiarach. Mówi o chińskiej rewolucji gospodarczej zapoczątkowanej w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych po epoce »reform i otwarcia« [zainicjowanej przez Denga Xiaopinga], gdy zalegalizowano przedsiębiorstwa będące własnością prywatną, a gospodarkę planowaną zastąpioną po części mechanizmami wolnorynkowymi.
Opowiada również o prywatnych rewolucjach przeprowadzonych przez cztery urodzone w tych dekadach młode kobiety, które wchodziły w życie w niepewnych czasach wzrostu i późniejszego zachwiania mobilności społecznej w epoce chińskiego kapitalizmu. Leiya urodzona na wsi [w ‘85/86], gdzie rządzi patriarchat, chce uciec przed narzuconą jej rolą, która określa jej społeczną przydatność wedle zdolności do rodzenia synów. June urodzona [w ‘96] w wiosce zagubionej w górach dostrzega nowe możliwości dzięki przypadkowemu spotkaniu z przyjezdną nauczycielką. Siyue [urodzona po koniec lat 80.], córka wiejskich przedsiębiorców, buntuje się przeciwko nauczycielom ze swojej szkoły, po czym przeobraża cały system kształcenia, by lepiej służył innym. Sam, która przyszła na świat [w ‘92] w miejskiej rodzinie z klasy średniej, inspirują wywrotowi marksiści, twórcy współczesnych Chin, dlatego chce odtworzyć ich spuściznę.
Moje opowieści koncentrują się na kobietach, które nadal w dużej mierze odpowiadają w społeczeństwie za dawanie życia i kształtowanie następnych pokoleń, a tym samym na wielu planach ilustrują chińską transformację w szkołach, fabrykach i w domu.
O kobietach piszę jednak również dlatego, że chętniej dzieliły się ze mną intymnymi opowieściami o osobistych transformacjach, którym towarzyszyły przemiany w życiu społecznym i gospodarczym kraju. Może dlatego że byłam w podobnym wieku, tej samej płci i narodowości, bliższa im jako dziennikarka i znajoma? W ciągu tych sześciu lat, gdy [od 2016] relacjonowałam sytuację w Chinach [dla »Financial Times«], osoby, z którymi przeprowadzałam wywiady, wielokrotnie zapraszały mnie do swoich domów. Miałam okazję obserwować, co przekazywane jest z babki na matkę, a później na córkę, co w tym międzypokoleniowym transferze ginie i co zostaje wymyślone na nowo” (str. 21-23).
„Przepaść dzieląca tu wieś od miasta pogłębiła się na tyle, że metropolie dobrze ilustrują problemy globalnej Północy, natomiast wioski trapione są wciąż bolączkami globalnego Południa. […]
[…] Cztery bohaterki tej książki pokazują nam, jak współtworzymy zmiany społeczne i jak jesteśmy przez nie kształtowani” (str. 24).
Bazując na historii czterech bohaterek pokolenia Y, Yuan Yang (1990) opowiada o zjawisku wewnętrznej migracji w ChRL*, nierównościach społecznych, wykluczeniu edukacyjnym, kłopotach meldunkowych (hukou),trudnej rzeczywistości pracowników fabrycznych**, wyzyskiwanych przez pracodawców, i represjach politycznych dotykających aktywistów upominających się o ich prawa. Braku stabilizacji i niepewności co do dalszej polityki wszechwładnej Komunistycznej Partii Chin.
Każda z młodych kobiet realizuje się w zastanej rzeczywistości, ukształtowanej w dobie reform Deng Xiaopinga. Każda wdraża inny pomysł na siebie, i mimo przeciwności – utrzymuje na powierzchni. Yuan Yang pisze o ich codzienności, reprezentatywnej dla milionów Chinek urodzonych na przełomie tysiącleci. Bohaterki borykają się z typowymi problemami, ale starają się robić coś więcej niż rówieśniczki – wykazują się ambicją i przedsiębiorczością, a kiedy trzeba zaciskają zęby. Trzy życiorysy (Leiya, June, Siyue) to opowieści o przeprowadzce do wielkiego miasta, czwarty jest historią mieszkanki jednego z nich (Sam),córki pracowników napływowych. W porównaniu do dziewcząt z prowincji, jest w uprzywilejowanej pozycji, która jednak nie usypia jej wrażliwości społecznej. Poprzez jej historię, dowiadujemy się czegoś więcej o problemach ludzi takich jak Leiya, oraz środowisku które nie wyraża zgody na akceptowany przez Partię wyzysk.
Podtytuł brytyjski (Coming of Age in a New China) mówi o procesie wchodzenia w dorosłość; amerykański (Four Women Face China’s New Social Order) sygnalizuje socjologiczny charakter reportażu. Oba zapowiadają konfrontację z systemem.
__________________________
* Problem wewnętrznej migracji w ChRL i warunków pracy chińskich robotników poruszany jest w obszernym reportażu Petera Hesslera Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach [Country Driving: A Journey Through China from Farm to Factory] (2010). Dzięki znajomości mandaryńskiego autor buduje własną sieć kontaktów, relacje sąsiedzkie i głębsze przyjaźnie, poprzez które opowiada o warunkach życia zwykłych Chińczyków. O codzienności kilku szanghajskich adresów, których mieszkańcy rzucili wszystko i przeprowadzili się do wielkiego miasta, pisze Rob Schmitz w Ulicy Wiecznej Szczęśliwości. O czym marzy Szanghaj [Street of Eternal Happiness: Big City Dreams Along a Shanghai Road] (2016). Mimo pewnych niedociągnięć warsztatowych i licznych powtórzeń, autor oferuje szersze spojrzenie w głąb historii, w losy sowich bohaterów, i w warstwie informacyjnej jest to wartościowa pozycja, zbliżona charakterem do książek Hesslera.
** Chiny Ludowe, formalnie socjalistyczne, mające u swoich fundamentów troskę o dobro klasy robotniczej, odtworzyły morderczy kapitalizm rodem z XIX wieku. W schizofrenicznej rzeczywistości ChRL mamy socjalistyczne deklaracje, silne rządy Partii i cenzurę, a gospodarczo dzikie rozwiązania wolnorynkowe, w których niewykwalifikowani robotnicy traktowani są jak ludzie trzeciej kategorii, tania, odhumanizowana siła robocza.
Jest to książka o kobietach i dla kobiet, poprzez którą lepiej zrozumieją problemy społeczne dzisiejszych Chin. Poczują więź z bohaterkami, i zaangażują się emocjonalnie. Jednocześnie jest to też książka dla wszystkich zainteresowanych socjologicznymi aspektami ChRL, bez względu na płeć.
(Tekst zyska na wartości z czasem, jako historyczne świadectwo społecznych problemów przeobrażających się Chin).
Przekład Doroty Konowrockiej-Sawy nastawiony jest na adaptację. Przysłonięcie angielskiego pierwowzoru tam, gdzie jest to konieczne – co wychodzi zgrabnie i bezpretensjonalnie. Wyjąwszy drobne wpadki, czyta się naprawdę dobrze i wciąga*.
Sylwetki Leiyi, June i Siyue powinny być opisane nieco bardziej wyraziście, z większym naciskiem na charakter, indywidualne cechy i gusta. Z uwagi na zbliżony wiek, płeć i środowisko w jakim dorastają, miejscami możemy je ze sobą mylić.
__________________________
* Całość pisana jest ze zrozumieniem i empatią, obiektywizmem i życzliwością – dobrze oddanymi w tłumaczeniu.
UWAGI (wyd. I z 2025, tłum. Dorota Konowrocka-Sawa, W.A.B.):
Str. 97 – „[…] partyjni przywódcy obserwowali upadek muru berlińskiego, który dzielił blok wschodni od państw kapitalistycznych” – dzielił, ale symbolicznie, bo znajdował się w samym środku NRD, i faktycznie odseparowywał tylko Berlin Zachodni, jako enklawę Zachodu, od Niemiec Wschodnich.
Str. 116 – „[…] Douyin – chińską wersję TikToka […]” – skrót myślowy: TikTok jest chiński, Douyin to jego odsłona na Chiny.
Str. 168 – „Jeśli nie liczyć badań ankietowych w Shenzhen, […] nigdy nie musiała rozmawiać z nieznajomymi” – zanim ktoś stanie się znajomy, pierw trzeba go poznać, co dokonuje się głównie poprzez rozmowę, poza tym każdy mieszkaniec dużego miasta, już od najmłodszych lat, wschodzi w przeróżne interakcje o charakterze werbalnym…
Str. 200 – w przypadku „dowodów tożsamości wyposażonych w procesor” chodzi o chipy które działają jak miniaturowe procesory.
Str. 256 – „prezydent Xi Jinping” – przewodniczący Xi Jinping, ChRL nie ma prezydenta.
Str. 18 – nas-nas; str. 21-23 – dwa razy pojawia zwrot „wymyślać na nowo” – o jeden raz za dużo; str. 23 – opowieści-opowieści; str. 52 – wielkiej (wiejskiej); str. 122 – przystanek linii metra (stacja); str. 147 – cienką drzazgę (tu: wąską szczelinę, linię); str. 290 – „jeszcze innej”, a zaraz potem „jeszcze inna”; str. 339 – rodziców?, czytamy o podróży w towarzystwie dziadków, skąd nagle rodzice?
OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko, co chcesz wiedzieć o wszechświecie: FAQ
Autorzy w bardzo przystępny, czasami żartobliwy sposób przekazują dużą dawkę wiedzy na temat otaczającego nas świata. Pytania rozpoczynające rozdziały nie należą do łatwych: czy gdzieś tam jest druga Ziemia? Czy żyjemy w symulacji komputerowej? Czy czas kiedykolwiek się zatrzyma? Odpowiedzi nie są jednoznaczne, czasami rozważane są różne możliwości, a wynika to po prostu z naszej niewiedzy. Chociaż ostatnie dekady przyniosły ogromne postępy w nauce i technologii, fundamentalne kwestie pozostają nadal bez ostatecznego wyjaśnienia.
Ciąg dalszy recenzji:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako miłośniczka ciekawostek naukowych, nie mogłam przejść obojętnie obok tej książki, to wszak można by rzecz encyklopedia ciekawostek i nurtujących nas pytań o wszechświecie.
To co dla mnie humanistki najważniejsze książka jest napisana przystępnie, więc nawet laik ją zrozumie, na dodatek okraszona jest humorem i rysunkami dzięki czemu czyta się ją z przyjemnością. To taka nauka przez zabawę, dzięki której możemy lepiej zrozumieć kosmos i przy okazji sprawdzić, czy moje przekonanie, że te pojedyncze skarpetki które nigdy się po praniu nie odnalazły mogła faktycznie wciągnąć czarna dziura.
To książka, dzięki której zabłyśniesz w towarzystwie sypiąc ciekawymi anegdotami i nikt ci nie powie: "widziałem już tego mema".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorzy doktor robotyki (a przy okazji rysownik) oraz profesor fizyki odkrywają przed nami całą prawdę.
Recenzja w Fahreinheit: https://www.fahrenheit.net.pl/ksiazki/recenzje/bookiety/recenzja-wszystko-co-chcesz-wiedziec-o-wszechswiecie-faq-jorge-cham-daniel-whiteson/.
-----------------------------------------------
Kto pyta, nie błądzi – jak mówi przysłowie. Zazwyczaj pytania zadajemy chcąc się czegoś dowiedzieć, albo coś zrozumieć. W połowie trzeciej dekady XXI wieku mamy więc FAQ na (praktycznie) wszystko, z Kosmosem włącznie. Takim właśnie kompendium jest książka „Wszystko, co chcesz wiedzieć o Wszechświecie: FAQ” (2021, polskie wydanie 2025).
Ciekawość autorów „Wszystko, co chcesz…” prowadzi nas do pytań o naturę zjawisk fizycznych i rzeczywistości, czarne dziury, czas, teleportację, podróże w czasie i przestrzeni, obcych, życie na Ziemi, inne światy i mechanikę kwantową. Wśród pytań nie zabrakło i tych o śmierć, o wypalenie Słońca, o początek Wszechświata.
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w „Wszystko, co chcesz…” są obszerne, ale ani nie zbywają czytelnika ogólnikami ani nie zalewają strumieniami danych i trywializującymi powtórzeniami znanych powszechnie faktów. Jeśli zatem chcesz dowiedzieć się (prawie) wszystkiego o Wszechświecie, to ten FAQ jest właśnie dla ciebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-----------------------------------------------
Moim zdaniem powinna to być lektura szkolna. Język bardzo przystępny, nie trzeba mieć wykształcenia w tym kierunku żeby wynieść dużo wiedzy i poszerzyć horyzonty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNowa książka twórców “Nie mamy pojęcia” to prawdziwa popularnonaukowa perełka! Dla kogoś kto z fizyką kojarzy głównie płytę Pink Floyd i ogarnia ze dwa gwiazdozbiory wręcz idealna. Tym razem autorzy starają się odpowiedzieć na najczęściej powtarzające się pytania o wszechświat, jego wielkość, działanie, sens i początek. Cudownie było zanurzyć się w ich błyskotliwych rozważaniach o czarnych dziurach i tunelach czasoprzestrzennych, które zarazem przy minimum zaangażowania czytelnika były absolutnie zrozumiałe ( podkreślam - dla laika, który intencjonalnie z fizyką ma do czynienia od święta). Jest wybitnie zabawnie i lekkostrawnie kiedy autorzy próbują odpowiedzieć na pytanie o śmierć słońca, podróże w czasie i życie w symulacji.
Podsumowując. FANTASTYCZNA PUBLIKACJA. Merytoryczna i klarowna. I zabawna!
Bo fajnie gdy nauka też bawi.
Nowa książka twórców “Nie mamy pojęcia” to prawdziwa popularnonaukowa perełka! Dla kogoś kto z fizyką kojarzy głównie płytę Pink Floyd i ogarnia ze dwa gwiazdozbiory wręcz idealna. Tym razem autorzy starają się odpowiedzieć na najczęściej powtarzające się pytania o wszechświat, jego wielkość, działanie, sens i początek. Cudownie było zanurzyć się w ich błyskotliwych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKosmos, wszechświat, choć potrafi przerazić swoją ogromną skalą, równie mocno potrafi zaciekawić. Już od dzieciństwa lubiłam poznawać o nim krótkie ciekawostki, czytać o planetach i różnych zjawiskach. Jednak nigdy nie miałam okazji usiąść i naprawdę dogłębnie się o nim pouczyć, a „Wszystko, co chcesz wiedzieć o wszechświecie” jest jedną z pierwszych takich książek, które miałam okazję przeczytać. I nie żałuję ani trochę!
Nie jest to pozycja naukowa w sztywnym tego słowa znaczeniu, którą trzeba sobie dawkować i czytać powoli, by coś z niej zrozumieć. Powiedziałabym raczej, że jest odpowiednia zarówno dla starszych, jak i młodszych odbiorców, nie tylko za sprawą ślicznie wykonanych, małych ilustracji (przypominających komiks),ale też dzięki przemyślanemu podziałowi treści i prostemu doborowi słów.
Autor zwraca się bezpośrednio do czytelnika, jakbyśmy siedzieli obok niego i słuchali wykładu prowadzonego w ciekawy, kreatywny i naprawdę dowcipny sposób. Dzięki temu książka się nie nudzi, a jej przeczytanie zajmuje niewiele czasu. Na dodatek zaczynamy od tematu podróży w czasie, a na ilustracji można znaleźć... Deloreana!
„[...] w pobliżu tej dziwnej kolumny czas i przestrzeń będą się zakrzywiać w taki sposób, że można trafić do pętli czasowej”
Cytat ze strony 23
Przyznam, że nie raz, a wiele razy zostałam zaskoczona samym początkiem (i nie tylko). Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, a przy tym chichotałam na głos, choć nie zdarza mi się to często. Tutaj praktycznie co chwilę się śmiałam albo po prostu uśmiechałam. Szanuję za ten humor, bo dzięki niemu więcej zostaje w pamięci.
Książka porusza podstawowe pytania, które nurtują wielu ludzi, między innymi o podróże w czasie, istnienie obcych cywilizacji i to, czy są w stanie usłyszeć nasze transmisje, a nawet o to, czy planetoida może uderzyć w Ziemię. Oczywiście jest też wiele innych tematów, ale warto odkryć je samemu, by zabawa była jeszcze większa!
Jestem pod ogromnym wrażeniem, to było coś niesamowitego! Nauka i śmiech, jak widać, mogą iść w parze, co świetnie udowadnia „Wszystko, co chcesz wiedzieć o wszechświecie”. Jestem tą książką zachwycona i polecam ją każdemu, kto interesuje się tematyką kosmosu oraz wszechświata, niezależnie od wieku. Jestem przekonana, że nawet osoby, które zwykle nie przepadają za podobnymi pozycjami, będą zadowolone!
Kosmos, wszechświat, choć potrafi przerazić swoją ogromną skalą, równie mocno potrafi zaciekawić. Już od dzieciństwa lubiłam poznawać o nim krótkie ciekawostki, czytać o planetach i różnych zjawiskach. Jednak nigdy nie miałam okazji usiąść i naprawdę dogłębnie się o nim pouczyć, a „Wszystko, co chcesz wiedzieć o wszechświecie” jest jedną z pierwszych takich książek, które...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌌 „ᴡꜱᴢʏꜱᴛᴋᴏ ᴄᴏ ᴄʜᴄᴇꜱᴢ ᴡɪᴇᴅᴢɪᴇć ᴏ ᴡꜱᴢᴇᴄʜśᴡɪᴇᴄɪᴇ. ꜰᴀǫ” ᴊᴏʀɢᴇ ᴄʜᴀᴍ & ᴅᴀɴɪᴇʟ ᴡʜɪᴛᴇꜱᴏɴ 🌌
▪️𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪️
Czy kiedykolwiek patrząc w niebo zastanawialiście się co tak naprawdę skrywa i jak wygląda wszechświat? Teorii na ten temat jest dużo, ale w którą tak na poważnie wierzyć? Jeśli jesteście spragnienie tej wiedzy, to koniecznie sięgnijcie po tę książkę.
Autorzy postarali się skonstruować ją w taki sposób, by od samego początku zachęcić czytelnika do eksplorowania tego fascynującego tematu. Dzięki tej książce można się dowiedzieć: Czy czas się kiedyś zatrzyma? • Jak długo przetrwa ludzkość? • Co jest w czarnej dziurze? • Czy odwiedzili nas kiedyś kosmici? • Co słychać w kwestii teleportacji? • Czy mamy wolną wolę? • A może żyjemy w symulacji komputerowej? • Dlaczego E=mc2?
Lektura tej książki to odkrywanie świata na nowo. Niesamowita przygoda gwarantowana ! Autorzy w przystępny i dość zrozumiały sposób starają się nam wyjaśnić, co się stanie ze Słońcem i Ziemią , przedstawiają nam wygląd wszechświata, aspekty mechaniki kwantowej, teleportacje, kosmici, teoria wieloświatów i objaśniają co tak naprawdę skrywa wszechświat i czy rzeczywiście jest nieskończony.
„Wszystko co chcesz wiedzieć o wszechświecie” to książką, która spodoba się każdemu czytelnikowi. Spędzicie z nią miło czas, odbędziecie podróż w nieznane i zdobędziecie wiedzę o kosmosie i nie tylko. Czyż nie brzmi to idealnie? Przeżyłam z tą pozycją niezwykłą przygodę, a co za tym idzie, autor pomógł mi zrozumieć wiele niezrozumiałych dla mnie faktów z zakresu fizyki. Autorzy w oryginalny sposób przekazali nam swoją wiedzę, zabierając nas w wyimaginowaną podróż po wszechświecie, próbując pobudzić naszą wyobraźnię i w dość prosty sposób przyswoić wiedzę. To idealna pozycja do przeczytania razem z dzieckiem, by zachęcić go do zgłębiania ciekawostek z zakresu fizyki.
Polecam. Zakochacie się w tej książce i poczujecie się spragnieni wiedzy!🌌
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to•• My, ludzie, może i nie zgadzamy się w wielu kwestiach, ale jedno na pewno nas łączy: ciekawość. Wszyscy jesteśmy ciekawi świata i wszyscy pragniemy poznać odpowiedzi na nurtujące nas pytania. ••
▪️𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪️
Czy kiedykolwiek patrząc w niebo zastanawialiście się co tak naprawdę skrywa...
Na pewno niejednokrotnie spotkaliście w swoim życiu człowieka, który stale zadaje pytania... na temat dosłownie wszystkiego. Chociaż częściej chyba kojarzy się to z małymi dziećmi, które ogromem pytań wytrącają swoich rodziców z równowagi, to mimo wszystko my, dorośli, też czasami zastanawiamy się nad całym otaczającym nas światem. Albo i wszechświatem... Zatem jeżeli kiedykolwiek pojawiły się w waszej głowie jakiekolwiek pytania z nim związane, to być może odpowiedzi znajdziecie w książce Jorge;a Chama i Daniela Whitesona.
Książka przyjmuje formę serii pytań-i-odpowiedzi — typowego „FAQ” wobec największych zagadnień dotyczących wszechświata, czasu, przestrzeni, cząstek elementarnych i naszej egzystencji. Wśród tytułowych pytań znajdziemy m.in.: „Dlaczego nie mogę podróżować w czasie?”, „Dlaczego nie odwiedzili nas kosmici, albo odwiedzili?” czy „Czy żyjemy w symulacji komputerowej?”. Autorzy w przystępny sposób opisują, co mówi współczesna fizyka i kosmologia o takich tematach, a świetnym uzupełnieniem są sympatyczne i lekko humorystyczne grafiki umieszczone w tekście – chociaż w sumie humoru to generalnie tutaj nie brakuje.
Choć autorzy starają się przekazać wiedzę w bardzo przystępny sposób, to jednak podejmowana tematyka nie zawsze jest sama w sobie prosta. To nadal jednak fizyka, no nie? Mimo wszystko ich styl naprawdę jest lekki, chwilami humorystyczny, tak dla rozluźnienia atmosfery – a nadal jednak mamy do czynienia z całkiem niezłym opracowaniem naukowych konkretnych tematów. Z pewnością będzie to dobra pozycja dla osób ciekawych świata, dla tych, którzy interesująca się fizyką i kosmologią, ale może niekoniecznie chcą czytać stricte naukowe artykuły, sprawdzi się też dla ambitnych licealistów i początkujących studentów.
Zatem generalnie – czy warto po nią sięgnąć? Tak — jeśli szukasz książki, która rozbudzi ciekawość, pozwoli spojrzeć na Wszechświat i nasze miejsce w nim z nowej perspektywy i przy tym będzie przyjemna w lekturze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toQ: Lubicie fizykę?
Współpraca recenzencka z @insignis_media
Nigdy nie byłem fanem tego przedmiotu, mimo że lubiłem matematykę, a to przecież w miarę pokrewne przedmioty. A że lubię sięgać po książki popularnonaukowe z dziedzin, o których nie wiem zbyt wiele, bądź z którymi do tej pory nie było mi po drodze, dlatego też sięgnąłem po "Wszystko, co chcesz wiedzieć o wszechświecie: FAQ".
Tytuł ten to bardzo dobra i ciekawie skonstruowana książka popularnonaukowa o fizyce i nietypowych zagadnieniach. Całość to w zasadzie odpowiedzi na pytania, które fani najczęściej zadawali autorom, czyli doktorowi robotyki i profesorowi fizyki, więc nie są to jacyś pseudoeksperci. Książka utrzymana jest w humorystycznym tonie, wszelkie zagadnienia, oprócz tłumaczenia naukowego, są także przez autorów tłumaczone na ludzki język dla laików, często właśnie w żartobliwy sposób.
"Wszystko, co chcesz wiedzieć o wszechświecie: FAQ" to naprawdę fajna pozycja i spokojnie mogę ją Wam polecić. Niestety, nadal nie zainteresowałem się jakoś mocno fizyką, przez co daję jej 7/10, ale to wynika bardziej właśnie z tego mojego niezainteresowania tematem niż z tego, że książka ma jakieś wady. Znaczy ma jedną drobną, momentami troszkę się te pytania i odpowiedzi ze sobą pokrywały, przez co czasem pojawiały się takie lekkie powtórzenia, ale nie jest to jakaś wielka niedogodność. Ponadto tytuł ten ma lekko ponad 300 stron, więc całość mija dosyć szybko, przez co nie sposób zanudzić się całą tą fizyką, zwłaszcza, że można czytać sobie po rozdziale czy dwa dziennie.
Q: Lubicie fizykę?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspółpraca recenzencka z @insignis_media
Lubię takie książki — o współczesnej fizyce, której trudno dziś nie lubić, zwłaszcza jeśli widziało się choć kilka odcinków Teorii Wielkiego Podrywu. Tytuł sugeruje zestaw odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania autorom i faktycznie tak jest. Co zabawne, to dokładnie te pytania, które od dawna krążyły także w mojej głowie.
Lektura nie tylko uczy, lecz także bawi, bo została napisana lekko, z ironią i humorem. W kilku miejscach potwierdziła to, co już wiedziałem, w innych otworzyła nowe, zaskakujące drzwi. I może właśnie „ciekawość” jest tu słowem-kluczem — to książka dla tych, którzy chcą zrozumieć świat, a raczej cały Wszechświat.
Odpowiedzi dotyczą kosmologii i fizyki, a miejscami ocierają się o sprawy ostateczne, co jest fascynujące, gdy mówimy o wiedzy naukowej, która przekłada się na nasze zupełnie zwykłe-niezwykłe życie. Wszystko podane bez trudnego, specjalistycznego żargonu, co czyni lekturę przyjemną i naprawdę przystępną.
Z książki wynika jasno, że Kosmos — choć cichy i nieprzystępny — ma sporo do powiedzenia. A może to my mamy jeszcze więcej do odkrycia. Jeśli interesują Was czarne dziury, życie pozaziemskie, teleportacja albo czas, który raz pędzi, raz się dłuży — ta książka jest dla Was.
Z pewnością poszerzy horyzonty i stanie się czymś w rodzaju instrukcji obsługi Wszechświata, którego jesteśmy integralną częścią, nawet jeśli żyjemy gdzieś na jego obrzeżach. Zdecydowanie i serdecznie polecam!
Za egzemplarz dziękuję @insignis_media
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura nie tylko uczy, lecz także bawi, bo...