Post Świętej Hildegardy. Regeneracja ciała i ducha

Okładka książki Post Świętej Hildegardy. Regeneracja ciała i ducha autorstwa Bianca Bianchini, Marcello Stanzione
Bianca BianchiniMarcello Stanzione Wydawnictwo: Wydawnictwo AA religia
religia
2025-01-01
2025-01-01
Hildegarda z Bingen, ogłoszona Doktorem Kościoła przez papieża Benedykta XVI, była wielką mistyczką otwartą na problemy świata. Jako badaczka natury i człowieka, Hildegarda zdobyła głęboką wiedzę w wielu dziedzinach, która, jak twierdziła sama święta, przyszła do niej od Boga jako szczególny dar, który pozwolił jej „zrozumieć tajemnice ukryte w istocie każdego stworzenia”.

Książka, zgłębiając tematykę dobrego samopoczucia fizycznego, ściśle związanego ze stanem ducha, przedstawia post i lekarstwa oraz przepisy na regenerację ciała i ducha, proponowane w dziełach świętej Hildegardy z Bingen. Opowiada o sposobach odżywiania się w czasach świętej Hildegardy oraz o historii postu i jego różnych formach praktykowanych współcześnie, wraz z wyjaśnieniem funkcjonowania organizmu w czasie postu i charakterystyką jego dobroczynnego wpływu na całego człowieka. Proponuje też zasady wedle których należy podjąć post oparty na systemie zdrowotno-dietetycznym św. Hildegardy oraz zestaw przepisów na postne dania z kuchni tej wielkiej świętej.

Kup Post Świętej Hildegardy. Regeneracja ciała i ducha w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Post Świętej Hildegardy. Regeneracja ciała i ducha

OPINIE i DYSKUSJE o książce Post Świętej Hildegardy. Regeneracja ciała i ducha

Książka opowiada bardzo szeroko o zagadnieniu postu. Historie, cel i duchowy aspekt. Rozszerzając o to jak rozumiała i jak proponuje go stosować św Hildegarda. Znajdziesz tu także przepisy na dania z jej kuchni.

„Jak zaszkodziłoby żołądkowi, gdyby wciąż był pełny, tak i dusza poniosłaby szkodę, gdyby ciało nieustannie żyło w rozkoszy”: te słowa wypowiedziała Hildegarda z Bingen. Mistyczka, wizjonerka, kompozytorka, propagatorka zdrowego stylu życia. Jej postać wciąż inspiruje.

Książka „Post świętej Hildegardy” zgłębia tajemnice dobrego samopoczucia fizycznego, ściśle związanego ze stanem ducha. Opowiada o poście, choć nie tylko.

Współczesny człowiek, który żyje w świecie konsumpcji, nie lubi rezygnować z tego, co przyjemne. Czasami jednak pewne ograniczenia mogą nam wyjść na zdrowie. Książka „Post świętej Hildegardy” może być punktem wyjścia do wielu refleksji.

Recenzja na blogu urocznica.pl: https://urocznica.pl/recenzja-post-swietej-hildegardy/.

7 użytkowników ma tytuł Post Świętej Hildegardy. Regeneracja ciała i ducha na półkach głównych

Marcello Stanzione
Marcello Stanzione
Marcello Stanzione urodził się w Salemo 20 marca 1963 roku. Od 1990 roku jest proboszczem kościoła Santa Maria Nova w gminie Campagna. W 2002 roku odnowił działalność Stowarzyszenia Katolickiego Rycerstwa św. Michała Archanioła, którego celem jest szerzenie chrześcijańskiej czci dla aniołów.

Cytaty z książki Post Świętej Hildegardy. Regeneracja ciała i ducha

Dodaj cytat z książki Post Świętej Hildegardy. Regeneracja ciała i ducha