Tysiąc dni bez Ciebie

Okładka książki Tysiąc dni bez Ciebie autora Luna Velevitka, 9788368175332
Okładka książki Tysiąc dni bez Ciebie
Luna Velevitka Wydawnictwo: White Raven Cykl: Złamane Serca (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Złamane Serca (tom 1)
2025-02-14
2025-02-14

Kup Tysiąc dni bez Ciebie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tysiąc dni bez Ciebie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tysiąc dni bez Ciebie

Rzadko daję jedną gwiazdkę i muszę przyznać, że nawet dla mnie ta ocena jest zaskoczeniem.
Z tego, co zdążyłam zauważyć, jest to debiut autorki, ale to nie jest jej pierwsza książka, którą przeczytałam. Wcześniej sięgnęłam po drugi tom serii, który mi się podobał, dlatego skusiłam się cofnąć do pierwszej części. Niestety jest to pisarski koszmarek.
Para głównych bohaterów jest po prostu fatalna. Olivier to toksyk, któremu najzwyczajniej w świecie nie należy się żadne wybaczenie i rozgrzeszenie, nawet jeśli cierpiał i utkwił gdzieś w ciemnych zakamarkach swojej własnej głowy. Krzywda, jaka przez niego spotkała jego żonę (byłą? Obecną?) jest tak ogromna, że on, jako postać może być przeze mnie oceniony tylko i wyłącznie negatywnie.
Linda natomiast jest kobietą bez wyrazu. Skrzywdzoną z każdej strony, jednak dającą się łatwo manipulować, bez poczucia własnej wartości i szacunku do siebie samej. Sprowadziła sobie na głowę tragedię przez szereg swoich własnych decyzji. Tak zwyczajnie głupiej postaci nie da się lubić, nawet jeśli była tak mocno krzywdzona i pokiereszowana przez życie.
Historia totalnie absurdalna. Sam pomysł z jakimś zapisem w spadku wydał mi się nawet początkowo ciekawy, dlatego lektury nie porzuciłam, jednak im dalej w las tym... no właśnie. Jak dorośli ludzie, prowadzący od lat osobne życia, mający swoje kompletnie odrębne sprawy, których nic prócz (paradoksalnie) rozwodu nic nie łączy, mogą przystać na tak nielogiczną i chorą propozycję, jak zamieszkanie razem, żeby spełnić wolę umierającego dziadka? Ten cały dziadek też musiał mieć niezły bałagan w głowie zmuszając do takiego trudu ludzi, na których rzekomo mu zależy. Jakieś totalne pomieszanie z poplątaniem.
Całość przerysowana i nudna. Ciekawsze byłoby liczenie, ile razy Linda zjadła luksusowego batonika orzechowego, a Olivier ściska nasadę nosa. A no i Mason paradujący w kolorowych ciuchach. Oszczędźcie sobie tej farsy i nie czytajcie tej pozycji. Bardzo słaba fabularnie i pisarsko. Nawet redakcja się nie spisała, bo w książce jest masa błędów. Nie znajduję pozytywu. Ogromna, zasłużona 1.

Para głównych bohaterów...

Generalnie książkę czyta się bardzo szybko, nie można się oderwać, z niecierpliwością czeka się w końcu na konfrontacje głównych bohaterów, żeby wreszcie prawda wyszła na jaw, ale ... Dla mnie jest tu mnóstwo rzeczy niezrozumiałych. No bo czemu tak właściwie Linda kochała tego Oliwiera? Był przedstawiony bardzo negatywnie, żadnych fajnych cech. Tak bardzo nie chciał mieć dzieci a mimo wszystko przespał się z nią bez zabezpieczenia? Serio? W ogóle jak ona mogła pójść z nim do łóżka po tym co jej zrobił? Oczywiście, rozumiem że to był celowy zabieg żeby zaszła w ciążę i żeby było razem ale strasznie mi się to nie kleili. I to że taki bogaty facet, znany itp a nikt nie znał jego przeszłości... No bardzo nierealna ta historia. Ale mimo wszystko polecam.

Nie wiem czy w prawdziwym zyciu mozna wybaczyc bylemu mezowi/partnerowi to co spotkalo Linde - ba - czy mozna nadal kochac takiego czlowieka jak Oliver, ale ksiazka rewelacyjna i noc zarwana choc cala fabula jest niekoniecznie realistyczna :)

647 użytkowników ma tytuł Tysiąc dni bez Ciebie na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Tysiąc dni bez Ciebie na półkach dodatkowych