Nie pozwól mi się bać

Okładka książki Nie pozwól mi się bać autora Kamila Śliwińska, 9788397285606
Okładka książki Nie pozwól mi się bać
Kamila Śliwińska Wydawnictwo: Bee book publishing literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2024-01-01
2024-01-01

Kup Nie pozwól mi się bać w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie pozwól mi się bać

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie pozwól mi się bać

Główną bohaterką powieści jest Blanka Starska, młoda kobieta, która wiedzie z pozoru szczęśliwe życie u boku swojego partnera. Jednak w tle kryją się pewne rozbieżności w ich oczekiwaniach i poczucie niższości dziewczyny wobec zamożnej rodziny chłopaka. Choć na zewnątrz wszystko wygląda idealnie, w środku Blanka zmaga się z niepewnością. Jej intuicja podpowiada, że przy tym mężczyźnie nie może być w pełni sobą.

Powieść pokazuje wewnętrzną drogę bohaterki, od zmagań z własnymi kompleksami i trudnymi emocjami po stracie po powolne otwieranie się na nową relację.

Konrad, przypadkiem poznany "facet z klubu", okazuje się opiekuńczym duchem Blanki. Jest prostolinijnym i troskliwym mężczyzną, który wspiera Blankę w trudnych chwilach i pomaga jej dostrzec własną wartość. Ta wbrew sobie nie jest w stanie powstrzymać się przed porównywaniem go z Sebastianem.

Kamila Śliwińska świetnie odzwierciedla emocjonalne zmagania swojej bohaterki. Książka jest wymagająca emocjonalnie,. gdyż czytelnik odczuwa zarówno ból, jak i nadzieję Blanki, jej wewnętrzną walkę i stopniowe odnajdywanie równowagi. Chcielibyśmy jej jakoś pomóc, podobnie jak bliscy jej ludzie: rodzina, przyjaciele i Konrad, ale ona jest wyjątkowo uparta i zdaje się trzymać kurczowo przeszłości.

Postacie są dobrze zarysowane, szczególnie Blanka i Konrad. Autorka kładzie duży nacisk na ich portrety psychologiczne. Sceny miłosne są subtelną grą słów, jak to w powieści dla nastolatków (16+)

„Nie pozwól mi się bać” to poruszająca opowieść o trudnych emocjach, relacjach i procesie odzyskiwania siebie. Debiut Kamili Śliwińskiej udowadnia, że pisarka potrafi wciągnąć czytelnika w pełną trudnych emocji, wzruszającą historię, która pokazuje jak zmienia się serce pod wpływem różnych wydarzeń.

Na wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym debiutanckiej powieści Kamili - "Nie pozwól mi się bać". Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się w zawrotnym tempie. Ja pochłonęłam ją w jeden dzień i nie byłam w stanie odłożyć choćby na moment. Od pierwszych stron zostałam wciągnięta do świata bohaterów. Do świata pełnego bólu, smutku, niedopowiedzeń i nadziei na lepsze jutro. Chociaż książkę czytałam już jakiś czas temu nadal pamiętam wszystkie emocje towarzyszące mi podczas lektury i często wracam do niektórych fragmentów. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana, dopracowana i dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w świetny i bardzo autentyczny sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje tajemnice, a także wady i zalety, borykają się z różnymi mniejszymi bądź większymi problemami zdarza się im popełniać błędy czy postępować pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych przypadkach, podzielając podobne troski i dylematy moralne. Jestem pewna, że z powodzeniem moglibyśmy spotkać ich w rzeczywistości. Na kartach powieści mogłam bliżej poznać Blankę oraz Konrada. Ich myśli, odczucia, z czym zmagają się każdego dnia, stopniowo mogłam także dowiedzieć się jakie wydarzenia z przeszłości wpłynęły na ich obecne życie, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Blanka od samego początku zaskarbiła sobie moją sympatię, chociaż nie ukrywam, że były momenty kiedy denerwowała mnie swoim zachowaniem. Jednak bardzo współczułam jej tego z czym musiała się mierzyć, wielokrotnie miałam ochotę wejść do tej książki żeby ją przytulić, wesprzeć i zapewnić, że od teraz już wszystko będzie dobrze. Postać Konrada to natomiast była dla mnie jedna wielka zagadka, którą jak najszybciej chciałam rozwikłać. Istotną rolę w tej historii odgrywają postaci drugoplanowe, szczególnie mowa o przyjaciółach Blanki - Monice i Dominiku, którzy wprowadzają do jej życia, a później także do życia Konrada wiele emocji i wrażeń. Relacja głównych bohaterów została w rewelacyjny sposób zaprezentowana. Od ich pierwszego spotkania dało się wyczuć wyraźne przyciąganie między nimi, nie obyło się oczywiście bez potyczek słownych, które wielokrotnie wywoływały uśmiech na mojej twarzy. Niemniej jednak wszystko toczyło się swoim rytmem, pozwalając Czytelnikowi skupić się na gestach, słowach i odczuciach towarzyszących głównym postaciom, co niesamowicie mi się podobało. Autorka świetnie buduje napięcie, tak naprawdę trudno przewidzieć co wydarzy się na kolejnych czytanych stronach, jak zachowają się bohaterowie, jak potoczą się ich losy. Tutaj emocje wylewają się z każdej czytanej strony, nie brakuje wzruszających momentów, które sprawiały, że moje oczy bardzo często się szkliły. Autorka w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich. Mowa o stracie bliskiej osoby, radzeniu sobie z żałobą, depresji, traumach, trudnych relacjach rodzinnych i międzyludzkich, wyrzutach sumienia. To co zrobiła autorka na ostatnich stronach pozostawiło mnie z szokiem wymalowanym na twarzy i nierówno bijącym sercem..... Czegoś takiego z pewnością się nie spodziewałam.. i jeszcze ten epilog, który sprawił, że na ciele poczułam ciarki. Mam nadzieję, że czym prędzej dostaniemy kontynuację losów Blanki i Konrada, ja już teraz podskórnie czuję, że Kamila jeszcze mocno namiesza w życiu bohaterów. Polecam!

♡ RECENZJA PATRONACKA ⁠♡

★⁠★★⁠★★⁠★⁠★★★★

[ współpraca reklamowa ]

Uwielbiam tą historię nie wiem co mam wam więcej powiedzieć😭🥹

Bawiłam się na niej prześwietnie. Kamila stworzyła historię z naprawdę niesamowitym klimatem od którego miałam ciarki na rękach i przez który nie mogła się od tej książki oderwać.

Bohaterowie wyróżniają się na tle tych o których miałam okazję czytać w ostatnim czasie w innych książkach przez co od długiego czasu siedzą w mojej głowie.

Cała fabuła nie raz mnie zaskakiwała. Totalnie nie spodziewałam się, że niektóre momenty rozwiną się w takim kierunku i z zafascynowanie odkrywałam kolejne rozdziały.

Książka mnie po prostu przeorała. Podczas czytania siedziało we mnie tyle emocji, że nie jestem w stanie tego opisać. Płakałam i to nie raz, ale nie zabrakło też śmiechu czy tych czułych fragmentów.

To totalnie zaskakująca, fascynująca i angażująca historia po której zakończeniu po prostu PRAGNĘ drugiej części🥺

♡ RECENZJA PATRONACKA ⁠♡

★⁠★★⁠★★⁠★⁠★★★★

[ współpraca reklamowa ]

Uwielbiam tą historię nie wiem co mam wam więcej powiedzieć😭🥹

Bohaterowie wyróżniają się na tle tych o których miałam okazję...

17 użytkowników ma tytuł Nie pozwól mi się bać na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Nie pozwól mi się bać na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nie pozwól mi się bać

Okładka książki W paprociach tańczące Vivienne Clairette, Anna Czekaj, Anna Dziedzic, Katarzyna Garczyk, Marta Gidyńska, Monika Godlewska, Barbara Granops, Emi Korel, Małgorzata Niemtur, Kamila Śliwińska, Justyna Sosnowska, Kajetan Szokalski, Justyna Wojsz, Paulina Wróbel
Okładka książki Przystań pełna uczuć Anna Dziedzic, Marta Gidyńska, Barbara Granops, Selene Helder, Kamila Śliwińska, Justyna Sosnowska

Cytaty z książki Nie pozwól mi się bać

Dodaj cytat z książki Nie pozwól mi się bać