Zimne serce

Okładka książki Zimne serce autora Lisa Regan, 9788327167835
Okładka książki Zimne serce
Lisa Regan Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Josie Quinn (tom 7) Seria: Ślady zbrodni kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Josie Quinn (tom 7)
Ślady zbrodni
Cold Heart Creek
2025-01-15
2025-01-15
Marta Czub

Kup Zimne serce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zimne serce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zimne serce

Na półkach: , , , ,

Lisa Regan nie bawi się w powolne budowanie napięcia – ona wrzuca nas prosto w lodowatą aurę poranka, gdzie obraz dwojga kochanków trzymających się za ręce przy wygasłym ognisku, zamiast wzruszać, budzi pierwotny niepokój. Autorka wykorzystuje motyw „bezpiecznej przystani” natury, zamieniając sielski biwak w makabryczną instalację, w której detale, takie jak wisiorek z czarnego orzecha, stają się kluczem do mrocznej symboliki.

W „Zimnym sercu” Josie Quinn musi zmierzyć się nie tylko z przebiegłym mordercą, ale i z hermetycznym światem outsiderów, gdzie milczenie jest cenniejsze niż życie, a strach ma zapach wilgotnego lasu.

Tu króluje gęsta atmosfera izolacji, która osacza bohaterkę niemal fizycznie. Regan prowadzi grę domysłów wokół pustego śpiwora – ten brakujący element układanki staje się niemym świadkiem tragedii, prowokując czytelnika do ciągłego rewidowania teorii. Postać Renee Kelly, z jej zalęknionym spojrzeniem i tragicznym finałem, sprawia, że śledztwo przestaje być tylko rutynową procedurą, a staje się wyścigiem z czasem, w którym stawką jest przetrwanie samej Josie. To mięsista, duszna i bezkompromisowa lektura, która udowadnia, że najgorsze demony wcale nie chowają się w ciemnościach, lecz w milczeniu ludzi, którzy postanowili odciąć się od świata.

„Zimne serce” to ten typ thrillera, który nie prosi o uwagę, ale bezceremonialnie ją sobie bierze, wciągając nas w mroźne objęcia Denton. Josie Quinn nie jest tylko kolejną „policjantką z przeszłością”, lecz postacią z krwi i kości, której determinacja graniczy z autodestrukcją. Autorka operuje kontrastem między surową, niemal fizycznie odczuwalną aurą zimy a gorączkowym tempem śledztwa, w którym każda odkryta warstwa kłamstwa wydaje się boleśnie znajoma.

Kiedy wydaje nam się, że pewnie stąpamy po gruncie faktów, fabuła gwałtownie skręca, zostawiając nas z poczuciem niepokoju i pytaniem o to, jak dobrze można znać ludzi, z którymi dzieli się codzienność. Autorka nie oszczędza swojej bohaterki, rzucając ją w wir moralnych dylematów, gdzie granica między sprawiedliwością a osobistym odwetem niebezpiecznie się zaciera.

Proza jest gęsta od emocji, a tempo narasta w sposób tak naturalny, że finał uderza z siłą lodowatej wichury, zostawiając w głowie echo pytań o naturę zła ukrytego pod maską pozornej normalności. To studium bólu, lojalności i ceny, jaką płaci się za prawdę.

Seria kryminalna Lisy Regan z detektyw Josie Quinn od pierwszego tomu zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Mroczny klimat, silne emocje oraz bohaterka, która z każdą książką staje się coraz bardziej złożona, sprawiły, że cykl ten szybko zyskał miejsce w gronie moich ulubionych. Autorka w poprzednich częściach nie tylko serwowała wciągające i dobrze skonstruowane zagadki kryminalne, ale także konsekwentnie odsłaniała trudną przeszłość Josie – jej traumatyczne dzieciństwo, problemy z zaufaniem oraz nieustanną walkę o własną tożsamość. Dzięki temu każdy kolejny tom to coś więcej niż nowe śledztwo; to także kolejny etap emocjonalnej podróży głównej bohaterki.
„Zimne serce”, siódma odsłona cyklu, udowadnia, że Lisa Regan wciąż potrafi zaskakiwać czytelnika i pogłębiać zarówno fabułę, jak i psychologię postaci.

W bladym świetle poranka, przy dogasającym ognisku nad Strumieniem Zimnego Serca, leśniczy odkrywa ciała młodego małżeństwa – Valerie i Tylera Yatesów. Trzymają się za ręce, wyglądają, jakby spali. Ten niemal sielankowy obraz szybko rozpada się, gdy na miejscu pojawia się detektyw Josie Quinn. Jej intuicja – jak zwykle niezawodna – podpowiada, że to nie była spokojna śmierć.
Sekcja zwłok ujawnia makabryczny szczegół: w gardle Valerie ktoś umieścił wisiorek wykonany z czarnego orzecha. Symboliczny, niepokojący trop staje się znakiem rozpoznawczym zbrodni. Śledczy zauważają też coś jeszcze – trzeci śpiwór. Czy na biwaku był ktoś jeszcze? Czy ta osoba uciekła, została porwana, a może to właśnie ona jest sprawcą?
Trop prowadzi Josie do odizolowanej, ukrytej w lesie posiadłości zamieszkiwanej przez wspólnotę outsiderów. Tam detektywka poznaje Renee Kelly – młodą kobietę o zalęknionym spojrzeniu i zabandażowanych nadgarstkach. Dziewczyna wydaje się wiedzieć więcej, niż mówi, ale zanim Josie zdąży z niej wydobyć prawdę, Renee zostaje znaleziona martwa. W jej gardle również tkwi wisiorek z czarnego orzecha.
Śledztwo nabiera tempa, a liczba pytań rośnie. Przeszłość wspólnoty, sekrety jej członków oraz powtarzający się rytuał zabójcy tworzą gęstą sieć kłamstw i przemilczeń. Josie, coraz bardziej zaangażowana emocjonalnie, zaczyna rozumieć, że morderca nie tylko eliminuje ofiary – on wysyła wiadomość. I że sama detektywka może być kolejnym celem.

„Zimne serce”, podobnie jak poprzednie części cyklu, to powieść, która wciąga od pierwszych stron i nie pozwala złapać oddechu aż do samego finału. Lisa Regan po raz kolejny mistrzowsko buduje atmosferę niepokoju – leśna sceneria, odizolowana wspólnota oraz powracający motyw tajemniczego wisiorka tworzą duszny, wręcz klaustrofobiczny klimat. Napięcie narasta stopniowo, ale konsekwentnie, aż w pewnym momencie zaczęłam odczuwać je niemal fizycznie, zwłaszcza gdy fabuła skręca w stronę mrocznego thrillera psychologicznego.
Szczególnie doceniam sposób, w jaki autorka prowadzi postać Josie Quinn. W tym tomie jest ona wyraźnie bardziej krucha emocjonalnie, a jednocześnie niezwykle zdeterminowana. Jej osobiste lęki i trudne doświadczenia z przeszłości silnie rezonują z prowadzonym śledztwem, nadając historii dodatkową głębię. To już nie tylko opowieść o tropieniu mordercy, ale również poruszająca konfrontacja z przemocą, manipulacją i poczuciem winy, które potrafi zatruwać życie na długo.
Fabuła została skonstruowana z dużą precyzją – kolejne odkrycia są logiczne, ale dalekie od oczywistości. Zakończenie naprawdę potrafi zaskoczyć, a jednocześnie nie sprawia wrażenia wymuszonego. Bardzo cenię Lisę Regan za to, że nie idzie na łatwiznę: świat przedstawiony nie jest czarno-biały, a motywy bohaterów bywają niepokojąco ludzkie i trudne do jednoznacznej oceny.
Dla mnie „Zimne serce” to kolejne bardzo udane spotkanie z Josie Quinn, ale także dowód na to, że Lisa Regan stworzyła serię, która z każdym kolejnym tomem umacnia jej pozycję wśród autorek kryminałów, których książki polecam z pełnym przekonaniem.

Typowa pozycja do pociągu.

Typowa pozycja do pociągu.

456 użytkowników ma tytuł Zimne serce na półkach głównych
81 użytkowników ma tytuł Zimne serce na półkach dodatkowych

Lisa Regan
Lisa Regan
Lisa Regan – jest autorką popularnej w Stanach Zjednoczonych serii o detektywce Josie Quinn. Jej książki niejednokrotnie trafiały na listy bestsellerów „USA Today „ i „Wall Street Journal”. Posiada tytuł licencjata języka angielskiego oraz magistra pedagogiki uzyskane na Bloomberg University. Mieszka w Filadelfii z mężem, córką i boston terierem o imieniu Mr. Phillip.

Cytaty z książki Zimne serce

Dodaj cytat z książki Zimne serce