Szkarłatny arystokrata

Roksana Kinga Le Wydawnictwo: Editio Red literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2025-04-15
2025-04-15

Kup Szkarłatny arystokrata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szkarłatny arystokrata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szkarłatny arystokrata

Książę Dragan Islay jest znany jako rozpustnik i uwodziciel w Londynie. Mężczyzna od dziecka nie miał łatwego życia, a dodatkowo skrywa tajemnicę. Włada tajemniczą magią...
Na jego drodze staje lady Cerelia Laine, która wymyka się ogólnym konwenansom typowych angielskim panienek na wydaniu.
Tych dwoje połączy tajemnicza magią, ale też uczucie...

Początek i większą część książki wszystko mi się podobało. Ta chemia bohaterów, to przyciąganie i odtrącanie się było przedstawiono w ciekawy i intrygujący sposób. Byłam zafascynowana jak to wszystko się rozwinie pomiędzy nimi, a przede wszystkim kiedy zrozumieją, że się kochają.
Niestety od kiedy przenoszą się do Ravenport miałam wrażenie, że Autorka dość chaotycznie poprowadziła przygotowania, jak i samą wojnę pomiędzy magicznymi stworzeniami.
A niestety zakończenie też mi nie przypadło do gustu.
Jak dla mnie to taka przeciętna książka.
Jednak niech każdy przeczyta i oceni według swojego gustu czytelniczego.

Tych dwoje połączy tajemnicza magią, ale też uczucie...

Początek i większą część...

[współpraca reklamowa]

⋆˚꩜。
tytuł: Szkarłatny arystokrata
autor: Roksana Kinga Le
wydawnictwo: Editio
moja ocena: 𖤐𖤐𖤐𖤐

Ona jest z tych bohaterek, które nie wchodzą do historii po cichu: ona w nią wpada jak burza. Wychowana w świecie, który od początku próbował ją złamać, uciszyć, nauczyć bycia „wygodną”. Tylko że coś im kompletnie nie wyszło. Bo zamiast potulnej dziewczyny wyrósł im ktoś z charakterem.

On? Klasyczny problem na dwóch nogach. Ten typ, o którym wszyscy mówią: „nie pakuj się w to”, a ty i tak już jesteś po uszy. Ma urok, ma ten luz, ten półuśmiech, który obiecuje kłopoty… i przeszłość, która tłumaczy absolutnie wszystko, nawet jeśli niczego nie usprawiedliwia. To nie jest zwykły łamacz serc. To chłopak, któremu kiedyś złamano jego i od tamtej pory udaje, że nic go nie rusza. Spoiler: rusza. Bardziej, niż powinno.

Myślisz sobie: dobra, znam to. Ona silna, on pogubiony, będzie romans, trochę dramy, trochę napięcia. Tylko że wtedy ta historia robi coś, czego się nie spodziewasz — skręca ostro w stronę magii. I nie takiej słodkiej, brokatowej. Tu fantastyka wchodzi cała na czarno i mówi: „teraz ja rządzę”. Zasady świata zaczynają się sypać, rzeczy, które wydawały się niemożliwe, nagle są tuż obok, a sekrety mają o wiele większą cenę, niż ktokolwiek przypuszczał.

Język? Czysta przyjemność. To się czyta tak, jakby ktoś opowiadał ci historię siedząc naprzeciwko, naturalnie, lekko, ale w punkt. Dialogi żyją. Emocje są tak prawdziwe, że momentami aż niewygodne. Nie ma tu sztuczności, nie ma przegadania.

Najlepsze jest to, że bohaterowie nie są idealni. Popełniają błędy. Ranią siebie nawzajem. Czasem mówią za dużo, czasem za mało. Czasem wybierają źle. I właśnie dlatego tak łatwo w nich uwierzyć.

Ta książka wciąga podstępnie. Jeden rozdział. Potem „jeszcze tylko kawałek”. A potem jest druga w nocy, oczy pieką, a ty dalej czytasz, bo MUSISZ wiedzieć.

A więc.. lubisz emocje, chemię między bohaterami i magię, która wywraca wszystko do góry nogami - przepadniesz.

[współpraca reklamowa]

⋆˚꩜。
tytuł: Szkarłatny arystokrata
autor: Roksana Kinga Le
wydawnictwo: Editio
moja ocena: 𖤐𖤐𖤐𖤐

Początek mnie zachwycił a później było coraz słabiej. Książka nie jest zła, ale mnie nie zachwyciła.

153 użytkowników ma tytuł Szkarłatny arystokrata na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Szkarłatny arystokrata na półkach dodatkowych