Wciąż żyję

Okładka książki Wciąż żyję autorstwa Martta Kaukonen
Okładka książki Wciąż żyję autorstwa Martta Kaukonen
Martta Kaukonen Wydawnictwo: Czarna Owca Cykl: Podążaj za motylem (tom 2) Seria: Czarna Seria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Podążaj za motylem (tom 2)
Czarna Seria
Hengissä
2025-02-26
2025-02-26
Bożena Kojro
Myślałam, że cię pokonam. Już cię nie było…

Minęły cztery lata. Ira i Arto połączyli siły i oboje pracują jako dziennikarze kryminalni w gazecie „Helsingin Aviisi”. Wszystko układa się pomyślnie, dopóki Ira nie zaczyna podejrzewać, że w Helsinkach grasuje seryjny morderca.

Morderstwa bada nadkomisarz Kerttu Leppänen, szefowa helsińskiej jednostki zajmującej się brutalnymi przestępstwami, która z niecierpliwością czeka na emeryturę. Jednak nierozwiązane sprawy nie dają jej spokoju.

Przeszłość dopada wszystkich, jeśli kiedykolwiek naprawdę udało im się uwolnić z jej szponów…

Kup Wciąż żyję w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wciąż żyję

Oceny książki Wciąż żyję

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wciąż żyję

Skandynawski kryminał. Kontynuacja książki "Podążaj za motylem" która pamiętam, że długo siedziała we mnie po jej skończeniu. Tutaj autorka też nas próbuje wyprowadzić na manowce zagmatwana fabułą. Jeżeli chodzi o moją osobę to jej się to udało.
Ira i Arto po wydarzeniach, które ich spotkały próbują żyć normalnie jakkolwiek by to nie brzmiało. Rozpoczynają pracę w helsińskiej gazecie, jednak przeszłość nie pozwala o sobie zapomnieć. Każdy dzień to walka o przetrwanie i próba odnalezienia własnego ja.

Zdecydowanie na plus tej lektury sa jej krótkie rozdziały i to, że napisana jest z perspektywy kilku osób. Na koniec autorka zrzuca nam bombę, której raczej czytelnik się nie spodziewał. Myślę, że możemy liczyć na kolejną jej część. I pomimo, że ciężko mi się czyta skandynawskie książki to lecę do nich jak ćma do lampy.

Ps. Jestem zakochana w tej okładce 💙

:-((

:-((

"Podążaj za motylem" autorstwa Martty Kaukonen bardzo mi się podobało więc gdy tylko ukazała się kontynuacja to wiedziałam, że muszę po nią sięgnąć. "Wciąż żyję" ukazało się nakładem Wydawnictwa Czarna Owca. Dodatkowo się dowiedziałam, że będzie jeszcze trzeci tom więc będę go wyczekiwać z niecierpliwością.

Za egzemplarz książki do recenzji w ramach współpracy barterowej dziękuję bardzo wydawnictwu.

Autorka bawi się z czytelnikiem w kotka i myszkę. Fabuła jest tak zaplątana, że przez większość czasu powieść czyta się z mętlikiem w głowie, by na ostatnich stronach poznać odpowiedź i zostać z ostatnim pytaniem, na które mam nadzieję odpowiedź poznamy w kolejnej części.

Całą historię czytałam w napięciu i z zaciekawieniem śledziłam wydarzenia. Poznamy tutaj historie z perspektywy trzech osób: Iry, ojca Iry czyli Arto, nadkomisarz Kerttu. Wszystkie trzy są opowiedziane w bardzo ciekawy sposób, i urywane rozdziały w takich momentach, że nie możemy odłożyć książki póki nie poznamy ciągu dalszego.

Jest to ciekawe spojrzenie na ludzką psychikę, strach rodzica przed stratą dziecka czy walkę z własnymi traumami. Autorka ma niezwykły talent i styl snucia opowieści, który sprawia, że aż chce się czytać dalej i dalej.

Oczywiście bardzo Wam polecam tą książkę, ale najpierw sięgnijcie po pierwszy tom jeśli jeszcze nie mieliście okazji go poznać.

Za egzemplarz książki do recenzji w ramach współpracy barterowej...

117 użytkowników ma tytuł Wciąż żyję na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Wciąż żyję na półkach dodatkowych

Zło, które ludzie czynią Sandrone Dazieri
Zło, które ludzie czynią
Sandrone Dazieri
„Zło, które ludzie czynią” ~ Sandrone Dazieri Ten kryminał długo leżał na mojej półce, a powód był prosty. Absolutnie uwielbiam trylogię „Mężczyzna z silosu” tego autora i wiedziałam, że podczas lektury tej książki będę szukać emocji, które towarzyszyły mi przy poprzednich tytułach. I w pewnym sensie je znalazłam. „Zło, które ludzie czynią” to thriller-kryminał prowadzony w dwóch osiach czasowych i z czterech perspektyw, które dobrze się uzupełniają, tworząc wielowątkową historię. Nie wchodzimy tu głęboko do głów bohaterów - pozostajemy raczej obserwatorami wydarzeń. Rozdziały są krótkie i pełne dialogów, dzięki czemu przez książkę dosłownie się płynie. Czy zakończenie było zaskakujące? Hm… i tak, i nie. Czytelnicy zaznajomieni z gatunkiem prawdopodobnie połączą część kropek w trakcie lektury. Mimo to z satysfakcją obserwowałam, jak wszystkie wątki i drobne wskazówki stopniowo łączą się w spójną całość. Chciałabym powiedzieć jeszcze kilka słów o bohaterach, bo to właśnie oni tak bardzo urzekli mnie w przywołanej na początku trylogii. Tutaj również mamy duet: zrównoważoną, twardo stąpającą po ziemi kobietę oraz nieco mniej stabilnego psychicznie mężczyznę. Mimo podobnego schematu są to jednak zupełnie inne postacie. Niestety nie zżyłam się z nimi tak bardzo jak z bohaterami trylogii i nie uśmiechałam się przy każdej ich interakcji. Dlatego uważam tę książkę za dobrą. Mimo że miałam wobec niej konkretne oczekiwania - których w pełni nie spełniła i właściwie nie mogła spełnić - to dobrze się przy niej bawiłam. To jednotomowa, zamknięta historia, która dostarcza solidnej rozrywki.
kamila_bilak - awatar kamila_bilak
ocenił na71 miesiąc temu
Martwy pisarz Sulari Gentill
Martwy pisarz
Sulari Gentill
Znacie już twórczość Sulari Gentill? Jeżeli nie, to zachęcam, byście to zmienili, bo jej książki to gwarancja dobrze spędzonego czasu w świecie stworzonym przez autorkę. Kryminały w lżejszym klimacie i ciekawe zagadki do rozwikłania, to jest to, co czeka na czytelnika wewnątrz książek spod pióra tej autorki. Kiedy Theodosia Benton wraz ze swoimi walizkami pojawia się w progu mieszkania brata, nikt nie spodziewa się jakie to poniesie za sobą konsekwencje. Theo pragnąc zmienić swoje życie porzuca wszystko co do tej pory jej znane, na czele z karierą prawnika, a jej nowym celem jest poświęcić czas swojej niedokończonej powieści. Los uśmiecha się do Theo w momencie, gdy spotyka Dana Mudrocha będącego autorem bestsellerowych powieści. Dan poświęca jej mnóstwo uwagi i wprowadza w tajniki literackiego świata, a Theo postanawia podzielić się z nim tym, co dla niej najcenniejsze i przekazuje mu manuskrypt swojej powieści, którą ukończyła dzięki ich spotkaniom. Los nie jest jednak tak łaskawy i po niedługiej chwili okazuje się, że Mudroch został pozbawiony życia, a Theo nie potrafi być obojętna wobec tej sytuacji. Jej celem jest odkryć tożsamość winnego, jednak nikt nie spodziewa się, że to może sprowadzić niebezpieczeństwo nie tylko dla Theo, ale także jej brata. Czy uda im się rozwikłać zagadkę i utrzymać się przy życiu? Sulari Gentill to autorka, która słynie z interesujących intryg i ciekawych historii, w których nie brak lekkości i tajemnic. Właśnie ten lekki klimat mnie najbardziej ujmuje w powieściach tej autorki, bo czasem warto odpocząć od cięższego typy kryminału. Ten tytuł będzie dobrym wyborem dla osób, które nie przepadają za gęstym mrokiem i drastycznymi scenami. Tu znajdą właśnie chwilę wytchnienia z ciekawą zagadką do rozwiązania z motywem świata literackiego w tle. Należy jednak podkreślić, że akcja tej książki rozwija się ze zróżnicowaną dynamiką i nie zawsze pędzi na łeb na szyję. Myślę, że tytuł ten spodoba się przede wszystkim miłośnikom serii kryminalnej z Florą Steele, której klimat jest podobny i także oferuje mnóstwo zdarzeń i zawiłości. Czas spędzony z książką Sulari Gentill po raz kolejny uważam za udany i z pewnością przeczytam kolejne jej książki, które pojawią się na rynku wydawniczym.
Eweliteratura - awatar Eweliteratura
oceniła na76 miesięcy temu
Słuchajcie, jak kłamią Amy Tintera
Słuchajcie, jak kłamią
Amy Tintera
Świetna i oryginalna powieść kryminalna trzymająca w napięciu, miejscami odważna, czasem zabawna i z humorem, osadzona w małym teksańskim miasteczku Plumpton. Jednym z istotnych problemów powieści jest fenomen programów true crime w dzisiejszych czasach. Czy to jedynie przeciętna rozrywka, o której szybko zapominamy czy autentyczne dążenie do prawdy? Globalny charakter tego gatunku ujawnia fascynację społeczeństwa przestępczością, czasem jest to próba zrozumienia mechanizmów zła, poznanie psychiki sprawców i ofiar. Powieść przedstawia historię losów Lucy Chase podejrzaną o morderstwo swojej najlepszej przyjaciółki Savvy. Od wydarzeń minęło kilka lat, Lucy nie została osądzona przez władze sądownicze i nie pamięta co wydarzyło się tamtej nocy. Ten czas pokryła amnezja. Z chwilą, kiedy znany podcaster Ben Owens zaczyna nadawać swoją cykliczną audycję o tych wydarzeniach Lucy postanawia wrócić z Los Angeles w rodzinne strony. Niestety wśród większości znajomych spotyka się z ostracyzmem społecznym. Osądzają Lucy, twierdzą, że to było morderstwo lecz brak dowodów na jego udowodnienie, a tym samym skazanie winnej. Kolejne odcinki podcastu „ Słuchajcie, jak kłamią” to rozmowy z przyjaciółmi i znajomymi, którzy brali udział w weselu tamtej nocy. Powracając do tych wydarzeń Lucy odtwarza w pamięci minione wydarzenia dochodząc do przerażających odkryć. Książkę czyta się szybko, krótkie rozdziały przeplatane są kolejnymi odcinkami podcastów. To kryminał, który ukazuje, że nie zawsze prawda jest najważniejsza. Często kłamstwo, emocje i podszepty tuszują prawdę ukazując inne oblicze realiów.
Joanna - awatar Joanna
oceniła na71 miesiąc temu
W owczej skórze Paulina Cedlerska
W owczej skórze
Paulina Cedlerska
Po tę książkę sięgnęłam z nadzieją na porządny thriller z klimatem, tajemnicą i napięciem, które nie pozwala odłożyć czytnika. I niestety… przez większą część książki tego właśnie mi brakowało. Fabuła sama w sobie zapowiada się naprawdę dobrze. Mamy kobietę, która prawdopodobnie została rozszarpana przez wilki, niewyjaśniony wypadek sprzed lat, w którym zginęło dwoje młodych ludzi, a do tego zaginięcie małżeństwa z łódki, po którym na pokładzie zostało tylko dwuletnie dziecko. Brzmi świetnie, prawda? I właśnie dlatego trochę szkoda, że przez długi czas ta historia nie miała w sobie tego pazura, którego od thrillera po prostu oczekuję. Książka prowadzona jest z kilku perspektyw i w różnych ramach czasowych — śledzimy wydarzenia oczami policjanta, wracamy do przeszłości związanej z dawnym wypadkiem, poznajemy też historię małżeństwa zaginionego na łódce. Kobieta z tego małżeństwa to dziennikarka, która miała napisać artykuł o kobiecie rzekomo rozszarpanej przez wilki. Teoretycznie wszystko tu jest: tajemnice, niedopowiedzenia, kilka wątków, które powinny trzymać w napięciu. Problem w tym, że przez większą część książki to wszystko było dla mnie trochę… drętwe. Niby sporo się dzieje, ale brakowało mi emocji, napięcia i tego uczucia „muszę wiedzieć, co będzie dalej”. To nie była książka, przy której człowiek mówi sobie „jeszcze tylko jeden rozdział”, tylko raczej taka, przy której po trzydziestu stronach łatwo zerknąć do telefonu albo zwyczajnie zasnąć. I to chyba najlepiej podsumowuje moje odczucia. Nie pomogło też to, że nie polubiłam tu właściwie żadnego bohatera. Nikomu nie kibicowałam, za nikogo się nie bałam, nikt mnie nie obchodził na tyle, żeby emocjonalnie wejść w tę historię. A dla mnie w thrillerze to naprawdę ważne — nawet jeśli postacie nie muszą być „sympatyczne”, to powinny chociaż budzić jakieś większe emocje. Tutaj niestety tego zabrakło. Ale! Muszę oddać książce jedno — ostatnie około 30% naprawdę ją uratowało. W końcu zaczęło się coś dziać, tempo wyraźnie wzrosło, a sama końcówka była dla mnie zaskoczeniem. I właśnie dzięki temu nie żałuję, że dobrnęłam do końca, bo finał wreszcie dał mi to, czego szukałam wcześniej. Podsumowując — to nie jest zła książka, ale moim zdaniem ma dużo lepszy pomysł niż wykonanie. Gdyby napięcie, klimat i emocje były mocniejsze już od początku, mogłaby zrobić dużo większe wrażenie. Ostatecznie dostałam thriller, który długo mnie nie porywał, ale pod koniec wreszcie pokazał pazur. Ocena ode mnie: 6/10 Za świetny pomysł, niezłą końcówkę i to, że jednak finalnie potrafi zaskoczyć. Ale przez większą część książki brakowało mi tego „czegoś”, co sprawia, że thriller naprawdę wchodzi pod skórę.
Małgorzata S - awatar Małgorzata S
ocenił na69 dni temu
Gąszcz Sara Strömberg
Gąszcz
Sara Strömberg
... "cały czas biegniemy ku przyszłości, lecz nasza przeszłość zawsze nas dogania i wpływa na to kim jesteśmy i dokąd zmierzamy".... 8⭐/10⭐ (Współpraca reklamowa z @wydawnictwobukowylas) Dzień dobry we wtorek. Jak tam sytuacja u was? Ja narazie w domu, ale na popołudnie do pracy, więc będzie trzeba wyjść. Jestem fanką skandynawskiej literatury, odkąd pierwsze raz przeczytałam powieści Lackberg. Uwielbiam zagłębiać się w ten mroczny, duszyny i zimny klimat, który idealnie odzwierciedla skandynawskie warunki. Tym razem sięgnęłam po powieść #saraströmberg i znów przepadłam w fabule #gąszcz. Jest to zarazem pierwszy tom z cyklu o #verabergström, która jest wypalona zawodowo dziennikarka i zamieszkuje w najbardziej odludnym zakątku w Szwecji, Are. Mieszka na piętrze stacji kolejowej, gdzie pod łóżkiem trzyma broń i zmaga się z własnymi demonami, które nie odpuszczają nawet na chwilę. Kiedy w Are lokalną społeczność przygotowuje się do sezonu polowań i ciemności, która opanuje wkrótce ich rejon. Kiedy zostaje znalezione ciało w pobliżu jednego ze szczytów, dziennikarka podejmuje ten temat i stara się napisać artykuł o strachu, który opanował lokalną społeczność. Jednak coraz bardziej zagłębia się w to kim była ofiarą i stara się też odkryć to, kim był morderca... Tym samym ściąga na siebie kłopoty... "Gąszcz" to historia o losach zagubionej kobiety, która w najbardziej odludnym miejscu stara się odnaleźć siebie i swoje miejsce na ziemi. Ciągle w niej jest ta pasja dziennikarska i bardzo szybko podchwytuje lokalny temat. Może to kryminał jakich wiele, ale dla mnie skandynawskie książki różnią się mocno od siebie. Każdy autor daje coś od siebie i prezentuje inne rejony tego regionu świata i pokazuje jak bardzo ludność która tam zamieszkuje różni się od innych narodowości. Uwielbiam takie książki i polecam z całego serca. #zimny_fotowtorek_2026#wydawnictwobukowylas
Katarzyna Murawa - awatar Katarzyna Murawa
oceniła na82 miesiące temu

Cytaty z książki Wciąż żyję

Dodaj cytat z książki Wciąż żyję