Fish head
Blackfin Harbour, Maine. 1987. Five college friends hit the road to join the village's annual Harbour Harvest Festival. Upon their arrival, they discover that the locals aren’t all that they seem and lurking deep in the nearby waters is an ancient horror armed with razor teeth and a rusty hook!
Wyd. papierowe też dostępne na Amazonie!!!
Kup Fish head w ulubionej księgarni
Oceny książki Fish head
12 użytkowników ma tytuł Fish head na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Anglojęzyczne 1
- 2024 1
- Hor 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fish head
"Może niepokoić niektórych czytelników i powinna być czytana tylko przez doświadczonych czytelników ekstremalnego horroru seksualnego i przemocy."
„Górny rząd jej zębów zatopił się w brzuchu skazanego na zagładę chłopca. Milton krzyknął, a ból był ostry i nagły, ale to tylko zachęciło go do wytryśnięcia słonego ładunku do ociekającej wodą syreny. Z rany w jego czaszce wydobył się przeraźliwy odgłos siorbania i zdał sobie sprawę, że ta femme fatale połyka jego płyn czaszkowy.”
Kiedy chcę czuć niepokój sięgam po weird fiction, a gdy mam ochotę na obrzydzenie decyduję się na horror ekstremalny. Groza cielesna, pokryta wijącymi się wnętrznościami bohaterów powieści, cieszy się zróżnicowanym odbiorem wywołującym szereg emocji i reakcji, jednak osobiście czerpię przyjemność z pływania po krwi, głupotek charakterystycznych dla B-klasówek i w końcu opowieści takich jak „Rybogłowy” McHardego i Hawkera.
W swoim dzisiejszym tekście chciałbym zaprosić Was do Maine 1987 roku, konkretniej na morski festiwal odbywający się w małym nadmorskim miasteczku Harbour Harvest. Razem z piątką przyjaciół świętujących zakończenie college'u wejdziecie do świata zapadłych rybackich wiosek, ostatecznie odkrywając zupełnie odmienny nieznany świat, gdzie w dalszym ciągu praktykuje się pewne kulty.
Będzie to duże uproszczenie, jednak uważam że Rybogłowy to niecodzienne połączenie „Piątku trzynastego” z „Dagonem” autorstwa H. P. Lovecrafta. Panowie McHardy i Hawker tworzący barwy duet karykaturalnego kiczu i obrzydliwej, często ekstremalnej grozy najwyraźniej są świadomi swoich literackich korzeni i poprzez niecodzienne eksperymenty, oddają nam właśnie takie wynalazki.
Opowieść nie jest niestety najlepszą historią w dorobku duetu, jednak należy sobie zadać pytanie, czy taka musi być, by budzić zainteresowanie i szokować odbiorców. Osobiście miałem spory problem, by wczuć się w motywację Rybogłowego i poczuć ten zgniły odór jego rozrośniętego ciała, a jednocześnie nie mogę zaprzeczyć, że jego historia była brutalna, pełna krwi i w końcu hardkorowa.
„Rybogłowy” to rozrywka, która wywołuje śmiech i konsternację, a przecież wiemy, że ekstrema rządzi się swoimi prawami, często traktując tło i motywacje bardzo wybiórczo.
Inspiracje Lovecrafta są widoczne, jednak nie sugerujcie się nimi zbyt mocno. Mitologia Samotnika z Providence stanowi raczej punkt wyjścia dla samej historii, stanowiąc coś na kształt lekko zarysowanego tła.
Polecam, chociaż wiem, że tego typu książki spotykają się z ścianą obojętności. Kiedyś chciałem zbawić świat tłumacząc, że ekstrema jest konkretną rozrywką, jednak dziś już wiem, że po prostu nie przyjęła się w Polsce tak jak powinna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"W miarę upływu nocy nastrój na placu stawał się coraz bardziej dziki. Kolejni wieśniacy przywdziewali maski ryb. Ich oczy lśniły dziwnym, dzikim światłem przez otwory w dziwacznych osłonach twarzy.”
„Górny rząd jej zębów...