Krocząc między światami

Anna Bengueddah Wydawnictwo: Self publishing AB fantasy, science fiction
Krocząc między światami
2024-12-15
2024-12-15

Kup Krocząc między światami w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krocząc między światami

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krocząc między światami

Czasem człowiek ma ochotę zniknąć. Uciec jak najdalej, gdzie cisza boli mniej, a myśli w końcu mogą wybrzmieć do końca. Inka robi dokładnie to samo. Zostawia miasto, ludzi, hałas i ląduje na Mazurach — w miejscu, które ma ją uleczyć… albo przynajmniej pozwolić jej oddychać.

Ta część jest wyraźnie spokojniejsza i wolniejsza. Dużo tu Mazur — jezior, lasów, małych wiosek i tej specyficznej ciszy, która potrafi być zarówno kojąca, jak i przytłaczająca. Przez długi czas… niewiele się dzieje. Towarzyszymy Ince w jej żałobie, zagubieniu i nieporadnych próbach poukładania siebie od nowa. To raczej historia emocji niż wydarzeń.

Przełomem okazuje się Noc Kupały – pełna ognia, śmiechu i magii. To właśnie wtedy Inka poznaje Kubę. Dzięki niemu powoli zaczyna się otwierać, ostrożnie, z dystansem, ale jednak. Po raz pierwszy od dawna pozwala sobie na bliskość i ryzyko. Widać, jak bardzo się boi, a jednocześnie jak bardzo chce znów poczuć coś więcej. Ta relacja jest delikatna, nieoczywista, ale daje nadzieję, że serce da się jeszcze posklejać.

I wtedy, gdy można się przyzwyczaić do tego spokojnego rytmu, w lesie ginie sześcioletni chłopiec. Od tego momentu wszystko się zmienia. Napięcie rośnie, akcja w końcu nabiera tempa, a sielski krajobraz Mazur pokazuje swoją mroczniejszą stronę.

Podoba mi się to, że Inka nie odnajduje się od razu. Jej oswajanie z nowym miejscem i z nowym uczuciem jest powolne, niepewne, bardzo ludzkie. Czuć rozpacz, zmęczenie, ale też tę cichą nadzieję, że może jednak da się zacząć jeszcze raz.

To książka jest bardziej do poczucia niż do pochłonięcia jednym tchem. Spokojna, momentami melancholijna, z długimi opisami i emocjami, które dojrzewają powoli. Nie dla fanów ciągłej akcji — za to idealna, gdy chce się na chwilę zniknąć razem z bohaterką.

"Krocząc między światami" Anna Bengueddah

Książka stanowi kontynuację "Cieni przeszłości".
Główna bohaterka Inka jest obdarzona darem widzenia zabłąkanych dusz, które utknęły w naszym świecie i nie mogą odejść na wieczny spoczynek, nie załatwiwszy wszystkich zaległych spraw.

Pierwszy tom bardzo mi się spodobał, choć momentami czytałam z przerażeniem, dlatego nie mogłam się doczekać, aż przeczytam kontynuację.

Drugi tom okazał się zdecydowanie łagodniejszy, taki sielski, ale równie mocno wciąga czytelnika w swoją fabułę, nie pozwalając oderwać się choćby na chwilę.

Inka nie może się pozbierać po odejściu ukochanego. Jej życie straciło sens, a serce rozpadło się na kawałki. Na szczęście może liczyć na pomoc swojej przyjaciółki Gosi.

Przyjaciółka zabiera ją do swoich krewnych, by w ciszy i otoczeniu przyrody pomogła lokalnej społeczności, zdobyć pieniądze na odnowienie grobowca rodziny Fahrenheid, czyli słynnej Piramidy w Rapie.
Dziewczyny spędzą razem cudowny czas, z dala od problemów. Przy okazji będą miały okazję wziąć udział w świętowaniu Nocy Kupały. Muszę przyznać, że dopiero dzięki tej książce, poznałam historię i tradycję związaną z tym świętem.

Spokój, który towarzyszył tej okolicy zostanie jednak zakłócony w związku z zaginięciem w okolicznym lesie małego chłopca. Wszyscy wyruszą na poszukiwania dziecka.
Czy uda się odnaleźć chłopca?
Czy to zaginięcie będzie miało jakiś związek z grobowcem rodziny Fahrenheit?
O tym już musicie doczytać sami.

Ta podróż Inki, będzie mieć również symboliczne znaczenie. Kobieta odnajdzie spokój i pożegna się z ukochanym już na zawsze. Rozpocznie nowe życie, w nowym miejscu. Z dala od miejsc, które będą jej przypominać o bolesnej przeszłości. Kto wie może otworzy się również na nową miłość?

Książka jest świetna. Dostarcza czytelnikowi dużej dawki historii o regionie , w którym toczy się akcja tej powieści.
Nigdy wcześniej nie słyszałam o Piramidzie w Rapie, dlatego od razu sięgnęłam po dodatkowe informację na ten temat. Bardzo ciekawe opisy okolicznej przyrody i atrakcji turystycznych, które zachęcają to wybrania się by poznać okolicę śladami bohaterów książki.
Widać tutaj dużą miłość Autorki do Mazur .

Gorąco polecam Wam tę historię.
Mi osobiście ciężko było się rozstać z Inką .
Z przyjemnością przeczytam kolejne książki Autorki, bo wiem, że będą równie ciekawe i wciągające. Liczę na kontynuację losów Inki.

Serdecznie dziękuję Autorce za egzemplarz recenzencki.

"Krocząc między światami" Anna Bengueddah

Książka stanowi kontynuację "Cieni przeszłości".

🪾🪾🪾 Recenzja 🪾🪾🪾

Anna Bengueddah " Krocząc między świętami " #2
@anna.bengueddah.autorka

Wydawnictwo: Self publishing AB

🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾

" - Wiec może nasze codzienne życie, które wiedziemy i nasze zmagania, a nawet cierpienie, to też tylko sen, który śnimy
na Ziemi? Moze śmierć nie jest końcem, lecz przebudzeniem z tego snu? A po śmierci poznamy prawdę. Wszystkie lęki znikną
i poznamy inna rzeczywistość, pełną miłości, spokoju i ulgi..."

" Krocząc między świętami " to nie jest po prostu historia o duchach.. To opowieść o życiu po stracie, o szukaniu światła tam, gdzie wydaje się, że zostało tylko mrok..

No dobra, emocjonalny rollercoaster zaliczony – i to z pełnym pakietem wzruszeń, tajemnicy i tej magicznej, mazurskiej aury.. 🌿✨ Drugi tom historii Inki wciąga jak bagno w środku lasu – niby wiesz, że będzie grzebać w duchach i legendach, ale i tak dajesz się porwać..

W powieści znajdziesz:

✨ bohaterkę z darem, który czasem ciąży
✨ Mazury, które żyją swoim rytmem i skrywają tajemnice
✨ grobowiec-piramidę i legendę rodziny Fahrenheit
✨ żałobę, ale też nadzieję
✨ dużo emocji i jeszcze więcej czułości
✨ przyjaźń, rodzinę, bliskość
✨ wątek dziennikarski z nutą metafizyki
✨ klimat, który nie puszcza po ostatniej stronie

To wszystko wciąga jak nocny wiatr wśród drzew.. Ale to nie duchy są tu najważniejsze.. Najważniejsza jest ona – dziewczyna, która czuje więcej.. I która, mimo strachu, idzie dalej..

Inka wraca na Mazury, ale nie tylko po to, żeby odpocząć.. Ona wraca, żeby poskładać siebie. I znowu pakuje się w coś, co balansuje między rzeczywistością a tym, co czai się po drugiej stronie..

Piramida w Rapie.. Grobowiec.. Tajemnice, które oddychają w ścianach. Legenda, która zaczyna mieszać się z tym, co teraz..

Styl, który nie krzyczy – on szepcze.. Cicho, delikatnie, ale trafia prosto w serce.. Pisane tak, jakby słowa miały smak – trochę nostalgii, trochę nadziei i szczyptę czegoś... nie z tego świata..

Bohaterowie są tu jak ludzie, których mogłabyś znać.. Z wadami, z ranami, ale też z sercem na dłoni..

Inka to bohaterka z krwi i kości – z darem, który ją przerasta i sercem, które tęskni. Ma w sobie czułość, ale też wewnętrzną siłę.. Autorka nie odpuszcza też postaciom drugoplanowym – są autentyczni, nieprzesłodzeni, z własnymi problemami i historiami.. Nikt tu nie jest przypadkiem..

" Szybko zrozumiała, że chłopiec posiada niezwykły dar, podobny do jej własnego - dar, który tworzy most miedzy żywymi a umarłymi..."

Mazury.. Piramida.. Dziewczyna, która widzi zmarłych..

Inka wraca do miejsca, gdzie wszystko się zaczęło… i skończyło. Po stracie Bartka próbuje uciec od bólu – ale los znowu prowadzi ją prosto w środek tajemnicy..

W centrum uwagi – Piramida w Rapie..
Stary grobowiec, legenda, która nie daje spokoju.. I ludzie, których przeszłość zaczyna doganiać..

🪾🪾🪾 Recenzja 🪾🪾🪾

Anna Bengueddah " Krocząc między świętami " #2
@anna.bengueddah.autorka

Wydawnictwo: Self publishing AB

🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾

50 użytkowników ma tytuł Krocząc między światami na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Krocząc między światami na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Krocząc między światami

Dodaj cytat z książki Krocząc między światami