Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka

Okładka książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka autora Krzysztof Konkol, 9788383332932
Krzysztof Konkol Wydawnictwo: Bernardinum inne
inne
2024-12-05
2024-12-05

Kup Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka

No, nie sądziłam, że to możliwe. Myślałam, że ta książeczka, to dowcipy o księżach, a tu takie odkrycie!!! Ksiądz napisał o kolegach po fachu z przymrużeniem oka, ironią, lekką złośliwością, ale bardzo trafnie 🙂
Czytałam i śmiałam się na głos. Nie mogłam się oderwać, a tylko do niej zajrzałam. Autor jest świetnym obserwatorem i ma cięty język, widzi mnóstwo wad, ale też patrzy na nie z ojcowskim, nieco cieplejszym spojrzeniem.
Do tej pory myślałam, że o księżach, katechetach, proboszczach, głoszących słowo boże, spowiednikach ksiądz raczej tak pisać nie będzie, bo to przecież nie wypada. I jak się pięknie zawiodłam!
Książeczka jest niewielkich rozmiarów, idealna do torebki, ale nie róbcie tego błędu co ja i nie czytajcie jej w komunikacji miejskiej! Ktoś może wezwać pogotowie do osoby niespełna rozumu, która się zaśmiewa.
To króciutkie felietoniki o różnego rodzaju duszpasterzach ze świetnymi rysunkami Krystyny Włodkowskiej.
Kilka fragmentów:
Wizjoner – proboszcz, który uwielbia różnego rodzaju nowinki duszpasterskie, które od razu wciela w życie bez jakichkolwiek konsultacji ze swoimi współpracownikami, a tym bardziej z wiernymi. Wizjoner na ogół nie informuje przedwcześnie o podjętych inicjatywach…
Pendolino to taki rodzaj kapłana, który ceni sobie własny czas. Poza liturgią pochłonięty jest innymi licznymi obowiązkami – niekoniecznie duszpasterskimi. Pendolino nie lubi przystanków, nawet tych, które są wymagane w Mszale rzymskim…
Jacy są księża? Autor tłumaczy: - Trzydrzwiowe szafy, szczypiorki, pachnący do bólu, jakkolwiek na to spojrzeć, majestatyczni, wiecznie młodzi, tacy, co „głoszą z głowy”, i tacy, co „mówią bez głowy…”
Jedno jest pewne autor, ks. Krzysztof Konkol sztywniakiem nie jest.
Ps. Nie zapomnijcie przeczytać życiorysu księdza na okładce. Już od początku daje czadu 🙂
„Urodziłem się 13 września 1975 roku i od razu dodam, że nie był to mój pomysł, ale po prawie pięćdziesięciu latach w sumie jestem wdzięczny…

4 użytkowników ma tytuł Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka

Okładka książki Franz Kafka. Rysunki Judith Butler, Franz Kafka, Andreas Kilcher, Pavel Schmidt
Franz Kafka. Rysunki Judith Butler, Franz Kafka, Andreas Kilcher, Pavel Schmidt
Okładka książki Dobrobyt Alisunki, Tomasz Białek-Pietras, CYBULSKI, Filip Czaja, Karolina Elijasik, Michał Fryc, Tala Gryzda, Olga Halota, Aleksandra Jagielska, Karolina Jędrzejczak, Eryk K., Krzysztof Kałuziński, Krysia Korczak, Maria Korczak-Idzińska, Martyna Łogin-Trenda, Katarzyna Maciejewska, Maggie, Tomasz Murczenko, Łucja Religa, Agata Rotten, Martyna Rzeźnik, Karolina Sokala, Julianna Świć, Anna Szponar, Magdalena Ulanowska, Joanna Wardzyńska, Hanna Wójt, Daria Woźniak, fey, nathk

Cytaty z książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka

Dodaj cytat z książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka