Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka

- inne
- 2024-12-05
- 2024-12-05
Urodziłem się 13 września 1975 roku i od razu dodam, że to nie był mój pomysł, ale po prawie pięćdziesięciu latach w sumie jestem wdzięczny. Dzieckiem byłem grzecznym, dzisiaj wydaje mi się, że zbyt grzecznym, mogłem jednak trochę więcej narozrabiać, może teraz byłbym nieco spokojniejszy i bardziej poukładany. Do szkół chodziłem wielu, co nie oznacza, że przełożyło się to na mądrość, bo tej uczymy się przez całe życie, czasami bezskutecznie. W konsekwencji udało mi się zdobyć trochę kwitów potwierdzających moje kwalifikacje, niekoniecznie umiejętności. I tak jestem: kucharzem, mistrzem w zawodzie sprzedawcy, menadżerem, katechetą. Jeżeli chodzi o moje doświadczenie zawodowe, jest ono równie bogate. Pracowałem w nadmorskiej restauracji „Checz Kaszubska”, sklepie metalowym, przedszkolu, szkole podstawowej, sopockim szpitalu, orłowskim plastyku, a teraz w gdańskiej Topolówce, trochę jak kobieta pracująca, która żadnej pracy się nie boi. A dzisiaj jestem księdzem, ale to nie zawód tylko powołanie. Lubię obserwować ludzi – czasami szczypiorki, a czasami szafy trzydrzwiowe – może poobserwujemy razem. Życzę miłej lektury.
Krzysztof Konkol
Kup Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka w ulubionej księgarni
Oceny książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka
4 użytkowników ma tytuł Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka na półkach głównych- Chcę przeczytać 3
Tagi i tematy do książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka
Cytaty z książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka
Dodaj cytat z książki Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczypiorek czy szafa trzydrzwiowa? O księżach z przymrużeniem oka
No, nie sądziłam, że to możliwe. Myślałam, że ta książeczka, to dowcipy o księżach, a tu takie odkrycie!!! Ksiądz napisał o kolegach po fachu z przymrużeniem oka, ironią, lekką złośliwością, ale bardzo trafnie 🙂
Czytałam i śmiałam się na głos. Nie mogłam się oderwać, a tylko do niej zajrzałam. Autor jest świetnym obserwatorem i ma cięty język, widzi mnóstwo wad, ale też patrzy na nie z ojcowskim, nieco cieplejszym spojrzeniem.
Do tej pory myślałam, że o księżach, katechetach, proboszczach, głoszących słowo boże, spowiednikach ksiądz raczej tak pisać nie będzie, bo to przecież nie wypada. I jak się pięknie zawiodłam!
Książeczka jest niewielkich rozmiarów, idealna do torebki, ale nie róbcie tego błędu co ja i nie czytajcie jej w komunikacji miejskiej! Ktoś może wezwać pogotowie do osoby niespełna rozumu, która się zaśmiewa.
To króciutkie felietoniki o różnego rodzaju duszpasterzach ze świetnymi rysunkami Krystyny Włodkowskiej.
Kilka fragmentów:
Wizjoner – proboszcz, który uwielbia różnego rodzaju nowinki duszpasterskie, które od razu wciela w życie bez jakichkolwiek konsultacji ze swoimi współpracownikami, a tym bardziej z wiernymi. Wizjoner na ogół nie informuje przedwcześnie o podjętych inicjatywach…
Pendolino to taki rodzaj kapłana, który ceni sobie własny czas. Poza liturgią pochłonięty jest innymi licznymi obowiązkami – niekoniecznie duszpasterskimi. Pendolino nie lubi przystanków, nawet tych, które są wymagane w Mszale rzymskim…
Jacy są księża? Autor tłumaczy: - Trzydrzwiowe szafy, szczypiorki, pachnący do bólu, jakkolwiek na to spojrzeć, majestatyczni, wiecznie młodzi, tacy, co „głoszą z głowy”, i tacy, co „mówią bez głowy…”
Jedno jest pewne autor, ks. Krzysztof Konkol sztywniakiem nie jest.
Ps. Nie zapomnijcie przeczytać życiorysu księdza na okładce. Już od początku daje czadu 🙂
„Urodziłem się 13 września 1975 roku i od razu dodam, że nie był to mój pomysł, ale po prawie pięćdziesięciu latach w sumie jestem wdzięczny…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam i śmiałam się na głos. Nie mogłam się oderwać, a tylko do niej zajrzałam. Autor jest świetnym obserwatorem i ma cięty język, widzi mnóstwo wad, ale też ...