Dwie firmy. Dwie odmienne kultury. Jedno imperium gier wideo warte miliardy dolarów.
Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium. Księga 1 zaprasza czytelników do odkrycia początków Blizzard North – studia stworzonego przez graczy i dla graczy – oraz Blizzard Entertainment, zespołu projektantów zdeterminowanych, by podbić branżę.
Książka, oparta na dogłębnych badaniach i setkach osobistych wywiadów, opowiada o spotkaniu, które doprowadziło obie firmy do współpracy, konfliktach, które je podzieliły, oraz przemianie z demokratycznej społeczności w korporacyjne imperium.
W centrum tej historii znajduje się Diablo – gra hack-and-slash, prowadząca graczy przez najmroczniejsze otchłanie piekieł, która na zawsze zmieniła oblicze gier.
W książce znajdują się wypowiedzi najważniejszych osób z historii obu Blizzardów: Mike’a Morhaime’a, Allena Adhama, Davida Brevika, braci Maxa i Ericka Schaeferów, a także wielu innych. Księga 1 opowiada o wydarzeniach, które doprowadziły do powstawania Blizzard Entertainment i Blizzard North, przywołuje czasy pracy nad Lost Vikings i Warcraftem, planowanie Diablo jako gry turowej i zmianę tego kierunku, która doprowadziła do rewolucji w świecie gier.
Książka zawiera także dodatkowe wywiady: z Brianem Fargo, założycielem Interplay Productions; Feargusem Urquhartem, producentem w firmie Interplay Productions; Scottem Colemanem i Jayem Cottonem, twórcami programu Kali, pozwalającemu na grę po sieci; Efraimem Wyethem i Mikiem Sigalem, założycielami firmy FM Waves.
Kup Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium. w ulubionej księgarni
Oceny książki Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium.
75 użytkowników ma tytuł Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium. na półkach głównych- Chcę przeczytać 50
- Własne 1
- Fakty 1
- Diablo 👹 1
- Historia 1
- Reportaże 1
Tagi i tematy do książki Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium.
Cytaty z książki Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium.
Dodaj cytat z książki Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium.
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium.
Diablo to jedna z tych serii, które nie bez powodu stało się kultowe i mocno namieszały w branży gier wideo. Rewolucyjna pierwsza część, która w praktyce stworzyła nowy podgatunek RPG. Później genialny sequel, który z miejsca stał się legendarną produkcją. Gigantyczna popularność gier zaowocowała rzeszami fanów, masa gadżetów i miejscem w gronie najbardziej rozpoznawalnych growych marek na świecie. Taki olbrzymi sukces nie bierze się z powietrza. Dlatego ciekawe jest, jak udało się stworzyć przełomowy tytuł? O tym opowiada książka Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium. Księga 1. Jak wyglądały początki diabelskiej serii?
Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium. Księga 1 to książka Davida L. Craddocka w tłumaczeniu Karoliny Piwowarczyk, która ukazuje początki Blizzard North i powstawanie między innymi Diablo. Tytuł został wydany w Polsce przez Open Beta, które wcześniej oddało w nasze ręce inne książki tego autora o UFO: Enemy Unknown i Mortal Kombat. Fani historii powstawania kultowych gier wideo mają przed sobą prawdziwą skarbnicę wiedzy i interesującą lekturę.
Od zera do bestsellera
Książka ukazuje nam historię dwóch braci i ich dobrego znajomego i to jak udało im się stworzyć firmę, której magnum opus było Diablo. Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium. Ukazuje młodość trójki, ich pierwsze pracy, wyzwania i sukcesy. To jak razem tworzą własną firmę produkującą gry. Firma ta z czasem staje się Blizzard North i kilka miesięcy później wydaje legendarną grę ARPG.
Całość jest poprowadzona w ciekawy sposób przez różne etapy kariery bohaterów i ich studia. Księga pierwsza w tytule wskazuje na to, że nie poznajemy pełnej historii studia i Diablo. I tak jest w rzeczywistości. Książka kończy się bowiem na sukcesie fenomenalnej produkcji i tego jak studio, które miało trudne początki, przechodzi do super ligi za sprawą wyjątkowej produkcji.
Fajny styl
Cała książka to mieszanka cytatów z wywiadów z twórcami z różnymi opisami. Autorowi udało się przeprowadzić naprawdę sporo rozmów z różnymi osobami, dzięki czemu mamy pełno fajnych spostrzeżeń na różne sytuacje. Jest na przykład opis rozgrywek w NHL'94, które było jedną z ulubionych gier w studiu Condor. Poznajemy historię zaciekłych meczów i zachowań grających z różnych perspektyw. Ten zabieg w wielu momentach ukazuje szerszy kontekst zdarzeń i podejmowanych decyzji. Dla mnie jest to super podejście i ogólnie bardzo podoba mi się styl tej książki. Zwłaszcza, ze mamy tutaj naprawdę oryginalny podział treści na różne typy.
Misje poboczne
Jedną z pierwszych rzeczy, na które można zwrócić uwagę, podczas czytania Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium. Księga 1 jest unikatowa struktura całości. Książka została podzielona na trzy typy treści, jakimi są rdzeń, misje poboczne i dodatkowe rundy. Rdzeń to rozdziały skupiające się na głównym wątku książki, jakim jest powstawanie Blizzard North, pierwsze projekty ojców studia i droga do powstania Diablo. Misje poboczne to dodatkowe informacje od fanów, twórców i różne inne ciekawostki powiązane branżą gier i Diablo. Z kolej rundy dodatkowe to dodatkowe rozdziały na końcu książki przybliżające inne gry takie jak Warcraft 2, a także wywiady z różnymi twórcami, w tym Brianem Fargo czy Feargusem Urquhartem z Interplay Productions. To takie dodatkowe smaczki niepowiązane bezpośrednio z głównym tematem książki. Jest to całkiem ciekawe podejście do pozycji i osobiście bardzo mi ono pasuje. Lubię wszelkie smaczki i ciekawostki, których jest tutaj całkiem sporo. Przez to całość jest może odrobinę bardziej chaotyczna niż w przypadku innych lektur o grach, ale wyraźny podział na sekcje sprawia, ze łatwo można pominąć wszelkie informacje, które nie są bezpośrednio związane z głównym motywem Zostań na chwilę. Jak dla mnie jest to super rozwiązanie, które powinno usatysfakcjonować wszystkich czytelników.
Piekielnie dobra książka
Zostań na chwilę i posłuchaj. O dwóch Blizzardach, które dały światu Diablo i zbudowały imperium. Księga 1 to kawałek naprawdę fajnej lektury na temat historii gier wideo i powstawania jednego z najlepszych i najbardziej przełomowych tytułów w historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna na rynku jakże w moich oczach potrzebna publikacja ukazująca powstawanie od kuchni gier komputerowych i całą otoczkę produkcyjną zarazem.
Craddock do tematu poszedł niezwykle rzetelnie i w sposób chronologiczny ukazuje od pierwszych eksperymentów gurowych, przez niezwykle emocjonalne burze mózgów na temat surowego prototypu Diablo, aż po finalne narodziny hack-and-slash, które było kamieniem milowym w brany gier. Niezwykle ważne jest to, że podczas tego przedstawiania wydarzeń nie zabrakło wypowiedzi głównych zainteresowanych i świadków tych wydarzeń, tego typu zabieg zawsze dodaje książce autentyczności i nie inaczej jest tym razem.
Książka jest napisana w sposób niezwykle lekki, co nie „hermetyzuje” książki na znawców gry, a może każdego wciągnąć w świat debugowania kodu i wielkich poszukiwań błędu.
Mimo wszystko za sprawa narracji można odczuć ciężarki korporacyjnych negocjacji i biurowej „szarpaniny”. W ciekawy sposób ukazano rywalizację i współpracę między dwoma zespołami, ukazując równocześnie jak odmienna kultura pracy może zarówno prowadzić do napięć jak i wzbogacić pracę i dać niezwykle dobre rezultaty.
Przedstawione rozmowy z programistami, założycielami i producentami tworzą bardzo surowy i niezwykle szczery obraz bez zbędnych upiększeń i naginania faktów.
Dla mnie to był piękny powrót do Diablo i nie będę ukrywała, że czekam na więcej, bo tej historii jak i takich książek chce się więcej i więcej…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCraddock do tematu poszedł niezwykle rzetelnie i w sposób chronologiczny ukazuje od pierwszych eksperymentów gurowych, przez niezwykle emocjonalne burze mózgów na temat surowego prototypu Diablo, aż po finalne narodziny...