Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.

- poradniki
- To It Today: Overcome Procrastination, Improve Productivity And Achieve More Meaningful Things
- 2024-11-28
- 2024-11-28
- Diana Wierzbicka
Czy odkładasz swoje marzenia na „jutro”, które nigdy nie nadchodzi? Właśnie teraz jest najlepszy moment, by przestać szukać wymówek i zacząć działać. Przez dekadę odwlekałem napisanie tej książki, usprawiedliwiając się brakiem czasu lub koniecznością zrobienia większych badań. W końcu powiedziałem sobie „dość” – sześć miesięcy później moja pierwsza książka ujrzała światło dzienne.
Zrób to dzisiaj to styl życia. Praktykuję go od wielu lat, ale dopiero teraz znalazłem dla niego właściwą nazwę. Jeżeli nie masz jeszcze motta życiowego, możesz śmiało skorzystać z mojego. Powtarzaj je sobie, kiedy się szykujesz do pracy. Powtarzaj je, kiedy chcesz potrenować, ale nie chce ci się wychodzić z domu. Podziel się nim z partnerem czy partnerką, kiedy za długo siedzicie w domu. Porozmawiaj o nim ze współpracownikami, inspirujcie się nawzajem do tego, żeby robić więcej i szybciej.
Czas jest ograniczony, ale zamiast bać się jego upływu, pozwól, by Cię motywował! Ta książka pomoże Ci:
- zrozumieć przyczyny odkładania działań i skutecznie im przeciwdziałać
- zwiększyć swoją produktywność bez dodatkowego stresu
- osiągnąć więcej i cieszyć się tym, co tworzysz.
Przeczytaj już dziś – i zacznij działać!
Kup Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej. w ulubionej księgarni
Oceny książki Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.
136 użytkowników ma tytuł Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej. na półkach głównych- Chcę przeczytać 70
- 2025 7
- Rozwój osobisty 2
- Poradniki 2
- Audiobooki 2
- Popularnonaukowe 1
Tagi i tematy do książki Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.
Cytaty z książki Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.
Dodaj cytat z książki Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.
"Wszyscy mamy do dyspozycji te same dwadzieścia cztery godziny. Różni nas jedynie to, jak spędzamy te 1440 minut każdego dnia." ❤️
Prokrastynacja.
Wiele osób ma problem z odkładaniem wykonania zadań na ostatnią chwilę.
Ja również należę do tej grupy..
Wpadam na świetne pomysły, jednak z ich realizacją bywa już różnie!
Zwlekam mówiąc: "dzisiaj już nie dam rady, ale jutro.. jutro na pewno się tym zajmę."
Jak pewnie się domyślacie, to "jutro" nie nadchodzi prędko..
Zwalczanie prokrastynacji to jest ciągła "walka" z samym sobą. Nie można tu jednak polegać na motywacji. Trzeba wypracować sobie swój własny system działania.
U mnie sprawdza się prosta lista zadań z podziałem na bloki czasowe. Na szczycie listy zawsze umieszczam zadania wymagające ode mnie największego skupienia. Robię też przerwy. Pracuje w trybie 20-10-20. A przede wszystkim: wykonuje jedno zadanie na raz!
Co jest jeszcze istotne?
Musimy zdać sobie sprawę z tego, jak ważne jest zarządzanie naszą.. uwagą!
Dlaczego?
Z prostego powodu!
Lubimy rozpraszacze..
Myślimy: przecież to tylko "jeden" SMS, "jeden" śmieszny filmik, "jedna" rozmowa z koleżanką, po czym okazuje się, że umknęła nam gdzieś godzina czy dwie.
Dlatego tak ważne jest, by wyeliminować takie marnotrawstwo czasu.
Nieocenioną pomocą bedzie dla nas dziennik aktywności - co godzinę zapisujmy czas oraz to, co robiliśmy przez ostatnią godzinę.
Warto prowadzić go przez 2-3 tygodnie, by sprawdzić na co, faktycznie przeznaczamy swój czas.
Prokrastynacja stanowi dla mnie duży problem, dlatego zdecydowałam się przeczytać tą książkę. Nie zawiodłam się na radach autora, które wprowadzam w życie krok po kroku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProkrastynacja.
Wiele osób ma problem z odkładaniem wykonania zadań na ostatnią chwilę.
Ja również należę do tej grupy..
Wpadam na świetne pomysły, jednak z ich realizacją bywa już różnie!
Zwlekam mówiąc: "dzisiaj już nie dam rady, ale jutro.....
Wygląda na to, że autor zna się na rzeczy. Rozdział o czytaniu książek zawiera wiele taktyk, które sama stosowałam, aby zwiększyć liczbę przeczytanych - wiem, że działają, co podnosi dla mnie wiarygodność autora.
Nie podobało mi się jednak to, że książka jest zlepkiem artykułów autora - widać, że wycisnął maksa z raz zrobionej pracy, gdyż teksty nie zostały przerobione na bardzo spójną całość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie podobało mi się jednak to, że książka jest zlepkiem artykułów autora - widać, że wycisnął maksa z raz zrobionej pracy, gdyż teksty nie zostały przerobione na...
Audiobook (8)
"Zrób to dzisiaj" – książka o tym, jak się ogarnąć i zacząć działać.
Polecam – dobra lektura dla tych, którzy chcą coś zmienić, ale nie wiedzą, od czego zacząć. Nie ma tu pustych motywacyjnych haseł, są konkretne sposoby, jak lepiej żyć.
Książka o mobilizacji i zmianie podejścia do życia. Nie o magicznych sztuczkach, tylko o konkretnych rzeczach, które pomagają podkręcić tempo, działać wydajniej i po prostu nie marnować czasu. Każdego dnia robimy rzeczy, których nie lubimy – taka prawda. Ale ważne, żeby pamiętać: nie jesteś swoją pracą (cytat z Podziemnego kręgu idealnie tu pasuje). Czas to nasza waluta – warto go wymieniać nie tylko na pieniądze, ale na coś, co daje sens.
Pierwsza część to koniec użalania się i prokrastynacji. Trzeba przestać odkładać wszystko na jutro. Wydajność to nie wyciskanie z siebie wszystkiego – to umiejętność działania w zgodzie ze sobą. Szukanie pozytywów, odpuszczanie wymówek, trochę stoicyzmu, trochę dyscypliny. Codzienne nawyki kształtują charakter. Ćwiczenie umysłu, ciała, koncentracji – mimo że świat nas bombarduje informacjami, to od nas zależy, czy damy się rozproszyć.
Druga część to mapa – jak zaplanować cele, jak określić strategię działania, żeby iść do przodu. Konkret: zapisuj pomysły, eliminuj rozpraszacze, ogranicz ilość informacji – mniej znaczy więcej.
Trzecia część mówi: przechodź do sedna. Nie rób wszystkiego naraz. Ogranicz telefon, e-maile, zamartwianie się. Planuj dzień, zadawaj sobie pytanie: "czy to konieczne?" – to pomaga robić porządny reset.
Jest też o sztuce, muzyce, śmiechu, ćwiczeniach – o tym, że życie to coś więcej niż tylko obowiązki. Podobało mi się podejście: rób, co ważne, ale pamiętaj, żeby to życie też czuć.
Prosta metoda Pomodoro – 30 minut pracy, 5 przerwy - jako ciekawostka, ciekawe czy naprawdę działa.
Na końcu – refleksja: nasze myślenie ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Negatywne nastawienie może wszystko zepsuć. I wtedy właśnie czujemy, że życie przecieka przez palce. Ale ta książka daje wskazówki, jak tego uniknąć.
Audiobook (8)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zrób to dzisiaj" – książka o tym, jak się ogarnąć i zacząć działać.
Książka może zbyt odkrywcza nie jest, ale niesie za sobą mnóstwo motywacji. Przynajmniej ja to tak odczułem. Czytając zwyczajnie "chciało mi się bardziej".
6/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6/10
Krótka i bardzo na temat. Przyjemnie się czyta, oby tylko jeszcze weszła w nawyk. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo, że nie zgadzam się w kilku kwestiach z autorem (moje podejście do życia jest jednak inne - nie mam fiksacji na punkcie produktywności i niemarnowania ani sekundy.. ) uważam, że jest to wartościowa pozycja, zachęcająca do refleksji i dyskusji o tym, co w życiu ważne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęsto słyszymy, że sukces to przede wszystkim ciężka praca, której musimy poświęcić ogromne ilości czasu i zdrowia. A co jeśli powiem Ci, że recepta na sukces to również regularne przerwy każdego dnia oraz wakacje, na których poprawisz swoją wydajność? Tak dokładnie, odpoczynek jest równie ważny!🏝️
To jedna z wielu wskazówek, które ma do zaoferowania książka Dariusza Foriuxa “ Zrób to dzisiaj!„. Autor zabiera nas w podróż, gdzie przedstawia swoje życiowe lifehacki, które pomogły mu zwiększyć produktywność, a tym samym osiągać lepsze wyniki w różnych dziedzinach życia.
Prokrasynacja często zabiera nam szansę na sukces. Odkładamy wiele spraw na jutro, na za miesiąc, aż w końcu całkowicie tracimy chęci do ich wykonania. Autor namawia nas to zerwania z ciągłym odwlekaniem wszystkiego w czasie.
Jak tego dokonać?✨
Między innymi przez codzienne ćwiczenie swojego umysłu i ciała🧘, wykonywanie listy zadań, pisanie dziennika. Każdy musi opracować swój własny system, który będzie pchał nas do przodu.
Nie oszukujmy się, współczesna technologia kradnie nam cenne momenty, które moglibyśmy przeznaczyć na czas z bliskimi lub pracę nad sobą. Bezmyślne scrollowanie📱to pożeracz naszego życia. Autor zachęca nas do bycia offline znacznie częściej niż dotychczas. Czy w tym rozwiązaniu są jakieś straty? Ja widzę tylko zyski, w postaci lepszego zdrowia fizycznego i psychicznego.
Wiara w siebie i swoje możliwości są również ogromnie ważne w drodzę do spełnienia swoich marzeń. Od tego wszystko się zaczyna. Jeśli uwierzymy, że jesteśmy w stanie znaleźć dobrą pracę, być świetnym biegaczem czy też nauczyć się języka hiszpańskiego to mamy o wiele większe szanse na wygraną. Oczywiście wiara to dopiero początek naszej drogi. Upór i konsekwencja w działaniu to cechy, które tę drogę umocnią.
Książka napisana lekkim i prostym językiem, czyta się ją szybko i przyjemnie. Większość wskazówek w niej zawartych już znałam, jednak uważam, że warto po nią sięgnąć jeśli ktoś szuka motywacji do działania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z wielu wskazówek, które ma do zaoferowania książka Dariusza...
„Zrób to dzisiaj!” Dariusza Foroux to poradnik dotyczący produktywności i efektywnego planowania w różnych dziedzinach życia. Autor przekonuje, że kluczem do sukcesu nie są motywacyjne slogany, lecz głęboka wiara w osiągnięcie celu. Ostrzega przed prokrastynacją, która według niego nie jest niewinnym odkładaniem na później, ale oznaką braku samoregulacji. Może prowadzić do poważnych konsekwencji, takich jak depresja, niska samoocena, zaburzenia lękowe czy stres.
Foroux podkreśla, że najlepszym rozwiązaniem jest wykonywanie pracy, która jednocześnie sprawia nam przyjemność i wykorzystuje nasze umiejętności. Według niego, znalezienie lub stworzenie takiego zajęcia pozwala osiągnąć satysfakcję i produktywność. Autor proponuje również złoty środek między perfekcjonizmem a lenistwem. Obie skrajności prowadzą do braku postępów: perfekcjonizm paraliżuje strachem przed niedoskonałością, a lenistwo – brakiem motywacji. Rozwiązaniem jest praca na najwyższym poziomie, ale tylko w wyznaczonych godzinach, po których należy odpocząć.
Książka oferuje wiele praktycznych porad, m.in. dotyczących zarządzania stresem na urlopie, jak codzienne nagrywanie krótkich filmików, czytanie książek czy... nudzenie się. Foroux twierdzi, że w chwilach bezczynności umysł najlepiej przetwarza informacje.
Autor dzieli się również swoimi sposobami na zwiększenie efektywności...
Pełna recenzja na blogu:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zrób to dzisiaj" to idealny poradnik rozwojowy, który pomoże Wam zacząć swojej przygody z takimi książkami i dodatkowo bardzo zmotywuje. Zawiera krótkie i zwięźle rozdziały. W dodatku każdy z nich coś wnosi i daje do myślenia. Przykłady w nich zawarte są z życia wzięte. Dotyczą one z pewnością większości z nas, a już na pewno autora. Znajdziemy w niej też oczywiste rzeczy, bez skomplikowanych analiz, które pozwolą zatrzymać się i spojrzeć jeszcze raz na to co robimy źle i jak to zmienić. Pokażą jak lepiej zorganizować swój cenny czas i pozbyć się zbędnych rozpraszaczy, aby osiągnąć swoje cele. Jeśli chodzi o język jakim posługuje się autor to jest bardzo prosty i miły w odbiorze.
Jak dla mnie to narazie najlepszy poradnik na jaki trafiłam i miałam okazję przeczytać. Także jeśli jesteście osobami, które chciałyby się zmobilizować i zacząć działać, a nie odkładać wszystko na jutro to bardzo polecam sięgnąć po książkę "Zrób to dzisiaj".
"Zrób to dzisiaj" to idealny poradnik rozwojowy, który pomoże Wam zacząć swojej przygody z takimi książkami i dodatkowo bardzo zmotywuje. Zawiera krótkie i zwięźle rozdziały. W dodatku każdy z nich coś wnosi i daje do myślenia. Przykłady w nich zawarte są z życia wzięte. Dotyczą one z pewnością większości z nas, a już na pewno autora. Znajdziemy w niej też oczywiste rzeczy,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiększość z nas żyje na autopilocie. Presja otoczenia sprawia, że możemy wykrzesać z siebie niezbędne minimum, aby przetrwać. Musimy przejąć kontrolę nad swoim czasem, działaniem i uwagą. Tytuł książki mówi nam, żeby niczego nie odkładać na później. Nie używajmy żadnych wymówek, żeby nie dać z siebie wszystkiego. Autor praktykuje styl życia opisany w publikacji od wielu lat.
Przepis na życie jest prosty ustalamy co chcemy robić, a następnie wyeliminować trzeba wszystko inne. Struktura książki to trzy części. Pierwsza to zmiana sposobu patrzenia na życie. Ze stanu biernego na czynny. Część druga mówi o mapie, dzięki której możemy dojść do celu. Trzeci rozdział pokazuje jak nie zboczyć z wyznaczonego szlaku. Postęp następuje wtedy, kiedy codziennie małymi krokami idziemy coraz bliżej do tego co sobie wyznaczyliśmy. Ważne aby nasze życie nie przeciekło nam przez palce.
Warto stworzyć swój zestaw codziennych nawyków, które będą sterami naszego życia. Warto czytać, ćwiczyć i ustalać priorytety na dany dzień do wykonania. Nie przyswajamy zbędnych informacji, które nas rozpraszają. Ważna jest budowana więź z rodziną i przyjaciółmi. Cieszmy się z każdego dnia. Opracujemy własny system na wydajne życie. Nie róbmy kilku rzeczy na raz . Wystarczy sprawdzić e-mail tylko dwa raz dziennie. Pozbądźmy się zbędnych rzeczy, ponieważ będziemy mieli zagracony umysł. Warto zapisywać swoje myśli i pomysły. Polecamy ❤️ Katarzyna Kalicka Instagram tworcze_zabawy
Większość z nas żyje na autopilocie. Presja otoczenia sprawia, że możemy wykrzesać z siebie niezbędne minimum, aby przetrwać. Musimy przejąć kontrolę nad swoim czasem, działaniem i uwagą. Tytuł książki mówi nam, żeby niczego nie odkładać na później. Nie używajmy żadnych wymówek, żeby nie dać z siebie wszystkiego. Autor praktykuje styl życia opisany w publikacji od wielu...