Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.

Okładka książki Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej. autora Darius Foroux, 9788397275973
Darius Foroux Wydawnictwo: Kompania Mediowa poradniki
poradniki
To It Today: Overcome Procrastination, Improve Productivity And Achieve More Meaningful Things
2024-11-28
2024-11-28
Diana Wierzbicka

Kup Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.

"Wszyscy mamy do dyspozycji te same dwadzieścia cztery godziny. Różni nas jedynie to, jak spędzamy te 1440 minut każdego dnia." ❤️

Prokrastynacja.
Wiele osób ma problem z odkładaniem wykonania zadań na ostatnią chwilę.
Ja również należę do tej grupy..
Wpadam na świetne pomysły, jednak z ich realizacją bywa już różnie!
Zwlekam mówiąc: "dzisiaj już nie dam rady, ale jutro.. jutro na pewno się tym zajmę."
Jak pewnie się domyślacie, to "jutro" nie nadchodzi prędko..
Zwalczanie prokrastynacji to jest ciągła "walka" z samym sobą. Nie można tu jednak polegać na motywacji. Trzeba wypracować sobie swój własny system działania.
U mnie sprawdza się prosta lista zadań z podziałem na bloki czasowe. Na szczycie listy zawsze umieszczam zadania wymagające ode mnie największego skupienia. Robię też przerwy. Pracuje w trybie 20-10-20. A przede wszystkim: wykonuje jedno zadanie na raz!
Co jest jeszcze istotne?
Musimy zdać sobie sprawę z tego, jak ważne jest zarządzanie naszą.. uwagą!
Dlaczego?
Z prostego powodu!
Lubimy rozpraszacze..
Myślimy: przecież to tylko "jeden" SMS, "jeden" śmieszny filmik, "jedna" rozmowa z koleżanką, po czym okazuje się, że umknęła nam gdzieś godzina czy dwie.
Dlatego tak ważne jest, by wyeliminować takie marnotrawstwo czasu.
Nieocenioną pomocą bedzie dla nas dziennik aktywności - co godzinę zapisujmy czas oraz to, co robiliśmy przez ostatnią godzinę.
Warto prowadzić go przez 2-3 tygodnie, by sprawdzić na co, faktycznie przeznaczamy swój czas.

Prokrastynacja stanowi dla mnie duży problem, dlatego zdecydowałam się przeczytać tą książkę. Nie zawiodłam się na radach autora, które wprowadzam w życie krok po kroku.

Prokrastynacja.
Wiele osób ma problem z odkładaniem wykonania zadań na ostatnią chwilę.
Ja również należę do tej grupy..
Wpadam na świetne pomysły, jednak z ich realizacją bywa już różnie!
Zwlekam mówiąc: "dzisiaj już nie dam rady, ale jutro.....

Wygląda na to, że autor zna się na rzeczy. Rozdział o czytaniu książek zawiera wiele taktyk, które sama stosowałam, aby zwiększyć liczbę przeczytanych - wiem, że działają, co podnosi dla mnie wiarygodność autora.
Nie podobało mi się jednak to, że książka jest zlepkiem artykułów autora - widać, że wycisnął maksa z raz zrobionej pracy, gdyż teksty nie zostały przerobione na bardzo spójną całość.

Audiobook (8)
"Zrób to dzisiaj" – książka o tym, jak się ogarnąć i zacząć działać.
Polecam – dobra lektura dla tych, którzy chcą coś zmienić, ale nie wiedzą, od czego zacząć. Nie ma tu pustych motywacyjnych haseł, są konkretne sposoby, jak lepiej żyć.

Książka o mobilizacji i zmianie podejścia do życia. Nie o magicznych sztuczkach, tylko o konkretnych rzeczach, które pomagają podkręcić tempo, działać wydajniej i po prostu nie marnować czasu. Każdego dnia robimy rzeczy, których nie lubimy – taka prawda. Ale ważne, żeby pamiętać: nie jesteś swoją pracą (cytat z Podziemnego kręgu idealnie tu pasuje). Czas to nasza waluta – warto go wymieniać nie tylko na pieniądze, ale na coś, co daje sens.

Pierwsza część to koniec użalania się i prokrastynacji. Trzeba przestać odkładać wszystko na jutro. Wydajność to nie wyciskanie z siebie wszystkiego – to umiejętność działania w zgodzie ze sobą. Szukanie pozytywów, odpuszczanie wymówek, trochę stoicyzmu, trochę dyscypliny. Codzienne nawyki kształtują charakter. Ćwiczenie umysłu, ciała, koncentracji – mimo że świat nas bombarduje informacjami, to od nas zależy, czy damy się rozproszyć.

Druga część to mapa – jak zaplanować cele, jak określić strategię działania, żeby iść do przodu. Konkret: zapisuj pomysły, eliminuj rozpraszacze, ogranicz ilość informacji – mniej znaczy więcej.

Trzecia część mówi: przechodź do sedna. Nie rób wszystkiego naraz. Ogranicz telefon, e-maile, zamartwianie się. Planuj dzień, zadawaj sobie pytanie: "czy to konieczne?" – to pomaga robić porządny reset.

Jest też o sztuce, muzyce, śmiechu, ćwiczeniach – o tym, że życie to coś więcej niż tylko obowiązki. Podobało mi się podejście: rób, co ważne, ale pamiętaj, żeby to życie też czuć.

Prosta metoda Pomodoro – 30 minut pracy, 5 przerwy - jako ciekawostka, ciekawe czy naprawdę działa.

Na końcu – refleksja: nasze myślenie ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Negatywne nastawienie może wszystko zepsuć. I wtedy właśnie czujemy, że życie przecieka przez palce. Ale ta książka daje wskazówki, jak tego uniknąć.

Audiobook (8)
"Zrób to dzisiaj" – książka o tym, jak się ogarnąć i zacząć działać.

136 użytkowników ma tytuł Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej. na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej. na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.

Dodaj cytat z książki Zrób to dzisiaj! Nie zwlekaj, działaj skuteczniej, osiągaj więcej.