Loveboat Forever

- literatura młodzieżowa
- Loveboat, Taipei (tom 3)
- 2025-03-12
- 2025-03-12
- Ewelina Zarembska
Czy młodsza siostra popełni te same błędy?
Utalentowana muzycznie Pearl Wong zaplanowała lato swoich marzeń – ale szybko okazało się, że będzie potrzebowała nowych planów... i nowego wizerunku. O swoją markę najlepiej zadbać w Taipei, podczas letniego kursu Loveboat, który otworzył jej starszej siostrze Ever drogę do samorealizacji kilka lat temu. Loveboat to ekstrawagancki świat, gdzie geniusze bawią się do świtu. Na Pearl czeka tam więcej, niż kiedykolwiek mogła sobie wyobrazić: skandaliczna impreza w ciemności, romantyczne chwile z tajemniczym adoratorem... i lato, które zmieni ją na zawsze.
Trzeci tom trylogii „Loveboat”.
Kup Loveboat Forever w ulubionej księgarni
Oceny książki Loveboat Forever
47 użytkowników ma tytuł Loveboat Forever na półkach głównych- Chcę przeczytać 34
- 2025 2
- Do kupienia 2
- Papierowa 1
- Mam ebooka2 - epub 1
- Czytnik 1
- Posiadam :) 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Loveboat Forever
Nie chciałabym być w skórze Pearl :P Chociaż podniosła się po porażce ze zdjęciami, to jednak wplątała się w skandal związany z Loveboat :P Mimo, że to nie była jej wina na 100%, to jednak wszystko spadło na nią. Kto by to udźwignął, a dotyczyło to przecież nastolatki... Ale historia Pearl jest ciekawa, fajne mi się czytało tę książkę ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstani tom tak wspaniałej serii. Naprawdę ciężko było mi się z nią pożegnać.
Początek powieści zdecydowanie nie mogę nazwać wyjątkowym. Cały system zbierania popularności muzyków na TikToku... no nie rozumiem (może się nie znam). Jakby jedno zdjęcie z inną czapką może aż tak zniszczyć życie i karierę. No okej ale nie przekonuje mnie to (albo nie znam się #2).
No ale wiadomo Pearl musiała jakoś trafić do Loveboat (mniejsza o to że było to strasznie przewidywalne).
A więc początek pobytu w Taipei był...no cóż... także przewidywalny.
Poznajemy nowe postacie a Pearl ciutkę zbyt szybko się z nimi zaprzyjaźnia. Ale szybkie przyjaźnie pojawiają się również w pierwszym tomie więc no cóż.
Pearl jest chwilami zbyt podobna do swojej siostry.
No i poznajemy chłopaków. I nie wiem czy to spojler czy nie ale jeden jak sama Pearl przyznaję jest kopią Ricka-Cudownego Chłopaka Ever a drugi Xaviera, jej ex z którym przez naprawdę krótki czas są wrogami. I tak, od ich przedstawienia wiadomo, z którym będzie na końcu.
Pierwsza połowa powieści była porażką, druga jest znacznie lepsza.
Podoba mi się jak Pearl zaczęła zagłębiać się w historię swoich przodków, jak muzyka z nudnego wątku w powieści stała się fascynująca oraz zupełnie inne pokazanie matki Pearl i Ever. W pierwszym tomie była ona apodyktyczna i skupiona na zmuszeniu Ever do medycyny a w tym tomie okazała się po prostu kochającą matką, której zależało na poznaniu swoich przodków i pokazaniu ich córką
Ostatecznie powieść i cała seria pokazuje zarazem przywiązanie do tradycji jak i początek nowych rzeczy, szacunek do przodków i rodziny ale spojrzenie na wszystko także z daleka, nieobiektywnie. To ile wątków przedstawia autorka jest wspaniałe. Jak pokazuje mnóstwo stron pozornie przedstawionych już rzeczy. I to wszystko w serii młodzieżowej skupiającej się na romansie!
I choć te wszystkie tomy są chwilami bardzo dziecinne a autorka popełnia typowe błędy literatury młodzieżowej jest to świetna seria.
PODSUMOWANIE:
💧Sad: 1/5
🌶Spicy: 2/5
😃Przyjemność z czytania: 7/10
🤐Zakończenie: 7/10
🖋Styl pisania: 7/10
👤Według mnie kategoria wiekowa: 13+
📚Tematyka: 8/10
Tak więc na koniec dodam że jeśli nie interesuje kogoś specjalnie historia Pearl w powieści pojawiają się smaczki z dalszego życia Ever, Ricka, Xaviera oraz Sophie.
POLECAM!!!!!!♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
Ostani tom tak wspaniałej serii. Naprawdę ciężko było mi się z nią pożegnać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy zaczęłam czytać szybko stwierdziłam, że jest to najgorszy tom serii. Patrząc na to już po przeczytaniu chyba wciąż tak uważam ale nie aż w takim stopniu jak na początku.
Bardzo dobra seria; idealna na wakacje. Fajnie, że czytając książkę da się wyczuć tę kulturę i przenieść się na inny kontynent.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem najsłabsza część, ale dalej naprawdę dobra. Mam też lekkie wrażenie, że każda główna bohaterka napisana przez te autorkę jest taka sama (Pearl i Ever miały identyczne osobowości - gdyby nie imiona nie rozróżniłabym ich).
Poraz kolejny w tej serii mamy trójkąt miłosny. Dziewczyna ma dylemat pomiędzy chłopakiem, Który tak jak on ma dużą popularność i chłopakiem..Który stracił muzykę i nic się już dla niego nie liczy.
Zdradzę wam, że moim faworytem od początku był Kai. Chłopak stracił muzykę, Która kiedyś była dla niego wszystkim. Na szczęście z Pomocą naszej głównej bohaterki ma ją szansę odzyskać.
Z pozoru może wydawać się zimny i bezuczuciowy. Wystarczy jednak trochę go pozmać i zobaczymy, że tak naprawdę jest od zraniony i..delikatny. Ma wiele masek, przez które Pearl musi się przebić aby poznać jego prawdziwe "ja".
Styl pisania autorki po raz kolejny mnie nie zawiódł. Pisze ona w naprawdę przyjemny do czytania sposób.
Mamy tutaj też Ethana, Który dopełnia nasz trójkąt miłosny. Myślę, że on od początku nie pasował do głównej Bohaterki. Oboje są sławni i pragną dalej się rozwijać, a Pearl potrzebuje kogoś, kto na pierwszym miejscu postawi ją, a nie karierę.
Nie mogło zabraknąć bohaterów drugoplanowych. Loveboat to nie tylko książka o relacjach romantycznych, ale też tych przyjacielskich, Które odgrywają tutaj dużą rolę.
Nasza głowna bohaterka, Pearl, to dość złożona postać. Z jednej strony może zdawac się glupią infuencerką, ale z drugiej jest w stanie poświęcić wiele. Na obozie poznaje nowy instrument, któremu poddaje się w całości, i odkrywa też rodzinne tajemnice.
Naprawdę polecam wam tą książkę, jak i całą trylogię! Nie zabraknie poczucia humoru, jak i ważnych decyzji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczyna też podejrzewa, że któryś z nich jest tajemniczym chłopakiem, z którym całowała się na imprezie.
Zdradzę wam, że moim faworytem od początku był Kai. Chłopak stracił...
Znowu kończe pewien etap…
Chyba nikogo nie zdziwi, że Loveboat Forever pochłonęłam w jeden dzień. Miałam tak przy kazdej części, bo zdecydowanie jest to wciągająca historia. I mimo dzisiejszego Prima Aprilis - ten tom był zdecydowanie najlepszy. Bawiłam się najlepiej i zapamiętam go na długo.
Chwilkę o bohaterach. Poznajemy tutaj 3 głównych bohaterów wokół których krąży cała akcja. Pearl, czyli młodsza siostra Ever znanej nam z pierwszego tomu, siedemnastoletnia dziewczyna. Pojawia się też Kai zagadka oraz Ethan śmiałek. Jak Pearl znalazła się na Loveboat? Nasza gwiazda jest pianistką i na początku książki udaje jej się dostać do Apollo i dostaje solówkę. Jednak wybucha wokół niej ogromna kontrowersja przez jedno zdjęcie i niestety Apollo się wycofuje. Dziewczyna, by na jesień ponownie się dostać musi na jakiś czas zniknąć z obiektywów. Z tego też powodu wyjeżdża właśnie na obóz. I tam poznaje Kaia i Ethana.
Ja jestem #teamkai od pierwszych stron. W książce pojawia się też miłość do BubbleTea, a jak wiecie ja jestem OGROMNĄ FANKĄ tego napoju… Dodatkowo ta część skupia sie mocno na muzyce, czyli to co lubię najbardziej. Fajnie bylo dowiedzieć się co u Sophie, Ricka, Ever i Xaviera na nowo! Będę za nimi tęsknić.
( współpraca barterowa)
Znowu kończe pewien etap…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie za dużo końców w ostatnim czasie. Strasznie ciężko jest rozstać się z trylogią, na którą tak długo sie oczekiwało. I mimo, iż mówi się „Czas oczekiwania jest najgorszy”. Nie. Uważam, że trzymanie w dłoniach książkę, która oznacza koniec jest zdecydowanie gorsze.
Chyba nikogo nie zdziwi, że Loveboat Forever pochłonęłam w jeden dzień....
Pearl, niesamowita pianistka z obiecująca przyszłością przez zamieszanie w swoich social mediach musiała „usunąć” się na jakiś czas z internetu i jedyną opcją jaka jej została był wyjazd do letniego, elitarnego programu w Taipei. Chien Tan otworzyło jej starszej siostrze drogę do samorealizacji kilka lat temu. Jak wiadomo Loveboat jest miejscem nie tylko do nauki. To właśnie tam, geniusze bawią się do świtu i odkrywają swoje życie na nowo. Na Pearl czeka tam więcej niż kiedykolwiek mogła się spodziewać. Skandaliczne imprezy w ciemności, romantyczne chwile i lato, które zmieni ją na zawsze.
Pearl po przyjedzie do akademika od razu poznaje swoich przyjaciół, Iris i Hollis - bliźniaków, których nie da się nie lubić. Są bardzo pozytywni, szaleni i kochają gotować. A także dwóch chłopaków Kaia i Ethana, którzy zakręcą w głowie naszej bohaterki. Kaia poznajemy jako ponurego i aroganckiego chłopaka, jednak z czasem totalnie skradł moje serce. Okazał się niesamowitą osobą, którą sama zawsze chciałabym mieć przy swoim boku. Ethan za to gra na skrzypcach i razem z Pearl tworzą idealne duo i dużo czasu poświęcają na próby przed koncertem na zakończenie lata.
Nigdy nie byłam na Tajwanie, jednak opisy i urokliwość wszystkich miejsc, które mieliśmy przyjemność zwiedzić z bohaterami były niesamowite. Oczami wyobraźni widziałam jak cudownie musi tam być. W tej części dowiadujemy się najwiecej o kulturze chińskiej jak i o muzyce i nieznanych mi dotąd instrumentach.
Styl pisania autorki jest bardzo lekki i przyjemny, a przez całą książkę wręcz się płynie. Nie sądziłam, że będzie to taka przyjemność wrócić po takim czasie do tej historii, a dodatkowo czytać o życiu bohaterów z poprzednich tomów - Ever i Ricka jak i Sophie i Xaviera. Ten tom był zdecydowanie najlepszy i na pewno na długo nie zapomnę tej historii.
𝓞𝓬𝓮𝓷𝓪: 8,5/10⭐️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ czym kojarzy mi się seria Loveboat? Oczywiście z trójkątem miłosnym! 🤭 Ten motyw wydaje się być charakterystyczny dla tych książek.
Seria Loveboat już zawsze będzie dla mnie wiązać się też ze skomplikowanymi związkami, niezdecydowaniem i wielkimi uczuciami. Zawsze wiąże się także z azjatycką kulturą i dumą ze swojego pochodzenia. 🌸 To doskonałe połączenie, które dostarcza wielkich emocji i wzruszeń.
„Loveboat Forever” nie miało łatwego zadania. Od początku podchodziłam do tej książki z wielkimi oczekiwaniami. W końcu dwie poprzednie części naprawdę mnie urzekły. 🥹 Ta trzecia musiała więc poradzić sobie z naprawdę trudnym zadaniem. I wyszło jej to świetnie!
Te książki mają w sobie to coś. Wciągają od pierwszych stron, nie pozwalają się oderwać. Może i są lekko przewidywalne, może dokładnie wiemy, jak wszystko się skończy, ale czy jest to ich minus? W końcu wielkość czytelników spodziewa się, a wręcz oczekuje szczęśliwego zakończenia.
Seria Loveboat ma swoje charakterystyczne elementy. Tych książek nie łączy tylko to, że ich akcja dzieje się na letnim obozie. Jasne, to jest podstawą każdej fabuły, ale poza tym znajdziemy o wiele więcej wspólnych elementów. Należą do nich oczywiście romans, wybitni nastolatkowie, którzy korzystają z chwili wolności, czy chęć powrotu do azjatyckich korzeni.
Te kulturowe elementy zawsze są jednymi z najważniejszych. W tej książce było dokładnie tak samo.
Co najważniejsze, nie musicie znać poprzednich tomów, żeby przeczytać ten! 🤍
Miło, przyjemnie, rodzinnie i z pasją. Loveboat jak zawsze niezawodne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria Loveboat już zawsze będzie dla mnie wiązać się też ze skomplikowanymi związkami, niezdecydowaniem i wielkimi uczuciami. Zawsze wiąże się także z azjatycką kulturą i dumą ze swojego pochodzenia. 🌸 To doskonałe połączenie, które...
𝗟𝗼𝘃𝗲𝗯𝗼𝗮𝘁 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘃𝗲𝗿 𝑨𝒃𝒊𝒈𝒂𝒊𝒍 𝑯𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒆𝒏 🎶🎼
„Loveboat Forever” Abigail Hing Wen to trzeci tom serii i muszę przyznać, że miałam co do niego mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie było wrócić do tego świata i zobaczyć bohaterów z poprzednich części – miło, że autorka nie zapomniała o nich i pozwoliła im się jeszcze trochę pojawić. To zdecydowanie duży plus, bo zawsze lubię, gdy serie mają taki spójny klimat.
Ale jeśli mam być szczera – książka mnie nie porwała. Historia Pearl Wong, która po upadku kariery muzycznej trafia do programu Loveboat w Tajpej, była okej, ale niczym specjalnym się nie wyróżniała. Fabuła szła raczej przewidywalnym torem, więc nie było wielkich zaskoczeń ani emocji, które by mnie wciągnęły na maksa.
Jest to chyba najsłabsza część serii, bo mam wrażenie, że schemat jest bardzo podobny do pierwszego tomu – trójkąt miłosny i dylematy sercowe, które naprawdę zaczynają się powtarzać. To, co miało być emocjonujące, szybko stało się przewidywalne i trochę nużące. Bohaterka, Pearl, miała swoje momenty, ale niestety polubiłam ją najmniej ze wszystkich postaci w tej serii. Jej zachowanie często wydawało się trochę niedojrzałe – początkowo odrzucała chłopaków, by potem zmieniać zdanie i „próbowania” tego raz z jednym, raz z drugim. Może to miało na celu pokazanie tego, co dzieje się na Loveboat, gdzie młodzi ludzie często błądzą i szukają siebie, ale osobiście nie przypadło mi to do gustu.
Jeśli chodzi o kulturę chińską, to w tej części jest jej zdecydowanie najwięcej z całej serii. Jeśli ktoś interesuje się takimi klimatami, to na pewno mu się to spodoba.
Mimo wszystko muszę przyznać, że książkę czytało się naprawdę szybko. Styl autorki jest lekki, przez co kolejne strony praktycznie same się przewracają. To taka lektura na jeden-dwa wieczory – przyjemna, ale bez większego efektu „wow”. Jeśli ktoś polubił wcześniejsze tomy i chce wiedzieć, co dalej, to warto sięgnąć, ale jeśli liczy na coś wyjątkowego, to może się lekko rozczarować.
Ocena: 4/⭐⭐⭐⭐⭐
[Współpraca recenzencka z Books4YA]
𝗟𝗼𝘃𝗲𝗯𝗼𝗮𝘁 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘃𝗲𝗿 𝑨𝒃𝒊𝒈𝒂𝒊𝒍 𝑯𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒆𝒏 🎶🎼
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Loveboat Forever” Abigail Hing Wen to trzeci tom serii i muszę przyznać, że miałam co do niego mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie było wrócić do tego świata i zobaczyć bohaterów z poprzednich części – miło, że autorka nie zapomniała o nich i pozwoliła im się jeszcze trochę pojawić. To zdecydowanie duży plus, bo zawsze lubię, gdy...
[ Współpraca reklamowa @books4ya ]
🩷| Pearl kocha grać na pianinie i ma wielkie ambicje, jednak staje się ofiarą hejtu w internecie. Książka opowiada w jakimś stopniu o rasizmie i kolonializmie. Mamy też próbę odnalezienia siebie. Pearl nie wie czy wybrać sercem czy rozumem. Nawet nie mówiąc o trójkącie miłosnym, który rodzi się między bohaterami. Mimo że, nie przepadam za tym motywem, tu był on na tyle okej, że od początku wybrałam mojego ulubieńca 🤭🤭i tak zostało. Pearl musi poznać co tak naprawdę w życiu jest dla niej najważniejsze. Historia jest prosta, bez żadnych plot twistów, może z kilkoma zawirowaniami. Dla mnie była ona odrobinę za prosta. W połowie trochę się wynudziłam, mimo że ciekawił mnie rozwój wydarzeń. Cała książka przypomniała mi czasy oglądania serialów typu „Violetta” czy „Soy Luna”, bo mamy tu trójkąt miłosny, muzykę, bohaterkę, która chce uratować wszystko/wszystkich. Poza tym wszystko kończy się perfekcyjnie dla każdego. Ciekawie było wrócić do czegoś takiego. Poza tym styl pisania był bardzo lekki i przystępny. (Słuchałam też trochę w audiobooku po angielsku i również jest świetny, głównie pani lektor modulująca głos kiedy mówi mężczyzna 😂). Książka jest niewadząca w żaden sposób, jedynie niektóre wątki powinny być ciekawiej poprowadzone, więc daję 3,75/5 ⭐️
[ Współpraca reklamowa @books4ya ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🩷| Pearl kocha grać na pianinie i ma wielkie ambicje, jednak staje się ofiarą hejtu w internecie. Książka opowiada w jakimś stopniu o rasizmie i kolonializmie. Mamy też próbę odnalezienia siebie. Pearl nie wie czy wybrać sercem czy rozumem. Nawet nie mówiąc o trójkącie miłosnym, który rodzi się między bohaterami. Mimo że, nie przepadam za...