Loveboat Forever

Okładka książki Loveboat Forever autora Abigail Hing Wen,
Okładka książki Loveboat Forever
Abigail Hing Wen Wydawnictwo: Books4YA Cykl: Loveboat, Taipei (tom 3) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Loveboat, Taipei (tom 3)
2025-03-12
2025-03-12
Ewelina Zarembska

Kup Loveboat Forever w ulubionej księgarnii

Oceny książki Loveboat Forever

OPINIE i DYSKUSJE o książce Loveboat Forever

Nie chciałabym być w skórze Pearl :P Chociaż podniosła się po porażce ze zdjęciami, to jednak wplątała się w skandal związany z Loveboat :P Mimo, że to nie była jej wina na 100%, to jednak wszystko spadło na nią. Kto by to udźwignął, a dotyczyło to przecież nastolatki... Ale historia Pearl jest ciekawa, fajne mi się czytało tę książkę ;)

Ostani tom tak wspaniałej serii. Naprawdę ciężko było mi się z nią pożegnać.
Gdy zaczęłam czytać szybko stwierdziłam, że jest to najgorszy tom serii. Patrząc na to już po przeczytaniu chyba wciąż tak uważam ale nie aż w takim stopniu jak na początku.

Początek powieści zdecydowanie nie mogę nazwać wyjątkowym. Cały system zbierania popularności muzyków na TikToku... no nie rozumiem (może się nie znam). Jakby jedno zdjęcie z inną czapką może aż tak zniszczyć życie i karierę. No okej ale nie przekonuje mnie to (albo nie znam się #2).
No ale wiadomo Pearl musiała jakoś trafić do Loveboat (mniejsza o to że było to strasznie przewidywalne).
A więc początek pobytu w Taipei był...no cóż... także przewidywalny.
Poznajemy nowe postacie a Pearl ciutkę zbyt szybko się z nimi zaprzyjaźnia. Ale szybkie przyjaźnie pojawiają się również w pierwszym tomie więc no cóż.
Pearl jest chwilami zbyt podobna do swojej siostry.

No i poznajemy chłopaków. I nie wiem czy to spojler czy nie ale jeden jak sama Pearl przyznaję jest kopią Ricka-Cudownego Chłopaka Ever a drugi Xaviera, jej ex z którym przez naprawdę krótki czas są wrogami. I tak, od ich przedstawienia wiadomo, z którym będzie na końcu.

Pierwsza połowa powieści była porażką, druga jest znacznie lepsza.
Podoba mi się jak Pearl zaczęła zagłębiać się w historię swoich przodków, jak muzyka z nudnego wątku w powieści stała się fascynująca oraz zupełnie inne pokazanie matki Pearl i Ever. W pierwszym tomie była ona apodyktyczna i skupiona na zmuszeniu Ever do medycyny a w tym tomie okazała się po prostu kochającą matką, której zależało na poznaniu swoich przodków i pokazaniu ich córką

Ostatecznie powieść i cała seria pokazuje zarazem przywiązanie do tradycji jak i początek nowych rzeczy, szacunek do przodków i rodziny ale spojrzenie na wszystko także z daleka, nieobiektywnie. To ile wątków przedstawia autorka jest wspaniałe. Jak pokazuje mnóstwo stron pozornie przedstawionych już rzeczy. I to wszystko w serii młodzieżowej skupiającej się na romansie!
I choć te wszystkie tomy są chwilami bardzo dziecinne a autorka popełnia typowe błędy literatury młodzieżowej jest to świetna seria.

PODSUMOWANIE:
💧Sad: 1/5
🌶Spicy: 2/5
😃Przyjemność z czytania: 7/10
🤐Zakończenie: 7/10
🖋Styl pisania: 7/10
👤Według mnie kategoria wiekowa: 13+
📚Tematyka: 8/10

Tak więc na koniec dodam że jeśli nie interesuje kogoś specjalnie historia Pearl w powieści pojawiają się smaczki z dalszego życia Ever, Ricka, Xaviera oraz Sophie.

POLECAM!!!!!!♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

Ostani tom tak wspaniałej serii. Naprawdę ciężko było mi się z nią pożegnać.

Bardzo dobra seria; idealna na wakacje. Fajnie, że czytając książkę da się wyczuć tę kulturę i przenieść się na inny kontynent.
Moim zdaniem najsłabsza część, ale dalej naprawdę dobra. Mam też lekkie wrażenie, że każda główna bohaterka napisana przez te autorkę jest taka sama (Pearl i Ever miały identyczne osobowości - gdyby nie imiona nie rozróżniłabym ich).

47 użytkowników ma tytuł Loveboat Forever na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Loveboat Forever na półkach dodatkowych