X-Statix: Żyć, nie umierać (tom 3)

- komiksy
- X-Statix (tom 3)
- 2024-10-24
- 2024-10-24
- Arek Wróblewski
Sława! Pieniądze! Walka na śmierć i życie! Kto jest potężniejszy – ulubiona drużyna mutantów Ameryki, X-Statix, czy najwięksi bohaterowie Ziemi, Avengers? Kiedy mózg Doopa rozpada się na kilka kawałków, powodując chaos na świecie, oba zespoły walczą z czasem i oczywiście ze sobą, żeby dać nam odpowiedź na to pytanie! Gdy opada kurz na polu bitwy, zwycięzca musi zmierzyć się z Żałośnikiem, trzecioligowym superłotrem, który, utknąwszy w piekle, gromadzi grupę najbardziej martwych złoczyńców Marvela i postanawia wrócić z nimi do świata żywych. Pomagają mu w tym Kraven i Mysterio, a po stronie naszych herosów stają Doktor Strange, Ant-Man, klub książki martwych sióstr i inni przyjaciele do grobowej deski! A żeby tego było mało, drużyna X-Statix poznaje wyniki badań marketingowych i ulega kolejnemu przeobrażeniu, zmierzając do nieuniknionego słodko-gorzkiego zakończenia.
W trzecim i ostatnim już tomie X-STATIX, zatytułowanym ŻYĆ, NIE UMIERAĆ, nagradzany scenarzysta Peter Milligan (Hellblazer, X-Men, Shade – Człowiek przemiany) kontynuuje satyryczną metapodróż po absurdalnym świecie niedoskonałych, lecz wciąż bardzo ludzkich mutantów Marvela. Jego starania jak zawsze wspierają mistrz barwnego pop-artu, Michael Allred (Madman, Silver Surfer),a także gościnny rysownik – Nick Dragotta (Na wschód od zachodu).
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach serii X-Statix #19–26, X-Statix Presents: Dead Girl #1–5 oraz Giant-Size X-Statix #1.
Kup X-Statix: Żyć, nie umierać (tom 3) w ulubionej księgarni
Oceny książki X-Statix: Żyć, nie umierać (tom 3)
18 użytkowników ma tytuł X-Statix: Żyć, nie umierać (tom 3) na półkach głównych- Przeczytane 13
- Komiksy 5
- Do kupienia 1
- Komiksy 1
- Komiksy 2025 1
- KOM 1
- Moja Kolekcja Komiksów 1
- W mieszkaniu 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce X-Statix: Żyć, nie umierać (tom 3)
Kapitalna seria. Pełna śmiechu, akcji, ale i bardziej dramatycznych momentów. Trup ściele się gęsto. Absurd goni absurd. Relacje między bohaterami są bardzo...dynamiczne. Komiks to też mocna satyra wymierzona w świat celebrytów i kapitalizmu. Wisienką na torcie są genialnie rysunki i fantastyczne kolory państwa Allredów. Według mnie to taka kwintesencja komiksu rozrywkowego. Nie jest to dzieło w żaden sposób wybitne, ale spełnia się idealnie w roli odprężającej lektury, która przede wszystkim ma dostarczyć czystego funu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toThe (XCellent) End
Milligan. No uwielbiam faceta, bo za co się nie weźmie, czy robi dla Marvela (Venom vs. Carnage, Punisher MAX),DC (Batman: Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta, Hellblazer) czy wszelkie inne projekty (od Hit Girl: India, po Obcy: Poświęcenie) to czyste komiksowe złoto. A X-Statix jest najlepszym, co ten brytyjski twórca zrobił. I teraz ta seria na polskim rynku dobiega końca wraz z trzecim zbiorczym tomem (choć nie przeczę, mam nadzieję, że kiedyś dostaniemy All-New Doop i oba runy X-Cellent, bo idealnie by dopełniły wszystkiego, więc pominięcia ich nie rozumiem, ale co zrobić) i… No i super jest. Meta-satyryczne superhero dla dojrzałych czytelników, dla których trykociarskie mordobicia w imieniu dobra to zdecydowanie za mało, by dobrze się bawić. Tu mają walenie się po gębach, mają trykoty, mają herosów, ale to tylko pozór, warstwa wierzchnia, która skrywa całe mnóstwo wciąż aktualnego komentarza, dekonstrukcję schematów superbohaterszczyzny i wiele przerażających prawd o herosach… i nas samych.
X-Statix nadal są na fali. Tym razem jednak muszą zmierzyć się z bardziej osobistymi wyzwaniami, kiedy jeden z członków dostaje szansę wyleczenia swojej mutacji, a co ważniejsze, zamierza z niej skorzystać. Jak to odbije się na ekipie, która jest w coraz gorszym stanie? Tymczasem pojawia się cudotwórca, który ratuje Lakunę, a na dodatek X-Statix, szukając wśród rosyjskich oligarchów nowego sponsora, gubią Doopa. Gdy rosyjskie siły przejmują go, przychodzi pora na to, by najpierw połączyć siły z Avengers, a potem jeszcze zmierzyć się z nimi. I przy okazji odkryć prawdę o Doopie! Do tego czeka na nich jeszcze solowa przygoda Dead Girl, która razem z Dr. Strangem... A to już sami zobaczycie. A potem jeszcze jedna, krótka historia.
The (XCellent) End
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMilligan. No uwielbiam faceta, bo za co się nie weźmie, czy robi dla Marvela (Venom vs. Carnage, Punisher MAX),DC (Batman: Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta, Hellblazer) czy wszelkie inne projekty (od Hit Girl: India, po Obcy: Poświęcenie) to czyste komiksowe złoto. A X-Statix jest najlepszym, co ten brytyjski twórca zrobił. I teraz ta seria na polskim...