Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12

- Past Caring
- 1996-05-01
- 1996-05-01
- Jolanta Bartosik
Dlaczego minister rządu brytyjskiego Edward Strafford rezygnuje ze stanowiska u szczytu kariery? Dlaczego ukochana kobieta odrzuca go nieoczekiwanie i bezwzględnie? Dlaczego siedemdziesiąt lat później ludzie gotowi są posunąć się nawet do morderstwa, byle prawda nie wyszła na jaw?
Kup Zbyt późno w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Zbyt późno
89 użytkowników ma tytuł Zbyt późno na półkach głównych- Przeczytane 48
- 2015 1
- 2016 1
- 2018 1
- 2015 1
- Biblioteczka Konesera 1
- Lit. beletrystyka 1
Tagi i tematy do książki Zbyt późno

Robert Goddard
Robert Goddard (ur. 13 listopada 1954 Fareham , Hampshire , Anglia ),brytyjski pisarz. Kształcił się w Goddard 's School Cena w Fareham przed pójściem na studia historii w Cambridge. Po nieudanych próbach rozpoczęcia kariery, pracował przez pewien czas jako administrator edukacyjny w Devon, zanim stał się w pełnym wymiarze czasu pisarzem. Jego dramaty mają zwykle element historii.
Zobacz stronę autora Czytelnicy tej książki przeczytali również
Cytaty z książki Zbyt późno
Sufrażystki - kobiety, które krzyczą na mężczyzn.
Sufrażystki - kobiety, które krzyczą na mężczyzn.
Kto dzisiaj ma czyste sumienie? W naszych czasach? Jedną z dawnych epok nazwano Oświeceniem. Naszej dadzą kiedyś imię Rozczarowania.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbyt późno
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zbyt późno" jest pierwszą powieścią napisaną przez Roberta Goddarda i pierwszą wydaną w Polsce. Przeczytałam ją jednak nie jako pierwszą jego autorstwa: miałam już za sobą "Malowanie ciemności", "Cienie przeszłości", "Bez śladu". I pamiętam, że "Zbyt póżno" spodobało mi się, ale nie powaliło na kolana. Wtedy jako minus odebrałam umieszczenie wśród bohaterów autentycznych postaci historycznych (m.in. Churchilla) - jestem historykiem (podobnie jak Goddard :-)) i nie podobało mi się to, nie lubię naginania prawdziwej historii do akcji powieści.
Kilka lat później powróciłam do tej powieści i - odkryłam ją na nowo. Napisana jest świetnie. Intryga i zagadki na najwyższym poziomie. Ta książka ma po prostu klimat: czuje się atmosferę Anglii sprzed stu lat, czuje się kolory i zapach Madery. Bohaterowie wyraziści, niepozbawieni wad, słabości, ale Stafford od razu budzi sympatię i czytelnik stoi po jego stronie, cokolwiek się wydarzy. Tragiczna historia jego życia zapada w pamięć.
Książka ze wszech miar godna przeczytania. A dla osób nieobeznanych z historią ma dodatkowy plus - można się sporo dowiedzieć jakby mimochodem o kolonializmie, funkcjonowaniu rządu w W. Brytanii czy ruchu sufrażystek - i to wszystko bez przynudzania.
Świetna powieść kryminalno-obyczajowo-psychologiczno-historyczno-miłosna: tylko tak mogę ją określić, żeby oddać jej wielopłaszczyznowość.
Uważam, że twórczość Roberta Goddarda jest mocno niedoceniona w Polsce. Zapewne to wina głównie marketingu - brak promocji, reklamy. Wielka szkoda, niestety, bo często lansuje się książki słabiutkie, a te dobre przechodzą bez echa.
"Zbyt późno" jest pierwszą powieścią napisaną przez Roberta Goddarda i pierwszą wydaną w Polsce. Przeczytałam ją jednak nie jako pierwszą jego autorstwa: miałam już za sobą "Malowanie ciemności", "Cienie przeszłości", "Bez śladu". I pamiętam, że "Zbyt póżno" spodobało mi się, ale nie powaliło na kolana. Wtedy jako minus odebrałam umieszczenie wśród bohaterów autentycznych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego autora czytam zawsze z przyjemnością. Zagadki z przeszłości to temat przewodni tego pisarza. Super, super, super. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to jeden z majstersztyków Goddarda. Czytając ją człowiek prawie do końca odkrywa tajemnice. Ale kobiety przynoszą pecha.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku mnie nudziła, ale później w miarę rozwijania akcji bardzo zaciekawiła.