Wstrząs

- 2009-09-01
- 2009-09-01
- 978-83-7510-323-6
- Norbert Radomski
Korupcja i przestępstwa w klinice leczenia niepłodności przyprawiają bohaterki thrillera o prawdziwy wstrząs...
Joanna Meissner i Deborah Cochrane, serdeczne przyjaciółki i doktorantki na Uniwersytecie Harvarda, znajdują intrygujące ogłoszenie w uczelnianej gazecie. Klinika Niepłodności Wingate'a oferuje astronomiczne honoraria zdrowym i atrakcyjnym studentkom, które zgodzą się być dawczyniami komórek jajowych. Dziewczyny decydują się na to, lecz po zabiegu szybko opuszczają teren kliniki, która budzi w nich niemiłe skojarzenia z obozem koncentracyjnym i zamczyskiem hrabiego Draculi.
Półtora roku później, po powrocie z długiego pobytu w Wenecji, Joanna i Deborah postanawiają się dowiedzieć, jaki los spotkał ofiarowane przez nie komórki jajowe. Niczego nie mogą ustalić drogą legalną, zatem uciekają się do podstępu. Pod fałszywymi nazwiskami -oraz po zmianie wyglądu i stylu - zdobywają pracę w klinice. Nie wiedzą jeszcze, że prawda o działalności tej instytucji okaże się przerażająca i że czeka je niejeden wstrząs...
Robin Cook, mistrz thrillerów medycznych, zyskał sławę już dzięki swej debiutanckiej powieści Coma, zekranizowanej przez Michaela Crichtona. Opublikował także m.in. bestsellery, jak Epidemia, Napad, Czynnik krytyczny, Marker czy Oślepienie.
Kup Wstrząs w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Wstrząs
Właśnie skończyłam kolejną książkę Cooka. I trochę się zawiodłam. Sam pomysł na fabułę świetny i bardzo współczesny: eksperymenty na zarodkach, klonowanie, ogromna kasa, egocentryzm lekarzy, morderstwo itd. Nie przekonuje mnie jednak sposób w jaki główne bohaterki odkrywają prawdę o Klinice Leczenia Bezpłodności. Trochę naciągane. Zatem teraz muszę odpocząć od Cooka, wrócę do niego za jakiś czas.
Oceny książki Wstrząs
1974 użytkowników ma tytuł Wstrząs na półkach głównych- Przeczytane 1 533
- Robin Cook 17
- Thriller medyczny 11
- 2014 11
- 2012 9
- Thriller/sensacja/kryminał 9
Tagi i tematy do książki Wstrząs
Cytaty z książki Wstrząs
Ludzka komórka jajowa, czy też oocyt, delikatnie zassana w zaokrągloną końcówkę pipety, niczym nie wyróżniała się spośród jakichś pięciu tuzinów swych sióstr.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstrząs
Książkę się czyta szybko, ale... Po pierwsze, motywacje bohaterek są cokolwiek naciągane. Dziwię się, że po tak nakreślonym wyglądzie kliniki zdecydowały się tam poddać zabiegowi, nie mówiąc już o tym, że półtora roku później, ledwo co po powrocie zza granicy decydują się bardzo mocno nagiąć prawo. I to dwie doktorantki, osoby, których osobowości raczej nie pasowały do takich działań. Drugim największym minusem jest finał, bo go w zasadzie nie ma. Książka jest za krótka o jakieś sto stron, bo kiedy robi się gęsto od emocji my kończymy czytać. To moja pierwsza książka Robina Cooka i przyznam, że zastanowię się nad następną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój pierwszy thriller medyczny i pierwsza książka Cooka. Mam mieszane uczucia i zastanawiam się, czy to styl czy tematyka wpłynęła na niską ocenę... Nabiorę pewności po drugiej książce tego autora 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła tej książki jest tak zła, że aż trudno w nią uwierzyć. Od samego początku wszystko wiadomo, później podążamy tropem idiotycznie głukowatych bohaterek, które wcale nie są nieinteligentne, tylko podążają tropem, którym nawet najdurniejsza blondynka by nie poszła i dokonują durnych wyborów, mimo że mają doktoraty, więc wydaje się że nie powinny. A ma koniec dostajemy zakończenie, takie trochę nie do końca. Straszne, złe i w sumie lepiej nie czytać.
Fabuła tej książki jest tak zła, że aż trudno w nią uwierzyć. Od samego początku wszystko wiadomo, później podążamy tropem idiotycznie głukowatych bohaterek, które wcale nie są nieinteligentne, tylko podążają tropem, którym nawet najdurniejsza blondynka by nie poszła i dokonują durnych wyborów, mimo że mają doktoraty, więc wydaje się że nie powinny. A ma koniec dostajemy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyna książka tego autora, którą przeczytałam. Była tak źle napisana, że darowałam sobie jakikolwiek ciąg dalszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem absolutną fanką tego autora. Po mojej pierwszej książce jaką była „Toksyna” bez obaw sięgałam po następne. Tym samym pierwsze spotkanie z Robinem zapoczątkowało u mnie zamiłowanie do tego typu książek. Nie bez powodu Robin Cook jest uważany za mistrza thrillerów medycznych. W swojej twórczości wykorzystuje najnowszą wiedzę medyczną, oraz doświadczenia z własnej praktyki lekarskiej. Tę wiedzę widać w każdej jego książce, którą udało mi się przeczytać. Niestety przez nadmiar innych nieciekawych tytułów, pozostałe tomy poszły w zapomnienie, ale na pewno w niedługim czasie nadrobię zaległości.
Jestem absolutną fanką tego autora. Po mojej pierwszej książce jaką była „Toksyna” bez obaw sięgałam po następne. Tym samym pierwsze spotkanie z Robinem zapoczątkowało u mnie zamiłowanie do tego typu książek. Nie bez powodu Robin Cook jest uważany za mistrza thrillerów medycznych. W swojej twórczości wykorzystuje najnowszą wiedzę medyczną, oraz doświadczenia z własnej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mnie ta książka trzymała w napięciu podczas czytania, a gdy ją skończyłam, to euforia niestety odeszła.
Kryminał medyczny dotyczący klonowania ludzi. Dwie przyjaciółki - Deborah i Joanna - postanawiają dla łatwych pieniędzy oddać swoje komórki rozrodcze w klinice leczenia bezpłodności. No i tutaj zaczynają się schody. Dziewczyny trochę zbyt naiwnie zdobywają informacje na temat działania całego laboratorium. W wielu sytuacjach "wytrychem" staje się zwykła krótsza kiecka i szpilki. Mimo, że są zwykłymi obywatelkami, to potrafią zdziałać więcej niż specjalne służby. Niemożliwe goni niemożliwe. Plus za przyjemną długość rozdziałów i to, że każdy prowadzony jest na przemian z innej perspektywy: raz są to przyjaciółki, a raz pracownicy kliniki. Po drodze zbaczamy z medycznej ścieżki i wkraczamy na prawną, więc może to też zaleta. Ja akurat należę do tych osób, które nie spodziewały się zakończenia, więc nie narzekam w tej kwestii, ale to oczywiście rzecz indywidualna.
Zaczęłam od niej przygodę z tym autorem i nie jest tak źle, żebym nie chciała poznać kolejnych pozycji. Ta jest po prostu w porządku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminał medyczny dotyczący klonowania ludzi. Dwie przyjaciółki - Deborah i Joanna - postanawiają dla łatwych pieniędzy oddać swoje komórki rozrodcze w klinice leczenia bezpłodności. No i tutaj zaczynają się schody. Dziewczyny trochę zbyt naiwnie zdobywają...
Takie powinny być thrillery. Wartka akcja, nierozciągnięta fabuła, ograniczona ilość bohaterów. To wszystko jest na plus. Jako fan medycznych historii mogę powiedzieć, że to jest fajna historia, napisana w przystępny sposób (kwestie medyczne),prostym językiem. Idealna lektura aby się oderwać od rzeczywistości. Polecam, szczególnie w okresie urlopowym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna! To moja pierwsza książka tego autora, ale na pewno nie ostatnia. Musze przyznać, że gdy ją czytałam chwilami po plecach przechodziły mnie dreszcze. Gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, wciągająca, pełna opisów. Dla fanów gatunku Robina Cooka konieczna do przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała mi się. Czuć grozę i że "coś jest nie tak". Zagadnienie na czasie i związane z nim nadużycia. Ja lubię ten styl pisania, a tematy medyczne już same w sobie są dla mnie thrillerem.