Błysk Gordon i królowa Błękitnej Magii

- komiksy
- Flash Gordon (Whitman) (tom 4)
- 2024-07-29
- 1938-01-01
- Janina Sujkowska
Trwające 63 dni Powstanie Warszawskie to jedna z najbardziej zażartych bitew miejskich w historii, a także największa i najkrwawsza bitwa w dziejach naszego kraju. To starcia zbrojne, ranni i zabici, gruzy i zgliszcza, twarde realia frontowe. Dlatego właśnie chwile relaksu i wytchnienia były tak istotne. Wręcz bezcenne. Po udanej akcji trzeba było się odprężyć, odreagować, zebrać siły. A zatem w przerwach w walce śpiewano piosenki, opowiadano dowcipy, odgrywano scenki, czytano książki i gazety.
Powieści obrazkowe oraz komiksy pozwalały przenieść się do innej rzeczywistości, w której zło zostaje pokonane, a superbohaterowie znajdują wyjście z najbardziej dramatycznych sytuacji. Tam reguły są proste, sprawiedliwość zwycięża, a nagrodą zwykle jest miłość. W takim świecie wrogowie nie mieliby żadnych szans.
„Błysk Gordon i królowa Błękitnej Magii” Alexa Raymonda został wydany w Warszawie w 1938 roku w tłumaczeniu Janiny Sujkowskiej. To powieściowa adaptacja amerykańskiego komiksu, który ukazywał się w Stanach Zjednoczonych w odcinkach w 1935 roku. Książka w wersji kieszonkowej ukazała się w Polsce nakładem Wydawnictwa J. Przeworskiego. Po wojnie nie była już wznawiana i obecnie jej egzemplarze są nieliczne i trudno dostępne. Muzeum Powstania Warszawskiego postanowiło przypomnieć tę lekturę – być może dzisiejszym rówieśnikom Powstańca ze słynnej fotografii również dostarczy radości i pomoże oderwać się od trosk.
Kup Błysk Gordon i królowa Błękitnej Magii w ulubionej księgarni
Oceny książki Błysk Gordon i królowa Błękitnej Magii
25 użytkowników ma tytuł Błysk Gordon i królowa Błękitnej Magii na półkach głównych- Przeczytane 18
- 2024 4
- Fantasy 1
- 🚀 Fantastyka naukowa 1
- Komiks 1
- Komiksy 1
- Mam 1
- 2.2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błysk Gordon i królowa Błękitnej Magii
Rozkoszna ramotka :) Warto zauważyć, ze to literacka adaptacja komiksu, dlatego forma jest tak zwięzła, lakoniczna wręcz. Dzisiaj wydaje się, że to książka dla jakichś... no, nie wymagających czytelników. Prosta historia, nieskomplikowane postacie, czysta rozrywka.
Książka nie została wznowiona przypadkowo, to zdjęcie kaprala czytającego wyciumrany egzemplarz Błyska" jest bardzo przejmujące. Jeszcze przed chwilą był na polu walki, być może widział śmierć przyjaciół... a książka opisuje masową śmierć Jastrzębców... też w walce. Czy widział w nich swoich towarzyszy? Czy to była czysta abstrakcja, fantazja?
Książka z kontekstem.
Relacja Azury, Gordona i Dali, klasyczny trójkąt miłosny, jest tak archetypiczny, że aż śmieszny. Pierwszy raz widziałem "konie jak nosorożce" z rogiem na czole :) Zabawna książeczka, gdyby nie kontekst powstania 1944 po te ramotkę sięgaliby tylko archeologowie. Daję wiec siódemeczkę, a co!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie została wznowiona przypadkowo, to zdjęcie kaprala czytającego wyciumrany egzemplarz Błyska" jest...
Dodatkowa gwiazdka za pomysł wznowienia tej książeczki.
Dodatkowa gwiazdka za pomysł wznowienia tej książeczki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka-ciekawostka; kuriozum, które zostało przywołane z niepamięci tylko dlatego, że niezwykłe okoliczności wykonania pewnego zdjęcia, wpisały ją w część martyrologii Powstania Warszawskiego. Fabularnie bez polotu, miejscami niezamierzenie śmieszna, lecz ma w sobie urok przedwojennej literatury groszowej z którą warto się zapoznać. Nic wybitnego; ot, lekkostrawne czytadło, które z czystym sumieniem można podsunąć dziecku.
Jeśli ktoś ma ochotę lepiej poznać przygody Błyska (Flasha) Gordona, to (prócz komiksów) polecam mu film Flash Gordon z 1980 roku. Równie lekkostrawny pastisz, utrzymany w atmosferze retro sci-fi, z ciekawymi kostiumami i muzyką zespołu Queen.
Książeczka-ciekawostka; kuriozum, które zostało przywołane z niepamięci tylko dlatego, że niezwykłe okoliczności wykonania pewnego zdjęcia, wpisały ją w część martyrologii Powstania Warszawskiego. Fabularnie bez polotu, miejscami niezamierzenie śmieszna, lecz ma w sobie urok przedwojennej literatury groszowej z którą warto się zapoznać. Nic wybitnego; ot, lekkostrawne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria tego tytułu jest ikoniczna ze względu na słynne zdjęcie młodego powstańca czytającego „Błyska” w przerwie między walkami. Wydawnictwo LTW przypomniało niedawno ten tytuł wydając reprint komiksowego „białego kruka” z 1938 roku. To nie komiks ani powieść obrazkowa, lecz ilustrowana powieściowa adaptacja klasyki, która ukazywała się w odcinkach w 1935 roku (obrazki wzięte z komiksu jako uzupełnienie treści, „upowieściowiony” komiks). Są także różnice między wersjami. Reprint jest inaczej złamany i ma nieco inne wymiary – jest ciut krótszy i szerszy (przedwojenny egzemplarz miał 117×95, ten 112×100 mm).
Historia tego tytułu jest ikoniczna ze względu na słynne zdjęcie młodego powstańca czytającego „Błyska” w przerwie między walkami. Wydawnictwo LTW przypomniało niedawno ten tytuł wydając reprint komiksowego „białego kruka” z 1938 roku. To nie komiks ani powieść obrazkowa, lecz ilustrowana powieściowa adaptacja klasyki, która ukazywała się w odcinkach w 1935 roku (obrazki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie oceniam tu samej treści książki. Jest to prosta, staromodna opowieść stricte przygodowa fantastyka na innej planecie w typie Barsoom. Dzieje się od pierwszej do ostatniej strony - akcja za akcją, dodajmy nie skomplikowana akcja za akcją.
Lektura jest nie tylko nie skomplikowana ale i niezbyt długa. Teoretycznie książeczka ma 320 stron ale co druga strona to pojedyncze obrazki wycięte z amerykańskiego komiksu który był podstawą (został przerobiony na) tą powieść. Dodatkowo mini format książeczki (ok. 10x10 cm bloczek) powoduje że tekstu nie ma tam nie wiadomo ile. Czyta się szybko i przyjemnie (przy posiadaniu odrobiny tolerancji dla głupotek z literatury fantastycznej początku XX wieku). Lektura na 2h Max.
Ale
Sam pomysł wydania tej książeczki, historia która się z tym wiąże i to w taki sposób, odwzorowujacy sposób wydania sprzed ponad 80 lat, to dodatkowo podbija ocenę w moich oczach.
Zatem: treść 5/10
Pomysl na wydanie: 10/10
Forma wydania: 8/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura jest nie tylko nie skomplikowana ale i niezbyt długa. Teoretycznie książeczka ma 320 stron ale co druga strona to pojedyncze...