Okładka książki Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować autora Milena Wojnarowska, 9788324094714
Milena Wojnarowska Wydawnictwo: Znak Koncept poradniki
poradniki
2024-09-16
2024-09-16

Kup Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować

Bardzo dobra książka-poradnik. Autorka przekazuje bardzo dużo wiedzy, opisuje wiele narzędzi do radzenia sobie z przytłoczeniem przez emocje. Do tego przygotowała wiele dodatkowych materiałów.

Ta książka bardzo mnie zatrzymała, przede wszystkim ze względu na bogactwo różnego rodzaju ćwiczeń.

Dodatkowo, na marginesach książki zamieszczone są kody QR, które błyskawiczne przenoszą nas do nagrań audio różnego rodzaju praktyk. Świetna sprawa!

Przykładowe ćwiczenia:

- Ból psychiczny przedstawiony jako warstwy oraz ćwiczenie „bycia z dyskomfortem” – autorka pokazuje, że pierwotne emocje często obudowujemy różnymi myślami, które powodują w nas dodatkowe cierpienie.
- Wizualizacja trudnej emocji – wymagające, ale bardzo ciekawe ćwiczenie.
- Praktyka samowspółczucia – ćwiczenie rozwijające życzliwą postawę wobec siebie.
- Ekspozycja na muzykę, która budzi emocje – bardzo fajne ćwiczenie pomagające oswoić się z emocjami.

Po szczegółową recenzję zapraszam na swoją stronę:

Przykładowe ćwiczenia:

Ta książka to samo mięcho! 🙌🏻

Dla takich tytułów właśnie trąbię, że „odczarowuję poradniki”, które często są traktowane jako książki o niczym, w których jest tylko lanie wody.

„Dogadaj się z emocjami” to książka, w której znajdziesz sam konkret! Napisana przez psychoterapeutkę poznawczo-behawioralną i nauczycielkę uważności. 🙌🏻

I właśnie m.in. tę uważność i wdzięczność sama autorka odczarowuje. Bowiem wspaniale tłumaczy, że są to dziś często nadużywane i źle rozumiane słowa, którymi próbujemy na siłę przykryć „złe” emocje i udawać, że ich nie ma. A to nie o to chodzi! 🤗

Autorka świetnie tłumaczy niby tak oczywiste emocje jak choćby złość, smutek, strach, ale rozkłada je na czynniki pierwsze i pozwala zrozumieć, co głębiej się za nimi kryje, co dzieje się w głowie i ciele, dlaczego nie potrafimy się zatrzymać np. podczas ataku złości czy pogrążamy w fali smutku i poczucia beznadziei. 😢

Książka jest naszpikowana wiedzą, w której czuć doświadczenie i wrażliwość, a jednocześnie napisana jest bardzo zrozumiale. Kolejny raz udowadnia, że człowiek jest całością i nie da się oddzielić psychiki od ciała. 🙌🏻

Co ważne, nie jest to lektura, w której dostajemy tylko ogrom informacji i próby zrozumienia, ale także realne narzędzia do pracy z emocjami (zawiera wiele ćwiczeń, miejsc na notatki, a także kody QR, dzięki którym możemy odsłuchać kilku nagrań, które pozwalają lepiej zrozumieć wybrane zadanie).🧰 ⚒️

Podoba mi się to, że Milena Wojnarowska nie czaruje. Nie płynie z tej książki narracja o „magicznej metodzie” i wspaniałych rezultatach. Uwypukla, co może nam się nie sprawdzić, dlaczego tak może być i jak ważne jest by być wobec siebie wyrozumiałym i dać sobie czas. 🙏🏻

Ta książka to prawdziwa perełka z tego gatunku. Idealna na refleksyjną jesień do pracy ze sobą. Polecam bardzo! 🤍

Ta książka to samo mięcho! 🙌🏻

I właśnie m.in. tę uważność i wdzięczność...

126 użytkowników ma tytuł Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować