- poradniki
- 2024-09-16
- 2024-09-16
Co zrobić, gdy czujesz, że twoje ciało zalewa fala złości? Dlaczego w trudnych sytuacjach towarzyszy ci uczucie dyskomfortu? Jak poradzić sobie z lękiem przed stresującym spotkaniem?
Milena Wojnarowska – psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, nauczycielka uważności, twórczyni profilu @przystanekmindfulness – wyjaśni ci, czym są emocje, jak działają i co tak naprawdę dzieje się w twojej głowie, kiedy odczuwasz złość, smutek czy strach.
• Dowiedz się, co robić, gdy emocje przejmują nad tobą kontrolę.
• Naucz się rozpoznawać swoje uczucia, nazywać je i odpowiednio na nie reagować.
• Zacznij lepiej radzić sobie z sytuacjami, które wywołują w tobie silne emocje, dzięki zawartym w książce medytacjom i ćwiczeniom.
• Przekonaj się, że emocje nie są tak straszne, jak by się to mogło wydawać, i wcale nie trzeba od nich uciekać.
Stań twarzą w twarz ze swoimi emocjami. Dogadaj się z nimi.
Kup Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować w ulubionej księgarni
Oceny książki Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować
126 użytkowników ma tytuł Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować na półkach głównych- Chcę przeczytać 92
- Psychologia 2
- Poradniki 2
- Inspiracje / Poradniki / Sztuka życia 1
- Rozwój 1
- Zdrowie 1
- Ebook 1
Cytaty z książki Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować
Dodaj cytat z książki Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować
Bardzo dobra książka-poradnik. Autorka przekazuje bardzo dużo wiedzy, opisuje wiele narzędzi do radzenia sobie z przytłoczeniem przez emocje. Do tego przygotowała wiele dodatkowych materiałów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka bardzo mnie zatrzymała, przede wszystkim ze względu na bogactwo różnego rodzaju ćwiczeń.
Przykładowe ćwiczenia:
- Ból psychiczny przedstawiony jako warstwy oraz ćwiczenie „bycia z dyskomfortem” – autorka pokazuje, że pierwotne emocje często obudowujemy różnymi myślami, które powodują w nas dodatkowe cierpienie.
- Wizualizacja trudnej emocji – wymagające, ale bardzo ciekawe ćwiczenie.
- Praktyka samowspółczucia – ćwiczenie rozwijające życzliwą postawę wobec siebie.
- Ekspozycja na muzykę, która budzi emocje – bardzo fajne ćwiczenie pomagające oswoić się z emocjami.
Po szczegółową recenzję zapraszam na swoją stronę:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDodatkowo, na marginesach książki zamieszczone są kody QR, które błyskawiczne przenoszą nas do nagrań audio różnego rodzaju praktyk. Świetna sprawa!
Przykładowe ćwiczenia:
Ta książka to samo mięcho! 🙌🏻
„Dogadaj się z emocjami” to książka, w której znajdziesz sam konkret! Napisana przez psychoterapeutkę poznawczo-behawioralną i nauczycielkę uważności. 🙌🏻
I właśnie m.in. tę uważność i wdzięczność sama autorka odczarowuje. Bowiem wspaniale tłumaczy, że są to dziś często nadużywane i źle rozumiane słowa, którymi próbujemy na siłę przykryć „złe” emocje i udawać, że ich nie ma. A to nie o to chodzi! 🤗
Autorka świetnie tłumaczy niby tak oczywiste emocje jak choćby złość, smutek, strach, ale rozkłada je na czynniki pierwsze i pozwala zrozumieć, co głębiej się za nimi kryje, co dzieje się w głowie i ciele, dlaczego nie potrafimy się zatrzymać np. podczas ataku złości czy pogrążamy w fali smutku i poczucia beznadziei. 😢
Książka jest naszpikowana wiedzą, w której czuć doświadczenie i wrażliwość, a jednocześnie napisana jest bardzo zrozumiale. Kolejny raz udowadnia, że człowiek jest całością i nie da się oddzielić psychiki od ciała. 🙌🏻
Co ważne, nie jest to lektura, w której dostajemy tylko ogrom informacji i próby zrozumienia, ale także realne narzędzia do pracy z emocjami (zawiera wiele ćwiczeń, miejsc na notatki, a także kody QR, dzięki którym możemy odsłuchać kilku nagrań, które pozwalają lepiej zrozumieć wybrane zadanie).🧰 ⚒️
Podoba mi się to, że Milena Wojnarowska nie czaruje. Nie płynie z tej książki narracja o „magicznej metodzie” i wspaniałych rezultatach. Uwypukla, co może nam się nie sprawdzić, dlaczego tak może być i jak ważne jest by być wobec siebie wyrozumiałym i dać sobie czas. 🙏🏻
Ta książka to prawdziwa perełka z tego gatunku. Idealna na refleksyjną jesień do pracy ze sobą. Polecam bardzo! 🤍
Ta książka to samo mięcho! 🙌🏻
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla takich tytułów właśnie trąbię, że „odczarowuję poradniki”, które często są traktowane jako książki o niczym, w których jest tylko lanie wody.
I właśnie m.in. tę uważność i wdzięczność...
"Dogadaj się z emocjami" Mileny Wojnarowskiej to niezwykle wartościowa książka, która z łatwością może stać się kompasem w gąszczu naszych emocji. Autorka, będąc psychoterapeutką poznawczo-behawioralną i nauczycielką, oferuje czytelnikowi praktyczne narzędzia do zrozumienia i zarządzania własnymi uczuciami.
Dlaczego warto przeczytać tę książkę? Są cztery według mnie ważne elementy:
• Zrozumienie emocji: Wojnarowska w prosty i przystępny sposób wyjaśnia, czym są emocje, jak powstają i dlaczego odgrywają tak ważną rolę w naszym życiu. Dzięki niej zyskujemy świadomość, że nasze uczucia nie są przypadkowe, a często są wynikiem naszych myśli i przekonań.
• Praktyczne wskazówki: Książka nie tylko dostarcza wiedzy teoretycznej, ale przede wszystkim oferuje praktyczne ćwiczenia i techniki, które możemy zastosować na co dzień. Autorka proponuje m.in. medytacje, wizualizacje i techniki oddechowe, które pomagają w regulacji emocji.
• Zwalczanie emocjonalnego wypalenia: W dzisiejszym świecie, pełnym stresu i pośpiechu, łatwo o emocjonalne wypalenie. Książka Wojnarowskiej jest jak balsam dla duszy. Pomaga zrozumieć, że nasze emocje są jak fale – raz są większe, raz mniejsze, ale zawsze przemijają.
• Poprawa jakości życia: Dzięki lepszemu zrozumieniu swoich emocji możemy budować bardziej satysfakcjonujące relacje z innymi ludźmi, podejmować lepsze decyzje i żyć bardziej świadomie.
Książkę tą wyróżnia połączenie teorii z praktyką. Autorka łączy wiedzę teoretyczną z praktycznymi wskazówkami, dzięki czemu czytelnik może od razu zastosować zdobyte informacje w swoim życiu. Książka porusza nie tylko kwestię emocji, ale także myśli i zachowań, które z nimi są związane. Wojnarowska podkreśla, że wszystkie emocje są naturalne i ważne, a celem nie jest ich całkowite wyeliminowanie, ale nauczenie się zdrowego radzenia sobie z nimi.
"Dogadaj się z emocjami" to nie tylko poradnik, ale prawdziwy przewodnik po świecie uczuć. Książka ta jest jak mapa, która pomaga nam odnaleźć się w gąszczu własnych emocji. Dzięki niej możemy nauczyć się, jak lepiej radzić sobie ze stresem, lękiem, złością i innymi trudnymi uczuciami. Jeśli szukasz narzędzi, które pomogą Ci lepiej zrozumieć siebie i swoje życie, to ta książka jest właśnie dla Ciebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego warto przeczytać tę książkę? Są cztery według mnie ważne...
Jedna z lepszych o emocjach jakie przeczytałam.
Jedna z lepszych o emocjach jakie przeczytałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dogadaj się z emocjami" Mileny Wojnarowskiej to książka, która wprowadza swoich czytelników w świat emocji, jednocześnie ucząc, jak je rozpoznawać, akceptować i radzić sobie z nimi w sposób zdrowy i świadomy. Autorka jako psychoterapeutka poznawczo-behawioralna i nauczycielka uważności, oferuje przystępny poradnik oparty na swoich bogatych doświadczeniach zawodowych oraz wiedzy o uważności i terapii w duchu CBT.
Książka porusza fundamentalne kwestie związane z emocjami, które dotykają każdego z nas: co zrobić, gdy emocje, takie jak złość, smutek czy lęk, przejmują nad nami kontrolę? Autorka wyjaśnia nam ich mechanizmy działania emocji, tłumacząc, co dzieje się w naszych głowach w trudnych chwilach, i podkreśla, że emocje same w sobie nie są złe, a to nasza reakcja na nie bywa problematyczna.
Jednym z największych atutów książki jest jej praktyczny charakter. Wojnarowska proponuje konkretne ćwiczenia, medytacje i techniki zaczerpnięte z terapii poznawczo-behawioralnej, które pomagają w radzeniu sobie z emocjami. Dzięki temu, czytelnicy nie tylko zdobywają teoretyczną wiedzę, ale także mają szansę na realną zmianę swojego podejścia do trudnych uczuć. Autorka zachęca do tego, by nie uciekać przed emocjami, ale stawić im czoła, ucząc się z nimi "dogadywać".
Ponadto książka jest napisana przystępnym językiem, dzięki czemu nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tematyką emocji i uważności, znajdą w niej cenne i zrozumiałe wskazówki.
„Dogadaj się z emocjami" to świetny wybór dla każdego, kto chce lepiej zrozumieć swoje uczucia i nauczyć się, jak na nie reagować w sposób, który wspiera zdrowie psychiczne i dobre samopoczucie swoje i osób w otoczeniu. Dzięki tej książce emocje mogą przestać być naszym wrogiem, a staną się czymś, co możemy zaakceptować i wykorzystać w rozwoju osobistym.
To co, może warto się dogadać? 😉🫀🧠
Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa Znak Koncept @wydawnictwoznakpl (współpraca reklamowa) 🩷.
„Dogadaj się z emocjami" Mileny Wojnarowskiej to książka, która wprowadza swoich czytelników w świat emocji, jednocześnie ucząc, jak je rozpoznawać, akceptować i radzić sobie z nimi w sposób zdrowy i świadomy. Autorka jako psychoterapeutka poznawczo-behawioralna i nauczycielka uważności, oferuje przystępny poradnik oparty na swoich bogatych doświadczeniach zawodowych oraz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przystępnie napisana, z elementami ćwiczeń w duchu CBT. Moim zdaniem bardzo fajna pozycja.