Zmięte kartki papieru

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2023-02-20
- 2023-02-20
W swoim zbiorze aforyzmów filozoficznych? pamiętniku intelektualnym? a może „dzienniku intymnym”, Jakub Walicki podejmuje namysł, między innymi, nad problemem tożsamości, cierpieniem, miłością, seksem, prawdą czy wiarą. Próbuje przy tym wędrować własnymi ścieżkami, które – trochę przypominając „polne drogi” Heideggera – czasami urywają się na łące czy też w lesie i nie pada jakaś ostateczna odpowiedź.
Nietzsche we wstępie do „Jutrzenki” pisał, że w jego „książce przedstawiony zostanie przy pracy ktoś, kto wierci, kopie, podkopuje…”. Autor idzie podobnym tropem, choć przedmiotem swojej „sztuki podejrzeń” czyni przede wszystkim samego siebie, a jego rozważania stanowią rodzaj „fenomenologii własnej psychiki”. To rodzaj podróży po swoim wewnętrznym świecie, to również rodzaj rozmowy z samym sobą [fragment wprowadzenia prof. Leszka Kleszcza].
Kup Zmięte kartki papieru w ulubionej księgarni
Oceny książki Zmięte kartki papieru
11 użytkowników ma tytuł Zmięte kartki papieru na półkach głównych- Przeczytane 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmięte kartki papieru
Książki tematycznie spowinowacone z filozofią mają z reguły to do siebie, że na ich łamach napotyka się głównie parafrazy słów wypowiedzianych bądź spisanych przez co znamienitszych myślicieli. Nie ma to po prawdzie wiele wspólnego z filozofowaniem, prędzej z historią filozofii - a w kontekście lektury, która docelowo ma nas przecie jakkolwiek poruszyć, skłonić do refleksji i przemyśliwań własnych, nie brzmi to szczególnie zachęcająco.
Tymczasem "Zmięte kartki papieru" stanowią w mej opinii chwalebne odejście od tego spowszedniałego dictum, jako skarbnica doświadczeń utrwalonych (notabene przepiękną polszczyzną, niestety z rzadka dziś praktykowaną) na papierze oferując możliwość przyjrzenia się i swej egzystencji - jej nagości, odartej ze złudzeń i idei, nieprzystających do posiadanych predyspozycji. Tutaj każdy, komu nie zbraknie szczerości sprzyjającej zdrowej autokrytyce, odnajdzie siebie - swoje bolączki, obawy, troski, pozorowaną nienaruszalność pyszniącego się na co dzień i od święta "ja", w istocie jednakże podatnego na liczne zwątpienia i równie nierzadko występujące porażki. To wybitne świadectwo naczelnego motywu praktykowania filozofii - samoobnażenia w obliczu raz po raz zgłębianej tajemnicy istnienia.