Pięknostan. Teksty o sztuce

Okładka książki Pięknostan. Teksty o sztuce autora Kazimierz Nowosielski, 9788383332116
Okładka książki Pięknostan. Teksty o sztuce
Kazimierz Nowosielski Wydawnictwo: Bernardinum sztuka
sztuka
2024-05-14
2024-05-14

Kup Pięknostan. Teksty o sztuce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pięknostan. Teksty o sztuce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pięknostan. Teksty o sztuce

„Pięknostan” jest drugą — po opublikowanej w Pelplinie w 2008 roku „Galerii” — książką gdańskiego poety, eseisty i historyka literatury poświęconą sztukom pięknym. Autor konsekwentnie kontynuuje w niej swoje zainteresowania pograniczem literatury, historii sztuki i refleksji estetycznej. Kreśli artystyczne portrety twórców zarówno powszechnie rozpoznawalnych, jak i pozostających na marginesie głównego nurtu narracji historyczno-artystycznej: malarzy, grafików oraz rzeźbiarzy. Każda z tych sylwetek osadzona jest w konkretnym kontekście kulturowym i historycznym, a analiza dzieł nie ogranicza się do opisu formalnego, lecz prowadzi ku interpretacji sensów, znaczeń i postaw twórczych.

Istotnym wątkiem książki pozostaje pytanie o status i funkcję piękna — zarówno w perspektywie historycznej, jak i we współczesnym doświadczeniu kultury. Autor nie traktuje piękna jako kategorii oczywistej ani wyłącznie estetycznej; interesuje go jego wymiar aksjologiczny, egzystencjalny i etyczny. W tym sensie „Pięknostan” staje się nie tylko zbiorem esejów o sztuce, lecz także namysłem nad kondycją człowieka, nad potrzebą ładu, sensu i uważności wobec świata form i znaczeń.

Styl książki cechuje równowaga między precyzją a swobodą wypowiedzi. Autor pozostaje rzeczowy i zdyscyplinowany interpretacyjnie, a zarazem otwarty na osobisty ton refleksji. Ta podwójna perspektywa, analityczna i wrażliwa sprawia, że „Pięknostan” można czytać zarówno jako kompetentny komentarz do dzieł sztuki, jak i jako świadectwo troski o duchowy oraz moralny dobrostan współczesnego odbiorcy.

Tagi i tematy do książki Pięknostan. Teksty o sztuce

Kazimierz Nowosielski
Kazimierz Nowosielski
Historyk literatury, krytyk literacki, poeta. Pseudonimy: J.P., Jan Pióro ; K.N. oraz Stanisław Notecki.

Cytaty z książki Pięknostan. Teksty o sztuce

Dodaj cytat z książki Pięknostan. Teksty o sztuce