Na złej drodze

La cattiva strada
2024-07-31
2024-07-31
Tomasz Kwiecień

Kup Na złej drodze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na złej drodze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na złej drodze

Definitywnie odtąd będę miał słabość do Włoszek. Fenomenalna, pełna zwrotów akcji jazda bez ograniczeń w szaleństwo życia zagubionego na autostradzie życia w chaosie rodem z Frantica Polańskiego.

Przez większość czasu mam wrażenie, że zamiast akcji to ważniejsze były opisy włoskich autostrad, ich infrastruktury. Ogólnie nie sięgnęłabym po tą książkę gdybym wiedziała jak będzie wyglądać.

Co to była za jazda. Ja się cały czas zastanawiałam jakie głupstwa zrobi główny bohater.
Tu absurd goni absurd. Może dlatego tak szybko mi się czytało?
Akcja szybka, jest wątek mafijny i miłosny. Taki misz masz.
Polecam dla tych co chcą się odstresować albo jako przerywnik między fantazy. ( Ja tak zrobiłam).
To może był dobry czas na tą książkę?
Dziękuję za ten BT kryminalnatalerzu.

Tu absurd goni absurd. Może dlatego tak szybko mi się czytało?
Akcja szybka, jest wątek mafijny i miłosny. Taki misz masz.
To może był dobry czas na tą książkę?
Dziękuję za ten BT...

355 użytkowników ma tytuł Na złej drodze na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Na złej drodze na półkach dodatkowych

To tylko kolejna zaginiona Gillian McAllister
To tylko kolejna zaginiona
Gillian McAllister
Ależ to była uczta! Wciągnęła mnie od pierwszej strony i trzymała w napięciu do ostatniej. W tajemniczych okolicznościach zaginęła młoda dziewczyna. Nagrania monitoringu sugerują, że weszła do ślepego zaułku, ale nigdy z niego nie wyszła. Rozpłynęła się w powietrzu? Weszła jak ninja po ścianie? Oliwia – tak właśnie ma na imię zaginiona, tuż przed zniknięciem zmieniła całe swoje życie – nowy telefon, praca, mieszkanie, dziwny styl ubierania. Ta sprawa to jedna wielka niewiadoma. Nie ma czego się chwycić. Wszystko wydaje się zagmatwane. Dodatkowo rok temu zaginęła inna dziewczyna o podobnej urodzie co Oliwia. Czy sprawy są ze sobą powiązane? Śledztwem zajmuje się Julia, która kryje pewną tajemnicę i zrobi wszystko, aby nie wyszła ona na jaw. Nie jest świadoma, że ściga tego, który zna jej sekret. Gdy znajdzie dziewczynę może stracić wszystko. Odnalezienie jej będzie dla Julii największym błędem. Każdy z bohaterów został idealnie wykreowany przez autorkę. Ich uczucia i emocje były tak prawdziwe, że nawet fikcja literacka wydała się rzeczywista. Poznajemy perspektywę 3 rodziców, którzy postawieni są w zupełnie różnej rzeczywistości. Każdy z nich przeżywa różne stany – rozpoczynając od wyrzutów sumienia, złości, bezsilności, poświęcenia, a kończąc na szczerej miłości do swojego dziecka. Rodzice zmagają się w wieloma rozterkami, które pokazują trudy rodzicielstwa. Każdy z nich chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Mamy do czynienia z wieloma plot twistami, z czego jeden z nich całkowicie zmienia tok wydarzeń. Wystarczyło jedno słowo, aby cała książka wjechała na zupełnie inny tor. Byłam pozytywnie oszołomiona, bo kompletnie nie spodziewałam się takiego obrotu spraw. Dzięki czemu jeszcze bardziej wciągnęłam się w fabułę i nie mogłam doczekać się rozwiązania sprawy, w której nie miałam nawet jednego podejrzanego. To mi się nie zdarza. Pierwszy raz z zapartym tchem czekałam na dalszy rozwój sytuacji. Nawet nie pomogłoby zaspolerowanie końcówki, gdyż to tylko sam skutek toczących się wydarzeń, a zrozumienie całego procesu jest w tej książce najważniejsze. Ta pozycja to jedno wielkie WOW! Jest bardzo nieoczywista, oszałamiająca, wręcz idealna. Konia z rzędem temu, kto wszystkiego się domyślił. Perfekcyjnie uknuta intryga. Należą się wielkie brawa. Ba! Ukłony dla autorki. To było takie dobre! Rzućcie wszystko i zacznijcie czytać „To tylko kolejna zaginiona”.
Paulina_z_Feniksa - awatar Paulina_z_Feniksa
oceniła na101 miesiąc temu
Noc poślubna Przemysław Borkowski
Noc poślubna
Przemysław Borkowski
Najnowsza książka Borkowskiego "Noc poślubna" to opowieść o weselu Justyny i Kamila, które delikatnie mówiąc, nie przebiega zgodnie z planami. Okazuje się, że miejsce wesele wydaje się być nawiedzone przez to, że sąsiaduje z "lasem wisielców". Coś jest na rzeczy, gdyż ojców pary młodej dotyka wisielczy nastrój już od momentu, gdy się widzą. Zaprzeczają oni, że się znają, jednak napięcie między nimi rośnie. I nie tylko między nimi, bo więcej gości ukrywa mroczne tajemnice, a z czasem kolejne godziny nocy poślubnej mogą popchnąć ich do zbrodni... Ale to była książka! Napięcie już od samego początku, gdy młoda para spotyka zepsutą klimatyzację w sam środek upału i zaczyna się kłótnia między nimi. Jest mrocznie, a upał i nieoczekiwane spotkania wywołują prawdziwe ludzkie twarze. Mamy tu prawdopodobnie zbrodnie z przeszłości, która została ukryta, a przez nagromadzenie się nienawiści i wyrzutów sumienia przez lata, może ona wyjść na jaw. Czy wierzycie, że jakaś zbłąkana dusza może kogoś nawiedzić? W tej książce znajdziemy ten motyw i dodał on pikanterii całej tej mrocznej historii. Piętno zbrodnii odcisnęło się na zbrodniarzach, ale i wpłynęło na ich dzieci. Oprócz tego chora ambicja i niska samoocena przez niedostrzeganie przez najbliższych też mogą popchnąć do brutalnych czynów. Prawda zawsze wychodzi na jaw. I choć w tak nieoczekiwanym momencie jak piękny dzień wesela, to może ona pociągnąć za sobą więcej niż tylko nienawiść... Thriller, który trzymał w napięciu i był świetnie skonstruowany. Ale mi serce kołatało!
ocenił na81 miesiąc temu
Romans Sheryl Browne
Romans
Sheryl Browne
Alicia myśli, że błędy przeszłości jej nie dopadną. Prowadzi normalne życie, ma rodzinę, ale postanawia ukrywać przed mężem prawdę, która może odebrać jej to wszystko. Kobieta mierzy się z własnym kłamstwem, popada w desperację, a na horyzoncie pojawia się chcący ją odzyskać kochanek, który nie ustępuje. Kostki domino zaczynają przewracać się jedna po drugiej. Alice zachowuje się tajemniczo na samym początku, ma sekrety przed mężem, rodziną i czytelnikiem. Z czasem stopniowo zdradza czytelnikowi rąbek tajemnicy, ale nie mówi wszystkiego do czasu tragicznych wydarzeń. Alicia wiele lat ukrywała swój sekret przed mężem, ale kiedy jej kłamstwa zaczęły wychodzić na jaw, sprawy przybrały tragiczny obrót. Powracający kochanek był jednym z wielu jej problemów, ale nie był nawet wierzchołkiem góry lodowej. Życie bohaterów wywraca się w ułamku sekundy do góry nogami i tylko od nich zależy, czy wrócą je na właściwe tory. Narrację poprowadzą istotne dla tej historii postacie. Alice, jej mąż, córka czy nawet siostra Alice. Każde z nich ma inne spojrzenie na wszystkie wydarzenia, doświadcza czegoś innego i każde z nich coś ukrywa. Tajemnice staną się przeszkodą, której bohaterowie muszą się pozbyć, żeby uzyskać spokój, ale okazuje się to bardzo trudnym zadaniem. Nie każde z nich ma też szczere intencje. Autorka podsyca ciekawość, buduje całe napięcie, nawarstwiając złe wydarzenia w życiu bohaterów. Ciężko przewidzieć co będzie się działo na kolejnej stronie, ale autorka na pewno nie oszczędzi ani bohaterów, ani czytelnika. Mimo że stopniowo odkrywa karty i z czasem można domyślić się prawdy, to okaże się ona niezwykle złożona i szokująca. Historia jest spójna, przemyślana, ale brakowało mi w niej "czegoś". Na początku autorka skupia się głównie na romansie głównej bohaterki i odniosłam wrażenie, że za bardzo przeciągała ten wątek. Chciała wycisnąć z niego jak najwięcej, mimo że nie było takiej potrzeby i nie pasowało to za bardzo do klimatu thrillera. Dopiero później zaczyna się cała intryga, kłamstwa, manipulacje i akcja się rozkręca. Mimo wszystko jest to dobra historia.
Papierowa_ksiazka - awatar Papierowa_ksiazka
oceniła na810 miesięcy temu
Równonoc Ewa Przydryga
Równonoc
Ewa Przydryga
Czy uważacie, że kalendarz determinuje Wasze życie? Nieprzypadkowo o to pytam, ponieważ w książce Ewy Przydrygi „Równonoc” ten czas przesilenia doprowadził do brutalnych wydarzeń… Justyna straciła swoją siostrę, a po latach decyduje się wybrać na terapię. Dołącza do ludzi cierpiących na nietypowe fobie. Gdy nadchodzi równonoc, w trakcie terapii zostaje zamordowany człowiek. Po 3 latach Justyba musi wrócić do tamtych wydarzeń po nieoczekiwanej wizycie znajomego z terapii… Lawina nieszczęść to chyba dobre określenie na to, co dzieje się w życiu Justyny, która od najmłodszych lat zmaga się z przeciwnościami losu. Zarówno jej, jak i bohaterom innych historii, czyli uczestnikom terapii, bardzo współczułam. Czułam się jednak przygnieciona ilością tych dodatkowych wątków, które odciągały moją uwagę od dwóch śledztw. Chodzi tu o zbrodnie współczesna i tą sprzed 3 lat. Thriller jest jak najbardziej psychologiczny, bo głęboko wchodzimy w psychikę zabójcy i bliskich znajomych Justyny. Choć jest tu wiele mrocznych sekretów, to nie do końca czułam klimat akcji, który powoduje palpitacje serca. W sumie mogę powiedzieć, że w tej książce bardziej króluje aspekt psychologiczny, niż ten bardziej kryminalny. Książka jest niezła i umiejętnie pokazuje ludzkie słabości, które mogą obrócić się w broń. Wejście w umysł osoby, która dużo przeszła, również jest bardzo ciekawym wątkiem. Różne dzieją się podczas równonocy… już niedługo nadchodzi kolejna!
ocenił na61 miesiąc temu
Koniec opowieści A.J. Finn
Koniec opowieści
A.J. Finn
Po spektakularnym sukcesie Kobiety w oknie, A.J. Finn kazał czytelnikom czekać lata na swoją kolejną propozycję. „Koniec opowieści” miał być wielkim powrotem mistrza suspensu do klasyki gatunku, hołdem dla Agathy Christie i złotych czasów kryminału. Rezultat? Moja ocena to 6/10. To książka poprawna, rzemieślniczo sprawna, ale brakuje jej tego „czegoś”, co sprawiłoby, że nie moglibyśmy o niej zapomnieć. Fabuła: Opowieść w opowieści Główną bohaterką jest Nicky Hunter, młoda pasjonatka kryminałów, która otrzymuje zaproszenie życia. Ma przyjechać do posiadłości Sebastiana Trappa, legendarnego autora powieści detektywistycznych, by pomóc mu spisać wspomnienia. Trapp to postać tragiczna i tajemnicza – przed laty jego pierwsza żona i syn zniknęli bez śladu, a sprawa nigdy nie została rozwiązana. Nicky trafia do domu pełnego napięć, gdzie każdy członek rodziny Trappa zdaje się skrywać sekret. Autor bawi się konwencją locked-room mystery, wprowadzając nas w klaustrofobiczną atmosferę luksusowej rezydencji, w której przeszłość miesza się z teraźniejszością. Czy Sebastian Trapp rzeczywiście chce wyznać prawdę przed śmiercią, czy może prowadzi z Nicky ostatnią, morderczą grę? Dlaczego 6/10? Ocena odzwierciedla rozczarowanie, jakie pojawia się, gdy wielkie ambicje zderzają się z przeciętną realizacją. Stylistyczny kunszt: Finn pisze pięknie. Jego język jest bogaty, pełen literackich nawiązań i błyskotliwych metafor. Dla fanów klasycznej formy kryminału sama lektura opisów będzie przyjemnością. Przerost formy nad treścią: Niestety, ta literackość bywa zgubna. Autor tak bardzo skupia się na budowaniu nastroju i hołdach dla klasyków, że zapomina o dynamice. Pierwsza połowa książki niemiłosiernie się dłuży, a dialogi momentami brzmią zbyt teatralnie, by uznać je za autentyczne. Przewidywalność: Choć Finn stara się nas zwodzić, wytrawny czytelnik thrillerów dość szybko zacznie dostrzegać szwy tej intrygi. Zakończenie, choć powinno być wstrząsające, nie uderza z taką siłą, jakiej oczekiwalibyśmy po tak długim budowaniu napięcia. „Koniec opowieści” to książka, którą czyta się dobrze, ale bez większych wypieków na twarzy. To rzetelny kryminał dla wielbicieli starej szkoły, którzy cenią atmosferę bardziej niż akcję. A.J. Finn udowodnił, że potrafi pisać, ale tym razem stworzył dzieło, które jest bardziej eleganckim eksponatem niż żywym, pulsującym thrillerem. Sześć punktów za warsztat i klimat, ale wciąż czekamy na coś, co dorówna debiutowi autora. To lektura dobra na spokojny wieczór, o której jednak zapomina się wraz z zamknięciem ostatniej strony.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na61 dzień temu
Zgorzelisko Maria Gąsienica-Zawadzka
Zgorzelisko
Maria Gąsienica-Zawadzka
Bardzo się ucieszyłam, gdy okazało się, że na koniec września będzie miała premierę najnowsza książka Marii Gąsienicy-Zawadzkiej. Autorka kupiła mnie fenomenalnym „Gniewem halnego”, gdzie ukazane są zaskakująco złe ludzkie zachowania w obliczu słynnego górskiego wiatru. W „Zgorzeliska” pisarka ponownie zabiera nas w góry. Tym razem miejscem akcji będzie hotel Rysy na polanie Zgorzelisko, który słynął z tego, że w czasach komunizmu był miejscem, gdzie słynni partyjni działacze spędzali czas z rodziną. Hotel ma zostać zburzony, jednak Radek, Karolina i Gerard wiedzą, że skrywa on tajemnicę i muszą zostać one odkryte. Czas topnieje, a przeszłość wdziera się do życia bohaterów… Fascynuje mnie w twórczości Gąsienicy-Zawadzkiej to, jak umiejętnie potrafi ona stworzyć silne charaktery, a przy okazji dużą ilość bohaterów. Gdy myślimy, że każdy z nich niesie ze sobą swój bagaż i ma osobną historię, to z czasem widzimy jak sieć się zaplata i bohaterowie są ze sobą bliżej związani. Jest to zawsze dla mnie szokujący moment, więc cenię takie elementy zaskoczenia. Sama tajemnica przeszłości muszę przyznać, że była brutalna i jak najbardziej pasuje do czasów komunistycznych, do tamtej mentalności i do tamtych zasad. Ciekawym doświadczeniem jest też te porównanie naszych czasów, a czasów właśnie końca lat 80-tych, gdy czuć też było już nadchodzący upadek PRL. No i co najważniejsze, bardzo podobał mi się ten klimat górski. Zimy już nie są takie surowe jak kiedyś i gdy czytam o hotelu, który może zostać odcięty od świata przez opady śniegu, o licznych zaspach, to pomimo morderczej atmosfery czuję się znakomicie i z uśmiechem na twarzy myślę o tych zimowych krajobrazach.
ocenił na91 miesiąc temu

Cytaty z książki Na złej drodze