Zasady Gry

2024-06-27

Kup Zasady Gry w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zasady Gry

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zasady Gry

To był jeden z tych zakupów „sercem, nie rozumem”. Przypływ targowych emocji w Krakowie i przemiła rozmowa z Martą Cyrkiel - no i książka sama wpadła w ręce. Jak się okazało – absolutny strzał w dziesiątkę.
„Zasady gry” to romans, który gra zespołowo na wszystkich emocjach. Jest sportowe tło, jest napięcie, są bohaterowie z charakterem i przeszłością. Marta świetnie wykorzystuje motyw piłki nożnej w relacji bohaterów.Tu każde zagranie ma znaczenie, a błędy kosztują więcej niż przegrany mecz.
Relacja Drake’a i Jade to klasyczne enemies to lovers, ale podane w świeży i dynamiczny sposób. Ich dialogi iskrzą, a chemia między nimi jest jak na boisku podczas meczu o wszystko – intensywna, nie do przeoczenia i momentami aż elektryzująca. Oboje są poranieni, uparci i niechętni kompromisom, co tylko podkręca napięcie i sprawia, że kibicuje się im od pierwszych stron.
Bardzo ładnym tłem w tej historii jest wątek pomocy, empatii i odpowiedzialności za innych. Historia nie zamyka się wyłącznie w romansie, ale pokazuje, że czasem największą wygraną jest drużyna, którą budujemy wokół siebie – nawet jeśli swoje podwaliny ma w nienawiści. Od nienawiści do miłości - tylko krok.
To książka pełna humoru, emocji i ciepła, idealna dla fanów romansów sportowych, ale nie tylko. Lekka w formie, a jednocześnie angażująca, sprawia, że czyta się ją jednym tchem.
Zdecydowanie zostaje w pamięci dłużej niż ostatni gwizdek, po meczu.
Polecam ⚽❤️‍🔥

„Je­że­li za­czy­nasz wojnę, to po­znaj wcze­śniej swo­je­go prze­ciw­ni­ka i upew­nij się, że masz z nim ja­kie­kol­wiek szan­se, to po pierw­sze. Po dru­gie, kto bro­nią wo­ju­je ten od broni ginie...”

„Już ci mó­wi­łem, Jack­son, że z cie­bie kawał suki, praw­da?
– Oczy­wi­ście – par­sk­nę­łam. – Jed­nak kom­ple­men­tów nigdy za wiele.”

Hate to love, romans sportowy i skomplikowane relacje - pomysł na książkę dobry, ale wykonanie nie do końca do mnie przekonało 🙈

Główny bohater męski oraz związane z nim opisy chyba próbowały mi udowodnić, że niemal każdy facet myśli tylko o sek$ie, nawet stojące przed sądem, gdy waży się jego przyszłość. Późniejsze nawiązania do chętki na kobietę, która słownie obrzucała go błotem i którą nazywał głośno... niezbyt pochlebnie doprowadzały mnie na skraj irytacji. Rozumiem pociąg fizyczny, nawet mimo niechęci z powodu charakteru i zachowań danej osoby, ale w sytuacji początkowej, gdzie HATE było zdecydowanie mocniejsze niż LOVE, było to w pewnym momencie nieco komiczne.

Cała recenzja: instagram.com/anya_czyta/

Jest to typowy przykład tego, że każdy może napisać coś, co potem szumnie nazwie się książką. W tym wątpliwym dziele nie ma absolutnie nic. Ani fabuły, ani humoru, ani języka, ani nawet ciekawych bohaterów. Wszystko jest mega słabe i mega przewidywalne. Główna bohaterka całuje się i daje macać każdemu i wszędzie. Główny bohater to nawrócony casanova. No i oczywiście nie może zabraknąć najlepszego przyjaciela geja. Oczywiste jest też niesamowite i wyjątkowe przyciąganie i pożądanie między głównymi bohaterami... Przewidywalna i bardzo słaba książka. Nie polecam.

127 użytkowników ma tytuł Zasady Gry na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Zasady Gry na półkach dodatkowych

Marta Cyrkiel
Marta Cyrkiel
Olsztynianka, która w wolnych chwilach zajmuje się pisaniem, fotografią oraz rękodziełem. Swoich inspiracji, do powstających historii, szuka w życiu codziennym, bo jak twierdzi uwielbia, gdy czytelnik potrafi się w nich odnaleźć. Lubi pisać mocno i kontrowersyjnie, o czym zapewne przekonacie się niejednokrotnie. Zadebiutowała w 2023 książką "Focus on the moment".

Cytaty z książki Zasady Gry

Marta Cyrkiel Zasady Gry Zobacz więcej