Ciężar korony

Kinga Litkowiec Wydawnictwo: Editio Red literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2024-10-15
2024-10-15

Kup Ciężar korony w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ciężar korony

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ciężar korony

Czy romans z starszym bratem narzeczonego może mieć rację bytu?

Recenzja: ,,Ciężar Korony’’ Kinga Litkowiec

Książka opowiada nam historię księżniczki Madison, która w bardzo młodym wieku zostaje zaręczona z księciem z innego królestwa. Praktycznie cały okres dorastania dziewczyny, skupia się na przygotowaniu jej do roli, dlatego Mad nigdy nie zaznała takich emocji jak zakochanie, pierwszy pocałunek czy umawianie się z chłopkami. Kiedy osiąga odpowiedni wiek- 21 lat oficjalnie przenosi się do królestwa Lunarii, aby oficjalnie ogłosić zaręczyny i zaplanować ślub. Wszystko jednak zaczyna się psuć, kiedy na miejscu pojawia się brat Arona, czyli Luke, który jest w stanie zrobić wszystko, aby do ślubu nie doszło.
Na pierwszy rzut oka historia wydawała mi się ciekawa, a bohaterowie interesujący jednak z każdym kolejnym przeczytanym rozdziałem, miałam coraz to większe mieszane uczucia. Odczuwałam wrażenie, że pomimo fajnego, płynnego i lekkiego języka, książce zaczyna brakować odrobinę charakteru. Luke, który kreowany był na tego złego bohatera w rzeczywistości nie miał praktycznie żadnych pokładów, żeby nim być. Jego zachowanie i sposób funkcjonowania w niektórych momentach książki było nie zrozumiałe i nie adekwatne do danej sytuacji. Madison z kolei czasami bywała zbyt delikatna i dziecinna, ale w jej przypadku jak najbardziej do niej to pasowało. Relacja, która została wykreowana na Enemies to Lovers w praktyce daleko od niej odbiega. Bohaterowie zakochują się w sobie w moim odczuciu tak nagle, że nie zauważyłam, kiedy ich te wrogie nastawienie zaczęło opadać. W przypadku Madison, jak najbardziej jest to ukazane, bo pomimo, że nie powinna cały czas rozmyśla o Luke. Natomiast w przypadku właśnie Luke miałam wrażenie, że on sam nie wiedział czego chce. Przeskakiwał z planu na plan, żeby końcowo wymyśleć inny plan. Może i przesadzam, ale jego własny przyjaciel też to zauważył, więc to tak na moją obronę.
Uważam, że ta książka miała gigantyczny potencjał, zarówno fabularny jak i jakościowy, ale gdzieś na przestrzeni tworzenia zabrakło jej dopieszczenia. Zwracając uwagę na jej długość, można by śmiało dopisać kilka scen, które by jedynie usprawniły cała historię. Polubiłam bohaterów, oraz styl pisania autorki, momentami wyczekiwałam, aż wydarzy się coś wow, albo zaskoczy mnie coś pozytywnie. I faktycznie zdarzały się takie momenty. Jednak to dla mnie wciąż za mało, żeby zachwycać się nią tygodniami. Pomysł świetny, zarys fabularny również, ale brakowało jej tego czegoś, co zwaliłoby mnie z nóg.

Czy romans z starszym bratem narzeczonego może mieć rację bytu?

Recenzja: ,,Ciężar Korony’’ Kinga Litkowiec

To było tak złe!!!
Nudni bohaterowie. Straszne dialogi. Krótkie rozdziały, często nic nie wnoszące. Miłość z dupy. Plot twist zerowy. Klimat żaden. Nie było czym zaciekawić czytelnika. Motyw ich sprzeczki na początku byl zupełnie niezrozumiały.
Czy coś tu było dobre? Okładka. Nawet ładna.

To było tak złe!!!
Czy coś tu było dobre? Okładka. Nawet ładna.

Jeśli ktoś lubi tego typu klimaty, aranżowane małżeństwo, królestwo i księżniczka, która ma poślubić jednego księcia,ale zakochuje się w drugim pomimo, że go nie lubi coś ją do niego przyciąga. Przeczytałam w ciągu jednego dnia, książka która pochłonęła mnie tak , że straciłam poczucie czasu. Polecam❤️

230 użytkowników ma tytuł Ciężar korony na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Ciężar korony na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ciężar korony

Okładka książki Cztery łapki Julia Brylewska, Ewelina Dobosz, Dagmara Jakubczak, Katarzyna Kasmat-Łyskaniuk, Anna Langner, Kinga Litkowiec, Monika Skabara, Paulina Zalecka

Cytaty z książki Ciężar korony