Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07

Okładka książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07 autora Stephane Crety, Nicolas Jarry, 9788328170414
Okładka książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07
Nicolas JarryStephane Crety Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Świat Akwilonu: Krasnoludy (tom 7) Seria: Świat Akwilonu komiksy
56 str. 56 min.
komiksy
Świat Akwilonu: Krasnoludy (tom 7)
Świat Akwilonu
2024-07-31
2024-07-31
56 min.
Maria Mosiewicz

Kup Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07

O tytułowej bohaterce to było tu mało, głównym bohaterem był raczej poprzednik z 2 tomu. Bez sensu, że go ratowała skoro i tak był spisany na straty.

Waham się z oceną, która oscyluje pomiędzy 7 a 8 gwiazdek.

Derdhra, tytułowa postać tego komiksu nie jest główną postacią, lecz jest tą, która pociąga za sznurki, abyśmy poznali dalsze losy Orda z Bractwa Monety (z tomu drugiego).
To pieniądz rządzi światem, a władzę mają ci, którzy tymi pieniędzmi obracają. Wywołują wojny i spiski, aby tylko zwiększyć swe wpływy i dochody.
Myliłby się ten, kto uważa, że takie rzeczy to tylko w świecie fantasy, a wojny wybuchają tylko dlatego, że jednemu przywódcy nagle coś odwala i staje się zły, bo atakuje innego. Bardzo dobrze, bo niezwykle przejrzyście i prosto jest to wytłumaczone właśnie w tym komiksie.
Wśród tych zakulisowych matactw, na zlecenie "szarych eminencji", pracują pionki, które po wykonaniu zadania odchodzą w stan wiecznego spoczynku.
Nie inaczej jest w przypadku Orda, który dziwnym trafem wpada w szpony jednej z takich eminencji, która wie jak podejść do naszego bohatera, aby ten wykonał jej plan.

No cóż więcej mam napisać, o czym jeszcze nie wspomnieli inni komentujący... Najlepiej sami sięgnijcie po ten tom, a z pewnością poza wciągnięciem w świat fantasy, zyskać możecie też pewien wgląd także w rzeczywistość.

Waham się z oceną, która oscyluje pomiędzy 7 a 8 gwiazdek.

Nawet w świecie fantasy istnieje ekonomia i właśnie o tym między innymi jest ten komiks. Kamienny bank i Czarna Loza działają by zwiększyć wpływy i zyski wykorzystując ulwgloego krasnoluda który posunie się do wszystkiego nawet by zabić swojego ojca..

81 użytkowników ma tytuł Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07 na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07 na półkach dodatkowych

Okładka książki Świat Akwilonu. Elfy. Czarna krew Sylwanów. Tom 17 Nicolas Jarry, Gianluca Maconi
Okładka książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Torun z Bractwa Kuźni. Tom 11 Pierre-Denis Goux, Nicolas Jarry
Okładka książki Wieszcz - Księga 1 Bertrand Benoit, Stephane Betbeder, Nicolas Demare, Nicolas Jarry, Ronan Le Breton, Gwendal Lemercier, Patrice Lesparre, Stefano Martino, Olivier Peru
Okładka książki Wojny i smoki. Kongamato. Tom 3 David Courtois, Nicolas Jarry
Wojny i smoki. Kongamato. Tom 3 David Courtois, Nicolas Jarry
Okładka książki Imperia - Tom 1 Nicolas Jarry, Angel Garcia-Ruiz Miguel
Imperia - Tom 1 Nicolas Jarry, Angel Garcia-Ruiz Miguel
Okładka książki Świat Akwilonu: Orki i Gobliny: Tom 06. Ayraak Jesús Hervás Millán, Nicolas Jarry

Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu Christophe Arleston
Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu
Christophe Arleston Ma Yi
Świat Akwilonu: Elfy Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu to kolejny przyjemny odcinek solidnej serii fantasy. Tym razem wracamy do Gawyna — elfa, którego znamy z tomu 5 i od razu wrzuceni zostajemy w zupełnie nowe realia. Z mrocznych lasów i bitewnych szlaków trafiamy do miasta pełnego artystów, możnych rodów i przepychu. To środowisko obce dla bohatera, jak i trochę świeże dla samej serii, co działa zdecydowanie na jej plus. Gawyn dostaje zadanie z gatunku delikatnych: ma wyeliminować całą rodzinę królewską. Problem w tym, że pojawia się… miłość. I jak to zwykle bywa, uczucia potrafią wywrócić nawet najlepiej zaplanowaną misję. Sama fabuła może nie zaskakuje, to klasyczne fantasy z obowiązkowym konfliktem moralnym, ale właśnie otoczka, lokacje i atmosfera robią robotę. Dzięki temu czyta się to naprawdę lekko i z uśmiechem. Spiski, intrygi, eleganckie stroje, wysmakowane wnętrza i bohater, który próbuje lawirować między obowiązkiem a sercem. Warstwa wizualna? No, musi wyglądać dobrze i wygląda. Kolorowe kadry, bogate dekoracje, pełne detali stroje i architektura sprawiają, że oko cały czas ma się czego trzymać. To jeden z tych tomów, które po prostu przyjemnie się ogląda. Ładny, solidny, całkiem świeży tomik, który może nie powali nikogo na kolana, ale zdecydowanie oferuje miłą i stylową przygodę. Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek https://www.instagram.com/p/DRmARUqDDX3/?igsh=MTB1eHlkOWxnencycw==
Świat Akwilonu: Elfy: Oblężenie Cadanli. Tom 09 Éric Corbeyran
Świat Akwilonu: Elfy: Oblężenie Cadanli. Tom 09
Éric Corbeyran Gwendal Lemercier
Elfy Tom 9 Oblężenie Cadanli to kolejny bardzo udany komiks z serii Świat Akwilonu. Elf Fah-Laen wraz z narzeczoną wiedzie spokojne życie w tytułowej Cadanli. Ma piękną narzeczoną, spodziewa się potomka, ma dobrą pracę w miejskiej rzeźni zwanej Kotłem, nic tylko mu pozazdrościć. Niestety sprawy szybko się komplikują. Bydło z ubojni pada na zarazę, którą ciężko powstrzymać. Władze miasta obarczają naszego bohatera winą za taką kolej rzeczy, po czym zamykają go w Kotle (w ramach kwarantanny) z misją zabicia wszystkich zwierząt, aby nie dopuścić do przeniesienia zarazy poza mury rzeźni. Gdy odizolowany Fah-Laen w pocie czoła pracuje, pod murami miasta niespodziewanie pojawia się ogromna armia Ghuli. Opowieść wciąga od razu, a para bohaterów szybko uzyskuje naszą sympatię. Mocno zarysowany wątek miłosny fajnie powiązano z mrocznym i pełnym niebezpieczeństw światem, gdzie miłość, polityczne intrygi oraz wojna splatają się w ekscytującą opowieść. W tomie tym Elfy muszą stawić czoła nie tylko zewnętrznemu zagrożeniu, ale także wewnętrznym podziałom społecznym i zdradom, które zagrażają ich przetrwaniu. Ilustracje są tutaj jednym z kluczowych elementów nadającym wyjątkowy klimat opowieści. Świetnie przedstawiają zarówno majestatyczne krajobrazy, jak i intensywne sceny walki. Rysunki są pełne detali, które doskonale korespondują z narracją, wzmacniając uczucie niepewności i zagrożenia. Jestem pod wrażeniem jak spójnie i klimatycznie to wyszło. Oczywiście, jak to często w tej serii bywa, komiks jest zdecydowanie z krótki. Cierpią na tym postacie drugoplanowe, którym zdecydowanie brakuje głębi charakteru. Niemniej jest to jedne z lepszych tomów. Polecam. Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek https://www.instagram.com/p/DHp3oXFM4bL/?igsh=cml4Z3Ewd3RkamN2
Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03 Vladimir Krstić
Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03
Vladimir Krstić Jean-Luc Istin
Świat Akwilonu: Magowie Tom 3 Altherat to kolejna porcja mrocznej, intrygującej porcji fantasy, w której magowie, królowie i zdrady mieszają się w niebezpiecznym tańcu. Tym razem na pierwszy plan wysuwa się Altherat – nekromanta z przymusu służący królowi Goddrikowi. A trzeba przyznać, że to władca mający więcej ambicji niż rozumu. Marzy o podboju całej Yrlanii, a żeby to osiągnąć, wikła się w coraz bardziej ryzykowne sojusze i wojenne manewry. Altherat, choć wierny królowi, wcale nie jest ślepy na to, co się wokół niego dzieje. Lawiruje pomiędzy spiskami i zdradami niczym wąż, starając się coś ugrać dla siebie, a niektóre jego decyzje wynikają bardziej z chorej, destrukcyjnej miłości niż z chłodnej kalkulacji. Brzmi znajomo? Skojarzenia z serialem Ród Smoka z HBO są jak najbardziej na miejscu. Tutaj też królują intrygi, manipulacje i emocjonalne rozgrywki, które często mają większe znaczenie niż same bitwy. Fabuła może nie jest aż tak epicka jak w innych tomach Świata Akwilonu, brakuje tu kilku większych wątków i szerszego spojrzenia, ale za to wciąga jak bagno. To historia gęsta od napięcia, gdzie każdy dialog i spojrzenie ma znaczenie. Postacie są napisane świetnie – złożone, niejednoznaczne, a przez to bardzo ludzkie. Na ogromny plus zasługują też ilustracje, które idealnie oddają klimat zimnych i surowych komnat zamków. Całość ma w sobie ten chłodny nastrój, który idealnie pasuje do historii. To kolejny mocny punkt w uniwersum Akwilonu. Może nie jest to najbardziej widowiskowa część cyklu, ale zdecydowanie jedna z bardziej emocjonalnych i pełnych politycznego napięcia. Polecam! Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek https://www.instagram.com/p/DQBYbFYjApr/?igsh=Z29vMno4NHFlaHRv
Świat Akwilonu: Elfy: Kastennroc. Tom 11 Jean-Luc Istin
Świat Akwilonu: Elfy: Kastennroc. Tom 11
Jean-Luc Istin Kyko Duarte
Świat Akwilonu: Elfy Tom 11 Kastennroc. Jedenasty tom Elfów stanowi bezpośrednią kontynuację historii rozpoczętych w tomach 1 i 6, skupionych wokół konfliktu Niebieskich Elfów z nekromantką Lah’są. Scenarzyści tym razem rozszerzają skalę opowieści, wprowadzając do fabuły zarówno ludzi, jak i Redwina — dobrze znanego czytelnikom z cyklu Krasnoludy. Dzięki temu album przybiera formę pełnoprawnego crossoveru, w którym różne linie fabularne Akwilonu zaczynają się aktywnie splatać. Głównym punktem tomu jest oczywiście monumentalna batalia. Starcie zostało przedstawione z rozmachem, który powinien usatysfakcjonować fanów epickiej fantasy. Trzeba jednak zaznaczyć, że choć konflikt eskaluje do imponującej skali, sama struktura opowieści pozostaje otwarta — album wyraźnie przygotowuje grunt pod dalsze rozwinięcia w kolejnych odsłonach cyklu. To rodzi pewne wątpliwości: Czy Świat Akwilonu potrzebuje tak mocnego łączenia poszczególnych serii? Z jednej strony integracja daje szansę na budowę większej narracji, z drugiej odbiera kolejnym tomom ich dotychczasową samowystarczalność. Nie każdy czytelnik będzie entuzjastycznie nastawiony do tego kierunku. Warstwa graficzna, zgodnie z tradycją cyklu, trzyma bardzo wysoki poziom. Ilustracje są szczegółowe, dynamiczne i świetnie oddają skalę konfliktu. Co ciekawe, najlepiej wypadają nie sceny bitewne (choć te są na poziomie) lecz otwarcie albumu. Początkowe partie mają wyjątkowo gęsty, sugestywny klimat, który skutecznie buduje nastrój i ostatecznie okazuje się najbardziej pamiętnym elementem tomu. Kastennroc to solidna odsłona serii, atrakcyjna wizualnie i ważna fabularnie, choć niepozbawiona pewnych wad. Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek https://www.instagram.com/p/DSzku7HDAse/?igsh=MTMxc29tNXF2czJ6dQ==
Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Leśnych Elfów. Tom 07 Nicolas Jarry
Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Leśnych Elfów. Tom 07
Nicolas Jarry Gianluca Maconi
Dostaliśmy kontynuację wydarzeń z albumu poświęconego leśnym elfom i ich przymierzu z jednym z ludzkich miast-państw. Przedstawiona tutaj historia dzieje się ponad trzydzieści lat po tym jak zawarto przymierze pomiędzy ludźmi z Eysine a alfami zamieszkującymi las Duhann. Niestety ten czas nie okazał się dla sojuszu łaskawy. Ludzkie miasto upadło, władcy Serca Archipelagów zbudowali swój kanał, a kruchy ludzko-elfi sojusz powoli upada z braku sił. Na domiar złego ziemie najeżdżają Yrańscy wojownicy, zatem królowa elfów udaje się na daleką północ szukać pomocy podążając za starodawną legendą. Opowieść jest prowadzona dwutorowo. Z jednej strony mamy przedstawione wydarzenia przed inwazją Yrlańczyków z drugiej wędrówkę elfiej królowej. Dzięki temu opowieść nabiera nieco innego wydźwięku, bowiem możemy lepiej zgłębić losy poszczególnych postaci, ich motywacje oraz cele. Fajnie się to uzupełnia i pozostawia przez dłuższy czas wielką niewiadomą, co umila lekturę i daje pewien element zaskoczenia. Co do samych postaci to spotykamy cały gros z poprzedniego albumu oraz kilka nowych występujących epizodycznie lub ewidentnie tylko na tą przygodę. Ciekawie to buduje klimat i uwiarygadnia całą opowieść, bowiem przypominamy sobie poprzednie wydarzenia i sytuacje, które do nich doprowadziły, a przy okazji miały dalekosiężne konsekwencje. Zatem finalnie oceniam ten album bardzo dobrze i czekam na kolejne tomy z cyklu elfów, licząc że losy wszystkich tych postaci zaczną się w końcu łączyć w jedną opowieść. MOJA OCENA - 7/10
WPajęczejSieci - awatar WPajęczejSieci
Świat Akwilonu: Elfy: Wybraniec półelfów. Tom 04 Éric Corbeyran
Świat Akwilonu: Elfy: Wybraniec półelfów. Tom 04
Éric Corbeyran Jean-Paul Bordier
Czwarty tom cyklu elfów przedstawia nam historię powstania państwa półelfów. Mieszańców i wyrzutków, którzy byli przeganiani zarówno przez ludzi jak i elfy czystej krwi. Opowieść jest raczej dość przewidywalna, za to skonstruowana w formie przypowieści snutej przez półelfa będącego uczestnikiem odległych wydarzeń oraz powiernikiem przywódcy plemienia półelfów, który zebrał swój naród wzniecając bunt w kopalni. Co jednak ciekawe, nasz wybraniec wcale nie chciał nim zostać. Nie palił się do tej roli, cholera, nawet nie znał legendy, która powstała na długo przed jego narodzinami. Legendy zrodzonej w ustach szalonego maga pozbawionego głowy. Tak, opowieść nie zaskoczyła mnie niczym nowym, co nie wałkowałbym już X razy w grach, filmach, komiksach czy książkach, ale i tak przepłynąłem przez nią z lekkością oraz smakiem. Bowiem jest to świetny materiał na wprowadzenie do sesji RPG albo innej większej przygody. Również wspaniała inspiracja do napisania opowiadań lub prostej książki w klasycznym hero fantasy. Po prostu marzenie i jako weteran takich gier zwyczajnie czułem się lekko oraz miło było przeczytać coś, co z jednej strony jest mi znajome, a mimo to opowiedziane z sensem i bez durnoty dość powszechnie spotykanej ostatnimi czasy w literaturze. Polecam zatem ten tom, tak jak i wszystkie inne z tej serii. Na razie nadal najlepiej czytało mi się trzeci o białym elfie, ale półelfy również mają swój głos i może on w przyszłości znacznie mocniej wybrzmieć. MOJA OCENA - 7/10
WPajęczejSieci - awatar WPajęczejSieci

Cytaty z książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07

Dodaj cytat z książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07