ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07

- komiksy
- Świat Akwilonu: Krasnoludy (tom 7)
- Świat Akwilonu
- 2024-07-31
- 2024-07-31
- 56 min.
- Maria Mosiewicz
(Wydanie I, Wydawnictwo Egmont Polska, Warszawa, 2024)
"Świat Akwilonu: Krasnoludy: Tom 07. Derdhra z Bractwa Monety" - Kolejna mroczna i krwawa opowieść o krasnoludach z uniwersum Akwilonu. Krasnoludy kochają złoto – to znana prawda, ale niektóre traktują je tylko jako środek do zdobycia władzy. Przed piętnastoma laty Ordo, najlepszy zabójca Bractwa Monety, spalił archiwa własnej organizacji, aby w ten sposób uwolnić pół świata od potajemnego zwierzchnictwa chciwych kupców i bankierów. Od tamtego czasu ciągle musi uciekać przed zemstą byłych konfratrów, aż w końcu zostaje wciągnięty w rozgrywkę pomiędzy najbogatszymi krasnoludami, której stawką są zakulisowe wpływy w całym Akwilonie, nawet pośród elfów...
Świat Akwilonu wymyślili dwaj francuscy scenarzyści: Jean-Luc Istin („Merlin”, „Les druides”) i Nicolas Jarry („Zmierzch bogów”, „Les brumes d’Asceltis”, „Les Chroniques de Magon”). Autorem scenariuszy do wszystkich historii o krasnoludach jest drugi z nich, a twórcą rysunków do tego tomu cyklu znany grafik Stéphane Créty, który porusza się po różnych odmianach fantastyki („Salem la noire”, „Acriboréa”, „Le Sang du dragon”).
Kup Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07 w ulubionej księgarnii
Oceny książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07
81 użytkowników ma tytuł Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07 na półkach głównych- Przeczytane 52
- Komiksy 7
- Komiks 7
- 2024 4
- 2025 4
- Komiksy 3
- Fantasy 3
- Świat Akwilonu 3
Tagi i tematy do książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07
Cytaty z książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07
Dodaj cytat z książki Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat Akwilonu. Krasnoludy. Derdhra z Bractwa Monety. Tom 07
O tytułowej bohaterce to było tu mało, głównym bohaterem był raczej poprzednik z 2 tomu. Bez sensu, że go ratowała skoro i tak był spisany na straty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWaham się z oceną, która oscyluje pomiędzy 7 a 8 gwiazdek.
To pieniądz rządzi światem, a władzę mają ci, którzy tymi pieniędzmi obracają. Wywołują wojny i spiski, aby tylko zwiększyć swe wpływy i dochody.
Myliłby się ten, kto uważa, że takie rzeczy to tylko w świecie fantasy, a wojny wybuchają tylko dlatego, że jednemu przywódcy nagle coś odwala i staje się zły, bo atakuje innego. Bardzo dobrze, bo niezwykle przejrzyście i prosto jest to wytłumaczone właśnie w tym komiksie.
Wśród tych zakulisowych matactw, na zlecenie "szarych eminencji", pracują pionki, które po wykonaniu zadania odchodzą w stan wiecznego spoczynku.
Nie inaczej jest w przypadku Orda, który dziwnym trafem wpada w szpony jednej z takich eminencji, która wie jak podejść do naszego bohatera, aby ten wykonał jej plan.
No cóż więcej mam napisać, o czym jeszcze nie wspomnieli inni komentujący... Najlepiej sami sięgnijcie po ten tom, a z pewnością poza wciągnięciem w świat fantasy, zyskać możecie też pewien wgląd także w rzeczywistość.
Waham się z oceną, która oscyluje pomiędzy 7 a 8 gwiazdek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDerdhra, tytułowa postać tego komiksu nie jest główną postacią, lecz jest tą, która pociąga za sznurki, abyśmy poznali dalsze losy Orda z Bractwa Monety (z tomu drugiego).
Nawet w świecie fantasy istnieje ekonomia i właśnie o tym między innymi jest ten komiks. Kamienny bank i Czarna Loza działają by zwiększyć wpływy i zyski wykorzystując ulwgloego krasnoluda który posunie się do wszystkiego nawet by zabić swojego ojca..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPOPKULTUROWY KOCIOŁEK:
Piętnaście lat temu Ordo, najlepszy zabójca Bractwa Monet, chcąc uwolnić się z okowów organizacji, spalił jej archiwa. Przez ten czas musiał się on ukrywać i uciekać przed gniewem zakonu, czuł się jednak szczęśliwy i wolny. Pewna doza beztroski kończy się w momencie, kiedy wplątuje się on w poważną polityczną intrygę pomiędzy najbogatszymi krasnoludami. Sprawa ta mocno wpływa na cały świat Akwilonu, a zaangażowane w nią osoby są w naprawdę wielkim niebezpieczeństwie. Ordo, będzie więc musiał ponownie wykorzystać swoje zdolności, aby przetrwać.
Po naprawdę świetnym szóstym tomie serii Nicolas Jarry serwuje czytelnikowi kolejną dobrą, aczkolwiek niepozbawioną pewnych niedociągnięć historię.
Autor kreuje tu gęstą polityczną opowieść, pełną knowań, spisków i mniej lub bardziej bezpośrednich konfrontacji zamożnych notabli. Wszystko to ma swój wpływ na destabilizację królestwa i coraz intensywniejsze dążenie pewnych osób do przejęcia pełni władzy. Obok tego pojawia się tu również akcja, magia i smoki – czyli typowe elementy świata fantasy.
Do plusów komiksu należy również zaliczyć głównego bohatera. Jest on wyrazisty, złożony i daleki od stereotypowego wizerunku krasnoluda, do jakiego przyzwyczaił nas gatunek. Scenarzysta prezentuje go tu jako postać pełną wewnętrznych sprzeczności, która musi poradzić sobie z licznymi dylematami moralnymi.
Scenariusz więc naprawdę mocno angażuje, a jego złożoność w wielu momentach potrafi zaskoczyć czytelnika. Skomplikowanie fabuły jest tutaj z jednej strony ogromną zaletą dzieła z drugiej zaś pewną jego wadą. Na 56 stronach trudno jest bowiem wszystko dobrze i szczegółowo opisać. Twórca musi więc iść na pewne ustępstwa, niektóre wątki mocno skracać lub upraszczać, albo pozostawiać odbiorcę bez pewnych wyjaśnień...
POPKULTUROWY KOCIOŁEK:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiętnaście lat temu Ordo, najlepszy zabójca Bractwa Monet, chcąc uwolnić się z okowów organizacji, spalił jej archiwa. Przez ten czas musiał się on ukrywać i uciekać przed gniewem zakonu, czuł się jednak szczęśliwy i wolny. Pewna doza beztroski kończy się w momencie, kiedy wplątuje się on w poważną polityczną intrygę pomiędzy najbogatszymi...