ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu

- komiksy
- Świat Akwilonu: Elfy (tom 10)
- Świat Akwilonu
- LE MONDE D’AQUILON: Elfes T10 : Elfe noir, cœur sombre
- 2024-08-01
- 2024-08-01
- 48 min.
- Maria Mosiewicz
(Wydanie I, Wydawnictwo Egmont Polska, Warszawa, 2024)
"Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10. Czarny Elf o mrocznym sercu" - W dziesiątym tomie serii wracamy do znanego z piątego albumu Czarnego Elfa Gaw’yna, który na rozkaz nauczyciela pospiesznie opuszcza cytadelę Slurce. Mistrz wysyła go z misją do zamieszkanego przez ludzi bogatego miasta Scarande. Młodzieniec nie ma pojęcia, na czym polega czekające go zadanie, za to zdaje sobie sprawę, że z powodu nagłego przerwania nauki nie jest odpowiednio przygotowany do działania. Co gorsza, szybko staje przed wyborem, od którego będzie zależało całe jego dalsze życie...
Uniwersum Akwilonu wymyślili dwaj francuscy scenarzyści: Jean-Luc Istin („Merlin”, „Les druides”) i Nicolas Jarry („Zmierzch bogów”, „Les brumes d’Asceltis”, „Les Chroniques de Magon”).
Ten tom „Elfów” stworzyli dwaj inni zaproszeni do współpracy autorzy: słynny francuski scenarzysta Christophe Arleston, główny twórca świata Troy („Lanfeust z Troy”, „Trolle z Troy”, „Zdobywcy Troy”),a rysunki są dziełem chińskiego grafika Ma Yi, znanego z trylogii fantasy „Yuna” czy miniserii grozy „Le manoir Sheridan”.
Kup Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu w ulubionej księgarnii
Oceny książki Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu
100 użytkowników ma tytuł Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu na półkach głównych- Przeczytane 68
- Komiksy 9
- Komiks 7
- 2024 5
- Fantasy 4
- Świat Akwilonu 4
- Komiksy 3
- Fantastyka 2
Tagi i tematy do książki Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu
Cytaty z książki Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu
Dodaj cytat z książki Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat Akwilonu: Elfy: Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu
Świat Akwilonu: Elfy Tom 10: Czarny Elf o mrocznym sercu to kolejny przyjemny odcinek solidnej serii fantasy. Tym razem wracamy do Gawyna — elfa, którego znamy z tomu 5 i od razu wrzuceni zostajemy w zupełnie nowe realia. Z mrocznych lasów i bitewnych szlaków trafiamy do miasta pełnego artystów, możnych rodów i przepychu. To środowisko obce dla bohatera, jak i trochę świeże dla samej serii, co działa zdecydowanie na jej plus.
Gawyn dostaje zadanie z gatunku delikatnych: ma wyeliminować całą rodzinę królewską. Problem w tym, że pojawia się… miłość. I jak to zwykle bywa, uczucia potrafią wywrócić nawet najlepiej zaplanowaną misję. Sama fabuła może nie zaskakuje, to klasyczne fantasy z obowiązkowym konfliktem moralnym, ale właśnie otoczka, lokacje i atmosfera robią robotę. Dzięki temu czyta się to naprawdę lekko i z uśmiechem. Spiski, intrygi, eleganckie stroje, wysmakowane wnętrza i bohater, który próbuje lawirować między obowiązkiem a sercem.
Warstwa wizualna? No, musi wyglądać dobrze i wygląda. Kolorowe kadry, bogate dekoracje, pełne detali stroje i architektura sprawiają, że oko cały czas ma się czego trzymać. To jeden z tych tomów, które po prostu przyjemnie się ogląda.
Ładny, solidny, całkiem świeży tomik, który może nie powali nikogo na kolana, ale zdecydowanie oferuje miłą i stylową przygodę.
Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaba zawróciła w głowie, nic nowego. Ale może się chłop nawróci, skoro stało się, co się stało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka draka o d..., babę, w sensie o dziewczynę. A dziwią się, że Troje spalili przez kobietę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria, która nie musiała zostać opowiedziana. Po prostu jest nijaka. Całość trzyma na przyzwoitym poziomie scenografia opisanej przygody.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIrytuje mnie przy tym nieprawdopodobne założenie, na którym oparty jest album - "większość ludzi nie zna prawdziwej natury czarnych elfów".
🧝🏽♀️ Często spotykacie motyw zarazy w literaturze?
🗯️ Czarny Elf o mrocznym sercu
📓 Świat Akwilonu
🏢 @egmont_polska @swiatkomiksu
🧝🏽♀️ Dziesiąty tom serii „Elfy” wciąga nas w świat pełen intryg, niebezpieczeństw i moralnych dylematów. Historia młodego Gaw’yna, który musi opuścić swoją bezpieczną przystań i wyruszyć na misję do miasta Scarande, już od pierwszych stron buduje napięcie. Christophe Arleston umiejętnie prowadzi fabułę, pokazując, jak niedoświadczony bohater zmaga się z niepewnością i pierwszymi trudnymi wyborami, które mogą zmienić jego życie. To opowieść o dojrzewaniu w cieniu mroku, która pozostaje w pamięci.
🧝🏽♀️ Na szczególną uwagę zasługują rysunki Ma Yi, które doskonale oddają zarówno majestatyczne scenerie Akwilonu, jak i duszną atmosferę pełną zagrożeń. Jego szczegółowe ilustracje sprawiają, że świat przedstawiony żyje i emanuje magią. Charakterystyka postaci, a zwłaszcza mrocznego Gaw’yna, jest niezwykle wyrazista – w każdym jego spojrzeniu czuć wewnętrzne rozdarcie.
🧝🏽♀️ „Czarny Elf o mrocznym sercu” to komiks, który nie tylko rozwija uniwersum Akwilonu, ale też porusza uniwersalne tematy, takie jak poszukiwanie tożsamości i walka z przeznaczeniem. To świetna propozycja dla fanów fantasy, którzy cenią głębokie historie i piękne, szczegółowe ilustracje. Zdecydowanie warto sięgnąć po ten tom – Gaw’yn zostanie z Wami na długo.
🧝🏽♀️ Często spotykacie motyw zarazy w literaturze?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🗯️ Czarny Elf o mrocznym sercu
📓 Świat Akwilonu
🏢 @egmont_polska @swiatkomiksu
Kontynuacja 5. zeszytu serii o elfach.
Nie ukończywszy nauki, zostaje wysłany przez swego mistrza Varh'yna, do Scarande - wielkiego miasta nad morzem, gdzie ma spotkać się z kolejnym czarnym elfem i wypełnić misję.
Czy jest na tyle wyszkolony, aby temu podołać? I czy piękna przyszła ofiara nie pokrzyżuje mu szyków?
Komiks kończy się zapowiedzią zemsty oraz inną niedokończoną sprawą. A to znaczy, że będzie kontynuacja, na którą już nie mogę się doczekać :)
Kontynuacja 5. zeszytu serii o elfach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW końcu doczekałam się opowieści o dalszych losach Gaw'yna, który w tomie piątym serii był szkolony na zabójcę w mrocznej cytadeli Slurce.
Czy jest na tyle...
Scenariusz jeden ze słabszych a i rysunki mniej dopracowane.
Scenariusz jeden ze słabszych a i rysunki mniej dopracowane.