- poradniki
- Goblin Mode: How to Get Cozy, Embrace Imperfection, and Thrive in the Muck
- 2024-05-15
- 2024-05-15
- Dominika Braithwaite
Odkryj swojego wewnętrznego goblina! Naucz się dekorować, ubierać, tworzyć, zbierać i żyć zgodnie z goblińskimi zasadami społeczności, różnorodności, nonkonformizmu i radosnego bałaganu.
Czy kiedykolwiek czułeś się dziwnie, nieswojo i bezwolnie? Czy miałeś wrażenie, że jesteś niedoceniany lub jakbyś tu nie do końca pasował? Jeśli tak, to mam dla ciebie świetną wiadomość: prawdopodobnie jesteś goblinem! Oznacza to, że twoje niedoskonałości i dziwactwa to najbardziej niesamowite cechy, jakie posiadasz, i że możesz żyć bardziej harmonijnie, jeśli tylko je zaakceptujesz i rozwiniesz, czerpiąc inspirację z żab, grzybów, mchu, skał i brudu, czyli wszystkiego, co kochają gobliny.
Ta książka pokaże ci, jak celebrować fizyczną i mentalną różnorodność, jak odrzucać uprzedzenia i ogólnie – jak żyć, chłonąć siły z każdej małej radości. Czy grzyb może powiedzieć ci coś na temat mody? Czy ślimak może nauczyć cię, jak poczuć się szczęśliwszym? Oczywiście, że tak! Ale to nie wszystko – dowiesz się także, jak:
stworzyć ogródek z mchu
uprawiać i stosować rośliny lecznicze
szukać jagód (nawet w mieście!)
naprawiać ulubione swetry
wyeksponować kolekcję kamieni.
Ale to wciąż nie wszystko!
Książka „Wejdź w tryb goblina” pomoże ci odbudować relację z samym sobą, twoim domem, społecznością i naturą.
Kup Wejdź w tryb goblina. Stwórz sobie przytulne miejsce, zaakceptuj niedoskonałość i żyj pełnią życia na tym błotnistym padole w ulubionej księgarni
Oceny książki Wejdź w tryb goblina. Stwórz sobie przytulne miejsce, zaakceptuj niedoskonałość i żyj pełnią życia na tym błotnistym padole
101 użytkowników ma tytuł Wejdź w tryb goblina. Stwórz sobie przytulne miejsce, zaakceptuj niedoskonałość i żyj pełnią życia na tym błotnistym padole na półkach głównych- Chcę przeczytać 62
- 2024 3
- Współpraca 2
- Nastawić się 1
- Nie podoba mi się 1
- Egzemplarz recenzencki 1
- ୧-moja-hobbiciątka 🍄🐕 1
Cytaty z książki Wejdź w tryb goblina. Stwórz sobie przytulne miejsce, zaakceptuj niedoskonałość i żyj pełnią życia na tym błotnistym padole
Dodaj cytat z książki Wejdź w tryb goblina. Stwórz sobie przytulne miejsce, zaakceptuj niedoskonałość i żyj pełnią życia na tym błotnistym padole
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wejdź w tryb goblina. Stwórz sobie przytulne miejsce, zaakceptuj niedoskonałość i żyj pełnią życia na tym błotnistym padole
Typowe lanie wody o rzeczach oczywistych. Autorka naiwnie i bez odpowiedzialności podchodzi do tematu chociażby zielarstwa zachęcając do jedzenia roślin zerwanych w parkach miejskich. Ładna okładka i tyle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUroczy poradnik self-care dla tych, którzy nie boją się tej "brudniejszej" części przyrody :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po książkę zaintrygowana tytułem i piękną okładką i w ten sposób dowiedziałam się o stylu Goblincore. Książka jest moim zdaniem o wszystkim i o niczym, są tam przynajmniej dla mnie oczywistości i proste rady do których dochodzą wtrącenia o ważnych społecznie problemach i zjawiskach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWychowałam się na wsi i od zawsze ciągnęło mnie do miasta. Nie lubiłam smrodu zwierząt, na kurz miałam alergię, męczyła mnie cisza, spokój. Kilka lat temu poszłam na studia, przeprowadziłam się do dużego miasta, od roku pracuję w galerii i nie zgadniecie... mam już dosyć miasta. Brakuje mi tej ciszy, spokoju, szumu drzew, widoku pól... Brakuje mi natury, tej harmonii.
Kim są gobliny? To mityczne, czarodziejskie istoty lasu bardzo mocno związane z naturą. Często są przedstawiane jako niechlujne i trochę zaniedbane. A kto może stać się goblinem? Dosłownie każdy, kto tylko chce. A jak żyć w trybie goblina? Określiłabym to jako - nieidealnie. Życie zgodnie z tym trybem, to takie spokojne życie, nie wszystko musi być perfekcyjnie uporządkowane, możemy mieć bałagan, ubierać się swobodnie, no i przede wszystkim połączenie z naturą, bo nawet w mieście można ją znaleźć, albo stworzyć samemu.
Z przykrością stwierdzam, że ta książka to trochę taki bubel. Zauważyłam tu trochę przerost formy nad treścią. Bo z jednej strony mamy tu promowanie takiego zdrowego podejścia do życia, a nie instagramowego i wręcz nierealnie uporządkowanego, zachęcenie do dostrzeżenia piękna przyrody, a zarazem jej ochrony, za co dałabym tu dużego plusa, ale z drugiej strony mamy tu wciśnięcie to w jakiś tryb goblina, momentami, no powiedziałabym, że wręcz zachęcanie do niechlujstwa. To mnie trochę odpychało i męczyło podczas czytania. Często też przewijał się temat złych białych kapitalistów, co również mnie odrzucało, szczególnie, że książka miała traktować o równości. Podsumowując, uważam, że można dowiedzieć się tutaj czegoś nowego, odrobinkę się zainspirować, ale nie jest to książka, która wnosi wiele nowego do życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKim...
Jedyne plusy tej książki to ładne wydanie
Jedyne plusy tej książki to ładne wydanie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to poradnik dla osób, które nie wiedzą nic o goblicore, ale mają w sobie coś z goblina, czyli są trochę inni niż wszyscy, mają dziwne hobby, chcą być bliżej natury. Większość pomysłów w tej książce jest bardzo prosta, nawet dzieci mogą je wykonać, ale są też rzeczy dla dorosłych, jak przepis na nalewkę. Bardzo podobało mi się poruszenie tematu psychiki, poczucia własnej wartości. Książka jest ciepła i otulająca, mówi że każdy jest ważny, nie ważne jakie ma dziwactwa.
Ogólnie mi się podobała, ale momentami była zbyt prosta, chociaż pewnie taki był zamysł autorki, żeby treści trafiły do każdego czytelnika. I znalazłam kilka błędów wynikających chyba ze złego tłumaczenia
Jest to poradnik dla osób, które nie wiedzą nic o goblicore, ale mają w sobie coś z goblina, czyli są trochę inni niż wszyscy, mają dziwne hobby, chcą być bliżej natury. Większość pomysłów w tej książce jest bardzo prosta, nawet dzieci mogą je wykonać, ale są też rzeczy dla dorosłych, jak przepis na nalewkę. Bardzo podobało mi się poruszenie tematu psychiki, poczucia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla osób, które potrzebują potwierdzenia, że mogą żyć jak chcą. Napisana bardzo lekko, czasem wręcz infantylnie.
Z wieloma fragmentami się totalnie nie zgadzam.
Nic nowego nie odkryłam, ale zakładam, że niektórzy znajdą w niej sporo inspiracji np. na udekorowanie domu.
W niektórych miejscach jest ohydnie i obleśnie, ale taki był zamiar.
Bardzo podoba mi się zastosowany zielony kolor i zielone strony w środku. Same ilustracje goblinów są dla mnie żenujące.
Niby dobra na prezent, ale dla kogo?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ wieloma fragmentami się totalnie nie zgadzam.
W niektórych miejscach jest ohydnie i obleśnie, ale taki był zamiar.
Bardzo podoba mi się...
„Wejdź w tryb goblina” to świetna lektura dla młodych osób. Dla tych starszych też, bo sama bawiłam się przednio. Ale głównie dla młodych, którzy szukają swojego „ja” i próbują nie ulec wirtualnemu życiu, w którym nie oszukujmy się, nie ma za dużo prawdy. Zatem jeżeli chcecie żyć w zgodzie z naturą, a przede wszystkim ze sobą to „Wejdź w tryb goblina” jest książką, którą mogę Wam z czystym sercem polecić. Nie dość, że mamy tu błyskotliwe pomysły na rzeczy własnoręcznie robione, które od zawsze miały większą wartość, niż te kupne, to jeszcze podczas lektury czujemy się jakbyśmy byli pośród swoich. Ludzi, którzy nie oceniają, nie patrzą krzywo, a przede wszystkim kibicują nam z całego serca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wejdź w tryb goblina” to świetna lektura dla młodych osób. Dla tych starszych też, bo sama bawiłam się przednio. Ale głównie dla młodych, którzy szukają swojego „ja” i próbują nie ulec wirtualnemu życiu, w którym nie oszukujmy się, nie ma za dużo prawdy. Zatem jeżeli chcecie żyć...
Stwórz sobie przytulne miejsce, zaakceptuj niedoskonałości i żyj pełnią życia na tym błotnistym padole.
No i co ja mogę powiedzieć odkrywczego, kiedy podtytuł zdradza wszystko?
Mimo wszystko spróbuję :D
O rzeczach oczywistych często najszybciej się zapomina: o tym, że samoakceptacja to pierwszy stopień do szczęścia, o tym, że każdemu należy się bezpieczne miejsce, w którym może być sobą, że bycie trochę dziwnym wcale nie jest złe, a bliskość z naturą pomaga regenerować zszargane nerwy i szarą codzienność. Wejdź w tryb goblina to poradnik, który przypomni Ci, że nie ma nic złego w tym, że ubrudzisz się ziemią i ozdobisz swój dom papierowymi muchomorkami. Nie ma nic złego w minimalistycznych wnętrzach, ale nie wszyscy pragną sterylnej bieli – to się sprawdza tak w mieszkaniach, jak i w duszach! Dlatego pierwszy krok, to zawsze akceptacja, a gdy już zrozumiesz, że jesteś goblinem, nagle okaże się, że jest Ci z tym naprawdę dobrze!
Można by powiedzieć, że motywem przewodnim tej książki jest myśl „żyj tak ,żeby było ci dobrze” Gobliny to stworzenia, które wcale nie chcą gonić za światem, chcą swojego goblincore: spokojnego, zielonego życia, pełnego śmiesznych ale wygodnych ubrań i rękodzieła. Chcą relaksu, spokoju i przytulności we wszystkich jej przejawach. I ja to szanuję!
Cała książka to ledwie 247 stron, na które składa się wstęp, siedem rozdziałów i zakończenie. McKayla Coyle na początku tłumaczy czym jest tryb goblina i goblincore, skąd wzięło się to zamiłowanie i jak je ugryźć, a potem zabiera czytelnika w podróż po pławieniu się w byciu goblinem.
Mamy tu garść ciekawostek i przepisów na drobne smakołyki i życioumilacze, pomysły na uprzyjemnienie sobie dnia i samorozwój. Ja zachwyciłam się tą książką od pierwszych stron i zrozumiałam, że oto żyjący we mnie goblin właśnie otworzył drzwi do społeczności, o której istnieniu wcześniej nie miała pojęcia. Jedyny minus jaki rzucił mi się w oczy, to fakt, że książka została stworzona na rynek amerykański, nie europejski, ale to drobnostki.
Co tu dużo gadać daję 10/10 i idę goblinić, bo czemu nie?
Za egzemplarz recenzencki dziękuję Wydawnictw Insignis
#współpracarecenzencka
#współpracabarterowa
#współpracareklamowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i co ja mogę powiedzieć odkrywczego, kiedy podtytuł zdradza wszystko?
Mimo wszystko spróbuję :D
Wiecie, że w 2022 roku w konkursie na słowo roku organizowanym przez Oxford English Dictionary wygrał zwrot "goblin mode" (tryb goblina)? Jeśli miałabym Wam streścić co ten zwrot oznacza to głównie chodzi o życie z dala od oczekiwań, lecz w zgodzie z naturą, leniwie, niechlujnie i skupiając uwagę wyłącznie na sobie.
Chcesz wejść w tryb goblina? Denerwuje Cię to, że ludzie dążą do perfekcji nie tylko w wyglądzie, ale też w życiu, stawiają na minimalizm, luksus, zapominają o tym, że bałagan, rzeczy wokół nas to nie jest brzydota, a piękno tylko, że mniej poukładane i mniej idealne. Jeśli chcesz być goblinem to dostrzegaj piękno wszędzie, Twoja ulubiona koszulka straciła kolory? To nic strasznego, jeśli Ci w niej wygodnie, komfortowo noś ją. W ulubionych dresach zrobiła się dziurka? Możesz ja zacerować, przyszyć łatkę. Będzie nieestetycznie? Gobliny nie przejmują się tym jak to będzie wyglądać, ma być wygodnie. A poza tym kto ustala zasady piękna? Masz w domu ścianę, która wygląda na pustą? Obrazy są za drogie, plakaty nie są w Twoim stylu? Obudź w sobie duszę artysty, możesz własnoręcznie stworzyć gobliński obrazek, w książce na 58 stronie znajdziecie świetną inspirację. Mieszkasz w mieście i brakuje Ci łona natury? Zrób gobliniarski las w słoiku. Taka mała namiastka natury w domu.
Książka jest wypełniona po brzegi ciekawostkami, pomysłami i przystępnymi instrukcjami, niektóre rzeczy robię już od lat, np. korzystam z ziołowej apteczki, nawet nie posądzając siebie o bycie goblinem.
Jeśli chcesz wejść w tryb goblina to po prostu nałóż swój ulubiony sweter/koszulkę, miłe skarpetki, chociaż teraz patrząc na pogodę to raczej otwórz okno na całą szerokość, usiądź wygodnie, słuchaj śpiewu ptaków i zanurz się w tej książce.
"Gobliński styl życia przeczy wyobrażeniu, że aby zaistnieć, musimy być piękni, gładcy i bez skazy"
"Nie musisz się ograniczać tylko przez to, że czujesz potrzebę dostosowania się do jakiejś mody"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChcesz wejść w tryb goblina? Denerwuje Cię to, że ludzie...