Osiem miliardów dżinów

- Eight Billion Genies, Deluxe edition
- 2024-04-25
- 2024-04-25
- Jakub Syty
Poznaj komiks Osiem miliardów dżinów!
Wszędzie, dokładnie w tej samej chwili, każdy na Ziemi otrzymuje dżina i jedno życzenie.
WITAJCIE W ŚWIECIE… OŚMIU MILIARDÓW DŻINÓW.
Kiedy ludzie na całej planecie zaczynają wypowiadać najcudaczniejsze i najszczersze życzenia, świat zmienia się na zawsze, a ludzkość – wraz z nim. My śledzimy losy ósemki bohaterów, którzy znajdują się w położonym w Detroit barze, gdy na świecie pojawiają się dżiny.
Wszyscy próbują radzić sobie z nadziejami, strachem, marzeniami i życzeniami przez pierwsze osiem sekund… pierwsze osiem godzin… aż ostatecznie… kolejne osiem stuleci.
Niniejszy tom zawiera wszystkie osiem zeszytów nowatorskiej, uznanej przez krytyków, bestsellerowej serii, której autorami są Charles Soule (Undiscovered Country, Star Wars, Letter 44) i Ryan Browne (Curse words, God hates astronauts). Oprócz tego znajdziecie tu obszerne materiały dokumentujące powstanie tej historii, projekty postaci i wiele innych dodatków. AMAZON STUDIOS pracuje obecnie nad filmem fabularnym i wykorzystaniem świata Ośmiu milionach dżinów.
Osiem miliardów dżinów. Jakie byłoby twoje życzenie?
Wydanie zawiera zeszyty #1-8 Eight Billion Genies.
Kup Osiem miliardów dżinów w ulubionej księgarni
Oceny książki Osiem miliardów dżinów
100 użytkowników ma tytuł Osiem miliardów dżinów na półkach głównych- Przeczytane 62
- Komiks 11
- Komiksy 10
- Komiks 2
- 2024 2
- Chcę - komiksy 1
- Pożyczane 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Osiem miliardów dżinów
34/2026 Rzadko czytam komiksy. Ten poleciła mi bibliotekarka. I jestem zachwycony. I kreską, i treścią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry i oryginalny pomysł na komiks jak również bardzo dobre wykonanie. Komiks z serii który zostaje w
pamięci i taki o którym się mówi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topamięci i taki o którym się mówi.
Bardzo ciekawy pomysł na historię. Fajnie, przejrzyście przedstawiony. Nie spodziewałam się, że tym ostatnim życzeniem naprawczym będzie takie, bliskie uniwersalnemu biblijnemu przykazaniu miłości. Wybrali do tego idealną osobę. Dobra robota.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMają rozmach, skurczybyki.
Saule i Browne stworzyli komiks, który zaczyna się bardzo niepozornie.
Mała knajpka gdzieś w Michigan. Zespół rockowy przygotowuje się do kameralnego koncertu, poznajemy garstkę osób przebywających chwilowo w barze, dostajemy nieśmiały wgląd w ich sytuację.
Wtedy pojawiają się dżiny.
Każdy człowiek na świecie dostaje jedno życzenie.
I zaczyna się zabawa.
I chaos.
Na szczęście właściciel baru Lampwick wykazał się niewiarygodnym zdrowym rozsądkiem i natychmiast życzył sobie, aby życzenia wypowiedziane poza barem nie miały wpływu na sam bar ani nikogo znajdującego się w jego wnętrzu. Dzięki czemu przypadkowa zbieranina ośmiu ludzi w barze jest bezpieczna… a przynajmniej bezpieczna od wszystkich dinozaurów, kosmitów, superbohaterów i innych życzeniowych abominacji dziejących się na całej planecie.
Dzieje się dużo. Niektórzy bohaterowie opuszczają bar, gdyż muszą dokończyć coś co wcześniej zaczęli. Inni w barze pozostają, co pozwala im spotkać przywróconego do życia Hemingwaya i Morrisona.
Obserwujemy sytuację wewnątrz i poza barem w zmieniających się interwałach: po pierwszych ośmiu sekundach, ośmiu minutach, ośmiu godzinach, aż do ośmiuset lat.
Krótko mówiąc, świat pogrąża się w absurdalnym chaosie. I w pytaniach.
Jakie życzenie jest wystarczająco dobre? Wystarczająco mądre? Wypowiedzieć je jak najszybciej, czy czekać na odpowiedni moment? I skąd się tu do cholery wzięły jakieś dżiny?
„Osiem miliardów dżinów” to w zasadzie eksperyment myślowy, wywindowanie pomysłu ad absurdum, co mnie totalnie urzekło. Jest spektakularnie, dziwacznie i wszystko tu działa. Jest zaskakująco wiarygodnie, a globalna skala wydarzeń nie dominuje jednoznacznie nad emocjonalną, obyczajową stroną.
Jest to czysto rozrywkowy komiks, ale nie tonący w banalności i przewidywalności.
Jest kolorowo, efektownie, ale też z uczuciem i bardzo potrzebną równowagą.
Kawał dobrej zabawy.
Po więcej recenzji zapraszam na Instagram: @traczytanko
Mają rozmach, skurczybyki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSaule i Browne stworzyli komiks, który zaczyna się bardzo niepozornie.
Wtedy pojawiają się dżiny.
Każdy człowiek na świecie dostaje jedno życzenie.
I zaczyna się...
Fantastyczny koncept i solidne wykonanie. Mieszanka postapo i abstrakcyjnego fantasy z własną mitologią i rozbudowanym światem. Dżiny są fajnie narysowane i napisane, z wyglądu urocze, ale ich bezstronność i bezwzględność czasami aż przerażają. Rysunki i prezentacja świata opanowanego przez szalone życzenia są wspaniałe. Bardzo fajnym pomysłem było też rozciągnięcie akcji w czasie na 8 wieków, lubię opowieści o dużej skali i przez większość czasu wspaniale było obserwować dojrzewanie bohaterów, przemiany pokoleń i ewolucję świata. Niestety sama końcówka już trochę mnie zawiodła. Pojedynczy ostatni zeszyt to było jednak za mało miejsca na tak duży przedział czasu, zwłaszcza że spora część tego zeszytu to historia Willa Williamsa (miły ukłon dla aktorów grających dżinów w "Aladynie", tak swoją drogą). Być może to przez to końcówka wypada dość cukierkowo. Szkoda, bo komiks kilkakrotnie zmusza czytelnika do refleksji, ale sam finał jest dość banalny i zmusił mnie do obniżenia oceny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to10/10 zarówno pod względem graficznym, opisanej historii, jak i wydania wszystkich części w jednym. Wspaniała lektura, która daje do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO czym marzysz? Na tak postawione pytanie, część ludzi znajdzie błyskawiczną odpowiedź. Mnóstwo osób będzie chciało być bogatymi, wybitnymi, itd. Znajdą się szaleńcy chcący nieograniczonej władzy czy totalnej destrukcji. Wreszcie będzie grupa, która za sprawą swych absurdalnych życzeń, sama się ukatrupi bo uzna, że np. Godzilla w ich mieście to fenomenalny pomysł. Przesadny pesymizm powiecie? Otóż nie…
Zgodnie z koncepcją autorów komiksu Charlesa Soule’a i Ryana Browne’a pewnego absolutnie przeciętnego wieczoru, na Ziemi pojawia się tytułowe “Osiem miliardów dżinów”. Dlaczego właśnie tyle? Ponieważ każdy, literalnie każdy, człowiek dostaje swojego magicznego niebieskiego towarzysza. Co ciekawe ich postać nawiązuje do wyglądu “właściciela”. Zasady są proste, każdy może spełnić jedno swoje życzenie, a gdy tak się stanie dżin znika. Nie ma limitu czasu, w którym należy to zrobić, więc tym samym można zyskać intrygującego towarzysza. Efekt? Totalny chaos, zamęt, bajzel, itd. Po pierwszych 8h populacja Ziemi uszczupla się o 25%, a to dopiero początek zabawy.
Ten koncept fabularny jest totalnie szalony. To zdecydowanie najbardziej oryginalne postapo z jakim zdarzyło mi się zetknąć. Co ciekawe, w tym pozornym chaosie jest metoda, ponieważ dżiny narzuciły pewne dodatkowe zasady, np. Można powoływać do życia zmarłych, tworząc tak zwane Namiastki, które znikają w momencie śmierci autora życzenia. Jeśli zostaną wypowiedziane sprzeczne ze sobą życzenia, to wzajemnie się one neutralizują. Dżiny niechętnie spełniają wielkoskalowe życzenia, więc starają się kombinować tak, by tego nie robić. A także to, iż można swoje życzenie oddać komuś innemu. Fabuła kręci się wokół grupy przypadkowych ludzi, którzy w feralny wieczór odwiedzili pub The Lampwick. W tej zbieraninie znajdziemy rockowy zespół, który miał mieć w lokalu koncert, ojca-alkoholika, po którego przyszedł jego nastoletni syn oraz małżeństwo azjatów, które pomyliło miejscówki. Jest też oczywiście tajemniczy barman i właściciel w jednej osobie, który jest zadziwiająco dobrze przygotowany na tą odjechaną apokalipsę. Żadne z nich nie ma bladego pojęcia, co tak naprawdę stoi za tą jakże absurdalną sytuacją, prawda?
Bohaterów nie będę omawiał szczegółowo, bo wolę byście sami ich poznali. Niemniej są naprawdę ciekawie skonstruowani. Dając im nieograniczone możliwości, autorzy w wyjątkowy sposób ukazali najgłębsze zakamarki ludzkiej duszy. To podejście nadało owej historii ponadczasowy charakter. Mamy też oczywiście głównego “złego” całej historii w osobie Idea Mana, niespełnionego życiowo megalomana, który sprytnie zaczął wykorzystywać ogólnoświatowy kryzys. Fenomenalnie sztampowy i nowatorski pomysł jednocześnie. Nie sposób też nie wspomnieć o samych dżinach. Te doprawdy magiczne stworzenia, są niesamowicie inteligentne, cierpliwe i życzliwe. Mozolnie tłumaczą swoim “panom” aktualną rzeczywistość, służąc przy tym dobrą radą, okraszając wszystko specyficznym humorem.
Jeśli chodzi natomiast o stronę wizualną, to jest ona nader fascynująca. Ma w sobie coś z jednej strony realistycznego, z drugiej, fantastycznie magicznego. Na największe uznanie zasługuje projekt dżinów, zwłaszcza, gdy po przejrzeniu materiałów dodatkowych, zobaczycie jak długą drogę wizualną przeszły.
Podsumowując, to jeden z najlepszych komiksów jakie czytałem w ostatnich latach. Przedziwna, niecodzienna historia, intrygujący bohaterowi i interesująca kreska, uczyniły tą pozycję obowiązkową dla każdego fana komiksów. Owo dzieło może stanowić również fenomenalny początek do rozpoczęcia swojej przygody z tym gatunkiem. Choć od razu zaznaczę, że z racji na tematykę, zdecydowanie nie jest to pozycja dla dzieci.
O czym marzysz? Na tak postawione pytanie, część ludzi znajdzie błyskawiczną odpowiedź. Mnóstwo osób będzie chciało być bogatymi, wybitnymi, itd. Znajdą się szaleńcy chcący nieograniczonej władzy czy totalnej destrukcji. Wreszcie będzie grupa, która za sprawą swych absurdalnych życzeń, sama się ukatrupi bo uzna, że np. Godzilla w ich mieście to fenomenalny pomysł. Przesadny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper!! Od razu na początku polecam każdemu ;)
Super!! Od razu na początku polecam każdemu ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna historia i dająca tak wiele do myślenia i zastanowienia się samemu "jakie byłoby jego życzenie?" Nie zlicze ile razy się zatrzymywałem podczas czytania i zasganaiwlem się jak ja bym się zachował... Świetna robota.
Fajny pomysł wyjściowy ubrany w zgrabną klamrę narracyjną, poprowadzony konsekwentnie i bez żadnych hamulców do... trochę naiwnego i pluszowego zakończenia. Wysoka ocena wynika z tego, że mimo wszystko w drodze spędzamy zdecydowanie więcej czasu niż u celu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak narazie najlepszy komiks tego roku, przemyślana fabuła.
Jak narazie najlepszy komiks tego roku, przemyślana fabuła.